Francie a OPCW: V Chán Šajchúnu zabíjel sarin a viníkem je Asad  
Čerstvě zveřejněný dokument francouzských tajných služeb a o několik dní starší zpráva odborníků Organizace pro zákaz chemických zbraní hovoří o nedávném chemickém útoku v Sýrii jasně.

 

Organizace pro zákaz chemických zbraní
Organizace pro zákaz chemických zbraní

Francouzské tajné služby, které hrají v  oblasti Sýrie zásadní roli, dospěly k následujícím závěrům. Útok nervovým plynem, k němuž došlo kolem 6:30 ráno 4. dubna 2017 v syrském městě Chán Šajchún drženém opozicí, spáchaly jednotky loajální prezidentovi Bašáru al-Asadovi. Rozkaz k tomuto útoku vydal buď sám Asad anebo někdo z jeho bezprostřední blízkosti. Pokud jde o Asada, ten ve dvou interview prohlásil, že důkazy o chemickém útoku jsou falešné a také že jeho režim nikdy nepoužil chemické zbraně.

 

Jean-Marc Ayrault. Kredit: Remi Jouan / Wikimedia Commons.
Jean-Marc Ayrault. Kredit: Remi Jouan / Wikimedia Commons.

Oficiálně odtajněný a zveřejněný dokument, který dostala k dispozici agentura Reuters, ovšem hovoří jinak než Asad. Své závěry zpráva opírá především o vzorky získané z místa dopadu a z krve obětí chemického útoku. Jak pro média uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault, z analýzy vzorků vyplývá, že proces výroby použité chemické zbraně plně odpovídá unikátní metodě již dříve vyvinuté v laboratořích syrského režimu. Francie má k dispozici vzorky z předešlých chemických útoků Asadova režimu a francouzští specialisté je tudíž mohli porovnat.


Jak uvádí zpráva, významným, ale nikoliv jediným znakem chemického útoku ze 4. dubna je přítomnost hexaminu, který při výrobě sarinu používá právě syrský režim. Stejné znaky vykazují vzorky z předchozích chemických útoků, které získaly francouzské tajné služby. Je mezi nimi i nevybuchlý granát s chemickou náplní, který Francouzi zajistili po chemickém útoku Asadova režimu v syrském Sarakíbu, k němuž došlo 29. dubna 2013.

 

Mechanismus účinku sarinu v nervosvalové ploténce. Červeně sarin, žlutě acetylcholinesteráza, modře acetylcholin. Kredit: RicHard-59 / Wikimedia Commons.
Mechanismus účinku sarinu v nervosvalové ploténce. Červeně sarin, žlutě acetylcholinesteráza, modře acetylcholin. Kredit: RicHard-59 / Wikimedia Commons.

Zpráva francouzských tajných služeb dále uvádí, že zmíněný unikátní proces přípravy sarinu pro chemické zbraně vyvinulo vědecké centrum Asadova režimu Scientific Studies and Research Center (SSRC). S podobnými informacemi zjevně pracuje i americká administrativa, která v pondělí 24. dubna náhle potrestala 271 zaměstnanců tohoto zařízení individuálními sankcemi.


Když v roce 2013 došlo k chemickému útoku Asadova režimu v Ghútě na předměstí Damašku, který sarinem zmasakroval stovky civilních obyvatel, tak následný velký mezinárodní tlak vedl k dohodě Asada s USA a Ruskem, kdy Asadův režim souhlasil s kompletní likvidací programu chemických zbraní a také veškerých zásob chemického arzenálu. Zpráva francouzských tajných služeb teď ovšem dospěla k závěru, že existují nesmírně závažné pochyby o kompletnosti a důvěryhodnosti údajně úplné likvidace chemických zbraní Asadova režimu. Zpráva rovněž uvádí zhruba 140 chemických útoků, k nimž od roku 2012 pravděpodobně došlo v Sýrii, přičemž za naprostou většinu z nich se vší pravděpodobností přímo zodpovídá Asadův režim.


Francouzské tajné služby jsou si podle uvedené zprávy vědomy akce bojového letounu Suchoj Su-22 letectva Asadova režimu, který dne 4. dubna 2017 celkem šestkrát zasáhl město Chán Šajchún. Francouzi rovněž uvádějí, že vzorky odebrané z místa chemického útoku jsou plně konzistentní s útokem leteckou municí naplněnou bojovým nervovým plynem sarinem. Zpravodajci konstatují, že v situaci syrského konfliktu a za známých poměrů ve velitelské struktuře režimních jednotek to mohl být výhradně Bašár al-Asad anebo někdo z jeho nejužšího velení, kdo dal k tomuto útoku rozkaz.


Ve zprávě se dále lze dočíst, že syrská opozice, stejně jako džihádistické skupiny operující v oblasti nemají prostředky ani kapacitu na vývoj nervového bojového plynu ani provedení takového útoku. Zpráva dále potvrzuje, že se v oblasti nenacházejí žádné vojenské struktury či jednotky takzvaného islámského státu. Asadovo tvrzení, že útok byl vymyšlený, je podle zprávy věrohodně vyvráceno množstvím potvrzených obětí útoku, které byly dovezeny do nemocnic v Sýrii a také v Turecku. Existuje velké množství dokladů obyvatel zasažených neurotoxinem.


Francouzský dokument je v souladu se zprávou specialistů Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která byla zveřejněna 19. dubna. Podle této zprávy byl podle výsledků analýz několika specializovaných laboratoří při nedávném útoku v syrském Chán Šajchúnu použit nervový bojový plyn, a to organofosfát sarin, eventuálně jiný, sarinu velmi podobný a blízký organofosfát. Organizace pro zákaz chemických zbraní nemá mandát pro to, aby označila viníka útoku, tak se této role zhostila právě Francie. Podle francouzských diplomatických zdrojů Francie předala veškeré informace dalším zemím, a podle všeho o chemickém útoku v Chán Šajchúnu a jeho mezinárodních dopadech neslyšíme naposledy.

Literatura
Reuters 26. 4. 2017. French intelligence says Assad forces carried out sarin attack
OPCW 19. 4. 2017. OPCW Director-General Shares Incontrovertible Laboratory Results Concluding Exposure to Sarin

Datum: 27.04.2017
Tisk článku

Související články:

Jak by mohli Američané zničit syrské chemické zbraně?     Autor: Stanislav Mihulka (04.09.2013)
V Sýrii útočili nervovým plynem a nebyla to náhoda     Autor: Stanislav Mihulka (09.04.2017)
Pervitin doma uvaríte a uskladníte, sarin sotva     Autor: Matej Čiernik (13.04.2017)
Důkaz pro vojenský úder raketami Tomahawk ?     Autor: Karel Wágner (21.04.2017)



Diskuze:

Vyvracející video

Jan Turoň,2017-05-25 06:23:27

Zde je video, jak irácké jednotky objevily v dobytém západním Mosulu chemickou laboratoř ISIS https://www.youtube.com/watch?v=aC2ia6I7Tos

Pochopitelně se o tom žádné tajné služby ani média ani nezmíní. Sýrie zničila pod dohledem chemické zbraně. Předem varovala, kdykoliv se ISIS zmocnil chemikálií na jejich výrobu. A qui bono: kdyby útok provedly syrské jednotky, výrazně by je to poškodilo a ISIS by to výrazně pomohlo.

A proti těmto prostým a jednoznačným faktům stojí jakési tajné dokumenty tajných služeb, které opakovaně lžou na objednávku režimu USA a jejich proxy, dokonce na stejné téma jako v Iráku.

Odpovědět

False flag

Pavel Kolar,2017-05-22 14:36:38

a nebyl první ani poslední

Odpovědět

Bol to Sarin - je to Asad

Omen Nemo,2017-05-03 14:38:41

Jednoduché - jasné - logické. Najmúä v pdoaní francúzskej tajnej služby, ktorá neváhala zavraždiť posádku ochranárskej lode Rainbow Warrior, aby ju mohla poslať ku dnu (nezabudli sme :(
Lebo ak sa povstalcom podarí vyhnať assadovcov, tak samozrejme okamžite všetky ukoristené chemické zbrane odovzdajú Assadovi osobne :) A keďže islamci sú charakterní, v žiadnom prípade by ich nikdy proti assadovcom, či civilnému obyvateľstvu nepoužili - už len preto, že im nepatria. Síce občas niekomu odtnú hlavu, alebo ho spália či utopa v klietke - ale to sú len také huncútsva, medzi kamarátmi.
Nuž a Assad, ktorý sa oficiálne vzdal všetkých chemických látok - no podobne ako USA, Rusko a úplne všetci ostatní - si zrejme aj niečo nechal na horšie časy - pobeží rovno do redakcie NYT žalovať, že mu tí kmíni nejaký Sarin ukradli ...
Koľko - a kde - sarinu majú Rusáci neviem, ale amíci majú celé jazero - neďaleko Salt Lake City v Utah-u. Nekonečný počet vchodov do podzemia zaberá celé jedno údolie, z ktorého kedysi bilea tvár surovo vyhnala skutočne mierumilovných Indiánov, aby ich mohla obšťastniť svojou "kultúrou". Prechádzka cez Google Earth naozaj stojí zato - už len preto, že osobne by sa tam turista zrejme nedostal. Ledaže s guľkou v hlave ...
Uveriť haluzi, že západne vzdelaný londýnsky očný lekár Assad,PhD by použil proti svojmu obyvateľstvo BChL, je naozaj ťažko. Najmä ak človek prekoná ostych a pozhovára sa s pár sýrskymi emigrantmi a so šokom zistí, že všetko je naopak, než maľujú naše najpravdovravednejšie médiá :(

Odpovědět

Osel v politice

Marek Zelenka,2017-05-02 12:45:53

Do politiky byste se raději plést vůbec neměli, když jejím mechanismům nerozumíte :-)

Odpovědět


Re: Osel v politice

Milan Krnic,2017-05-02 19:55:14

V diskuzi nás můžete poučit. Děkuji předem. :)

Odpovědět

proč se zatím nevyšetřuje na místě

Čestmír Berka,2017-04-29 17:30:44

Safety guarantee needed

However, before the OPCW's fact-finding team can deploy to Khan Sheikhoun and put all speculation to rest, the body needs to be confident in the safety of its experts.

On 27 May, 2014, a joint OPCW-United Nations team investigating an alleged chlorine attack in the province of Hama were attacked by anti-government militants.

According to Reuters reports, a convoy of cars was hit by a roadside bomb, causing the cars to turn back, but only one successfully returned. Two cars with five Syrians and six OPCW team members were captured by militants, but were later released unscathed.

An executive council of the OPCW will meet on Thursday (20 April) to decide whether it can send a team to Khan Sheikhoun.

This article was first published on April 19, 2017

Odpovědět

A kde je ten útok chlorem?

Karel Wágner,2017-04-29 07:31:48

Přinejmenším podivným se zdá být fakt, že francouzskou Národní zprávu, která na základě informací tajné služby obviňuje z bombardování sarinem pravidelnou syrskou armádu, na rozdíl od Objective Source E- Learning nepřebrala a nekomentovala naše masmédia. Tak jako se zdá být podivný fakt, že se článek jednoznačně nazvaný Francie a OPCW: V Chán Šajchúnu zabíjel sarin a viníkem je Asad, v rámci objektivity vůbec nezmiňuje o zásadním rozporu francouzské zprávy se skutečností: tedy že se v provincii Idlíb jednalo o chemický útok či útoky za použití dvou různých chemikálií: nejen 60% sarinem (dle Národní zprávy), ale i chlorem. Možná to ale bude tím, že autor článku věří více tajným službám než lékařům a toxikologům.

Lékaři bez hranic (MSF) provozují čtyři zdravotnická zařízení v severní Sýrii a dalších více než 150 jich podporují po celé zemi. Na webových stránkách české pobočky této organizace v souvislosti s událostmi v syrské provincii Idlíb jsme se dočetli, že Lékaři bez hranic (MSF) pomáhali s urgentním příjmem pacientů v Bab Al Hawa na syrsko-turecké hranici, tedy v nemocnici vzdálené 100 km severně od Chán Šajchúnu, kde „osm pacientů vykazovalo symptomy odpovídající působení neurotoxinu jako je nervový plyn sarin“. Pozornosti mnoha čtenářů však unikla tato důležitá poznámka: „Kromě toho týmy Lékařů bez hranic navštívily i další nemocnice, kde zdravotníci ošetřovali oběti útoku. Tyto týmy poté uvedly, že oběti byly cítit po bělících prostředcích, což naznačuje tomu, že tito pacienti byli vystaveni chloru. Tyto zprávy silně napovídají tomu, že oběti útoku v Khan Sheikhoun byly vystaveny alespoň dvěma různým chemickým látkám.“

První videozáběry a fotografie obětí chemického útoku v Chán Šajchúnu u nás neposuzovali jen novináři, ale i RNDr. Jiří Patočka, DrSc., profesor toxikologie z Katedry radiologie, toxikologie a ochrany obyvatelstva na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Podle něj došlo v Sýrii od roku 2012 k desítkám chemických útoků, většina z nich však byla vedena chlorem. A ve zprávách na ČT24 překvapeným redaktorům řekl: „Otravu sarinem na záběrech nevidím.“ Přičemž v přímém vstupu do vysílání upozornil diváckou obec na fakt, že u záchranářů v syrském Chán Šajchúnu, ošetřujících údajné „oběti útoku sarinem“ bez ochranných pomůcek, k žádné intoxikaci nedošlo. Zrovna tak zde ovšem platí, že otrava sarinem má svoje specifika, svůj klinický obraz, který se na záběrech neobjevil. Není tedy divu, že když toxikolog Jiří Patočka promluvil z televizních obrazovek, rozšlapal redaktorům zpravodajství jejich pečlivě připravené bábovičky ze syrského písku: „Pokud šlo o otravu, nemohlo jít o sarin“. Jinak řečeno, i podle našich toxikologů celá řada intoxikovaných osob z Chán Šajchúnu, které na svých videoklipech ukazovaly Bílé přilby, nevykazovala příznaky otravy sarinem, ale chlorem. Tedy v prvních videoklipech a výpovědích očitých svědků, přicházejících z Chán Šajchúnu, se hovořilo o tom, že pacienti vykašlávali zpěněné sputum, tedy zmnožený sekret dýchacích cest (odtud pěna u úst), o závratích, zvracení, křeči hrtanu (laryngospasmus) a křeči průdušek (bronchospasmus). Tyto všechny příznaky jsou typické pro otravu dusivou látku, jakou je chlor. Čemuž nasvědčuje i poznatek Lékařů bez hranic (MSF), jejichž svědectví lze označit za věrohodná: některé oběti chemického útoku byly cítit po bělících prostředcích, což nemá se sarinem nic společného.

Co je však nejdůležitější, syrské letectvo v provincii Idlíb útočilo na pozice bývalé Fronty an-Nusrá. Právě tito islamisté se v prosinci 2012 zmocnili chemické továrny nedaleko Alepa, načež syrská vláda tehdy varovala OSN, že „rebelové“ mohou nasadit toxický chlor, který byl v továrně vyráběn. Tedy právě milice džihádistů z Fronty an-Nusrá po několik let disponují značným množstvím chloru, který zřejmě neváhali a neváhají nasadit jako chemickou zbraň. Přičemž i syrské Bílé přilby přiznávají, že pokud jde o chemické útoky, měly dosud zkušenost pouze s chlorem.

Odpovědět


Re: A kde je ten útok chlorem?

Milan Krnic,2017-04-29 13:33:44

Jaký útok chlórem?
Co si pamatuji, tak se "mainstream" od začátku drží útoku sarinem.
"Nejdříve pravděpodobného, a nyní jistého."
A počítám, že nadále to bude stejné. Jak už to v naší pocitové společnosti chodí.

Odpovědět


Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Pavel S,2017-04-29 16:30:58

Wágner se tady pocitologie bezesporu dopouští, když se neustále ohání Patočkou, který své závěry učinil jen a pouze na základě sledování televizních záběrů.

Odpovědět


Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Milan Krnic,2017-04-29 16:55:32

To máte zajímavé představy ... "jen a pouze".
Přinejmenším se k tomu přidává jeho odbornost. A dle předmětného videa by odborník hrubé rozlišení na typ otravné látky dle vyobrazených vnějších symptomů, které jsou na videu vidět, provádět jistě mohl. Dle fotografií/videí hodnotí odborníci, přinejmenším hrubě, běžně v různých oborech lidské činnosti.
Ale děkuji, že jste se, na vás neobvykle slušně svěřil s vašimi pocity.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Pavel S,2017-05-04 18:20:03

Čemu nerozumíte na formulaci, že patočka si své závěry učinil jen a pouze na základě sledování televizních záběrů?
Nebo se snad domníváte, že měl tajně k dispozici nějaké vzorky? To, už není pocitologie, to už je fantasmagorie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Milan Krnic,2017-05-05 06:24:34

Občas se tu stává, že má předchozí odpověď je zároveň odpovědí na reakci na ní. Zajímavé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Pavel S,2017-05-12 20:42:46

Nemusíte se omlouvat. Chápu, že některé věci potřebujete zopakovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Karel Wágner,2017-04-29 17:45:48

Tedy nevěříte týmu Lékařů bez hranic (MSF), který podával zprávy o útoku chlorem?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Pavel S,2017-05-04 18:23:30

Věřím Lékařům bez hranic. Ti ovšem tvrdí, že k útoku v Chán Šajchúnu došlo dvěma látkami, přičemž jedna z nich byl určitě neurotoxin jako třeba sarin.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Karel Wágner,2017-05-04 19:02:15

O tom, že tam došlo k otravě organofosfátem nikdo nepochybuje.
Ale tady jde o to, že někdo nasadil i chlor: „Kromě toho týmy Lékařů bez hranic navštívily i další nemocnice, kde zdravotníci ošetřovali oběti útoku. Tyto týmy poté uvedly, že oběti byly cítit po bělících prostředcích, což naznačuje tomu, že tito pacienti byli vystaveni chloru. Tyto zprávy silně napovídají tomu, že oběti útoku v Khan Sheikhoun byly vystaveny alespoň dvěma různým chemickým látkám.“ Tedy u těchto pacientů (na rozdíl od těch z turecké nemocnice v Bab Al Hawa)o příznacích otravy sarinem nebyla žádná zmínka.
V prvních videoklipech a výpovědích očitých svědků (prezentováno při vstupu Patočky do vysílání ČT24), přicházejících z Chán Šajchúnu, se hovořilo o tom, že pacienti vykašlávali zpěněné sputum, tedy zmnožený sekret dýchacích cest (odtud pěna u úst), o závratích, zvracení, křeči hrtanu (laryngospasmus) a křeči průdušek (bronchospas­mus). Tyto všechny příznaky jsou typické pro otravu dusivou látku, jakou je chlor. Respektive o nej­závažnějších příznacích otravou sarinem (a případných otravách osob, sbírajících raněné na místě údajného útoku sarinem bez ochranných oděvů a rukavic) se v prvních zprávách vůbec nemlu­vilo, ani se na záběrech neobjevovaly.
Tedy se "neoháním Patočkou". Ale tvrdím, že otravy způsobovaly dvě různé látky a ne pouze sarin, což je verze Francouzů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Pavel S,2017-05-12 20:50:26

A tím, chtěl básník říct, že sarin nezabíjel, i když byl prokazatelně použit? :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Alexandr Kostka,2017-04-29 19:35:08

Jestliže jsou "oficiální" záběry takto viditelně a velmi mizerně zfalšované jako zde, netřeba dalších důkazů, že se tam stalo cosi naprosto jiného než je oficiální verze!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Pavel S,2017-05-04 18:25:03

Jistě, stalo se to, že jste to přehnal s chlastem, což mělo negativní dopad na váš zrak i úsudek.

Odpovědět


Re: A kde je ten útok chlorem?

Čestmír Berka,2017-04-29 17:06:47

On 4 April 2017 in Khan Sheikhoun, Syria, approximately 600 civilians were injured, 90 died, and thousands of lives were altered by an act of profound cowardice. Many have viewed the videos of children foaming at the mouth, men seizing, and families rushing to a health facility for help. Sarin was confirmed as the primary chemical agent, and some, including me, believe chlorine was likely used as well.
By Vikhyat Bebarta
Updated April 28, 2017 17:09 BST
http://www.ibtimes.co.uk/i-treated-syrias-chemical-attack-victims-antidotes-should-be-made-available-street-corners-1619173

Stále chybí zbytky bomby nebo rakety a jakékoli údaje o typu munice nebo alespoň tvaru, dále rozměru munice a objemu/váze sarinu v munici

Odpovědět


Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Milan Krnic,2017-04-29 17:34:56

http://www.ibtimes.co.uk/chemical-weapons-body-confirms-use-sarin-similar-toxin-khan-sheikhoun-1617719

"Üzümcü said the finding is based on samples collected from the autopsies of three victims and seven individuals receiving treatment in hospital."
Zatímco údajně bylo 600 lidí zraněno (zasaženo) a 90 lidí zemřelo. Zajímavý poměr.

Odpovědět


Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Jan Turoň,2017-05-01 09:06:46

Měl by existovat nějaký předmět na školách, kde by se děti učily identifikovat argumentační fauly typu "profound cowardice" či "some believe".

Odpovědět


Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Milan Krnic,2017-05-02 19:37:03

Ideálně výuka kritického myšlení, která se pomalu, ale velmi pomalu rozvíjí. Teď mi ale udělal Bohuš trochu čáru přes rozpočet, tak mám krapet předčasné obavy ... :/

Odpovědět


Re: Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Čestmír Berka,2017-05-05 22:53:28

Vikhyat Bebarta je lékař, který mnohokrát zasahoval v případě chemických útoků (Bebarta is the Director of the Air Force 59th Medical Wing En Route Care Research Center at U.S. Army Institute of Surgical Research (USAISR) at Joint Base San Antonio-Fort Sam Houston, Texas. He is also the Chief of Medical Toxicology in the Department of Emergency Medicine at the San Antonio Military Medical Center (SAMMC) and the Director of Clinical Resuscitation, Emergency Services, and Toxicology (CREST) Research Center for the Air Force 59th Medical Wing.)... The Geneva Foundation named Lt. Col. Vikhyat Bebarta the 2014 Researcher of the Year.
Pokud mnozí toxikologové vyslovují podezření, že podle příznaků ( a svědectví o zápachu) byla minimálně část obětí zasažena chlorem, mělo by to být vyloučeno. Příklad: Najde-li policie mrtvolu člověka s prostřelenou hlavou, neznamená to, že byl zastřelen na místě a neznamená to, že příčina smrti je zastřelení. Mrtvola mohla být na místo dovezena odjinud a hlava mohla být prostřelena již mrtvému člověku.
Zde nejde o argumentační faul ale o prosté pochyby, proč se vyšetřování drží jediné verze, když jsou svědectví o zápachu chloru a minimálně část obětí vykazuje příznaky podobné, jako po vdechnutí chloru.
Argumentační faul je použití svědectví "tajných agentů" - ti francouzští rozhodně nejsou nestranní, není nikde upřesněno, z kterých konkrétních míst jsou vzorky, chybí zbytky munice- dokonce se dodnes neví, jestli byl sarin v bombě či raketě nebo nějaké nádrži. Nejsou údaje o tom, kolik sarinu bylo použito, v jakém místě se oběti v době útoku nacházely, ani časové údaje

Odpovědět


Re: A kde je ten útok chlorem?

Iamko Azetovič,2017-05-02 18:30:02

a je si karel wagner jisty? ponevac otrava sarinem nese velice podobne symptomy. treba krece, zvraceni, zmnozeni hlenu, navic je na videich jasne videt miosu, co je typicke pro ucinky organofosfatu. taktez je videt, ze postizeni jsou svlekani a omyvani znacnym mnozstvim vodou, zvlast u sarinu je ucinek pruniku kuzi silnejsi nasaklym satstvem. take je nutno si uvedomit, ze ucinek sarinu je zvlast zavisly na teplote. v letnim obdobi se odhaduje doba expozice na 2 hodiny. proto si myslim, ze je mozne vyvratit domenku, proc zachranari manipulovali s postizenymi i bez ochrannich prostredku. pritomnost sarinu potvrdili mnohe zdroje, ne jenom francouzi, ale take treba i turci. a pokud pan profesor patocka rekl, ze tam otravu sarinem nevidi, vubec to neznamena, ze tam sarin nebyl. zapach po belidlech je vazan na cistotu sarinu.

Odpovědět


Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Milan Krnic,2017-05-02 19:41:28

Zkuste si pročíst celou diskuzi u tohoto i posledních článků na toto téma. Nemá smysl opakovat již několikrát v diskuzi uvedené (např. čas útoku).

Odpovědět


Re: Re: A kde je ten útok chlorem?

Karel Wágner,2017-05-04 07:47:44

Když se na můj příspěvek ještě jednou v klidu a s rozvahou podíváte, zjistíte, že ve skutečnosti tam stálo: "za použití dvou různých chemikálií: nejen 60% sarinem (dle Národní zprávy), ale i chlorem". Chlor jako bojový plyn několikrát použila Fronta an-Nusrá, která se dříve zmocnila chemické továrny poblíž Alepa, kde se vyráběl chlor. A o tom, že zde byl nasazen organofosfát, ani v nejmenším nepochybuji, což dokládá i můj nedávný článek zde na Oslu zveřejněný.

Odpovědět

Agentura Reuters je známá svými "články"

Karel Rabl,2017-04-28 17:03:48

A nedivil bych se kdyby všechno překroutili k obrazu svého chlebodárce.Tak především vždyť kdo dal k dispozici Husajnovi chemické zbraně k útoku proti Kurdům, byli to Francouzi a jejich letadlo Miráž3, které tenkrát bombardovalo chemickými zbraněmi Kurdy.Takže pokud se Francie angažuje velice ve "výzkumu" Asadova útoku nejspíš v tom mají prsty oni.Je jednodušší ukázat na domnělého viníka, než aby se v tom někdo šťoural a objevil prvky shodné s výrobou ve Francii, které jsou jistě nezaměnitelné včetně atomárních příměsí, například isotopů prvků radionuklidů, nacházejících v určitém poměru se pouze ve Francii. Prostě se tomu říká vrtěti psem, a je jasné že po tom co nám "Masmédia" předvedla před a během Trumpova zvolení, jim už lidé věří čím dál méně.

Odpovědět


Re: Agentura Reuters je známá svými "články"

Pavel S,2017-04-28 18:47:22

Tak tohle je enormní kravina, kterou mohl vyplodit jen vylízaný volksrusák. Za prvé, obviňovat výrobce letadla, že je zapojen do chemického útoku je samo o sobě extrémně dementní. Saddám měl ve výzbroji i L-39, takže to vemeno výše nejspíš hodí použití chemických zbraní psychopatem saddámem i na ČR. Za druhé, Irák měl ve výzbroji Mirage F1 a nikoli Mirage III. Nemluvě o tom, že když nějaký jedinec použije označení "Miráž3", tak by se měl vyhýbat dalším komentářům na téma letectví. Vyhne se tím totiž dalšímu ztrapňování sebe sama.

Odpovědět


Vy se domníváte, že Francouzi

Josef Blecha,2017-04-28 19:10:42

vyslovují jméno svého letadla podle hesla "čti jak píšeš" Miráge? Máte divné představy o francouzštině.

Odpovědět


Re: Vy se domníváte, že Francouzi

Pavel S,2017-04-29 08:37:15

Vy svoje komentáře "namlouváte"?? :-)

Odpovědět


Re: Re: Agentura Reuters je známá svými "články"

Josef Hrncirik,2017-04-28 20:16:53

V článku na OSEL 13.04.2017 23oo.12´ "O vařbě a skladbě PERVITINU... "
upozorňuji spojenecké agenty na zásadní důležitost hexaminové stopy v gumovém těsnění okna.
Trvalo jim to celý týden, než dali na mou dobrou nezištnou radu úplně na konci diskuze, tj. 2017-04-14 08:16´.
Allahu akbar.

Odpovědět


Re: Re: Agentura Reuters je známá svými "články"

Karel Rabl,2017-04-28 20:26:47

Ano máte pravdu on opravdu neměl "Mirage III" takže se naskýtá otázka jestli je vůbec bombardoval jestli to za něj neudělal někdo jiný, kdy se tenkrát objevilo nad přeživšími Kurdy právě nové "Mirage III" které shodilo sarin, známé jako jediné šípovitými křídly a na rozdíl od MIG 21 i krátkými křídly v předu.Ale tenkrát byl Husajn spojenec západu, tak se o tom moc nepsalo ani v Rudém Právu.A tady je vážný veb, proto bych více vítal více argumenty i proti než urážky.Nebo mám za vás, který pochybujete místo aby jste doložil v čem se mýlím vyhledávat na internetu čím a jakým letadlem Husain na Kurdy chemicky útočil místo vašich nesmyslných výroků.
A Amerikanofoba ze mě udělala Amerika sama svou podivnou zahraniční politikou po roce 1990.
Stejně jak ze mě dělal Rusofoba Ukrajinec Brežněv.

Odpovědět


Re: Re: Re: Agentura Reuters je známá svými "články"

Pavel S,2017-04-29 08:50:55

Žvaníte totálně z cesty, to je evidentní. Ty srágory, které jste zde vyprodukoval, by byly těžkým kalibrem i na ústavně léčeného schizofrenika. Dvě poznámky. Za prvé, masový vrah saddám byl vždy spojencem sssr a východního bloku. Největšími vývozci zbraní do Iráku byl právě sssr a jeho bezprávné kolonie ve střední Evropě čele s čssr. Za druhé, tyhle ty vaše výroky na téma letectví, každého leteckého fandu nutí ke zvracení, tak si prosím zjistěte jaký je rozdíl mezi křídlem šípovým a delta křídlem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Agentura Reuters je známá svými "články"

Karel Rabl,2017-04-30 21:49:18

Nesmysly "žvaníte vy" stačí si zadat do internetu Saddám a jeho chemické útoky na Kurdy a hned první video obviňují novináři ze západu, západní země z dodávek chemických zbraní Husajnovi a dokonce z útoků pomocí látek mj i VX, které tenkrát uměly pouze spojené státy Americké. Saddám byl těžkým spojencem západu, proto ty západní letadla, tenkrát koupil celou západoněmeckou divizi Krup a Krause, protože tenkrát bojoval proti Íránu, dokud neosvobodil "Kuvait", který byl mimochodem několik let, předtím osvobozen Angličany z Iráckého území.Samozřejmě jako hnidopich si nemůžete odpustit že jsem napsal šípový i když je každému zřejmé o jaké letadla tenkrát šlo.Takže vrah Saddám byl ze začátku spojencem každého a nakonec mu zbyly východní země, které ho poté co zde byla "revoluce" také opustili.A desetitisíce mrtvých Kurdů tenkrát v jeho státě jdou na vrub západu.Stejně tak jako téměř milión civilistů, když ho od něj osvobozovali a ještě osvobozují od svého dítěte Islámského státu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Agentura Reuters je známá svými "články"

Pavel S,2017-05-04 18:44:14

Tak takového magora jako vy by měli vystavovat. Nejdřív jste tady něco blábolil o letadlech, a považoval to za nezvratný důkaz, přičemž jste nebyl sto určit ani přesný typ letadla ani konstrukci křídla. Hned bylo jasné, že se jedná jen o vaši fantasmagorii. Teď vám z držky stříkají takové srágory, že být na psychině, tak vás z fleku zavřou do vypolštářované cely. Realita je taková volksrusáku, že saddám byl výlučným spojencem východního bloku, a to dávno před iránskou revolucí a před válkou Irák-Irán, v průběhu války i po ní. 90% všech saddámových zbraní pocházelo buď ze sssr nebo čssr, což je snadno ověřitelný fakt. Irák dodnes dluží ČR za zbrojní dodávky z dob východního bloku. I v době saddámova chemického útoku na kurdy byly spojencem iráku jedině právě země východního bloku a rusáci o útoku museli dobře vědět. Házet toto na západ může jen naprostý vylízanec.

Odpovědět


Re: vyjadřovat se k dalším hovadinám,

Pavel S,2017-04-28 18:49:16

které zazněly v tomto "komentáři" je zbytečné.

Odpovědět

Nejsem na to odborník

Václav Čermák,2017-04-28 16:31:50

Ale na záběrech z místa bylo vidět, že kolem zasažených lidí se v těsné blízkosti motají jejich zachránci bez jakýchkoliv ochranných pomůcek. Přijde mi, že kdyby v místě byl sarin, tak by ti zachránci umřeli také.

Odpovědět


Re: Nejsem na to odborník

Alexandr Kostka,2017-04-28 19:22:08

Celá ta historka smrdí jako týden stará ryba v létě. Abych tak shrnul ty podstatnější nedostatky:
A) V době kdy vítězí a konvenčními zbraněmi žene jak povstalce, tak IS kamsi do pouště užije Asad chemické zbraně. Ví že to rozhodně bude mít mezinárodní dohru, ale nařídí to (dle odborníků osobně)!
B) Když už, tak ne na klíčovém místě fronty, sůležité dopravní tepně nebo tak, ale kdesi "nikde".
C) V onom "nikde" kde dávají velbloudi dobrou noc jsou okamžitě přítomni záchranáři a kameramani v počtu minimálně kolik desítek lidí.
D) "zaručeně pravá" videa pořízená hned po útoku (v půl dvanácté, čili videa údajně natočena v poledne) jsou očividný podvrh, nesedí čas, stíny ukazují na brzy ráno nebo pozdě večer, přesto jsou "experty" uznána za pravá
E) údajné oběti kašlou. A to (prý) v té době chvíli po útoku. Po sarinu se nekašle, je to nervový jed, blokuje nervové dráhy, z plic nedojde signál o dušení, natož aby mozek nařídil jako odezvu kašel.
F) ano, ti "záchranáři" bez jakéhokoliv vybavení sahají na "oběti". Kdyby tam byl sarin, jsou všichni se stoprocentní jistotou mrtví.
G) A v neposlední řadě Americké "trestání", které následuje nějak rychle. Být to pravá akce, tak napřed pár týdnů brblají, pak uvalují sankce, ne že relativně vzápětí následuje salva Tomahawků.
H) a ostatně je velmi podstatnou otázkou, kde skončila půlka té salvy. Normálně je Tomahawk zcela spolehlivá zbraň, přesná, prakticky neexistuje, že by cíl nezasáhla celá salva. Respektive při tom počtu mohla teoreticky někde "spadnout" jedna či dvě, ne polovina.

Odpovědět


Re: Re: Nejsem na to odborník

Tomáš Matějka,2017-05-01 18:30:45

To neděláte dobře, že se tak ptáte a že tak uvažujete, vy jeden konspirační teoretiku :D Pán Mihulka vám to shrnul jasně. Nevím, čemu pořád nerozumíte. Buďme rádi za každou americkou raketu, která trefí i netrefí cíl. Každá taková je totiž poslem míru, svobody, lásky a demokracie.

Odpovědět

Národní zpráva

Karel Wágner,2017-04-28 08:27:26

Tak ona ta zpráva francouzských tajných služeb je Národní zprávou, co byla již odtajněna a v anglické verzi celá zveřejněna. V té Národní zprávě se říká: „Analýzy provedené francouzskými odborníky na environmentálních vzorcích shromážděných na jednom z bodů dopadu (impact points) chemického útoku 4. dubna 2017 v Khan Sheikhoun, odhalily přítomnost sarinu, specifického sekundárního produktu (Methylfosfonát - DIMP) vznikajícího při syntéze sarinu z isopropanolu a DF (Methylfosfonyl-difluorid) a hexaminu. Totéž ukazuje analýza biomedicínských vzorků od obětí útoku Khan Sheikhoun, v den útoku vystavených sarinu. Francie proto nezávisle a kategoricky potvrzuje, že Sarin byl používán 4. dubna. Spojené státy, Spojené království, Turecko a generální ředitel OPCW také na základě biomedicínské analýzy vzorků stanovily, že sarin byl zde nasazen. Podle zpravodajských informací, získaných francouzskými útvary, jde o proces syntézy sarinu, jenž byl vyvinut Scientific Studies and Research Centre (SSRC) ve službách syrských ozbrojených sil a bezpečnostních složek, který zahrnuje použití hexaminu jako stabilizátoru. DIMP je znám jako vedlejší produkt generovaný tímto procesem.“

Tak tedy nepodceňujme Francouze, když mají ty jejich skvělé zpravodajské informace, získávané všelijakými útvary. To u nás bylo pořád řečí, že francouzské tajné služby v tom neumějí chodit a najednou - tumáš čerte kropáč! Jak se jim panečku podařilo odhalit, že ta Asadova syntéza sarinu „zahrnuje použití hexaminu jako stabilizátoru“. Kdepak Francouzi, ti mají, jak se u nás říká, za ušima. To takový český Honza, co na tajných službách nenechá nit suchou, ten si umí leda tak doma sednout k počítači a googlovat. A i když tomu rozumí jak koza petrželi, hned se musí sápat po odborných článcích našich vědátorů. A pak je z toho na rozpacích, když se u nich a v některých pojednáních studentů z vysokých škol dočte, že klasická metoda syntézy sarinu jako binární bojové chemické látky představuje reakci DF se směsí 72 % isopropylalkoholu a 28 % isopropylaminu, přičemž v případě Sýrie, jak je i našim vysokoškolským studentům známo, se pro tyto účely nepoužívala k reakci s DF směs isopropylalkoholu s isopropylaminem, ale s hexamethylentetraminem, tedy hexaminem či urotropinem, poněvadž reakce probíhá snadno i při normální teplotě. A že ten hexamin nakonec není zase nic až tak zvláštního, když všude ve světě nachází využití při výrobě výbušnin, jako se třeba jeho nitrolýzou připravuje trhavina hexogen, zvaná též RDX. To se pak nemůžeme divit, že u nás máme tolik konspiračních teorií, když všelijaké supertajné informace, horko těžko získávané francouzskými zpravodajskými útvary, si u nás na netu přečte kdejaký Honza.

Ale je škoda, že nám ti Francouzi nikde neukázali zbytky munice, co našli na bodu dopadu (impact points), jenž podle nich vznikl v Khan Sheikhun při útoku sarinem kolem sedmé hodiny ranní, i když syrské letectvo podle našich zpravodajských služeb, jak prohlásil náš pan ministr Zaorálek, mělo bombardovat Khan Sheikhun mezi 11:30 a 12:30 místního času. Ale jak se u nás říká: po práci legraci, a tak se možná po dobře odvedené práci francouzské tajné služby dočkáme i fotografie „impact points“, kterou s největší pravděpodobností proslavila již administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tedy tu fotografii, kterou již patřičně okomentoval a důkladně rozebral Theodore Postol z Massachusettského technologického institutu (MIT): „Prošel jsem pečlivě dokument Bílého domu a jsem přesvědčen, že bez pochybností může být ukázáno, že dokument neposkytuje žádný důkaz, že vláda Spojených států měla konkrétní údaje o tom, že Sýrie byla původcem chemického útoku v Khan Sheikhun dne 4. dubna mezi šestou a sedmou hodinou ranní.“
Tak ještě že vládě Spojených států ty chybějící konkrétní údaje poskytnou teď Francouzi.
http://www.osel.cz/9357-dukaz-pro-vojensky-uder-raketami-tomahawk.html

Odpovědět


Re: Národní zpráva

Milan Krnic,2017-04-28 14:10:18

Vojsko mohlo klidně shodit bombu v poledne, a dopadnou mohla na jiném místě ráno. Zdroj: relativita prostoročasu.
Dále pak, z vůle prezidenta Asada vymysleli jeho vědci speciální, nekopírovatelnou formuli výroby sarinu, a proto, že umožní jeho výrobu, aniž by narušili proces získávání THC z konopí, který tak může probíhat souběžně.
Na tom přeci není nic nepochopitelného.
1url.cz/@pravda_o_asadovi

Odpovědět


Re: Národní zpráva

Josef Hrncirik,2017-04-28 15:45:09

Velmi potěšilo nejen mne, že reakce podle recep(t)a pádí i při poměru 72% isopropanol: 32% isopropylaminu, tj. 1 bazický dusík váže 2 HF za vzniku hydrogendifluoridu.
Prý 7 vteřin reakce uspokojí každého.
V tomto případě by však bylo vhodnější použít na mol (60 g) isopropanolu místo 23g isopropylaminu či ještě hůře 29 g hexamine jen 7 g bezvodého amoniaku (vlastně snadno rozpuštěného v 60 g isopropanolu) ev. polovinu amoniaku nahradit 6,2 g etylendiaminu a tím dopravit do cíle o 10 g binárního jedu více.
Škoda, že recep neudává množství DF.
Odhaduji to na 114g DF/100 g směsi s 67% isopropanolu.

Odpovědět


Re: Národní zpráva

Alexandr Kostka,2017-04-28 19:30:16

Organická chemie, syntézu skoro čehokoliv můžete provést na více způsobů. Ano, některé jsou vhodnější, mají třeba lepší výtěžnost, ale též se to přizpůsobí dostupnému vybavení a surovinám. Očividně je pro ne snadnější provádět (byť méně výhodnou) reakci za běžných teplot, než jít hluboko pod nulu.

Odpovědět


Re: Re: Národní zpráva

Josef Hrncirik,2017-04-28 19:57:46

Naprosto žádný problém s chlazením solankou ev. suchým ledem, či odparem nízkovroucího chladiva, je-li nutno.
Nejspíš nutno není, rozhodně ne u reakce DF s IPA či OPA.
Oproti tomu kinetická hrůza a neřiditelnost a zdlouhavost a problémy s mícháním, prouděním a odvodem tepla při dávkování a objevení se nové, ještě ke všemu tuhé netavitelné fáze hexaminu či jeho bis hydrogendifloridové soli.

Odpovědět


Re: Národní zpráva

Jana Ludvigová,2017-04-28 23:09:17

Konecne jedná inteligentná a fundovaná odpoved. Tiez mi tam nekoreloval cas chemického útoku s casom bombardovania, ktoré zrejme novinárov Reuters netrápia. Do chémie sa az tak nevyznám, ale urcite manipulácia s postihnutými bez ochranných prostriedkov by dopadla fatálne, keby slo o sarin. Navyse nikomu neprekáza, ze chemický útok sarinom z r.2013 nebol dielom Asadovej armády, ale umiernených povstalcov, dokázal to tiez tusím Massechusecký institút, ale nikde sa to uz nespomína, vsetci novinári verklíkujú, ze to boli Assadové vojská. A rovnako ich nezaujíma, ze mnozstvo Assadových generálov a vojakov prebehlo este na zaciatku vojny k rebelom aj s vojenskou výstrojou a zrejme aj s chemickými zbrañami, niekde sa k rebelom pripojili celé vojenské útvary aj s municnými skladmi, ale to sa uz západným podporovatelom demokracie nehodí do "krámu". Oni si stále myslia, ze zereme seno, ale v podstate je este relevantná vacsina, ktorá pasívne príjma ich mentálne natráveniny!

Odpovědět

Kde udělali tajní inteligenti z Francie chybu?

Josef Hrncirik,2017-04-28 07:45:33

Hexametylentetramin není vhodný jako báze k vázání HF při syntéze sarinu v binární munici, jednak kvůli nízké bazicitě pKa = 4,8 ; nanejvýš jen dvojfunkční bazicitě při zbytečně velké molární hmotnosti a hlavně kvůli zanedbatelné rozpustnosti v isopropylakoholu jen cca 1g/100 ml při 20°C.
Není vhodný ani jako stabilizátor.
V metanolu při 20°C je rozpustnost sice 7g/100 ml; v etylalkoholu už jen 3 a v acetonu jen 0,6
10.1002/3527600418.mb10097kske0005/pdf

Odpovědět


Re: Kde udělali tajní inteligenti z Francie chybu?

Josef Hrncirik,2017-04-28 15:55:25

Situace na hybridním bojišti se mění každou hodinu.
Nedávno se tvrdilo, že Asad má unitární pouze hořčičný plyn a pepřový spray.
Zdá se však, že na rozdíl od nacistů zvládl výrobu sarinu v heterogenní fázi použitím
jemně mletého pevného alkoholu, kterým navíc produkt stabilizuje.
Pomele, zamíchá, zreaguje do 7 vteřin po výstřelu, jinak by použil osvědčený isopropylamin či zejména etylendiamin s lepšími reakčními a balistickými parametry.

Odpovědět

Metoda výroby

Alexandr Kostka,2017-04-28 07:36:46

Nic proti zprávě "odborníků", ale dal bych k úvahu takovou maličkost: IS terroristé zaměstnávají (a jedno jestli s vymytými mozky, nebo jen přeplacené) původně vládní odborníky. Takže JAK JINAK by mohli vyrábět jedy, než tak jak to dělali dříve? Nemluvě o tom, že "vědeckým centrem vyvinutá metoda výroby" patrně vychází z dostupných surovin a vybavení že? Takže by stejné suroviny měli i mítní terroristé.

Odpovědět

Proč se neporadil s Putinem?

Josef Hrncirik,2017-04-27 21:53:34

Doporučil by mu použít místo isopropylaminu mnohem bazičtější trimethylamin rozpuštěný v isopropylalkoholu.

Odpovědět

Dokolečka dokola

Milan Krnic,2017-04-27 20:13:42

"v roce 2013 došlo k chemickému útoku Asadova režimu v Ghútě" .
Objective Source E-Learning.

Odpovědět


Re: Dokolečka dokola

Milan Krnic,2017-04-27 20:21:53

UN Report on the Alleged Use of Chemical Weapons in the Ghouta Area of Damascus on 21 August 2013
https://www.scribd.com/document/168606795/U-N-Report-on-Chemical-Attack-in-Syria
Strana 22.
"Limitations:
... During the time spent at these locations, individuals arrived carrying other suspected munitions indicating that such potential evidence is being moved and possibly manipulated."
"V průběhu času, stráveného na těchto lokalitách, přejížděli lidé s různou podezřelou municí, což navozuje, že potenciální důkazy byly přemisťovány a bylo s nimi pravděpodobně manipulováno."

Odpovědět


Re: Re: Dokolečka dokola

Q85576 Asd,2017-04-27 21:47:22

str. 8 tehoz:

"Information concerning bio-medical samples: ... The positive blood and urine specimens provide definite evidence of exposure to Sarin of almost all of the survivors assessed by the mission."

"Informace o bio-medicinskych vzorcich: ... Pozitivni krevni a mocove vzorky poskytuji definitivni dukaz o vystaveni Sarinu temer vsech prezivsich ohodnocenych misi."

Odpovědět


Re: Re: Re: Dokolečka dokola

Jaroslav Pešek,2017-04-27 22:01:01

To že je někdo otráven je jen důkaz otravy. Ničeho jiného.

Odpovědět


Re: Re: Re: Dokolečka dokola

Josef Hrncirik,2017-04-28 20:03:26

Však to Asad všechno napřed mocně pokropil netoxickými produkty automaticky přiřazovanými útoku sarinu, aby udělal radost bývalým francouzským kolonizátorům.
Kropil fluoridy, DF, MIPA, DIMP, hexamine, isopropylamine tributylamine i pinakolylalkoholem.

Odpovědět


Re: Re: Dokolečka dokola

Josef Hrncirik,2017-04-28 06:46:12

Trhy využily zvýšenou poptávku po chemické munici.
Prostě zákon nabídky a poptávky.

Odpovědět

Čto takoje hexamin?

Josef Hrncirik,2017-04-27 19:02:15

Odpovědět


Re: Čto takoje hexamin?

Milan Krnic,2017-04-27 20:16:06

Triviální název Urotropinu.

Odpovědět


Re: Re: Čto takoje hexamin?

Josef Hrncirik,2017-04-27 21:48:44

Proč však nepoužil isopropylamin jako US Army?
Bál se úderu 60 Tomahawky kvůli zneužití patentu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Čto takoje hexamin?

Milan Krnic,2017-04-28 08:37:01

V isopropylalkoholu se tou dobou povalovalo konopí.

Odpovědět


Re: Čto takoje hexamin?

Martin X,2017-04-27 21:36:15

"Pevny lieh", ktory sa pouziva v turistickych varicoch

Odpovědět


Re: Re: Čto takoje hexamin?

Josef Hrncirik,2017-04-27 21:46:10

Muslim ale nesmí pomyslet ani na suchý líh, ani na suché šampaňské.

Odpovědět


Re: Re: Čto takoje hexamin?

Mirek N,2017-04-28 08:28:47

IMHO také základní suroviny při amatérské výrobě hexogenu ...

Odpovědět


Pevný líh

Honza Kohout0,2017-04-28 09:48:44

Ach ty vzpomínky. Na "pevném lihu" už jsem dlouho nevařil (a doufám, že nebudu ;-) )
@ Honza

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz