Technologičtí magnáti hodlají těžit na asteroidech  
Dovedeme zahájit těžbu cenných surovin na blízkých asteroidech? Nejspíš to nebude snadné, ale i tak to chce společnost Planetary Resources zkusit.

 

Zvětšit obrázek
Stojíme na prahu výroby továren u asteroidů? Kredit: Planetar Resources.

 

Zvětšit obrázek
Peter Diamandis. Kredit: Wikimedia Commons.

Taky jste si mysleli, že americká NASA se přes všechna možná protivenství stane tím, kdo nás pošle do vesmíru? Začátky byly sice slibné, ale teď už je jasné, že se éra státních letů do vesmíru zvolna chýlí ke konci. Naštěstí se konečně rýsuje rozumná alternativa – vesmírných projektů by se mohli chopit soukromníci. Ne každému to asi bude znít příjemně, ale privatizace vesmírných letů by mohla být řešením.

 

Nedávno jsme se stali svědky vystoupení pozoruhodné společnosti Planetary Resources, Inc., která je dítkem cílevědomých technologických magnátů. Peter Diamandis, zakladatel organizace X PRIZE Foundation a Eric Anderson, který stál u zrodu Space Adventures ji společně založili v listopadu 2010, původně pod jménem Arkyd Astronautics. Postupně se k nim přidali investoři slavných jmen, například významní členové týmu Google K. Ram Shriram, Larry Page a Eric Schmidt, filmař James Cameron nebo tvůrce software Microsoftu Charles Simonyi. To by snad mohlo jejich vesmírné vize posunout blíže k realitě.

 

Lidé kolem Planetary Resources oznámili, že hodlají těžit rozličné suroviny na dostupných asteroidech. Zní to skvěle a na asteroidech je rozhodně spousta zajímavých věcí. Technologie robotické meziplanetární těžby je ale také zatím méně než v plenkách a tudíž velice riskantní a nesmírně nákladná. První fází robotické těžby na asteroidech pod taktovkou Planetary Resources by mělo být vypuštění několika malých orbitálních teleskopů, které by pečlivě prozkoumaly naše nejbližší okolí a vytipovaly ekonomicky nejzajímavější asteroidy. Během další fáze by k vybraným asteroidům poslali meziplanetární průzkumné sondy, které by je detailně zmapovaly a také pokud možno odebraly vzorky a dopravily je zpět na Zemi. V Planetary Resources odhadují, že by jim přípravné fáze před započetím těžby mohly trvat zhruba jedno desetiletí.

 

 

Zvětšit obrázek
Malý a laciný satelit LEO z řady Arkyd series 100. Kredit: Planetary Resources

 

Zvětšit obrázek
Eric Anderson. Kredit: Wikimedia Commons.

Hlavním cílem celého projektu je samozřejmě těžba na vybraných asteroidech, zpracování vytěžených surovin a jejich transport na místa určení ve Sluneční soustavě. Kromě samotné těžby se vývojáři v Planetary Resources zajímají i o technologie úprav oběžné dráhy asteroidů, pokud by to bylo nezbytné. Zároveň není těžké uhodnout, že pokud technologičtí magnáti uspějí, tak jejich těžařské know-how bude docela dobře použitelné proti takzvaně potencionálně nebezpečným planetkám (anglicky Potentially Hazardous Asteroid, PHA). Kdyby nastaly s nějakým asteroidem problémy, tak bychom ho mohly odklonit a posléze svižně vytěžit.

 

Oslovení experti jsou vůči tomuto konceptu zatím poměrně rezervovaní, protože spuštění první těžařské jednotky na asteroidu bude stát úctyhodnou kupu dolarů a také spoustu energie k vývoji nejnovějších technologií, které zatím jenom tušíme vpředu za obzorem. Je vlastně otázkou, jestli taková těžba bude ekonomicky výhodná. Nicméně, společnost Planetary Resources táhne kupředu vize, která je velmi silná. Peter Diamandis chtěl být podle vlastních slov už od dětství kopáčem na asteroidech. Je to podle něj způsob, jak lidem zpřístupnit blízký kosmický prostor a konečně by se tady něco začalo dít. První privátní orbitální teleskopy by měly vzlétnout za 18 až 24 měsíců. Uvidíme, nakolik se jim to podaří. 
 

Zvětšit obrázek
Těžba na asteroidu. Kredit: Planetary Resources.

 


 

Pramen: Universe Today 24.4. 2012, Wikipedia (Planetary Resources).


 

Datum: 28.04.2012 08:10
Tisk článku

Související články:

Nové simulace počítají s jadernou planetární obranou proti balvanům z vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.12.2023)
Kdy se ve vesmíru objevily na planetách první kontinenty?     Autor: Stanislav Mihulka (21.09.2023)
Jak předělat planetku na vesmírný habitat během pouhých 12 let     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2023)
Osídlíme vesmír v městech uvnitř rotujících nafouklých planetek?     Autor: Stanislav Mihulka (20.12.2022)
Velký železný meteorit ukrývá na Zemi neznámé minerály     Autor: Dagmar Gregorová (01.12.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz