Britští vědci spustí první oficiální výzkum mikrodávkování LSD  
Mikrodávkování LSD je hitem dnešní doby. Přísliby jsou velké, reálná fakta jsou s velkým otazníkem. Britská nadace Beckley Foundation a Imperial College London hledají dobrovolníky do své studie.
LSD, balíček pro skupinu přátel na víkend. Kredit: 	Psychonaught / Wikimedia Commons.
LSD, balíček pro skupinu přátel na víkend. Kredit: Psychonaught / Wikimedia Commons.

Přežít pondělí, to není jen tak. Stále více lidí přitom využívá mikrodávkování LSD, když si v pondělí před nástupem do práce vezmou menší nežli malé množství LSD. Příznivci mikrodávkování tvrdí, že takové užívání legendárního halucinogenu přináší užitek tělu i mysli. Věří, že jim mikrodávky rozproudí kreativitu, přinesou potřebnou energii a odplaví příznaky úzkostí a depresí.


Odborníci nad takovým očekáváním krčí rameny. Zatím. Prý je velmi těžké rozpoznat, kde v podobných případech končí přání, kde končí placebo efekt, a kde začíná skutečný fyziologický účinek mikrodávek LSD. Důvod je velmi prostý. Schází prakticky jakýkoliv vědecký výzkum, který by mikrodávkování seriózně zhodnotil.

 

David Erritzoe. Kredit: Imperial College London.
David Erritzoe. Kredit: Imperial College London.

Brzy to už ale platit nebude. Britská nadace Beckley Foundation ve spolupráci s Královskou univerzitou v Londýně spustí první oficiální test účinků mikrodávkování LSD „Self-blinding microdose study“, jejichž působení bude zjišťovat porovnáním s účinky placeba. David Erritzoe z Královské univerzity a jeho spolupracovníci doufají, že jejich výzkum napoví, zda má nový způsob užívání psychedelika nějaké důsledky pro psychiku a zdraví uživatelů.

 

Mikrodávkování spočívá v užívání velmi malých množství psychedelické látky. Dávka se v takovém případě obvykle pohybuje kolem 1 desetiny dávky, která vyvolává psychedelické efekty. Nejde přitom jenom o LSD. Lidé podle dostupných informací užívají rovněž mikrodávky meskalinu nebo třeba psylocybinu. Taková dávka nepřivolá plnohodnotný trip se změněným stavem vědomí, ale řada uživatelů mikrodávek hlásí zvýšení pocitu pohody a posilněnou vitalitu i chuť do života. Někteří prý díky mikrodávkování překonali depresi nebo i jiné psychické problémy. Mikrodávkování přitom není jako užívání homeopatik. Psychedelická látka, která prokazatelně na lidský mozek i tělo účinkuje, je v mikdodávce přítomna. Otázkou je, co tak malé množství účinné látky v lidském těle zmůže.

 

Self-blinding microdose study. Kredit: Beckley Foundation.
Self-blinding microdose study. Kredit: Beckley Foundation.

Právě to by měla zjistit studie Beckley Foundation a Královské univerzity v Londýně. A shánějí dobrovolníky, zde. Ty, co do toho půjdou, čeká přes čtyři týdny užívání mikrodávek LSD. Anebo placeba. Nikdo z nich samozřejmě nebude vědět, kdo bere co. Vědci to zajistí pečlivou přípravou užívaných dávek. Mikrodávky LSD budou umístěné v neprůhledných gelových kapslích, které budou úplně stejné, jako placebo kapsle. Dobrovolníci budou kapsle užívat a přitom denně vyplňovat dotazníky o pocitech a náladě. Tvrdá data vědcům zajistí povinné hraní online her, vytvořených pro měření myšlenkové kapacity. Výsledky výzkumu by měly být zveřejněny příští léto.

 

Zájemci o účast se mohou přihlásit na webu výzkumu. Jak ale badatelé několikrát na tomto webu zdůrazňují, zájemcům neposkytnou psychedelika v účinném množství. Rovněž podotýkají, že nejde o standardní klinickou studii, ale o pilotní výzkum, který by měl ukázat, zda má vůbec smysl se mikrodávkováním vědecky zabývat.

Video:  A New Global Psychedelic Microdosing Survey


Literatura
IFL Science 3. 9. 2018.

Datum: 10.09.2018
Tisk článku

Související články:

Návrat psychedelických drog do psychiatrie     Autor: Stanislav Mihulka (01.09.2010)
Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Rain Manovi by předepsali extázi. MDMA se stává nadějí pro těžké autisty     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2015)
Skeny mozku prozradily, jak vlastně LSD ovlivňuje vědomí     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2016)
Lysohlávky jsou doopravdy magické – proti depresím     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz