Převracení zemského magnetického pole je normální  
Neposedné magnetické pole planety se občas přepóluje. Stalo se to už mockrát a stane se to zase, ale příští rok to asi nebude a svět při tom neskončí.

 

Zvětšit obrázek
Magnetické pole Země. Kredit: Peter Reid, NASA.

Lidé se v naší pozoruhodné době bojí nejen pěkného počasí, ale i kalendářů. Po neúspěšném pokusu o konec světa prostřednictvím úsporně programovaných počítačů, známém jako Problém roku 2000 (Y2K), teď se značnou publicitou přichází další kalendářní problém s ambicemi na konec světa takového, jaký známe dnes.

Zvětšit obrázek
Skotačení geomagnetického pole za posledních 5 mil. let. Černá pole odpovídají dnešnímu stavu, bílá pole opačné poloze magnetických pólů. Kredit: US Geological Survey, Wikimedia Commons.

O zimním slunovratu roku 2012 totiž zřejmě končí cyklus Dlouhého počtu mayského kalendáře, když uplyne 5125 let od mýtického dne stvoření tohoto cyklu mayského světa. Není to úplně jisté, protože naše veškeré informace k tomuto tématu až donedávna pocházely pouze z poškozené Tortugerské kamenné desky a ani po objevu zajímavé dlaždice z Comalcalco to není o mnoho lepší. Upřímně řečeno, lidé si už vymysleli leccos, ale bát se nesrozumitelného kalendáře zmizelé civilizace, to už je opravdu ostuda.

 

Naše každodenní realita je ale asi tak nudná (nebo zoufalá), že se na inkriminované datum upnula spousta obav a očekávání, od ničivé apokalypsy až po duchovní upgrade. Mnozí v souvislosti s rokem 2012 očekávají apokalyptickou katastrofu, kterou má přinést hvězda Nemesis, kometa či některé další z řady zkázonosných vesmírných těles, vysoptění supervulkánu, extrémní sluneční erupce, supernova Betelgeuze, Plejády, potměšilé mimozemské koráby anebo také přepólování zemského magnetického pole. Právě přepólování magnetického pole naší planety straší ve světové síti tak intenzivně, že různí dobrovolníci věnují čas a energii tomu, aby vše uvedli na pravou míru. Jedním z nich je i Patrick Lynch z NASA"s Goddard Space Flight Center.

 

 

Zvětšit obrázek
Simulace chování magnetického pole Země během přepólování. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Podle něj i mnoha dalších odborníků jsou obchodníci s apokalypsou 2012 úplně mimo. Především, magnetické pole Země je obdivuhodně neposedné. Změny magnetického pole jsou obvykle velmi pozvolné, někdy ale asi mohou být překvapivě rychlé. Ostatně, magnetické póly nám i teď cestují přímo před očima. Ve skutečnosti se přepólovává každou chvíli, alespoň když si vezmeme geologické brýle. Během posledních 20 milionů let se magnetické póly planety prohodí zhruba jednou za 200 až 300 tisíc let. Je pravda, že od poslední výměny magnetických pólů, které se přezdívá Brunhes-Matuyama, uplynulo už 780 tisíc let, ale ani to není v historii magnetického pole Země nic moc divného. Intenzita přepólování v průběhu historie značně kolísá a čas od času geomagnetické pole jakoby zamrzne v jedné poloze, čili supersynchronu. Například takzvaný Křídový supersynchron, kdy bylo magnetické pole zaseknuté v dnešním nastavení, trval skoro 40 miliónů let a rozhodně nebyl jediný.

 

Zvětšit obrázek
Pohyb magnetických pólů. Kredit: John Hillhouse, US Geological Survey, Wikimedia Commons.

Proč se vlastně geomagnetické pole takto hýbe? Podle všeho jsou přepólování nevyhnutelným důsledkem uspořádání nitra Země a mechanismu generování planetárního magnetického pole pohybem nesmírných mas roztavené hmoty. Občas se objeví názor, že by přepólování mohly být spouštěny z vnějšku, třeba dopadem dostatečně velkého meteoritu. Historie přepólování ale se známými impaktovými krátery příliš nesouvisí a kupříkladu vcelku extrémní zásah chicxulubským meteoritem na konci křídy se v  úplně ztrácí ve fosilních stopách magnetického pole, známých jako paleomagnetický záznam. Víme to poměrně přesně, protože historii geomagnetického pole máme exkluzivním způsobem uloženou v horninách, jejichž kovové částice se orientovaly podle tehdejších magnetických pólů buď při roztavení anebo při sedimentaci.

 

Zvětšit obrázek
Ohrozí nás za rok i Plejády? Kredit: NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory, Wikimedia Commons.

Právě díky paleomagnetickému záznamu také víme, že přepólování Země nedoprovázejí výrazné změny v živé přírodě. Žádné nápadné vymírání, ani nic podobného. Také ho asi nelze přesně předpovědět, ale skoro jistě k němu příští rok nedojde. Skoro bychom mohli povzdechnout, že bohužel, protože výměna magnetických pólů sice nejspíš rozkolísá a zeslabí magnetické pole planety, ale podle odborníků to nevede k ničemu horšímu, než ke krásným polární zářím v nižších zemských šířkách. Takže škoda, za rok nám podle všeho zůstane zase jenom všední zimní slunovrat.

 

Prameny: NASA"s Goddard Space Flight Center News 30.11. 2011, Wikipedia (Geomagnetic reversal, Paleomagnetism).

 

 

 

Datum: 02.12.2011 20:37
Tisk článku

Související články:

Pěkný úlovek: Vědci vystopovali první superzemi ve vázané rotaci     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2024)
Nechtěný efekt ekologického zemědělství     Autor: Josef Pazdera (24.03.2024)
Čínští geologové ulovili seismického Dračího krále     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2024)
Sněžení železa v nitru planet vytváří proměnlivé magnetické pole     Autor: Stanislav Mihulka (04.01.2024)
Voda z povrchu Země prosakuje k zemskému jádru     Autor: Stanislav Mihulka (17.11.2023)



Diskuze:

Pochybuji

Michal Kára,2011-12-05 11:36:30

Zemské magnetické pole je poměrně slabé. Vezměte nějakou "vodivou strukturu" a otočte ji "v řádu hodin" o 180 stupňů, schválně, kolik proudu se vygeneruje.

Odpovědět


Klidně pochybujte

Pavel Kolar,2011-12-05 22:22:13

Praktické zkušenosti s tím má i vesmírná technika a konec konců i meteorologie. Například pokus "družice na laně" měl generovat na poměrně krátkém vodiči až 5KV. Uvědomte si prosím, že nezáleží na tom, co se mění, jestli se pohybuje vodič v magnetickém poli, nebo je vodič fixní a mění se pole. Byť se vám zdá pole relativně slabé a doby dlouhé, je to jen neschopnost si uvědomit skutečné působení těchto zdánlivě slabých sil.

Odpovědět

A ještě snad

Pavel Kolar,2011-12-05 08:48:37

Samotné překlopení je děj poměrně rychlý v řádu hodin (do 3 dnů), což bylo potvrzeno orientací magnetických částic v lávových proudech, které vznikly právě při této události.

Odpovědět

Drobnost

Pavel Kolar,2011-12-05 08:44:27

Zatím totiž nebyly na Zemi dlouhé vodivé struktury, ve kterých se zákonitě vygenerují slušné proudy schopné tyto struktury spolehlivě zničit. Pro civilizace závislé na velkých energetických přenosových soustavách to může být docela fatální.

Odpovědět

Pěkný článek

Tomáš Matějka,2011-12-03 21:56:38

Díky za pěkný článek. Je jasné, že bububu a marketingové psycho kolem příštího roku je nic víc než typické chování poblázněného davu. Každopádně já osobně mám velký respekt k dávným civilizacím. Ač to naše ega jen těžko snáší, měli pravděpodobně znalosti, které daleko přesahují ty naše. Viz např. Vaimanika Shastra. Hezký den

Odpovědět


Obavam se, ze "stare kultury"

Josef Straka,2011-12-05 12:23:17

mely pomerne prd a ne "pravděpodobně znalosti, které daleko přesahují ty naše". Stare kultury se jednak silne precenuji (viz vas prispevek), jednak silne podcenuji, co se tyce jejich racionality, obchodu a hlavne odvahy k riziku. Ono jim taky nic jineho nezbyvalo. Ale nejake "znalosti, které daleko přesahují ty naše" ve vasem slova smyslu skoro urcite nemely.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz