DARPA uspořádala bojovku ve Washingtonu s detektory radiace  
Program SIGMA geniálním způsobem spojuje občanskou vědu, chuť si hrát a respekt k radioaktivnímu záření. Rizika radioaktivity v sídlech budou brzy sledovat sítě levných mobilních detektorů.
Mapa z programu SIGMA. Kredit: DARPA.
Mapa z programu SIGMA. Kredit: DARPA.

Jednoho dne zmizel slavný genetik. Podle všeho byl unesen maskovanými muži. A aby toho nebylo málo, tak byli do celé věci zamícháni teroristé a nebezpečný radioaktivní materiál. Do akce proto okamžitě vyrazily stovky lidí s batůžky, v nichž si nesli nenápadné detektory radiace, o velikosti zhruba chytrého telefonu. Takto vybaveni se účastníci akce celé hodiny procházeli po Washingtonu, D. C., v oblasti známých památníků National Mall.

 

Vincent Tang. Kredit: DARPA.
Vincent Tang. Kredit: DARPA.

Prý bylo hezky, takže to mohla být docela slušná zábava. Lidé, batůžky, detektory radiace a Washington, D. C. to vše bylo vesměs reálné. Genetik a jeho záhadná zmizení už byli reální méně. Šlo totiž o bojovou hru, kterou vymysleli, zorganizovali a financovali američtí vojenští kreativci z vládní agentury DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Přestože šlo o experiment, navíc na čerstvém vzduchu, podobný scénář by se mohl časem v USA klidně odehrát. Někoho by mohlo napadnout, že si sestrojí a pak také odpálí špinavou jadernou bombu nebo i něco horšího. Právě proto DARPA pracuje na programu SIGMA, jehož součástí byl i tento nejnovější a zatím nejrozsáhlejší terénní test.

 

Kadeti ROTC. Kredit: US Navy.
Kadeti ROTC. Kredit: US Navy.

Cílem programu SIGMA je vývoj sítě chytrých senzorů, které zajistí spolehlivou detekci nebezpečného radioaktívního materiálu v reálném čase a v prostoru velkých městských oblastí. Program SIGMA běží od roku 2014 a jeho klíčovou součástí jsou vysoce účinné a zároveň cenově dostupné detektory, které detekují neutronové záření a gama záření. Tyto detektory samy o sobě nevyzařují záření a jsou pomocí chytrých telefonů propojené na městské, státní a federální úřady. Těm poskytují základní informace o možných radiačních rizicích, zejména pokud jde o špinavé bomby, skládající se z radioaktivního materiálu a klasických výbušnin.

 

National Mall. Kredit: US Navy.
National Mall. Kredit: US Navy.

Nebylo to poprvé, co si takhle lidé z DARPA hráli. V letošním roce už vyzkoušeli více než 100 senzorů sítě SIGMA najednou v přístavech New Yorku a New Jersey. Bojová hra s tisícovkou senzorů ve Washingtonu, D. C. představuje akci se zatím největším počtem mobilních detektorů radioaktivity testovaných současně. Badatelé touto hrou potvrdili, že detektory a software programu SIGMA mohou v reálném čase, minutu po minutě, sledovat ohrožení městského prostředí radioaktivitou.

 

A jak bojovka DARPA dopadla? Rozhodně to nebylo jednoduché. Přípravy zabraly hodně času. Šlo o to zorganizovat stovky dobrovolníků a zároveň jednat s celou řadou úřadů. Podle programového manažera Vincenta Tanga si systém SIGMA vedl velmi dobře. Týmu programu SIGMA se povedlo získat a pohotově analyzovat ohromné množství dat. Účastníci hry pokryli velkou část města Washington, D. C. Pro vědce jsou výsledky experimentu velmi cenné a pomohou jim s dalším vývojem systému.


Provedení programu SIGMA ve Washingtonu, D. C. má na starost organizace National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START) z Marylandské univerzity. V roli dobrovolníků se experimentu účastnily stovky kadetů Reserve Officers' Training Corps (ROTC), kadeti z univerzit v okolí National Mall a námořníci U. S. Naval Academy. Doplnili je také dobrovolníci z řad agentury DARPA a dalších amerických vládních úřadů. Příštím krokem DARPA v programu SIGMA budou v roce 2017 testy technologie na úrovni celého města a celého regionu. A v roce 2018 by už systém SIGMA měl operovat na státní a nakonec i federální úrovni. 

Video:  SIGMA Deployment Test of 1,000 Detectors

Video:  Vincent Tang: Not Even Once (DARPA "Wait, What?")


Literatura
DARPA 10. 11. 2016.

Datum: 21.11.2016
Tisk článku

Související články:

Jak jihokorejský robot zvítězil v soutěži robotů záchranářů     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2015)
DARPA vyvíjí gremliny pro budoucí letecké operace     Autor: Stanislav Mihulka (06.09.2015)
DARPA hledá kutily, kteří vyrobí vražednou zbraň z vysavače     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2016)



Diskuze:

detektor gama si můžete udělat

Čestmír Berka,2016-11-24 20:15:51

ze smartphone- čip fotoaparátu totiž záření detekuje...ale musíte objektiv překrýt světlotěsně a nainstalovat software, třeba: http://www.gammawatch.com/gg.html

Existuje i software, který získává údaje o radiaci z bezpečnostních kamer, nebo kamer nad komunikacemi:http://www.imageinsightinc.com/

Odpovědět

Ach jo,

Petr Šohaj,2016-11-23 13:09:05

detekují neutronové a gama záření a samy záření nevydávají... "Co je tohle za krávovinu?"... :-)

Odpovědět


Re: Ach jo,

Josef Hrncirik,2016-11-23 18:13:38

Je to PRC šmejd bez kalibrace.
Jinak by figuranti chtěli příplatky.

Odpovědět

Zřejmě národní sport

Tomáš Talanda,2016-11-21 23:35:27

Ehm, Američani v tom měli zálibu zřejmě odjakživa:
https://youtube.com/watch?v=sb-BPI0bgqs (New York Civil Defense Drill 1950`s)

I když pamatuji socialistickou brannou výchovu (a jsem také "Reserve Officer" - absolvent Školy důstojníků v záloze), podobné psycho jsme nepraktikovali :-)

Odpovědět


Re: Zřejmě národní sport

Tomáš Talanda,2016-11-21 23:48:21

P.S. Zato náš soudruh školník měl k věci odpovědný přístup. Když Svobodná Evropa odvysílala, že vybouchl Černobyl, uzmul z kabinetu fysiky Geiger-Müllerův počítač, umístil jej na okno školnického bytu a nestačil se divit, jak mu jde ručička za roh ...

Odpovědět

LARP

Ctibor Jablonický,2016-11-21 12:55:50

Tak trochu to připomíná LARP (Live Action Role Playning). Živý nosič detektoru. Vtipné by bylo, kdyby opravdu náhodně na zdroj radioaktivity narazili. Pak by teprve bylo zajímavé sledovat co by následovalo. Takhle je to pořád jen užitečná simulace. :-)

Odpovědět


Re: LARP

Josef Hrncirik,2016-11-21 19:42:03

Na jakou vzdálenost by např. detekovali madam M. Curie nesoucí v centru 2 coulové (dvouliberní) Pb koule svých 100 mg RaCl2 ?
Neprošla by až do Oválné?
Všimli by si z čajovny vycházejícího a spokojeností zářícího Litviněnka?

Odpovědět


Re: Re: LARP

Čestmír Berka,2016-11-24 19:54:26

Litviněnka by si podle záření nevšimli, protože alfa záření, emitované Poloniem 210 má ve vzduchu dosah pár centimetrů, odstíní ho třeba list papíru.
Dvouliberní olověné koule velmi tvrdé gama záření Ra226 moc nestíní- lepší ochranu poskytuje vzdálenost.Aby se dávka snížila o pouhou polovinu, je třeba cca 8mm tlustou vrstvu olova...ale v nákupní tašce na kolečkách by se to převážet dalo- tam už pomůže vzdálenost.

Odpovědět


Re: Re: Re: LARP

Josef Hrncirik,2016-11-24 21:32:00

A kolik potřebuju na 3 dB n Cd nebo B?
Používáte něco lepšího?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: LARP

Čestmír Berka,2016-11-25 18:12:46

nevidím důvod, proč používat Cd nebo B na odstínění gama záření. Lepší stínění poskytuje uran, díky své specifické hmotnosti- uranový kontejner jsem viděl u firmy, která od nás odvážela vyřazené radiové zářiče. Když máte lehčí materiál na stínění, musíte to dohnat silnější vrstvou: http://www.radprocalculator.com/Gamma.aspx

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: LARP

Josef Hrncirik,2016-11-25 20:52:33

Myslel jsem si, že je zajímají hlavně neposedné neutrony unikající z Pu v batůžcích nenápadných turistů s černými slepeckými brýlemi.

Odpovědět


Re: Re: Re: LARP

Josef Hrncirik,2016-11-25 21:01:57

A kdyby své Pb hemisféry s Ra umístila do svých podrážek, dokázali by agenti lokalizovat zdroj periodických gama záblesků z výšin svých batůžků?

Odpovědět


Re: LARP

Josef Hrncirik,2016-11-23 18:17:48

Rozebrali by genetika na orgány a potom na jednotlivé geny.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz