Ohrozí toxický marťanský prach pilotované mise na Mars?  
Ano, na Marsu se práší. Jsou tam chloristany, sádrovec, marťanský prach se nejspíš bude lepit na skafandry a zanášet přístroje. Je to ale důvod ke stopnutí osídlování Marsu?

 

Zvětšit obrázek
Místo zvané Rocknest, Mars. Kredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS.


Ve Washingtonu se nedávno odehrála konference H2M, čili Humans 2 Mars Summit, kde se přetřásaly vyhlídky lidstva na dobývání Marsu. Experti důkladně řešili přistání pilotované mise na povrchu Marsu, které je jedním z kritických bodů letů na Marsu. Buzz Aldrin zase horoval za vůdčí roli Spojených států při zakládání trvalého osídlení Rudé planety. A také byla řeč o tom, že by lidem na Marsu mohl dělat problémy marťanský prach.

 

Richard Williams. Kredit: NASA.

Pozemské laboratoře už před lety naznačily, že všudypřítomný prach na Marsu, který obsahuje jemná zrnka silikátů, by mohl ohrožovat lidské zdraví. Zdá se, že by po vdechnutí do plic reagoval s vodou, přičemž by se v plicích uvolňovaly nepříjemné chemikálie. Nejde ale jenom o silikáty. Vedoucí zdravotník NASA Richard Williams na konferenci H2M prohlásil, že se jako stále reálnější problém na povrchu Marsu ukazují chloristany, soli kyseliny chloristé, známé též jako perchloráty.

 

Chloristany ve vzorcích odebraných na povrchu Marsu poprvé potvrdila robotická sonda Phoenix, která přistála poblíž severního pólu Marsu na rovině Vastitas Borealis. Chloristany také podle všeho obsahoval vzorek prachu odebraný v kráteru Gale z plochy přezdívané Rocknest, který v prosinci 2012 analyzovalo zařízení SAM (Sample Analysis at Mars) robotické sondy Curiosity.

 
Grant Anderson.
Kredit: Paragon.

Paul Mahaffy, který šéfuje týmu kolem zařízení SAM, věří, že na Marsu je prach s chloristany všudypřítomný a že bychom s ním měli počítat. Chloristany podle lékařů způsobují problémy se štítnou žlázou, protože narušují přijímání jódu.

 

Zvětšit obrázek
Phoenix přistává na Marsu. Kredit: Corby Waste, NASA/JPL.

Spoluzakladatel společnosti Paragon Space Development Grant Anderson připomněl, že Curiosity před časem našla i minerál, který intenzivně připomíná sádrovec. Ten sice není sám o sobě toxický, ale dovede zaneřádit plíce tak, že se s nimi nedá pořádně dýchat, a také může dráždit oči či pokožku. Odborníci se také obávají, že marťanský prach bude ohrožovat lidské obyvatele Marsu i uvnitř lidských obydlí. Předpokládají, že neustálé přesýpání prachu sem a tam vytváří statickou elektřinu, díky níž se prach bude lepit lidem na skafandry i na jejich vybavení a pak se ho jen obtížně zbaví.

 

Inženýr Boeingu a vedoucí týmu systému podpory života na ISS Greg Gentry očekává, že by prach na Marsu mohl poškozovat důležité přístroje, jako jsou vzduchové filtry anebo čističky vody. Anderson z Paragon Space Development to nakonec vcelku trefně shrnul s tím, že největším problémem s prachem na Marsu je naše nevědomost.

Zvětšit obrázek
Zařízení SAM sondy Curiosity. Kredit: NASA/GSFC/SAM.

Nevíme, co marťanský prach lidem anebo přístrojům provede. Snad něco napoví objevy sondy Curiosity.

 

Celá záležitost s prachem na Marsu spíš budí dojem usilovného hledání důvodů, proč neletět na Mars. Na Marsu se práší, no a co? Nic z toho, čeho se experti obávají, nedělá z pilotovaného letu na Mars sebevražednou misi. Dobrodružné výpravy asi úplně vždycky zahrnují nebezpečí, bez něho by to byla nuda. A výprava na Mars, to bude parádní dobrodružství. Ostatně, společnost Mars One Nizozemce Base Lansdorpa před dvěma týdny začala přijímat přihlášky k jednosměrným cestám na Mars a už mají téměř 80 tisíc zájemců.


 

Prašný vír na Marsu.


Literatura

NewScientist 8.5. 2013, Wikipedia (Perchlorate).

Datum: 13.05.2013 05:25
Tisk článku

Související články:

Jak vznikla kamenná marsovská kobliha?     Autor: Dagmar Gregorová (30.06.2023)
Rozhovor s Janem Špačkem o životě na Venuši (část druhá)     Autor: Tomáš Petrásek (04.06.2023)
Rozhovor s Janem Špačkem o hledání života na Marsu (část první)     Autor: Tomáš Petrásek (02.06.2023)
Proč je Venuše žlutá a jak hledáme život na Marsu     Autor: Jan Špaček (09.03.2023)
Hledání života na Marsu 1 Úvod série     Autor: Jan Špaček (19.01.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz