Sahar: Izraelská armáda vyvinula těžkého a pohyblivého robota pro bojiště  
Bojiště dnešního světa se stále více robotizují. K vojenským robotů se nově přidává šestikolový a také šestitunový autonomní robot Sahar, kterého postavili izraelští vojenští inženýři. Měl by se stát robotickým průzkumníkem a příslušníkem předsunutých hlídek pro bojové zóny.
Testování systémů Sahar. Kredit: Israel Ministry of Defense.
Testování systémů Sahar. Kredit: Israel Ministry of Defense.

Ministerstvo obrany Izraele v těchto dnech oznámilo, že ve spolupráci se státní korporací Israel Aerospace Industries (IAI) úspěšně dotáhlo vývoj nového robotického systému Sahar. Podle dostupných informací, kterých není nijak zvlášť mnoho, jde o autonomní robotické vozidlo, jenž je vybaveno šesti koly. Po završení technologického vývoje se teď Sahar moří v intenzivních testech.

 

Testování systémů Sahar. Kredit: Israel Ministry of Defense.
Israel Aerospace Industries.

Sahar byl vyvinutý pro mise v rozmanitém a náročném prostředí. Vývojáři a inženýři přitom kladli důraz na zacházení s výbušninami a na to, že se Sahar stane součástí systému robotické stráže v předních liniích. Šestikolový Sahar je šestitunový, tedy těžký robot pro bojiště, který je ale zároveň slušně pohyblivý a zvládne intenzivně manévrovat. Úkolem Systému Sahar bude doprovázet bojové jednotky a také vyhledávat a neutralizovat skryté hrozby na bojišti, jako jsou miny a jiná nástražná zařízení.

 

Robotický systém Sahar tvoří tři klíčové komponenty. První z nich je samotná šestikolová robotická platforma, která je schopná doprovázet bojová vozidla a manévrovat s nimi, ať už se zásahy vzdáleného operátora anebo bez nich.

Sahar na cvičišti. Kredit: Israel Ministry of Defense.
Sahar na cvičišti. Kredit: Israel Ministry of Defense.

Druhou komponentu systému představují technologie. Ty zahrnují soubor rozmanitých senzorů, laserů, skenerů a radarů, stejně jako chytré kamery. S jejich pomocí si Sahar „osahává“ terén a hledá tam možné překážky, které pak překoná pomocí své inteligence.

Sahar v komplikovaném terénu. Kredit: Israel Ministry of Defense.
Sahar v komplikovaném terénu. Kredit: Israel Ministry of Defense.

Třetí komponentou je operační vrstva, která mimo jiné identifikuje hrozby a rozesílá varování okolním jednotkám.

 

Podle Izraelců je Sahar jedním z nejvíce pokročilých pozemních robotických systémů dnešní doby. Představuje tím pádem další potvrzení přední pozice Izraelských obranných sil IDF ve vývoji autonomních robotů, ať už ve vzduchu, ve vodě anebo právě na souši. IDF sází na roboty ze dvou hlavních důvodů. Jednak chtějí omezit riziko pro lidské vojáky a pak také hodlají díky robotům rozšířit operační schopnosti svých jednotek. Roboti by měli fungovat jako sofistikované předsunuté hlídky, které si mohou leccos dovolit.

Video:  RoBattle / Israel Aerospace Industries IAI


Literatura
Defence Blog 16. 11. 2018.

Datum: 17.11.2018
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Do hybridní války na Ukrajině vstoupí pozemní bojoví roboti     Autor: Stanislav Mihulka (16.10.2017)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)



Diskuze:

Martin Pecka,2018-11-19 10:35:37

Ja tam teda zadne lidary nevidim. Max. vzadu jedna "bulka" vypada jako Velodyne, ale to, co maji na tech tykadlech vepredu, rozhodne jako lidary nevypada... Predpokladam ale, ze podrobnejsi informace asi pujdou tezko ziskat, co?

Odpovědět

Leviticus 27, 28

Josef Hrncirik,2018-11-17 22:00:57

Odpovědět


Re: Vyhubí se jako KLATÍ

Josef Hrncirik,2018-11-21 07:06:08

Zídky mezi rýžovišti to na 3. pokus přeleze.
Kolik akrů rýže to však dokáže v husté kulometné palbě osázet za hodinu?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz