Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS  
V Sýrii a Iráku vypukly dronové války. USA zakoupily do bojů s malými weaponizovanými drony „islámského státu“ izraelskou zbraň. Pentagon o detailech mlčí, ale podle odborníků tu jsou jisté náznaky.

 

Sestřelený dron ISIS v Iráku. Kredit: Iraqi ministry of defence.
Sestřelený dron ISIS v Iráku. Kredit: Iraqi ministry of defence.

Donedávna se o bojových dronech jenom tak mluvilo. Pak vydaly na lov americké predátory a reapery. A v posledních měsících se rozhořely nefalšované dronové války – v Sýrii a hlavně v Iráku. Podle amerického Centrálního velitelství CENTCOM se jednotky osvobozující Mosul prakticky každý den setkávají s více či méně improvizovanými drony „islámského státu“, nejčastěji kvadrikoptérami, ale i jinými typy. Jsou mezi nimi výzvědné drony, létající návnady, granátové nebo minové bombardéry, i sebevražedné explodující drony.

 

Záběr z údajného dronového útoku ISIS na obrněný transportér irácké armády. Kredit: Youtube.
Záběr z údajného dronového útoku ISIS na obrněný transportér irácké armády. Kredit: Youtube.

Není to úplná novinka, koaliční síly zasáhly dron „islámského státu“ už v srpnu 2015 nad iráckým Ramádí. Teď jsme ale na sociálních médiích svědky naprosté laviny fotek a videí všech zúčastněných stran konfliktu, které zachycují akce vlastních i nepřátelských dronů. Dronové války jsou vůbec velice online, protože bojovníci „islámského státu“ i ostatních stran snadno nakupují drony v online obchodech a hned je posílají do boje.


Pokud se nestane něco zásadního, například rozhádání klíčových hráčů v oblasti, tak „islámský stát“ nejspíš bude během příštích měsíců poražen. Už teď ale ovlivnil vojenskou taktiku na roky dopředu, hlavně pokud jde o improvizaci a guerillový boj. Můžeme se vsadit, že vojenští odborníci ze zemí, kde mají všech pět pohromadě, dronové války velmi pozorně sledují, analyzují a mají nápady – jak drony co nejlépe využít a jak se proti nim co nejlépe bránit.

 

Systém Drone Guard. Kredit: Israeli Aerospace Industries.
Systém Drone Guard. Kredit: Israeli Aerospace Industries.

Podle dostupných informací Spojené státy berou dronové války vážně a zadali jisté izraelské firmě kontrakt obestřený tajnostmi, který se zřejmě týká technologie pro boj s malými drony, tedy takovými, jaké používá „islámský stát“, i jiné jednotky. Příslušní úředníci nezveřejnili ani to, o jaký typ technologie jde – zařízení pro elektronický boj, běžné rakety se speciálním naváděním, kombinaci obojího anebo nějakou jinou technologii. Zmíněný kontrakt získala dceřiná společnost izraelské Israeli Aerospace Industries, která nese jméno ELTA North America Inc. Kontrakt má hodnotu 15,6 milionu dolarů a koncem letošního července by měl vyústit v dodání „21 Man Portable Aerial Defense System kits“. Půjde tím pádem o nějaké přenosné protiletadlové raketové komplety typu MANPADS (Man-portable air-defense systém)? Zatím těžko říct.

 

Israeli Aerospace Industries.
Israeli Aerospace Industries.

Izraelský systém zakoupilo centrum Air Force Life Cycle Management Center se sídlem na letecké základně Hanscom v Massachusetts. Tato organizace ale obvykle pořizuje vybavení pro komunikaci a elektronické přístroje, což by napovídalo, že nová technologie proti dronům zahrnuje systémy pro elektronický boj. Společnost Israeli Aerospace Industries na světových veletrzích vojenských technologií předvádí systém Drone Guard. Ten je vybavený radary, které dovedou detekovat, sledovat a zneškodnit malé drony. Israeli Aerospace Industries prý tuto technologii loni prodali několika zákazníkům, není ale jasné, o koho šlo.


Mluvčí amerického letectva Ann Stefanek potvrzuje, že US Air Force testuje několik různých systémů a technologií pro boj s malými drony. Podle jejího vyjádření jde především o nekinetická řešení (tj. nikoliv rakety nebo rychlopalné systémy) různých velikostí, od ručních systémů až po velké stacionární i mobilní systémy, které mohou operovat na zemi nebo ve vzduchu. Letectvo se ale věnuje i kinetickým řešením, tedy zbraním, s nimiž by bylo možné malé drony sestřelovat. US Air Force chce mít takové systémy k dispozici během příštích let. Nákup od Israeli Aerospace Industries ale naznačuje, že to dost hoří. Situace na bojištích je problematická a američtí vojáci podle všeho okamžitě potřebují nějaké účinné zbraně proti malým dronům.

Video: Drone Guard


Video:  IAI's new guard system

 


Video:  IAI at Aero India 2017


Literatura
Defence One 23. 2. 2017.

Datum: 03.03.2017
Tisk článku

Související články:

DARPA vyvíjí gremliny pro budoucí letecké operace     Autor: Stanislav Mihulka (06.09.2015)
Americké tanky, letadla a lodě budou ovládat vlastní drony     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2017)
Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz