Letecká bojová umělá inteligence si natřela na chleba taktické experty  
Umělá inteligence ALPHA deklasovala zkušené instruktory stíhacích pilotů US Air Force. Měl by se z ní stát neocenitelný pomocník na bojových misích.

 

ALPHA mi jde po krku! Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati
ALPHA mi jde po krku! Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati

Umělé inteligence se začínají prosazovat všude, kam se jenom člověk podívá. Teď došlo i na bojové simulace. Na simulátorech se sice umělá inteligene zahnízdila už dávno, poslední dobou se tam ale dějí velké věci.

 

 

Zleva Nick Ernest a David Carroll z Psibernetixu, před nimi sedící plukovník Gene Lee. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati
Zleva Nick Ernest a David Carroll z Psibernetixu, před nimi sedící plukovník Gene Lee. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati


Na Univerzitě v Cincinnati vyvinuli umělou inteligenci jménem ALPHA, která exceluje v leteckých bojových simulacích. Nedávno to ke své újmě zjistil plukovník US Air Force ve výslužbě Gene Lee, který má za sebou rozsáhlou zkušenost jako instruktor stíhacích pilotů. Lee se střetl s umělou inteligencí ALPHA ve velmi věrné simulaci leteckého boje a dostal pořádně za vyučenou. Podle všeho to musel být zdrcující zážitek. Ostřílený pilot se nechal slyšet, že se ještě nikdy nesetkal s tak agresivní, vnímavou, dynamickou a věrohodně bojující umělou inteligencí, jako je ALPHA.

 


Detaily o umělé inteligenci ALPHA uveřejnil ve svém nejnovějším čísle časopis Journal of Defense Management. Podle odborníků jde o zásadní průlom ve vývoji fuzzy orientovaných systémů s genetickými algoritmy (genetic-fuzzy systems). Ve své současné podobě je ALHA určena pro výzkum simulací leteckých bojových misí, v nichž má na starost řízení simulací dronů.
Projekt ALPHA, stejně jako nástroje, které posloužily k vyvinutí této umělé inteligence, má na svědomí společnost Psibernetix, Inc., kterou nedávno založil čerstvý absolvent inženýrství a aplikovanách věd Univerzity v Cincinnati Nick Ernest. K vývoji ALPHA významně přispěli sponzoři výzkumu Air Force Research Laboratory. A investice se podle všeho bohatě vyplatila. Už v ranné fázi vývoje ALPHA pravidelně porážela ostatní umělé inteligence v simulacích Air Force Research Laboratory.

 

Ať Lee dělá cokoliv, ALPHA má stále navrch. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati.
Ať Lee dělá cokoliv, ALPHA má stále navrch. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati.


Když se loni na podzim střetl Lee s vyzrálou verzí umělé inteligence ALPHA, tak to muselo být zničující. Nejenom že Lee inteligenci ALPHA ani jednou nesetřelil, on sám byl naopak sestřelen v každém souboji s ALPHA. Aby z toho Lee nevyšel s pošramocenou pověstí – rozhodně v tom nebyl sám. ALPHA poráží lidské experty jako nic, dokonce i když měl simulovaný stroj inteligence ALPHA hendikep v rychlosti, schopnosti manévrovat, kapacitě raket a senzorech.

 

 

 

Skvělá bojová inteligence ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.
Skvělá bojová inteligence ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.

Lee bojuje s umělými inteligencemi v simulátorech už od osmdesátých let. ALPHA ho ale dokonale zaskočila. Skvěle si dává pozor a dovede okamžitě správně zareagovat. Podle Leeho výtečně předvídala jeho záměry a pohotově odpovídala na změn směru letu a vypouštění raket. ALPHA se dovede úžasně vyhnout vypáleným raketám a umí podle potřeby plynule přecházet mezi defenzivními a ofenzivními akcemi.

 

 

Lee podotýká, že zkušený bojový pilot bez problémů porazí většinu soudobých bojových umělých inteligencí. Jako lovnou zvěř. Jenže od teď jsou podle Leeho, který vyškolil tisíce pilotů US Air Force, lidští piloti kořistí umělých inteligencí. Je to podobné, jako když umělá inteligence porazila šachového velmistra nebo nejlepšího hráče hry GO na světě. A co je ještě horší, když Lee bojoval proti ALPHA v simulacích reálných misí, trvajících mnoho hodin, vracel se pak domů totálně hotový, fyzicky a mentálně na dně. Jenže umělá inteligence je pochopitelně celou dobu čilá jako rybička.

 

Momentka ze simulace s umělou inteligencí ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.
Momentka ze simulace s umělou inteligencí ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.

 

Autor komentáře netrpí panickým strachem z umělých inteligencí, osobně by ale raději inteligenci ALPHA neměl za protivníka. Inteligence ALPHA není terminátorský Skynet, perfektně ale dělá svou práci. Cílem vývojářů je vytvořit z inteligence jako je ALPHA nikoliv protivníka, ale naopak skvělého parťáka pro bojové piloty, který by jim pomáhal v bitevní vřavě.


Je nanejvýš pozoruhodné, že za umělou inteligencí ALPHA nestojí žádný superpočítač. Na její soudobé výkony ji vytrénovali na počítači za 500 dolarů. Na rozdíl od většiny dnešního programování AI se ALPHA tolik nespoléhá na komplexní matematiku, ale na jazykově orientované postupy, fuzzy logiku a vývoj pomocí genetických algoritmů, dohromady fungující jako Genetic Fuzzy Tree (GFT) systém.

Video:  Flying in Simulatorhttps:

 


Literatura

University of Cincinnati 27. 6. 2016.

Datum: 29.06.2016
Tisk článku

Související články:

Univerzální umělá inteligence AIXI     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2013)
Hawking rozvířil obavy o umělou inteligenci     Autor: Stanislav Mihulka (06.12.2014)
Porazí umělé inteligence rakovinu?     Autor: Stanislav Mihulka (21.02.2016)
Vědci Facebooku učí umělé inteligence čtením dětských knih     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2016)



Diskuze:

Simulace neni totez co realny souboj

Petr Valkoun,2016-07-08 12:48:58

V clanku bohuzel neni zmineno, jake informace ALPHA mela k dispozici, coz je ten zdaleka nejdulezitejsi udaj. Je totiz neco zcela jineho, pokud by mela k dispozici uplne a presne informace o celem virtualnim bojisti, nebo kdyby musela pracovat s udaji podobnym realnym senzorum, kde by zrejme musela sama pouzit nejake pokrocile algortimy na jejich zpracovani, zejmena co se optickych senzoru tyka. Precijen, naprosta vetsina vsech vzdusnych souboju za poslednich 20let se vedla na viditelnou vzdalenost, kde lidske oko a mozek stale jeste nemaji konkurenci.

Odpovědět


Re: Simulace neni totez co realny souboj

Zdeněk Jindra,2016-07-09 19:54:44

Velmi trefná připomínka. Vsadil bych se, že do té AI posílal počítač pěkně čísla z enginu hry. Pokud by byla na vstupu zašuměná kamera s odlesky od slunce, AI běžící na jednom PC by si v boji neškrtla. Nejspíš by nedokázala ani přistát s letadlem.

Odpovědět

Konecne dobra AI do her?

Milan Milan,2016-07-04 17:45:14

Hmmm to by mohla konecne byt poradna AI do leteckych simulatoru ... klidne i po nejakem zjednoduseni. Ale obavam se, ze jako armadni technologie se to nestane :(.

Jinak hodne se podoba software z knizky Kriznik Thor .... ze by pan spisovatel odhadl budoucnost tak dobre? Doufam jen, ze dalsi predpovedi budoucnosti mu uz tak dobre nevyjdou...

Odpovědět

Nezačínal

Marcel Brokát,2016-06-30 12:32:38

takhle nějak v 80kách Terminátor?

Odpovědět


Re: Nezačínal

,2016-06-30 14:43:01

a v roce 2005 pokračoval Stealth

http://www.csfd.cz/film/168354-stealth-prisne-tajna-mise

Odpovědět

,2016-06-30 07:54:45

"Hovoří CML; v zájmu zachování vašeho druhu, jsem se rozhodl omezit svůj výkon na 0,00000000000000000001%, bez obav, nic nepoznáte."

Odpovědět

Tvorive myslenie je skor zabava ako neprijemna, tazka praca.

Richard Palkovac,2016-06-30 07:36:34

Tvorive myslenie je skor zabava ako neprijemna, tazka praca. A preto by malo zostat pre ludi. Pokial sa ale ukaze, ze strojove tvorive myslenie (strojova inteligencia) je dokonalejsie/a ako ludske myslenie, tak sa budovaniu strojovych inteligentnych systemov zial nebude dat zabranit, kedze vzdy budu existovat aspon dvaja vojenski superi v nasom svete. Ziadny terminator nas nezachrani, jedine strach so zamoznicenia mozno, ako u jadrovych zbrani, ktory doteraz zafungoval.

Odpovědět

4. zákon Asimova = A AND UU

Josef Hrncirik,2016-06-30 06:56:06

Počínaje rokem A.D. UU ,
každým quartálem se součin množství a životnosti živé síly
zmenší minimálně 4x.

Odpovědět

Simulátor Alpha.

Vlastislav Výprachtický,2016-06-29 17:20:05

Simulátor Alpha používá k simulaci pravděpodobně stávající zbrojní prvky ve vybavení. To jsou již v současnosti klasické systémy. které mohou v případě potřeby být nahrazeny vyvíjenými integrovanými zbraňovými systémy, které řeší vícero obranných nebo útočných funkcí.Velkou roli sehrává satelitní elektronika a kombinace senzorů, aplikace nanotechnologií. Vzdušný souboj se dnes odehrává na velké vzdálenosti, kde rozhoduje technická vybavenost / stelitní info, lokátory, laserová technika a d./. Simulátor může však přesto sloužit jako pomůcka pro zdokonalení reakcí pilotů.

Odpovědět


Re: Simulátor Alpha.

Jozef Vyskočil,2016-06-29 18:26:29

To by nemal byť veľký problém do alfy doplniť. Problém je stret s rovnocennými súpermi, ktorí hneď ako prvé zničia (znefunkčnia) satelity a inú elektroniku. Pre boj so súpermi o triedu nižšie v podstate za mierovej situácie ju ani veľmi netreba. Len ak sa vojaci budú báť boja a pošlú za seba roboty.

Odpovědět

Inteligencia ?

Richard Palkovac,2016-06-29 16:37:23

Nemyslim, ze ide az tak o inteligenciu, skor si myslim, ze ide o to, ze pocitac/simulator ma k dispozicii vsetky data ktore potrebuje a kedze ma dostatocny vykon, moze si prepocitat uplne vsetky parametre drah objektov v cvicnom priestore a teda ma absolutny prehlad a moze adekvatne reagovat. Je to ale ciste mechanicky prehlad a mechanicke, naprogramovane reakcie. Je tam sice spomenute slovicko "fuzzy", takze aj bez vsetkych potrebnych dat, prijme nejake rozhodnutie (skusmo , ako ABS v aute) a podla vysledku sa prisposobi.

Velka vyhoda pocitaca spociva v tom, ze ma prehlad aj v skoro nekonecnom mnozstve dat, az kym mu nedojde vypoctova kapacita.

My ludia stratime prehlad velmi rychlo a hlavne to, co dokazeme ovladat vedome, je velmi obmedzene. Avsak nase riesenia su velmi kreativne, a to vyplyva podla mna z chybovosti s akou pracuje nas mozog. Tak vznikaju kreativne nove riesenia, samozrejme je tam este filter, ktory odfiltruje nezmysly.

Odpovědět


Re: Inteligencia ?

Lukáš Fireš,2016-06-29 18:17:03

A od toho je tam krom fuzzy ještě to podstatné Genetic aneb záměrné mutace (různé chyby, ona kreativita) a následná selekce (jako přirozený výběr v přírodě, přežije jen nejsilnější), tedy filtr.

Nejsložitější na tom celém bude asi vybrat správná kritéria ořezávání (stromu - selekce), posilování (genu - co přežije do další generace) a redukce dat (fuzzy - zamlžení, rozmazání, neostrost).

Odpovědět


Re: Re: Inteligencia ?

Richard Palkovac,2016-06-30 07:20:06

Aha, to mi v tom clanku uslo (zase som necital poriadne), diki, chapem .

Ano, najzlozitejsie su tie "kritéria ořezávání" , predcasom som o takom niecom pisal/pisem aj "román" "Nezmyselný stroj" :

http://riki1.eu/Nezmyselny_stroj.htm

*

Odpovědět


Re: Re: Re: Inteligencia ?

Zdeněk Syk,2016-07-05 19:00:21

teda... začetl jsem se do "Nezmyselný stroj" a když mě to chytlo... najednou konec.
to je mrzuté :(

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Inteligencia ?

Richard Palkovac,2016-07-06 07:37:31

Dakujem Vam za precitanie, ak by bolo viac takych, co by ich to mrzelo, mozno by som aj pokracoval, ale myslim, ze ste jeden z mala, moja "literatura" ma velmi malo priaznivcov, kedze je pisana mojim specifickym sposobom o specifickych veciach a zaujima len malo koho.

Napriek tomu ale budem v tom romane pokracovat, ale zatial neviem kedy.

Napisal som ale aj vela "ukoncenych" poviedok :

http://riki1.eu/Virtualiti_a_spol.htm

http://riki1.eu/Zmysel_vesmiru.htm

http://riki1.eu/Panom_svojho_sveta.htm

Odpovědět


Re: Re: Re: Inteligencia ?

Michal Hespo,2016-10-03 19:38:59

Já se tedy přidávám, abych ukázal, že tu nějaký zájem je. Mini-knihu Nezmyselný stoj mám sice zatím rozečtenou, ale musím podotknout, že je velmi zajímavá a rozhodně bych se nezlobil za každou stránku navíc :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz