Britští vědci spustí první oficiální výzkum mikrodávkování LSD  
Mikrodávkování LSD je hitem dnešní doby. Přísliby jsou velké, reálná fakta jsou s velkým otazníkem. Britská nadace Beckley Foundation a Imperial College London hledají dobrovolníky do své studie.
LSD, balíček pro skupinu přátel na víkend. Kredit: 	Psychonaught / Wikimedia Commons.
LSD, balíček pro skupinu přátel na víkend. Kredit: Psychonaught / Wikimedia Commons.

Přežít pondělí, to není jen tak. Stále více lidí přitom využívá mikrodávkování LSD, když si v pondělí před nástupem do práce vezmou menší nežli malé množství LSD. Příznivci mikrodávkování tvrdí, že takové užívání legendárního halucinogenu přináší užitek tělu i mysli. Věří, že jim mikrodávky rozproudí kreativitu, přinesou potřebnou energii a odplaví příznaky úzkostí a depresí.


Odborníci nad takovým očekáváním krčí rameny. Zatím. Prý je velmi těžké rozpoznat, kde v podobných případech končí přání, kde končí placebo efekt, a kde začíná skutečný fyziologický účinek mikrodávek LSD. Důvod je velmi prostý. Schází prakticky jakýkoliv vědecký výzkum, který by mikrodávkování seriózně zhodnotil.

 

David Erritzoe. Kredit: Imperial College London.
David Erritzoe. Kredit: Imperial College London.

Brzy to už ale platit nebude. Britská nadace Beckley Foundation ve spolupráci s Královskou univerzitou v Londýně spustí první oficiální test účinků mikrodávkování LSD „Self-blinding microdose study“, jejichž působení bude zjišťovat porovnáním s účinky placeba. David Erritzoe z Královské univerzity a jeho spolupracovníci doufají, že jejich výzkum napoví, zda má nový způsob užívání psychedelika nějaké důsledky pro psychiku a zdraví uživatelů.

 

Mikrodávkování spočívá v užívání velmi malých množství psychedelické látky. Dávka se v takovém případě obvykle pohybuje kolem 1 desetiny dávky, která vyvolává psychedelické efekty. Nejde přitom jenom o LSD. Lidé podle dostupných informací užívají rovněž mikrodávky meskalinu nebo třeba psylocybinu. Taková dávka nepřivolá plnohodnotný trip se změněným stavem vědomí, ale řada uživatelů mikrodávek hlásí zvýšení pocitu pohody a posilněnou vitalitu i chuť do života. Někteří prý díky mikrodávkování překonali depresi nebo i jiné psychické problémy. Mikrodávkování přitom není jako užívání homeopatik. Psychedelická látka, která prokazatelně na lidský mozek i tělo účinkuje, je v mikdodávce přítomna. Otázkou je, co tak malé množství účinné látky v lidském těle zmůže.

 

Self-blinding microdose study. Kredit: Beckley Foundation.
Self-blinding microdose study. Kredit: Beckley Foundation.

Právě to by měla zjistit studie Beckley Foundation a Královské univerzity v Londýně. A shánějí dobrovolníky, zde. Ty, co do toho půjdou, čeká přes čtyři týdny užívání mikrodávek LSD. Anebo placeba. Nikdo z nich samozřejmě nebude vědět, kdo bere co. Vědci to zajistí pečlivou přípravou užívaných dávek. Mikrodávky LSD budou umístěné v neprůhledných gelových kapslích, které budou úplně stejné, jako placebo kapsle. Dobrovolníci budou kapsle užívat a přitom denně vyplňovat dotazníky o pocitech a náladě. Tvrdá data vědcům zajistí povinné hraní online her, vytvořených pro měření myšlenkové kapacity. Výsledky výzkumu by měly být zveřejněny příští léto.

 

Zájemci o účast se mohou přihlásit na webu výzkumu. Jak ale badatelé několikrát na tomto webu zdůrazňují, zájemcům neposkytnou psychedelika v účinném množství. Rovněž podotýkají, že nejde o standardní klinickou studii, ale o pilotní výzkum, který by měl ukázat, zda má vůbec smysl se mikrodávkováním vědecky zabývat.

Video:  A New Global Psychedelic Microdosing Survey


Literatura
IFL Science 3. 9. 2018.

Datum: 10.09.2018
Tisk článku

Související články:

Návrat psychedelických drog do psychiatrie     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2010)
Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Rain Manovi by předepsali extázi. MDMA se stává nadějí pro těžké autisty     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2015)
Skeny mozku prozradily, jak vlastně LSD ovlivňuje vědomí     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2016)
Lysohlávky jsou doopravdy magické – proti depresím     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2016)



Diskuze:

na zvýšení pocitu pohody a posilněnou vitalitu i chuť do života

Lenka Svobodová,2018-09-11 09:48:40

Někdo tu tvrdí, že špatná strava způsobuje deprese, únavu a také choroby, např. rakovinu. Že to způsobuje používání herbicidů a insekticidů. Extenzivní zemědělství však způsobuje úbytek minerálů v půdě. Depresi, nechuť do života, atd. vyvolává úbytek minerálu lithia v půdě a přebytek kadmia obsaženého ve fosforečných hnojivech, které se projevuje jako nedostatek zinku a hořčíku. Lidi s choulostivým zdravím užívají multivitamín se zinkem, berou hořčík.

Ale lithium není dosud tak známé. Musí se užívat zvlášť ve formě lithium orotate nebo lithium aspartate. Dobrá zpráva je, že úbytek lithia stojí i za úbytkem sexuální vitality a potence. Po podání lithia mizí mnoho neduhů. Kromě depresí a jak je uvedeno v nadpise mizí i záněty. Lithium chrání nervové buňky před degenerací a představuje zároveň nejsilnější známé afrodisiakum. Takže je otázkou, zda ta zvýšená chuť do života po lithiu je způsobená antidepresivním účinkem nebo návratem libida a menstruačního cyklu.

Odpovědět


Re: na zvýšení pocitu pohody a posilněnou vitalitu i chuť do života

Stanislav Louda,2018-09-11 12:41:10

Ja mluvil pouze z osobni zkusenosti a je to muj nazor kdyz sem odsranil sul a cukr ze stravy zmizely zanety ze zubu bolesti vsude mozne na tele deprese unava bolesti hlavy atd muj nazor je ten ze pokud se to neprestane okamzite jist minimalne polovina lidstva skonci hodne spatne coz pak ma vliv i na deti a do tech se to od narozeni okamzite cpe ve vsem taky. Ale je to jen moje zkusenost co pomohlo me nikdy sem zadny doplnky niceho nebral.

Odpovědět


Re: Re: na zvýšení pocitu pohody a posilněnou vitalitu i chuť do života

Jan Balaban,2018-09-11 13:14:36

Pokračujte s odstraňovaním všetkého čo vám chutí. Možno budete ešte spokojnejší.

Odpovědět


Re: Re: na zvýšení pocitu pohody a posilněnou vitalitu i chuť do života

Oskar Zemcik,2018-09-17 10:42:03

Pokud by jste skutečně odstranil sul a cukr ze stravy tak jste velmi brzo na prkně...

Odpovědět

Pavol Hudák,2018-09-10 10:17:30

Dovtedy ja zostavam pri mojej klasike. Ked potrebujem zvysit kreativitu a radost zo zivota, siahnem po 50g 60-70% cokolady.

Odpovědět


Re:

Stanislav Louda,2018-09-10 15:52:49

To mi neprijde zrovna jako nejlepsi napad vytvaret si zavislost na latkach z venku aby nam zlepsily naladu,kreativitu atd co funguje jako nejprirozenejsi vec vzdycky bude nase vlastni chemicka laborator mozku a endokrynniho systemu mit co nejvic pohybu , hluboky dech a jist prave co nejmin jidla a hlavne se vyhejbat cukru a soli protoze nase streva zrovna extremne reaguji na spojitost mezi latkama vytvarejici zavislost a hormonalni odezvou vcetne chutovych bunek.

Odpovědět


Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-10 17:53:45

Nejlepší nápad proč? Budu zaručeně déle a spokojeněji žít, nebude na mě pršet, atp., nebo tak něco?

Odpovědět


Re: Re: Re:

Stanislav Louda,2018-09-10 18:25:16

No kdyz clovek vidi jak v dnesni dobe stoupa narust nemoci cukrovky rakovin deprese unava parkinsony alzheimery vse je zpusobeno spatnym jidlem a nedostatkem pohybu a zanetama v tele samozrejme dokud je clovek zdravej tak si z toho dela srandu ale to telo to nevydrzi navzdycky tyhle jedy eliminovat a proste mu dojde driv nebo pozdejc uz sila.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-10 18:43:15

To je na jednu stranu pravda, na jinou jsem však zatím nevidět nějaká obecná kritéria spokojenosti. Já si myslím, že to nejdůležitější v životě, je být šťastným, a to si dokážu představit za mnoha situací, a i to má prokazatelný vliv na zdravotní stav.
To, na co narážíte, musí řešit celkově společnost, a lidi k tomu vést. Jenže to souvisí jedno z druhým. Aneb jak se dostanou uvědomělí a nezávislí lidé do vlády? Počkejte na výsledek voleb (zcela bez iluzí), ale hlavně neztrácejte naději, protože i ta je důležitá :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Stanislav Louda,2018-09-10 18:54:25

Spokojenost bych osobne definoval jako pocit blazenosti za jakykoliv situace. Ale to musi vychazet z podstaty cloveka a ne ze zavislosti na jidle penezich nebo materialismu. A nerek bych ze vlada ma na cokoliv vliv to sou jenom bezvyznamne loutky je to na lidech bud si vazi zivota a maji smysl v zivote a nebo proste ne. To je na svobodny vuli cloveka pro co se rozhodne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-10 20:07:33

Svobodná vůle je jen iluze. Zkráceně, vše má nějakou příčinu - jen tak, samo od sebe, se nic neděje. A tedy i ty lidi, nejlépe odmala, k tomu uchopení směrem ke spokojenosti někdo/něco musí vést. Jíst se musí, a materialismus a peníze jsou základem naší společnosti. Kdy na jednu stranu ať ostatní ryjí čumákem v zemi, když já se mám dobře - všichni se dobře mít nemůžou, taková už je příroda.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Stanislav Louda,2018-09-10 21:03:42

Proc by to byla iluze samozrejme nekteri lide maji slabou vuli a nedokazou potlacit emocni nebo zvireci instinkty ale vzdyt ja si muzu svobodne vybrat jestli si dam susenku a nebo radsi zvolim zdravejsi variantu a dam si jablko vzdyt to je svobododna vule. Ja spis podle dnesnich poznatku verim v to ze sme neomezeny vedomi ktery tu uz bylo pred vznikem zivota jako samotna vlastnost casoprostoru nemuze vzniknout vedomi v lidech bez predchozi existence vedomi mimo nas. Na to je zivot a vesmir samozrejme extremne slozitej aby neco vzniklo nahodou a ted diky miliardam let vyvoje muzeme uplatnit svoji vlastni svobodnou vuli bez ohledu na celek. A o lidech co nejedli je spousta poznatku jako napriklad tereza neumannova spousta joginu z indie bylo to zkoumany i primo v nemocnicich pod dohledem atd

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-10 21:58:27

No tak když je svět kauzální, jakože podle všeho je, tak pocit, že cokoli můžu vědomě ovlivnit, je pouze iluze. Náhoda jako taková neexistuje, náhoda je jen označením pro rámec dějů, které nedokážeme uchopit/popsat, a nic to o nich neříká. O lidech, kteří nejedli, je známo, že zemřeli. Pokud myslíte pránové pohádky, tak směle do toho, když máte tu možnost volby. Bezpečnější je třeba zkusit si možnost volby na tom zvolit si položit se nehybně na záda na postel, koukat do stropu, nepřemýšlet - a uvidíte sám, kolik svobodné vůle máte toto činit. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jiri Naxera,2018-09-10 22:45:21

Spíš bych řekl, že "vědomí", "iluze" jsou dost špatně definované pojmy, takže debata o vědomém ovlivňování vs determinismu obvykle nedává smysl.
BTW: Podle všech pozorování kvantovka náhodu obsahuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-11 06:18:41

Iluze je pojem jasný, https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/iluze-iluse
Náhoda pak není předmět, aby jí něco obsahovalo. Viz definice, aneb jak jsem uváděl, co že to ta náhoda je.
https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1hoda

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jiri Naxera,2018-09-11 23:38:13

Iluze ze slovníku - no nechci se hádat, vemte libovolnou dualitu (ve fyzice třeba holografický princip, AdS/CFT, Mirror Symmetry, stringové symetrie, ale třeba i Kodaňská interpretace vs path integrály, případně virtuální částice z QFT) - obávám se že daná definice krajně selhává.
(ostatně viz "Některá související slova")

Náhoda. To že se rozpadne radioaktivní jádro má zcela zjevnou příčinu - existuje nižší energetický stav. Přesto to, že se tohle konkrétní jádro rozpadne tuhle konkrétní sekundu žádnou příčinu podle všeho nemá, pouze pravděpodobnost. Taky mám problém tenhle konkrétní fyzikální děj naroubovat na heslo ve wikině.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-12 00:06:59

Nerozumím, jak souvisí představy o holografickém principu, strunách, atp. s iluzí.
Podle všeho to příčinu nemá neznamená, že to příčinu nemá. Ne vše je zkrátka uchopitelné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jiri Naxera,2018-09-10 22:40:26

Vždycky když někde čtu jak rostou rakoviny, neurodegenerativní nemoci etc. mi tane na mysli, jak je tedy možné, že se i přes to dožíváme stále vyššího věku?
Nebude tam mít spíš vliv to, že se medicíně daří omezovat jiné choroby, které v minulosti nás obvykle zabily dříve, než se pan Parkinson nebo Alzheimer stačil vyklubat?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Novák Jiří,2018-09-11 10:23:51

To je zajímavá otázka. Asi jo, choroby stáří nebyly tak časté, protože ani samo stáří nebylo moc časté.
Na druhou stranu když se podívám na dnešní děcka (nejen co znám z tábora ale i studenty nebo děti svých vrstevníků) tak to je doslova a do písmene lazaret. Kdo nemá alergii nebo astma, ten má celiakii. Do toho samozřejmě ADHD a poruchy autistického spektra, poruchy učení,...
A to jsou děcka. To už nevysvětlím tím, že by se dožívali lidi víc.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Vojtěch Kocián,2018-09-12 08:02:54

Taky je mnohem nižší dětská úmrtnost. Spousta těch "lazarů" by byla ve středověku už po smrti a dnes diagnostikované psychické poruchy se shrnovaly do charakteristik jako "zlobivý", "hloupý"...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jan Novák9,2018-09-12 19:53:38

Dřive byly děti zdravější, astma bylo míň protože bylo míň obezity a více pohybu, míň alergie protože bylo víc špíny, celiakie prostě neexistovala, nikdo se neobtěžoval ji rozličovat a ADHD se snadno vyléčilo řemenovými kapkami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-15 20:36:53

Mrtvé dítě nelze zahrnout do ani jedné této skupiny (zdravé/nemocné), tedy pokud takto omezíte historickou realitu, pak jistě. Obecně jsme tu samozřejmě měli nějaké přechodné období (viz např. heslo: vývoj úmrtnosti novorozenců).

Odpovědět


Re: Re:

Oskar Zemcik,2018-09-17 10:45:44

Vy znáte někoho kdo není závislý na látkách "zvenku", každý musí dýchat pít a jíst...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz