Ultračervené galaxie z úsvitu vesmíru  
Spitzerův vesmírný infradalekohled odhalil čtveřici zvláštních, extrémně červených galaxií ve vzdálenosti kolem 13 miliard světelných let. Nalezli jsme embrya starých galaxií?

 

Zvětšit obrázek
Umělcova vize objevených extrémně červených galaxií. Kredit: David A. Aguilar (CfA).

 

Zvětšit obrázek
Spitzer komunikuje se Zemí. Kredit: NASA/JPL.

Hubbleův vesmírný dalekohled je jako úžasný stroj na pohádky o nedozírných dálkách vesmíru. Vidí nesmírně daleko a nachází tam věci, o nichž se nám před pár desetiletími ani nesnilo. Přesto ani Hubble není všemocný a neshrábne všechnu slávu nových objevů v hlubokém vesmíru. Nedávno se povedl další pěkný kousek jeho infračervenému sourozenci – Spitzerově vesmírnému dalekohledu, který objevil čtyři zvláštní galaxie z pradávného vesmíru, vzdálené od nás zhruba 13 miliard světelných let.

 

Jiasheng Huang z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics a jeho kolegové využili služeb Spitzerova infradalekohledu, protože Hubble by dotyčné galaxie neviděl přes závoj kosmického prachu. V infračervené části spektra je úspěšně zachytila Spitzerova infračervená kamera IRAC ((InfraRed Array Camera), operující současně ve čtyřech vlnových délkách infračerveného záření střední vlnové délky (3,6 µm, 4,5 µm, 5,8 µm a 8 µm), s rozlišením 256 × 256 pixelů.

 

 

Zvětšit obrázek
Hubble na oběžné dráze. Kredit: NASA, Wikipedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Large Millimeter Telescope. Kredit: LMT Project.

Proč jsou tyhle galaxie tak nápadně červené? Odborníci si očividně tak úplně neví rady. Mohou obsahovat extrémní množství kosmického prachu. Také v nich může být mnoho starých, rudě zářících hvězd. A na jejich červenosti se rozhodně projevuje i slavný rudý posuv, kosmologický jev, který už v roce 1924 pozoroval a popsal Edwin Hubble. Spektrální čáry chemických prvků se ve spektrech vzdalujících se kosmických objektů posouvají k dlouhovlnnému konci spektra a jejich světlo „červená“.

 

Čtveřice nových galaxií je podle všeho v jedné oblasti vesmíru a jsou asi navzájem gravitačně provázané. Dvě z nich možná pozorujeme při splývání, další z nich by mohla mít aktivní galaktické jádro. Pokud se nepleteme v odhadu jejich vzdálenosti, tak pozorujeme galaxie z předškolního vesmíru, kterému ještě nebyla ani miliarda let. Podle našich představ právě v té době vznikaly první galaxie, takže o hodně mladší už nejspíš nenajdeme. Hubbleův vesmírný dalekohled už sice objevil nějaké mladičké galaxie, žádná z nich se prý ale této extrémně červené čtveřici příliš nepodobá. Huang a spol. mají za to, že nalezli významný spojovací článek v evoluci galaxií.

 

 

Zvětšit obrázek
Atacama Large Millimeter Array, stále ve výstavbě. Kredit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO).

Šťastní objevitelé by teď rádi detailně proměřili rudý posuv nově nalezené čtveřice galaxií, což si vyžádá velmi schopné zařízení typu Large Millimeter Telescope v Mexiku, či stále ještě budované chilské anténní soustavy Atacama Large Millimeter Array. Kromě toho také plánují najít další exempláře extrémně červených galaxií. Zdá se, že bych jich mohlo být víc a Huang s kolegy chce analyzovat další pozorování Hubbleho a Spitzerova dalekohledu z nadějných míst na obloze, kde by se takové rudé specialitky mohly ukrývat.

 

Prameny:

Harvard-Smithsonian Center for AstrophysicsNews 1.12. 2011, The Astrophysical Journal 742: L13.


 

Datum: 17.12.2011 23:43
Tisk článku

Související články:

Webb pozoroval dávnou, záhadnou a zcela nemožnou galaxii     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2024)
PEARLSDG je galaxie, jaká by neměla existovat     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2024)
Jasné trpasličí galaxie na úsvitu vesmíru prověří temnou hmotu     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2024)
Ani elipsy, ani spirály: Rané galaxie připomínaly housenky     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2024)
Objevení Velkého prstenu v hlubokém vesmíru přidělalo vrásky kosmologům     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2024)



Diskuze:

LOL

Filip Novák,2011-12-21 07:46:45

Milujem keď sa diskusia odkloní od predmetu článku o morálke a ľudskej idiócie atp. A ešte aj peklo tu začnete spomínať, veď nie sme na pavednom fóre.

Odpovědět

Peklo

Lukáš Florner,2011-12-20 07:49:16

A mnohem děsivější je si uvědomit, jak žijeme...

Odpovědět


Milan Závodný,2011-12-20 22:59:13

Áno, nedávno sme zliezli zo stromov, a už sme schopní zničiť všetko. Ľudoop s morálkou kdesi medzi šimpanzom a pavianom si zahráva s jadrovým tlačítkom. A to strašné ticho vesmíru, tá mŕtva hmota - nie je to znamenie toho, že aj inde to nedotiahli ďalej než na nejakého toho opičiaka v obleku?

Odpovědět

Milan Závodný,2011-12-19 19:56:19

Je to ako pozerať sa do pekla, za hranicu reality. Je pomerne desivé uvedomiť si, kde žijeme.

Odpovědět

peklo

Milan Závodný,2011-12-19 19:54:38

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz