Skeny mozku prozradily, jak vlastně LSD ovlivňuje vědomí  
Halucinogeny byly donedávna tabu. Teď se ale vracejí do vědy s plnou parádou. Díky pokročilým technologiím neurozobrazování můžeme sledovat, co se vlastně v mozku na tripu děje.

 

Vlevo mozek na placebu, vpravo LSD. Kredit: Imperial College
Vlevo mozek na placebu, vpravo LSD. Kredit: Imperial College

LSD je stále staré dobré LSD. Jenže už to není jenom pronásledovaný rekreační halucinogen, ale také pozoruhodný prostředek k výzkumu mozku. Halucinogeny, jak známo, mění vědomí, a z jejich působení lze odvozovat, jak vlastně mozek funguje. Populární britský neuropsychofarmakolog David Nutt z Královské univerzity v Londýně, spolu s početným týmem kolegů, nedávno publikovali vůbec první skeny lidského mozku na LSD, získané pokročilými metodami neurozobrazování (neuroimaging). Dlouhodobě se zabývají studiem působení halucinogenů na lidský mozek a zjišťují, jak v lidské mysli vznikají slavné psychedelické efekty. S Nuttem si o jejich studii, kterou zveřejnil prestižní časopis PNAS, popovídali redaktoři webu časopisu Nature.

 

 

David Nutt (2014). Kredit: Skotten / Wikimedia Commons.
David Nutt (2014). Kredit: Skotten / Wikimedia Commons.

Nature: K čemu je dobré studovat vliv LSD na mozek?

Nutt: Psychedelické látky mění vědomí a tím nabízejí neurovědcům možnost studovat takové věci, jako je právě vědomí. Zároveň se z LSD stává zajímavý terapeutický nástroj. Vědci od sedmdesátých let uskutečnili spoustu experimentů s LSD a se zvířaty. O lidském mozku na LSD jsme toho ale zatím nijak moc nevěděli.

 


Nature: Proč ještě nikdo nepořídil skeny mozku na LSD?

Nutt: Před šedesátými léty byly LSD a podobné halucinogeny v centru pozornosti ohledně jejich možného využití v terapiích. Jenže během šedesátých let LSD získalo velmi špatnou pověst, z mého pohledu nezaslouženě. Záhy se pak objevila velmi přísná legislativní omezení a zmizela vůle provádět takové experimenty.

 

Nahoře působení placeba, dole LSD: Kredit: Carhart-Harris et al. 2016
Nahoře působení placeba, dole LSD: Kredit: Carhart-Harris et al. 2016.


Nature: Jak jste na tohle získali povolení?

Nutt: Mezinárodní legislativa i zákony jednotlivých zemí v zásadě umožňují výzkum i tak ostře sledovaných látek, jako je LSD. Je to legální i ve Velké Británii. Navíc v našem výzkumu nešlo o klinické testování, ale o experimenty s dobrovolníky, kteří již měli zkušenosti s psychedeliky. V roce 2014 jsme sháněli povolení etické komise devět měsíců. Výzkum financovala švýcarská nadace Safra Foundation, britská nadace Beckley Foundation a také crowdfundingové finance z Walacea.com.

 

 

University of Zurich. Kredit: Roland zh / Wikimedia Commons.
University of Zurich. Kredit: Roland zh / Wikimedia Commons.


Nature: K čemu jste dospěli?

Nutt: Využili jsme toho, že LSD vyvolává pořádně dlouhé, typicky tak osmihodinové tripy. Dobrovolníky na takovém tripu můžete vystavit celé řadě zajímavých experimentů. Přeměřili jsme průtok krve jejich mozky funkční magnetickou rezonancí, a také elektrickou aktivitu mozků pomocí magnetoencefalografie. Zjistili jsme, že během LSD tripu intenzivně komunikují různé oblasti mozku, které to za normálních okolností nedělají. Platí to hlavně pro oblast vizuální kůry (visual cortex), která zodpovídá za zpracování vizuální informace. Intenzivní zapojení vizuální kůry může vysvětlit živé vizuální vjemy a halucinace, které jsou pro zážitek s LSD charakteristické. Jiné oblasti mozku se zase naopak během tripu na LSD rozpojují, což zřejmě souvisí s vjemy jako je rozpouštění ega psychonauta (ego dissolution).

 


Nature: Neměli jste právě mnoho dobrovolníků. Jak si můžete být jistí výsledky?

Nutt: Získali jsme zřetelná a průkazná data, která jsou navíc v souladu s výsledky předchozích studií s psilocybinem, halucigenem z lysohlávek. Vliv LSD na lidské vědomí je ale významně silnější, než psilocybin.


Nature: Pracují i ostatní vědci s LSD u lidí?

Nutt: Podle mých informací je na světě už jenom jedna další výzkumná skupina, která se zabývá vlivem LSD na lidi. Vede ji Švýcar Franz Vollenweider z Curyšské univerzity. Oni se ale soustředí na látky blokující účinek LSD a výzkum farmaceutických procesů, které souvisejí s jeho působením.


Nature: Na co se chystáte příště?

Nutt: Plánujeme výzkum vlivu LSD na kreativitu, a také na to, jestli užití LSD napodobuje stav snění. Kromě toho ještě stále studujeme psilocybin a jeho využití v léčbě depresí odolných vůči používaným léčivům. Naše nové výsledky také naznačují, že i LSD bude velmi slibné v léčbě závažných depresí a podobných kritických stavů.

Video:  David Nutt - Decision making about illegal drugs - Time for science to take the lead


BBC NewsNigh: David Nutt - decriminalise ecstasy and cannabis


Literatura
Nature News 11. 4. 2016, NewScientist 11. 4. 2016, PNAS online 5. 4. 2016.

Datum: 19.04.2016
Tisk článku

Související články:

Ayahuascové vize vnímá mozek jako reálné     Autor: Stanislav Mihulka (01.12.2011)
Lysohlávková psychedelie na funkční magnetické rezonanci     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2012)
LSD silnou zbraní proti alkoholismu     Autor: Stanislav Mihulka (14.03.2012)
Strojová inteligence hodnotí psychedelické zážitky     Autor: Stanislav Mihulka (20.07.2012)
Jak nevědomky své psychické trable přesouváme na ryby     Autor: Josef Pazdera (18.02.2013)
Stimulace mozku mění vžité preference     Autor: Josef Pazdera (04.06.2014)
Rain Manovi by předepsali extázi. MDMA se stává nadějí pro těžké autisty     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2015)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)



Diskuze:

Hoho

Milan Krnic,2016-04-21 09:51:03

Tak se možná dočkám postupného ústupu od holotropního dýchání zpět k LSD.
Prof. Groff a zářivě zelenožlutý létající drak budou mít asi radost.

Odpovědět

placebo

Blu .,2016-04-19 11:26:44

Ten "Placebo" si musím kúpiť v lekárni, ma 30% účinnosťi z LSD

:o)

Odpovědět


Re: placebo

Z Z,2016-04-19 14:43:46

Ale veď môžeš, veľa rôznych placebo liekov, vypýtaj si tam nejaké "homeopatikum".

Odpovědět

Literatura na toto téma

Marek Šafář,2016-04-19 08:19:35

Vřele doporučuji knihy:
Timothy Leary - Velekněz
Timothy Leary - Flashbacks

Literatura 50. až 70. letech 20 století. Leary a spol neměli k dispozici takovéto umělecké zobrazení "zaplého" mozku, zato prožili tisícovky tripů s tisícovkami různých lidí a celkem dobře popsali co to s člověkem dělá, jaké to má přínosy a jaká to má negativa.

LSD či psylocybin v psychoterapii měl velmi výrazný efekt zejména na lidi trpící různými poruchami typu střídání euforických stavů s mániemi, schyzofrenie, paranoia.
Halucinogeny výrazně pomáhali tam kde konvenční terapie nepřinášela úspěch nebo tam kde zlepšení pacientova stavu trvalo roky.

Odpovědět


Re: Literatura na toto téma

Jan Rot,2016-04-19 11:12:59

To co tvrdíte, je extrémně nebezpečné. Žádné halucinogeny nikdy nikomu z psychickou poruchou nepomohly, naopak halucinogeny způsobují psychické poruchy u jedincu, kteří k tomu mají dispozice!
Vemte si, jak vysoké procento psychiatrických léčeben tvoří drogově závislí! Ale není jediný případ pacienta, který by opustil léčebnu po požití LSD.
Naopak LSD a spol. rozkolísá aktivitu mozku natolik, že uživatelé vykazují maniodepresivní příznaky a bohužel u některých se již aktivita mozku nevrátí nikdy k normálu.
Na mylných předpokladech o drogách ztroskotal život mnoha mladých lidí. Bohužel tomu napomáhá naprosto nekritická a lživá drogová literatura.

Odpovědět


Re: Re: Literatura na toto téma

Marek Šafář,2016-04-19 12:03:02

Dovolím si nesouhlasit. O tom, že halucinogeny mohou pomoci v psychoterapii, tzn. pod dohledem odborníka (který je schopen adekvátně dávkovat drogy, být "curandero" pacientovi v příjemném prostředí s příjemnou náladou) píše řada světově uznávaných doktorů. Když opomenu zesnulého doktora Learyho (jehož metody mohou vypadat a snad i jsou kontroverzní) nebo doktora Lestera Grinspoona a další.

Další informace.. LSD je z chemického hlediska diethyl amid kyseliny lysergové. Kyselina lysergová vzniká jako vedlejší produkt při metabolismu paličkovice nachové (námel). Jedná se o přírodní látku a tímto bych chtěl vyzvat všechny aby se alespoň pokusili vytvořit si návyk na kyselině lysergové popřípadě aby se pokusili předávkovat.

Fyzická závislost na LSD prakcticky neexistuje, tzn. že nemusíte zvyšovat dávky abyste dosáhl stejného "zapnutí" mozkovny a při odloučení od drogy nepocítí pacient žádné fyzické utrpení.

Psychická závislost jak jste opomenul se skutečně vyskytuje, hlavně u těch, kteří podle Vás k tomu mají dispozice. Je rozdíl brát LSD ze srandy, kvůli stavu opojení nebo z nějakého terapeutického hlediska.

Na mylných předpokladech o drogách zajisté ztroskotal život mnoha lidí nejen mladých. Nehažte ale všechny drogy do jednoho pytle. Jsem zastáncem LSD či psylocibynu v psychoterapii, protože se domnívám, že při profesionálním zacházení lze dosáhnout výjmečných výsledků.

Není jediný případ opuštění léčebny drogově závislým při požití LSD je nejspíše pravda. Je to proto, že jim tamní odborníci žádné LSD nedávají a kdyby ano, tak vystřelí dávku od oka, protože s tím nemají žádné zkušenosti. Je totiž snažší dopovat lidi sedativama, antidepresivama, antineuretikama apod. Jen ať farmaceutický průmysl kvete.. ale to už je zase jiná písnička.

Odpovědět


Re: Re: Re: Literatura na toto téma

Roman Sobotka,2016-04-19 17:05:35

Chtelo by to asi uvest, v pripade jakych poruch by LSD mohlo ucinne pomoci. Mozna se jedna o specificke pripady a vetsina pacientu napr s tezkou depresi ci paranoii by po odezneni nijak nepokrocila. Ale bych by naprosto pro vyuziti LSD studovat. Navazet se do psychiatrie je jednoduche, ale poznal jsme dva jedince se zavaznou (a okoli nebezpecnou) dusevni nemoci, kterym pul roku na psychiatrii opravdu pomohl. Ono LSD je take produktem farmaceutickeho prumyslu (Sandoz), i kdyz zamysleno za jinym ucelem (viz Albert Hofmann, LSD: My Problem Child).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Literatura na toto téma

Tomáš Matějka,2016-04-20 02:03:18

třeba LSD Psychotherapy (The Healing Potential Potential of Psychedelic Medicine)

Odpovědět


Re: Re: Literatura na toto téma

Josef Skramusky,2016-04-20 09:03:00

http://www.zdravotnickydenik.cz/2015/05/lekar-v-prestiznim-vedeckem-casopise-je-cas-prehodnotit-lsd-a-houbicky/
http://www.osel.cz/6177-lsd-silnou-zbrani-proti-alkoholismu.html
http://www.sciam.cz/files/vydani/SA_02_2010/SA_8-11_2010.pdf
...
Jinak ale souhlasím, že Leary není zrovna dobrý příklad zodpovědného vědce.
Také je známo, že původní studie ze 60tých let nejsou dobré. Bohužel příliš nadšenecký přístup (reprezentovaný právě Learym a spol.) spolu s extrémně rozšířeným rekreačním užíváním, pak vedl k úplnému zastavení psychedelického výzkumu na desítky let. Tím ale nemyslím, že by za to Leary mohl - vina je rozhodně na zastáncích represe, jen měl být asi trochu opatrnější (třeba jako lidé kolem Huxleyho a Hofmanna).

Co se týká závislosti u LSD. Fyzická neexistuje. Co se týká psychické, po pravdě nevím, že bych o nějakém případu slyšel, pokud existuje jedná se určitě o zcela výjimečné případy. V tomto ohledu jistě ŘÁDOVĚ méně nebezpečná droga než alkohol, cigarety nebo ibalgin (a desítky jiných povolených a předepisovaných drog).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz