Higgsův boson je asi přesně podle příruček  
Spokojenost z dobře vykonané práce a také zármutek nad konzervativní podobou loni objevené částice, která stále více sedí na předpovědi Standardního modelu pro Higgsův boson. Tím teď žije částicová fyzika. Co asi přinese očekávané spuštění vylepšeného urychlovače LHC v roce 2015?

 

Zvětšit obrázek
Kam nás asi zaveze vylepšený LHC? Kredit: Lightmash, Flickr.


Velký hadronový urychlovač LHC v CERNu je momentálně mimo provoz a prochází dvacetiměsíčním vylepšováním, Zástupy specialistů teď mají čas prohrabat ohromné množství dat, které LHC do této doby posbíral a objevit v nich co nejvíc zajímavých věcí.


 

Zvětšit obrázek
Čekají na budoucí zaměstnance CERNu objevy ze světa za Standardním modelem částic? Kredit: Maximilien Brice, CERN

Když 4. července 2012 týmy experimentů ATLAS a CMS ohlásily nezávislé objevy nového bosonu, celý svět se nadchl, že je tak dlouho hledaný Higgsův boson konečně mezi námi. Postupně se ale ukázalo, že týmy LHC sice nějakou částici objevily, ale že není jasné zda to opravdu je Higgs podle příručky Standardního modelu částicové fyziky anebo třeba něco exotičtějšího. Od ohlášení objevu se analyzují další a další data a vědcům se postupně rýsuje přesnější obrázek, který vyvolává zajímavě rozporuplné emoce.


Je samozřejmě skvělé, že se o nově objevené částici o hmotnosti kolem 125 GeV dozvídáme víc a víc a že to odpovídá předpovědím. Zároveň ale mezi fyziky sílí lítost nad tím, že tato částice stále přesněji pasuje do škatulky, kterou Standardní model předepisuje pro Higsův boson. Jinými slovy, našli, co tak dlouho hledali a najednou nezbývá prostor pro fantazii. Zdá se totiž, že nám stále higgsovatější Higgsův boson neposkytne žádná očividná vodítka pro nové a potenciálně velmi převratné koncepty fyziky, jako je třeba supersymetrie.


 

Zvětšit obrázek
Asi přeci jenom starý dobrý Higgs. Kredit: ATLAS, Collaboration, CERN.

 

Zvětšit obrázek
Klíč pro lovce bosonů od NewScientistu, červenec 2012. Kredit: NewScientist.

Učebnicový Higgsův boson by měl mít nulový spin, což podle čerstvých prohlášení týmů LHC předpokládaný Higgsův boson vskutku má. Podle všeho má částice ulovená na LHC i kladnou paritu, opět podle příruček Standardního modelu. Pokud jde o rozpad tohoto kandidáta Higgsova bosonu na další částice, doposud byl pozorován rozpad na dvojici fotonů a také na W a Z bosony, v podstatě podle očekávání, i když rozpad na fotony byl podle předběžných výsledků o něco intenzivnější, než by měl být. V tomto směru ještě zbývá ověřit rozpad studované částice na spodní kvarky a na tau leptony, což prozatím v CERNu nepozorovali.


Takže, velmi pravděpodobně před sebou máme předpovězený Higgsův boson a novou fyziku budeme muset hledat někde jinde. P

 

 

Zvětšit obrázek
Dvacetiměsíční technická přestávka LHC v kostce. Kredit: Graphic Design, CERN.

okud se něco nepokazí, tak by se měl nejvíce ohromující přístroj planety zase rozběhnout v roce 2015. Ve vylepšeném urychlovači LHC by se částice měly srážet při souhrnné energii 13 až 14 TeV, což by mělo vědcům poskytnout mocný nástroj k dalšímu zkoumání Higgsova bosonu i jiných zapeklitých problémů moderní fyziky. Možná přeci jen vyjde najevo, že za Higgsovým bosonem je něco víc, než suchopárné konzervativní předpovědi Standardního modelu. Prý je stále otevřená možnost, že by objevená částice byla nejlehčím z několika bosonů, které předpovídají koncepty přesahující Standardní model.

 

 

Literatura

CERN Press Office 14.3. 2013, The Conversation 13.3. 2013, NewScientist 7.3. 2013, Wikipedia (Higgs boson).

Datum: 19.03.2013 13:56
Tisk článku

Související články:

Podivuhodný experiment dokládá fenomén rozpadu falešného vakua     Autor: Stanislav Mihulka (23.01.2024)
Co nám říká nové nejpřesnější měření hmotnosti W bosonu?     Autor: Vladimír Wagner (07.04.2022)
Potvrzen další způsob rozpadu Higgsova bosonu     Autor: Dagmar Gregorová (10.07.2018)
Ultimátní přístroj: Vědci vytvořili urychlovač částic z celého vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.07.2017)
Jihoafričtí fyzici předpověděli existenci nového „Madala“ bosonu     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2016)



Diskuze:

O Higgsově bosonu.

Leco Leco,2013-09-20 11:11:15

Myslím, že tzv Higgsův boson neexistuje. Nemůže být objeven. Co mě k této domněnce vede vysvětlím na požádání. Dnešní situaci bych přirovnal k době, kdy nebylo známo, že země obíhá okolo slunce. Planety se na obloze pohybovaly po záhadných křivkách. Existovaly teorie, které ten pohyb vysvětlovaly. Ty teorie byly v souladu se skutečností a přitom byly chybné. To je dnešní kvantová teorie. Vychází z předpokladu, že svět je tzv částicový. To je základní omyl. Rodí se teorie bližší skutečnosti, tzv teorie superstrun, ale ta je v plenkách a není v ní hotovo nic o co by se dalo opřít. Pravdou zůstane, že nákladný urychlovač v Cernu se stane monumentálním památníkem blbosti. Jsem ochoten odpovědět na jakýkoliv dotaz, ale nemyslím si, že to co jsem tady napsal bude někdo číst, natož reagovat.
A přece se točí.
leco

© Česká televize

Odpovědět

Ta poslední věta je vskutku ohromující

Jan Turoň,2013-03-19 19:24:19

Odpovědět

?????

Jaroslav Fišer,2013-03-19 18:05:38

fešáci, prohlídli jste všechny konektory?
jestli nejni nějakej v zápalu boje vykopnutej

Odpovědět


4

Ales Krata,2013-03-20 10:32:59

4

Odpovědět

proc je potreba nova fyzika?

Jan Simacek,2013-03-19 15:22:30

O casticove fyzice mam opravdu mlhave predstavy, ale co je se standardnim modelem spatne? Nevim, jestli uz na Oslu probehl clanek s timto zamerenim - pokud ano tak se omlouvam, ze unikl moji pozornosti. Cetl jsem nekolik popularne vedeckych publikaci, ale stale mi unika, kde presne je ten problem. vetsinou se prohlaseni omezuji ze "[kvantova fyzika a makroskopicka teorie gravitace] nejsou kompatibilni", nebo "rovnice nefunguji" atd. to ale nechapu - vzdyt prave higgsuv boson a pole by mely dokonale a bezezbytku vysvetlit jak castice ziskavaji hmotnost. ta se v mikrosvete vicemene zanedbava a jak se chova v makrosvete mame popsano celkem presne, kde je tedy problem? jediny priklad ktery jsem se docetl je ze ani jedna teorie nevysvetluje co se deje uvnitr cernych der. fajn, ale vysvetluji to snad teorie se supersymetrii nebo dalsi novou fyzikou?

Odpovědět


Ja tomu rozumim jinak

Sylva Klimova,2013-03-19 15:42:08

A sice jak to autor napsal - zatim neni potreba hledat novou fyziku, boson je tam, kde ma být a jen ti, kteri ji hledají ("jinou fyziku") se budou muset poohlédnout jinde :)

Odpovědět


Alexandra Zahradnikova,2013-03-19 16:02:42

Ja to chapem tak, ze pohybom v Higgsovom poli sa cast energie castic prejavuje ako ich hmotnost, ale standardny model stale nevysvetluje, akym sposobom tato hmotnost ma gravitacny vplyv.

Ovsem velmi rada sa dozviem ak to nechapem spravne, clanky o casticovej fyzike na Oslovi su naozaj vyborne a dakujem za ne.

Odpovědět


Radim Křivánek,2013-03-19 16:42:25

Higgsem neni vysvetlena hmotnost kompletne - porad nam neco fundamentalniho chybi, a asi ani nevime co.

Samozrejme si taky tady rad prectu shrnuti od nejakeho odbornika!

Odpovědět


Kvantovka není slučitelná s obecnou relativitou

Karel Vostrý,2013-03-20 19:41:22

Kvantovka není slučitelná s obecnou relativitou. Někde nám něco zásadního uniká a hledáme experimenty, které by nám mohly napovědět. Bohužel se zdá, že jsme ještě daleko od energií, při kterých bude možno testovat obě teorie zároveň.

Odpovědět


Proč je potřeba nová fyzika

Pavel A1,2013-03-20 22:26:14

Standardní model částic sice vysvětluje mnohé, ale současně existuje spousta věcí, které vysvětlit nedokáže:

- Hmotnost neutrin. Podle SM mají být neutrina nehmotná, ale z pozorování oscilace neutrin se ví, že neutrina nějakou hmotnost mají. Proč, to SM vysvětlit nedokáže.

- Temná hmota. Žádná částice ze SM nemá vlastnosti, které by mohli vysvětlit temnou hmotu, tedy temná hmota je něco, co SM vysvětlit nedokáže.

- Temná energie. Podle SM by měla být 10^120 krát větší, než je pozorováno.

- Parametry SM. Standardní model má asi 20 parametrů, které se musí zjistit experimentálně (hmotnosti většiny částic, jejich vazebné konstanty, mixování kvarků a neutrin). Úplná teorie by měla umět hodnoty těchto parametrů předpovědět.

- Jak už byl zmíněno, SM si nerozumí s gravitací, nedokáže popsat jevy, ve kterých je gravitační síla srovnatelná se silami ostatními (tedy třeba strukturu černých děr).

A je spousta dalších příkladů, které ukazují, že ačkoliv SM perfektně popisuje téměř vše, nemůže být konečnou teorií, a že je jen nízkoenergetickým limitem nějaké obecnější teorie.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz