Nejrychlejší trojkolka na stlačený vzduch  
Pokusné vozítko Toyoty zaměřené na ekologický způsob dopravy nazvané Ku:Rin překonalo rychlost 129 km/h.

Na počátku automobilismu byla tříkolka, okolo roku 1885 jí poháněl spalovací motor. Od té doby měla nespočet následovníků s různými pohony. Toyota Industries Corp, dceřiná společnost spadající pod gigant Toyota Motors hodlá nyní požádat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v kategori aut poháněných stlačeným vzduchem. Při testu na rychlost její jednomístné vozítko nazvané „Ku:Rin“ dosáhlo rychlosti 129,2 kilometrů za hodinu. Není to první pokus Toyoty oživit ekologickou tříkolku. Před  časem vyvinula elektrickou osobní tříkolku i-Real, kterou si oblíbili především strážníci a pracovníci ostrahy. Doufejme, že nynější počin není jen reklamním trikem a že skutečně jde, jak tvrdí, o pokus automobilky v oblasti zkoumání ekologických způsobů dopravy. Pohon nyní představené nejrychlejší vzduchové tříkolky na světě zajišťuje kompresor z konvenční klimatizace montované do aut. Toyota je jejich největším světovým dodavatelem a ročně světový trh zásobuje dvaceti miliony kusy. Ve vyvinuté rychlotříkolce je kompresor klimatizace  zapojen obráceně, takže se z něj stává turbínová pohonná jednotka.
Samozřejmě, že Toyota není první, koho napadlo vyrábět tříkolky s nádrží plněnou vzduchem. Před časem prodala astralská firma  MDI Energy licenci na výrobu vzduchem poháněných tříkolek do Francie. Australské „vzduchovky“ s dojezdem deseti mil se v různých modifikacích již prohánějí po cyklostezkách ve francouzských letoviscích.

 

   
První Benzův automobil z roku 1885 byla tříkolka. (Kredit: Wikipedia) Elektrická osobní tříkolka od Toyoty i-Real. (Kredit: Toyota)
   
 Ku:Rin, adept na zápis do Guinessovy knihy rekordů. (Kredit: Toyota Industries Corp.)  Pohled pod kapotu nejrychlejší vzduchem poháněné trojkolky světa.  (Kredit: Toyota Industries Corp.)

 


Inženýři Toyoty se nyní sice mohou chlubit světovým rekordem v rychlosti, ale v dojezdu je jejich počin totálním propadákem. Na jedno nafouknutí by rychlotříkolka Ku:Rin na dálnici ujela jen dva kilometry. 
 

VIDEA:
První tříkolka na světě měla benzínový motor
První tříkolku od Toyoty poháněly baterie

Nejnovější trojkolku Toyoty pohání stlačený vzduch




Australské trojkolky jezdí ve Francii
Jde to i amatérsky

Datum: 26.09.2011 14:50
Tisk článku

Související články:

Autonomní bagr postavil masivní 6metrovou zeď     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2023)
Čína předala umělé inteligenci kontrolu nad průzkumným satelitem. A děly se věci     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2023)
Na americké základně v Sýrii byla v akci futuristická minometná věž XM905     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2023)
Americké letectvo nasadí na bojových misích systém Vzteklé koťátko     Autor: Stanislav Mihulka (17.08.2022)
Umělá inteligence vyráží na moře s lodí Mayflower 400     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2021)



Diskuze:

nic moc, kolo je rychlejší

Michal Bičan,2011-09-27 12:49:25

Rekord na podobném vozítku poháněném jen lidsko silou (kapotované lehokolo) je 133,28 km/h. viz: http://www.ihpva.org/hpvarec3.htm#nom01

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz