Americké vesmírné síly pořizují GPS satelity odolné vůči rušení  
Vylepšené satelity třetí generace pro systém GPS by měly lépe odolávat elektronickému rušení. Budou stát miliardy dolarů, ale podle Pentagonu se rozhodně vyplatí.
Satelit systému GPS třetí generace. Kredit: USAF.
Satelit systému GPS třetí generace. Kredit: USAF.

Na oběžné dráze kolem Země začíná být horko. Nelze si nevšimnout usilovného snažení Číny a v menší míře také Ruska, které vyvíjejí zbraně schopné ohrozit satelity ve vesmírném prostoru. Technologicky vyspělé armády jsou přitom na podpoře satelitů do značné míry závislé, takže by se měly snažit své satelity co nejlépe chránit.


Air Force Space and Missile Systems Center.
Air Force Space and Missile Systems Center.

Pentagon proto plánuje během příštích pěti let utratit přes 2 miliardy dolarů za nové hejno satelitů třetí generace pro legendární navigační systém GPS (Global Positioning System). Nové satelity by přitom měly být významně odolnější vůči elektronickému rušení vojenskou technikou nepřátelských zemí.

 

Technologické centrum Air Force Space and Missile Systems Center, které je součástí Velitelství vzdušných a vesmírných sil (Air Force Space Command), nedávno oznámilo, že proběhne otevřená soutěž o produkci celkem 22 vůči rušení odolných satelitů třetí generace pro systém GPS od roku 2019. Americké letectvo, kam spadají i vesmírné síly USA, již objednalo 10 satelitů GPS 3 od společnosti Lockheed Martin.


Heather Wilson, 24th Secretary of the United States Air Force. Kredit: USAF.
Heather Wilson, 24th Secretary of the United States Air Force. Kredit: USAF.

Podle šéfky odboru vojenského letectva Pentagonu Heather Wilsonové by měl nově vyhlášený program zajistit pro vesmírné síly vylepšenou verzi těchto satelitů.

 

Americké letectvo obsluhuje satelity systému GPS. Kredit: USAF.
Americké letectvo obsluhuje satelity systému GPS. Kredit: USAF.

Podle Wilsonové by satelity GPS třetí generace měly být mnohem více odolné proti rušení a dalším typům útoků. Vojáci počítají s tím, že by tyto satelity měly být schopné operovat i v podmínkách konfliktu na oběžné dráze. Samotný kontrakt na zmíněné satelity patří k těm ostře sledovaným. Jde totiž o jednu z nejvíce lukrativních zakázek v oblasti vojenských technologií ve vesmíru dnešní doby. Celková hodnota vybudování flotily odolných satelitů GPS třetí generace se může vyšplhat až přes 10 miliard dolarů.
451,9 milionů dolarů z tohoto programu by mělo pokrýt výzkum, vývoj, testování a konstrukci prvních satelitů. Na oběžné dráze by se první vůči rušení odolné satelity GPS třetí generace měly objevit kolem roku 2026.


Satelity systému GPS se řadí mezi největší úspěchy technologií U. S. Air Force. Čtyřicet specialistů letectva, kteří sídlí v Colorado Springs, poskytují GPS navigaci a další služby pro miliardy uživatelů systému GPS po celém světě.

Testy připravovaných satelitů GPS třetí generace. Kredit. Lockheed Martin.
Testy připravovaných satelitů GPS třetí generace. Kredit. Lockheed Martin.

V tuto chvíli mají na oběžné dráze 31 satelitů, které tam budou operovat minimálně do roku 2021. V dohledné době by se k nim měla připojit desítka již objednaných satelitů GPS třetí generace od Lockheed Martin. Ty ale ještě nejsou vylepšené v odolnosti proti elektronickému rušení. První z nich by měla vynést raketa Falcon 9 společnosti SpaceX již v březnu 2018.


Podle Wilsonové teď Spojené státy ve vesmírném prostoru soupeří s Čínou, která prožívá intenzivní modernizaci a vyvíjí nové technologie jako na běžícím pásu. Již v roce 2007 Čína demonstrativně sestřelila vlastní vysloužilý satelit a je veřejným tajemstvím, že Čína může rušit satelity. USA se musejí mít na pozoru a udělat vše proto, aby zabezpečily životně důležité systémy. Satelity GPS jsou mezi nimi na předním místě.

Video:  Building the Most Powerful GPS Satellite Ever - GPS III


Literatura
SpaceNews 13. 2. 2018, Wikipedia (Global Positioning System).

Datum: 16.02.2018
Tisk článku

Související články:

Americká protiraketová obrana vyvíjí zbraň proti jaderným hlavicím     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2016)
Laserové obranné štíty budou využívat efekt atmosférických čoček     Autor: Stanislav Mihulka (18.01.2017)
Vesmírní agresoři trénují US jednotky na mimozemské konflikty     Autor: Stanislav Mihulka (26.05.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz