Virus zika: Nepřítel našeho nepřítele může nakonec být naším přítelem  
Je pravda, že virus zika leze do mozku nenarozených dětí a dělá tam strašné věci. Jenomže neméně strašně věci provede i kmenovým buňkám mozkových nádorů. Byl by hřích toho nevyužít.
Vlevo kmenové buňky glioblastomu, vpravo situace po akci ziky. Kredit: Zhe Zhu / WUSTL.
Vlevo kmenové buňky glioblastomu, vpravo situace po akci ziky. Kredit: Zhe Zhu / WUSTL.

O viru zika už leccos víme. Je to hrozný mizera. Leze do lidského mozku a obzvláště rád do mozku nenarozených dětí, které dovede děsivě zdevastovat. Když se na to ale podíváme z druhé strany, tak zika je specialista na proniknutí do mozku a zmasakrování mozkových kmenových buněk. To by pro mohlo být velmi užitečné pro medicínu.

 

Michael Diamond (vpravo). Kredit: WUSTL.
Michael Diamond (vpravo). Kredit: WUSTL.

Nepochybně si to myslí i vědci z medicíny Washingtonovy univerzity v St. Louis a medicíny Kalifornské univerzity v San Diegu. Zjistili totiž, že zika likviduje kmenové buňky mozkových nádorů, které jsou klíčové v růstu nádorů a bývají extrémně rezistentní vůči soudobé léčbě. Jejich studii v těchto dnech publikoval časopis Journal of Experimental Medicine.

 

Výsledky jejich výzkumu ukazují, že smrtící síla ziky, která je zodpovědná za mikrocefalii novorozenců a další věci, které zika vyvolává, může být nasměrována na buňky mozkových nádorů. Pokud by se povedlo vyrobit z viru zika bezpečnou léčbu, tak by to mohlo podstatně zvýšit šance lidí, kteří trpí jedním z nejhorších nádorů vůbec – glioblastomem. Pokud se někdo s tímto nádorem dožije jednoho roku od diagnózy nádoru, tak je možné mluvit o štěstí.

Jeden z vedoucích týmu, virolog Michael S. Diamond z medicíny Washingtonovy univerzity v St. Louis (WUSTL), tvrdí, že virus zika může zlikvidovat právě ty buňky glioblastomu, které jsou zodpovědné za odolnost nádoru vůči všem běžně používaným léčbám a ve svém důsledku i za smrt pacientů.

 

Glioblastom. Kredit: Christaras A / Wikimedia Commons.
Glioblastom. Kredit: Christaras A / Wikimedia Commons.

Každým rokem lékaři diagnostikují jen ve Spojených státech zhruba 12 tisíc nových případů tohoto obávaného nádoru. Standardně používaná terapie je dost agresivní. V zájmu prodloužení života pacienta se příliš neohlíží na vedlejší účinky. Zahrnuje chirurgické odstranění nádoru, po němž následuje chemoterapie a ozařování. Problém je v tom, že většina z těchto nádorů se do půl roku po zákroku navzdory léčbě obnoví. Obvykle totiž přežije malá, ale nebezpečná populace kmenových buněk glioblastomu. Tyto buňky pokračují v dělení a nádor znovu roste a roste.

 

Tkáň glioblastomu. Kredit: KGH / Wikimedia Commons.
Tkáň glioblastomu. Kredit: KGH / Wikimedia Commons.

Kmenové buňky glioblastomu svým původem a schopností téměř neomezené tvorby nových buněk badatelům důvěrně připomínají běžné kmenové buňky, které mají na starost produkci nových buněk mozku. Zika shodou okolností s oblibou cílí právě na tyto kmenové buňky v mozku. Diamond a jeho spolupracovníci experimentální ověřili, co provede virus zika se vzorkem tkáně glioblastomu lidských pacientů s tímto nádorem. Pak to vyzkoušeli i na myších s glioblastomem.


Vědci k experimentům použili dva různé kmeny viru zika, které vpíchli do tkání nádorů. A oba dva kmeny ziky fungovaly. Viry se šířily tkání nádoru, cíleně vyhledávaly a infikovaly kmenové buňky glioblastomu. Viry se osvědčily jak u tkání lidských nádorů, tak i u živých myší s nádory. Také se ukázaly, že se zika pěkně doplňuje s chemoterapií a ozařováním. Glioblastomy ustupovaly a myši přežívaly déle.

 

Pokud vznikne léčba se zikou, tak se viry zřejmě budou vpichovat přímo do mozku, pravděpodobně přímo během chirurgického odstranění glioblastomu. Mohlo by se zdát, že vpíchnout takovou potvoru, jako je zika, přímo do mozku, je naprosté šílenství. Bude se to ještě muset prověřit a nějaký čas to potrvá, ale vtip je v tom, že kmenové buňky pro růst mozku jsou v mozku dospělého člověka nesmírně vzácné. Je tedy rozumné předpokládat, že zika zaútočí především na zlé kmenové buňky glioblastomu. A jinde v těle si se zikou poradí imunitní systém. Jestli by tohle všechno vyšlo, tak se nepřítel našeho nepřítele skutečně stane naším, dost nečekaným, přítelem.

Video:   M. Diamond: Infections of West Nile virus could set U. S. record



Literatura
Washington University School of Medicine in St. Louis 5. 9. 2017, Journal of Experimental Medicine online 5. 9. 2017.

Datum: 06.09.2017
Tisk článku

Související články:

Stane se zmutovaná zika globálním ohrožením?     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2016)
Co můžeme čekat od ziky?     Autor: Stanislav Mihulka (01.02.2016)
Ziku šíří Fantomas! Historie jednoho internetového výmyslu     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2016)



Diskuze:

Oprava - místo "plnit" melo byt "pobít" to nešťastně automatické doplňování slov...

Standa Kunc,2017-10-10 06:29:41

Odpovědět

Uz ve středověku věděli, že nepřítele lze buď za vlastních ztrát plnit nebo ho nechat vyhladovet...

Standa Kunc,2017-10-10 06:28:26

Zlatý bludný balvan pro oficiální (pa)vědu č. 26 - řešení ziky či malárie je hubení komárů
Zdroj: https://stanislavkunc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=492381

Odpovědět

Kmeňové bunky v mozgu

Michal Lichvár,2017-09-21 15:31:24

Kedysi bol tu na oslovi článok, ktorý pojednával o tom, že sa poradilo nájsť proteíny, ktoré rozhodujú o tom, či sa z mozgových kmeňových buniek vytvoria neuróny alebo opäť kmeňové bunky. A že vekom sa to mení v prospech neurónov.

Mne z toho teda vyplynulo, že mozog stále má kmeňové bunky a že sú dôležité pri obnove mozgového tkaniva.

Tak ako to je, tu píšete, že v mozgu je ich málo. A aj to málo by vírus Zika zničil. Pacient by síce prežil dlhšie, ale nespustilo by sa nejaké iné ochorenie, ako Alzheimer?

Odpovědět

Zika virus není přítel.

Vlastislav Výprachtický,2017-09-06 16:38:55

Je potřeba hledat jiné řešení, jak zika virus úplně vyrušit. Jeho modifikace může vyvolat nechtěné další změny, které mohou ovlivňovat běžné funkce organismu.

Odpovědět


Re: Zika virus není přítel.

Milan Krnic,2017-09-07 17:11:57

A mávnutí motýlích křídel na jedná straně světa, může vyvolat hurikán na straně druhé. Teorie chaosu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz