Do hybridní války na Ukrajině vstoupí pozemní bojoví roboti  
Bezpilotní víceúčelový pozemní robot Phantom byl navržen a vyvinut tak, aby obstál v náročných podmínkách elektronického boje.
Phantom. Kredit: UkrOboronProm.
Phantom. Kredit: UkrOboronProm.

Mít na svém území hybridní válku, kterou vede agresivní soused, to rozhodně není nic příjemného. Ukrajina to musí nějak zvládat a za pochodu dávat dohromady vojenské jednotky i vyvíjet nové zbraňové systémy, které by vylepšily její nepochybně obtížnou situaci.

 

Phantom v akci. Kredit: UkrOboronProm.
Phantom v akci. Kredit: UkrOboronProm.

Představitelé ukrajinských ozbrojených sil a obranného průmyslu na nedávné přehlídce Association of the U.S. Army ve Washingtonu, D. C. (AUSA 2017), předvedli svého experimentálního bojového robota Phantom, vyrobeného podnikem Spetstechnoexport. Je to univerzální, 3 metry dlouhá platforma, která může být buď vybavena pásy, nebo šesti koly, a vyzbrojena protitankovými zbraněmi, granátomety nebo kulomety. Vysoce pohyblivý a v terénu zdatný robot může jet rychlostí až 38 km za hodinu a dostane se do vzdálenosti 20 km. Uveze 2 zraněné vojáky nebo náklad až o hmotnosti 350 kg. V současné době Phantomy testují a podle dostupných informací vstoupí do akce proti ruským silám už příští rok. Už také existuje osmikolová a lépe vyzbrojená a vybavená verze Phantom-2, kterou viděli návštěvníci AUSA 2017.

 

Rusko používá proti ukrajinským silám celou řadu rozmanitých dronů. Podnikají průzkumné lety nad ukrajinským územím. Určují pozice pro dělostřeleckou a raketovou palbu, která dovede způsobit nepříjemné ztráty. Dovedou ale i hacknout stanice mobilní sítě, které pak rozesílají ukrajinským vojákům falešné zprávy v rámci psychologického boje. Podobná patálie nedávno potkala vojáky jednotek NATO, kteří jistí východní hranici aliance.

 

Řídící pult operátora Phantomu. Kredit: VoidWanderer.
Řídící pult operátora Phantomu. Kredit: VoidWanderer.

Pokud jde ale o pozemní bojové roboty, je situace na ruské straně nejasná. Rusko sice s velkou pompou tvrdí, že má k dispozici různé takové roboty, v destabilizační válce proti Ukrajině se ale zatím žádní neobjevili. Vzhledem k masivnímu použití dronů je to dost zvláštní. Ruská média sice vehementně informují o nasazení robotů jako je Platforma-M, Nerehta nebo Uran-9 na syrském bojišti, nezávislí investigativci Bellingcat se ale k těmto zprávám staví velmi skepticky.

 

Phantom-2 na AUSA 2017. Kredit: UkrOboronProm.
Phantom-2 na AUSA 2017. Kredit: UkrOboronProm.

Phantom je reálný. Podle Samuela Bendetta, analytika centra Center for Naval Analyses je Phantom pozoruhodným produktem, který vznikl jako reakce na aktuální podobu bojů na Ukrajině. Byl totiž navržen a postaven s významným přispěním ukrajinských frontových jednotek, které čelí ruským silám. Jde o tvrdě získané zkušenosti ukrajinských vojáků, kteří museli odvracet ruské útoky, zejména pokud jde o sofistikované elektronické údery. Zejména na počátku hybridní války na Ukrajině musely ukrajinské jednotky improvizovat a zkoušet proti elektronickým systémům protivníka všechno možné.

 

Více než tříleté zkušenosti z hybridních bojů se otiskly do konstrukce Phantomu. Má k dispozici záložní mikrovlnou komunikační linku. Když dojde k rušení nebo přerušení komunikace, tak se Phantom vrátí na poslední místo, kde ještě komunikoval s operátorem. Když by tohle všechno selhalo a elektronické útoky proti Phantomu by byly příliš silné, tak Phantom vypne bezdrátovou komunikace a spolehne se na drát. Je totiž ještě vybavený dálkovým ovládáním se 7 kilometrů dlouhým kabelem. Uvidíme, jak se bojový robot osvědčí na náročném bojišti.

Video:  "FANTOM" Tactical Unmanned Multipurpose Vehicle


Literatura
Defense One 10. 10. 2017.

Datum: 16.10.2017
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)



Diskuze:

Nechte si tyto politické půtky

Zdeněk Jurčík,2017-10-24 00:09:57

hluchých s hluchými na jiné servery. Článek byl o bojové technice a ne o politice.

Odpovědět


Re: Nechte si tyto politické půtky

Lukas Dzurdzenik,2017-10-30 00:08:36

Vzhledem k tomu, ze clanek zacina ,,Mít na svém území hybridní válku, kterou vede agresivní soused, to rozhodně není nic příjemného." se neni cemu divit. Pokud ma autor potrebu si rypat do USA polygonu. Je jasne ze se to vsem libit nebude. Clanek o technice by podobne nazory neobsahoval :)

Odpovědět

Pozemní roboti.

Vlastislav Výprachtický,2017-10-16 21:28:59

Nasazení pozemních bojových robotů, nebo dronů, přivodí značné použití minových zábran. Povelové kabelové přenosy jsou v náročném terénu nevhodné a je třeba využít povelovou techniku z letícich dronů.

Odpovědět

životnosť

Martin Smatana,2017-10-16 20:44:10

Aká bude životnosť toho zázraku v bojovom nasadení? Bude sa počítať na minúty, alebo na hodiny?

Odpovědět

Jan Balaban,2017-10-16 19:27:10

Nerozumiem o akom susedovi je reč. Ukrajina vedie vojnu proti vlastnej národnostnej menšine (ruskej).

Odpovědět


Re:

Jan Rychtář,2017-10-16 20:12:38

Vy možná, ale jinak celý svět rozumí, protože ví, jak to je.
A rozšiřte si vzdělání, protože takhle byste se neuživil.)

Odpovědět


Re: Re:

Martin Smatana,2017-10-16 20:41:54

Neviem ako Vy, ale ja si pod pojmom "celý svet" nepredstavujem len USA a ich kolónie.

Ale chápem vašu pozíciu, "najlepšia európska armáda", čiže tá ukrajinská, nemôže otvorene priznať, že dostáva na frak od obyčajných donbaských civilistov, tak si vymyslela bájky o "ruskom agresorovi". Len keby ich ešte bola schopná doložiť nejakými dôkazmi, veď zaoceánsky sponzor vojny proti Donbasu má určite tisíce satelitných fotiek a stovky hodín videozáznamov s ruskými lietadlami a tankmi, ako prelietajú a prekračujú hranice, ale nemôže ich zverejniť, nemá taký dobrý fotošop a takých dobrých animátorov. Uhádol som? :D

Odpovědět


Re: Re: Re:

Jan Novák9,2017-10-17 14:05:24

Tu raketu se kterou sestřelili to dopravní letadlo v deseti kilometrové výšce si asi povstalci udělali v garáži, že. Normální standart pro běžného kutila.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-17 17:47:39

Tenkrát se objevovali zprávy o Buk (protiletadlový raketový systém), a ten lze získat různými způsoby. Ale jak to bylo ve skutečnosti, nemám(e) možnost zjistit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel S,2017-10-17 18:48:49

Zjištěno už bylo dost:
https://www.bellingcat.com/tag/mh17/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-21 12:03:00

Zjištěno může být sebevíc, ale na tom, co jsem napsal, vás odkaz nic nemění.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jan Balaban,2017-10-17 19:56:18

Rusi postupovali veľmi rafinovane. Najprv zmanipulovali dispečera na ukrajinskej veži aby poslal lietadlo nad vojnové územie, potom bleskovo dotiahli na Ukrajinu BUK a po zostrelení lietadla ešte rýchlejšie odtiahli BUK do Ruska.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Alexandr Kostka,2017-10-17 19:59:29

A nikdo ho neviděl, ačkoliv Americké satelity tou dobou sledovaly každý metr povrchu. Číslo hodné Davida Copperfielda.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Andrej M.,2017-10-18 07:36:58

nechcem sa s púšťať do planých debát, ale dobre si pamätám fotografie systému BUK 332 z miest, v blízkosti ktorých bolo lietadlo zostrelené. kľudne si to môžete skontrolovať na nete. Takže o žiadny trik sa nejednalo. Ale poznám pár ľudí, ktorí uveria aj takej dezinformácii, že na Lete č.MH17 žiadni ľudia neleteli a boli tam naložené mačacie konzervy - a to si nerobím srandu. S takými sa už neni fakt o čom baviť. Pre tých ostatný, ktorí si chcú prečítať celú správu o lete MH17, stačí do google zadať "mh17-3rd-anniversary-report.pdf".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Josef W,2017-10-18 10:20:25

Rusové vůbec nebyli tak rafinovaní, protože let HM17 se nijak neodchýlil od běžné trasy (koridoru). Naopak se sami odhalili už v prvním televizním vystoupení:
https://www.youtube.com/watch?v=4bNPInuSqfs
Na začátku zástupce náčelníka gen. štábu popisuje to "odchýlení" o 14km mimo koridor a v další části náčelník hlavního štábu VVS předkládá (cca. od min.12) schéma vzdušné situace od 17:10 do 17:30 a mají tam linkové lety nad i pod MH17. Totéž pak předvádí na záznamu z radaru (cca. od min.16). Mimo této tiskovky se nepodařilo najít jediný důkaz, nebo záznam, že byl let "odchýlen" řízením letového provozu v Dnipropetrovsku.
Zase ale byli Rusové velmi vtipní, když na tom schématu použili pro domnělé ukrajinské Su-25 (ve skutečnosti radar zaznamenal už trosky Boeingu) siluetu amerického nadzvukového bombardéru F-111, tedy nepřítele z dob studené války (asi takové podprahové působení na ruské diváky).

Ještě vtipnější byli s další verzí "pravdy" o tragédii MH17:
https://rutube.ru/video/51d313589a798cf36867f95075279fa1/?ref=search

Bohužel, k letecké katastrofě se vtipy moc nehodí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jan Balaban,2017-10-18 14:46:12

Dosť zvláštne. Letecké spoločnosti platia nemalé peniaze za to, aby sa dispečeri starali o bezpečný prelet príslušného územia. Je zločin poslať ľudí na smrť nad vojnové územie a nemravné ospravedlňovať zločin dodržaním nejakého hlúpeho koridora.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Josef W,2017-10-18 21:07:38

Letecká civilní doprava tam byla omezena do výšky necelých 10km (32 t.ft.). Že budou mít separatisti k dispozici Buk asi nikdo netušil, dokonce ani Rostovské ŘLP ...
Velké letecké společnosti se ale oblasti preventivně vyhýbaly, národním i evropskému ŘLP lze vytknout nezopovědnost. Zločin bylo ale poskytnout bojůvkám takovou zbraň a samozřejmě taky zbrkle odpálit raketu bez přesné znalosti cíle, jen proto že přilétá ze směru od Kyjeva.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel S,2017-10-18 21:13:26

Zvláštní je to, že mnozí volskrusáci stále strkají palice do písku před několika jasnými a prokázanými fakty. Například: O tom jestli je nějaký vzdušný prostor pro civilní lety bezpečný nebo nikoli rozhoduje mezinárodní letecká organizace ICAO. Přes invazi ruských polovojenských nebo vyloženě banditských jednotek na východ Ukrajiny se nejednalo o "oficiální" válečný konflikt. Z toho důvodu, a s ohledem na přehuštěný letecký provoz e Evropy do Asie, ICAO rozhodlo, že z civilního provozu vyloučí pouze vzdušný prostor do výšky 10000 metrů, tedy prostor v dosahu ručních protiletadlových zbraní. Vzdušný prostor nad 10000 metrů byl považován za bezpečný, podobně jako vzdušný prostor nad Afghánistánem, kde se ve výšce 10 000 metrů taky běžně létá, i když na zemi střílí taliban co civilistů. Let MH17 letěl výše než těch 10000. Nikdo ovšem nepředpokládal, že psychopat z kremlu dodá svým banditům protiletadlové zbraně dalekého dosahu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Alexandr Kostka,2017-10-18 23:26:48

Spíš je zvláštní, že nikomu nevadí, že BUKy měli hlavně pučisté, tedy Kyjevská "vláda".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jan Balaban,2017-10-19 08:44:41

Rozprávajte také hlúposti pozostalým.

Odpovědět


Hlúposti?

Josef W,2017-10-19 10:55:51

Skrývání viníků, ani mlžení pomocí vytváření desítek různých falešných teorií, včetně těch konspiračních, pozůstalým opravdu nepomůže. Snad se to komisi, vyšetřující kriminální povahu události, podaří objasnit. Ale nedělám si iluze, že by jakákoliv fakta přesvědčila milovníky totality, o trollech ani nemluvě ...

Odpovědět


Re: Hlúposti?

Jan Krásenský,2017-10-20 17:34:46

Myslíte tu komisi, ve které je členem jeden z hlavních podezřelých - Ukrajina a má také, jako jediná, právo veta na zveřejňování informací? Jo, to je ta pravá komise, bojující proti totalitě.

Odpovědět


Re: Re: Hlúposti?

Josef W,2017-10-20 18:24:42

Ukrajina ve vyšetřovací komisi být musí, protože k sestřelu došlo v jejím vzdušném prostoru. Za "hlavního podezřelého" jí prohlašuje jen a pouze Rusko (a jeho "užiteční" přisluhovači), které samo bylo usvědčeno z vytváření mnoha paralelních falešných verzí sestřelu a vetovalo ustavení komise OSN. Mezinárodní komise vedená Nizozemskem zatím jasně určila čím a odkud byl let MH17 sestřelen a kde se odpalovací zařízení pohybovalo před a po akci, věrohodných důkazů a svědectví měla dostatek. První podrobnou oficiální zprávu vydala už před rokem. Nyní pracuje na usvědčení konkrétních osob. Pro vás speciálně připojuji odkaz na rozhovor s prokurátorem v případu, snad vám to bude v ruštině srozumitelné. Samozřejmě i nadále můžete věřit v sestřel bitevníkem Su-25, raketový útok ukrajinského Su-27, nebo že byl let řízen na dálku a s již mrtvými pasažéry (z letu MH-370) odpálen, atd. Jen je škoda, že že tuto propagandu šíříte zrovna na Oslu.
https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/10/16/74187-zadacha-v-tom-chtoby-nepremenno-dovesti-delo-do-suda

Odpovědět


Re: Re: Hlúposti?

Pavel S,2017-10-20 22:35:46

Ten prst, krásenský, ze kterýho sis vycucal tuhle srágoru, jsi před tím musel mít zastrčený v hodně odporném místě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel S,2017-10-20 22:33:12

ad kostka, balaban - jinými slovy na fakta reagovat schopni nejste, jen si cucáte z prstu bláboly.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-21 12:06:06

Fakta? Pak tedy dokažte vaše tvrzení "psychopat z kremlu dodá svým banditům protiletadlové zbraně dalekého dosahu."

Odpovědět


Krnič:

Josef W,2017-10-21 13:36:10

Za mě: Fakta jsou obsažena v oficiálních vyšetřovacích zprávách. Situaci od začátku sleduju a vyšlo mi to stejně. Je doloženo, že odpalovací vozidlo Buk přijelo do Donbasu z Ruska a hned po sestřelu se tam vrátilo. V Rusku není možné takovou zbraň držet soukromě, musela ho k použití v zahraničí poskytnout armáda. Stejně tak o jeho převozu do sousedního státu musel rozhodnout (nebo mu zabránit) celní orgán. No a Vladimír je jako prezident vrchním velitelem ozbrojených sil (všech).Jestli je Putin psychopat, to bych nechal na lékařích, jinak to ale sedí.
Před pár dny se objevila další fotografie do skládanky:
https://www.om.nl/onderwerpen/mh17-crash/@100704/jit-requests-for/
Psát komisi, že je to jistojistě v Kyjevě, už nemusíte. Místo už je spolehlivě určené - Doněck.

Odpovědět


Re: Krnič:

Milan Krnic,2017-10-21 18:42:04

Předně to, že kdokoli kdekoli cokoli napíše, nutně neznamená, že to jsou fakta. Věřit tomu nám ale nic nebrání.
Holanďanům celkem věřím, a třeba government.nl zatím bez závěrů: https://www.government.nl/topics/mh17-incident

Odpovědět


Re: Re: Krnič:

Josef W,2017-10-21 19:09:34

Děkuji za odkaz a rovnou ho použiju :o). Z gevernment.nl/topics/mh17-incident/news ze dne 5.7.2017: "We’re still seeing a great deal of disinformation and attempts to discredit the investigation. Nevertheless, major results have been achieved (such as the report of the investigation by the Dutch Safety Board and the JIT’s presentation of findings in September 2016)"
Takže závěry jsou a né, že né. Ale o té, přes ro staré zprávě, už jsem psal o kousek výš taky.
Resumé: Vládní Holandský zdroj, kterému "celkem věříte" odkazuje na zprávu, že Buk byl přepraven z Ruska na území ovládané separatisty a tamtéž pak odvezen. No vidíte, my se nakonec k tomu cíli dopracujeme!

Odpovědět


Re: Re: Re: Krnič:

Milan Krnic,2017-10-21 22:16:10

Netuším, jak jste na tom s angličtinou a znalostí práva, ale o závěru předmětného případu tam není ani slovo. Na řadě je podle posledních informací stíhání podezřelých. To je od závěru hodně daleko.
https://www.government.nl/topics/mh17-incident/news/2017/09/20/jit-countries-confirm-their-support-for-dutch-prosecution-of-mh17-suspects
Na soud si nehraji, sebevíc tomu, že to tak bylo, věřím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Krnič:

Josef W,2017-10-21 23:02:05

Ano, komise nyní upřesňuje KDO, protože CO již vyšetřila. A na to odkazuje tato novinka z 5.7.2017, kousek pod tou vámi postnutou:
https://www.government.nl/topics/mh17-incident/news/2017/07/05/statement-by-the-minister-of-foreign-affairs-on-mh17-5-july-2017

Ta zpráva komise z loňského září je tady:
https://www.om.nl/onderwerpen/mh17-crash/@96068/jit-flight-mh17-shot/
A k tomu komise vytvořila i video č.3:
https://www.youtube.com/watch?v=Sf6gJ8NDhYA
Takže stačí číst, či sledovat a nikdo si na soudce hrát nemusí. Bohužel, naše média dávají před oficiálními zprávami komise přednost (víc prostoru) různým spekulacím a konspiračním teoriím. Asi je to "atraktivnější", než prostá fakta.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Krnič:

Milan Krnic,2017-10-22 00:27:29

No, vždyt ano. Na soudce si nikdo hrát nemusí, a přesto to někteří dělají. Já můžu věřit v co chci, ale počkám na závěr soudu, kde se pravděpodobně objeví další důkazy, nejen o KDO.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Krnič:

Zdeněk Jurčík,2017-10-24 00:01:35

Ve vyostřených půtkách o to, kdo je tím chladnokrevným "zločincem", který bez milosti sestřelil civilní letadlo, se zapomíná na základní otázku každé detektivky - motiv pachatele. Neboli známé - komu to prospěje. Nevěřím že ať to udělala ta či ona strana, že to bylo cílené. Pravděpodobně šlo pouze o tragický omyl. Takových se už ve světě pár stalo (dokonce i zrovna ukrajinci se v jednom angažovali, rusko také nemá zrovna čisté svědomí). Ovšem co mě zaráží je, jak se kolem toho rozdmychávají studenoválečnické vášně. Stejně už se to nikdy dál neposune. Jedině, že by promluvil někdy v budoucnu nějaký pamětník (ale i ti si někdy vymýšlejí), nebo se za 50 (75?) let otevřou archívy a my se dovíme jak to doopravdy bylo. Ale do té doby jsou všechno jen spekulace na základě nejasných svědectví a nepřesvědčivých fotografií.
Možná velmoci mají nějaké informace, ale pokud je dosud neposkytly a mlží, tak my všichni včetně té vyšetřovací komise nemáme nejmenší šanci zjistit jak to doopravdy bylo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Krnič:

Josef W,2017-10-24 12:57:40

Nejsem takový skeptik, takže myslím že mezinárodní kriminální vyšetřovací komise vedená Holandskem, alespoň část viníků jasně prokáže. Ale chce to hodně času, neústupnosti a trpělivosti.
Otázka, komu to prospělo, je dobrá. Určitě nikomu, takže jsem přesvědčen společně s vámi, že šlo o omyl, ukvapenost, případně i eufórii z dosavadních "úspěchů" (podívejte se na statistiku sestřelených ukrajinských letadel a vrtulníků, těsně před tím). Ukrajinská armáda neměla důvod, mít vůbec v oblasti PVO, natož zaměřovat letoun přilétající ze směru od Kyjeva. Separatisti totiž provozovali asi jedině dvouplošník An-2 a připravovali "našeho" Delfína L-29.
Pokud jde o mocnosti: Rusko to celé mělo jako na dlani (40km od hranic) a situaci na východě Ukrajiny jistě pečlivě monitorovalo. Na tu vzdálenost museli zaznamenat všechny cíle nad 150-200m výšky. Dělostřelecké radary určí i trajektorie projektilů a místo výstřelu. Raketu 4m dlouhou zaznamenají naprosto spolehlivě. Přesto oficiálně i neoficiálně Rusko vytvářelo a stále vytváří spoustu rozdílných variant, včetně zcela nesmyslných.
Spojené státy to měly od lodí v Černém moři minimálně 400km (to je pro přímé radarové sledování už moc, letadlo v 10km je pod horizontem i na placaté Ukrajině), takže se musely spolehnout na monitorování radiokomunikace a hlavně satelitní průzkum (družici ovšem nelze "pověsit" nad jedno místo, takže zachytit při průletech konkrétní nepředvídaný děj je o náhodě). A přesto stále stojí za verzí jedinou (komisi podle hlavního vyšetřovatele některé snímky poskytli).

"Politický závěr" si udělejte sám ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Krnič:

Milan Krnic,2017-10-24 21:13:24

Je otázkou, proč by jakákoli armáda vyzrazovala své záznamy, a podružně pak, dá-li se jim věřit. Tedy to zmiňovat nemá moc hodnotu. Jsou to jen spekulace.

Odpovědět


Re:

Igi2 Menovatel,2017-10-16 23:56:19

Na Putina budete vy Rusi a rusofili raz spomínať ako na toho, ktorý viedol vojny na nesprávnom bojisku proti nesprávnemu protivníkovi. Ale to už si vás Čína skorumpuje a kúpi.

Odpovědět


Re: Re:

Jan Krásenský,2017-10-17 15:31:05

Vzpomínání Rusů a rusofilů na Putina, nechte raději na nich. Nás by mělo zajímat, jak a proč budeme vzpomínat na Merkelovou a její obohacení evropské společnosti migranty.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-17 17:41:31

Bez migrace by se i v ČR snižovala populace. Nelegální imigrace, a miriády dalších věcí jsou tak složité na popsání, že je jednodušší zobecnit a určit viníka :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jan Krásenský,2017-10-20 16:57:21

Snižování populace je negativní jev? Vždyť enviromentálové prosazují redukci lidstva na sto milionů jedinců.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-21 12:09:02

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-21 12:09:46

Jako u všeho záleží, z jakého pohledu problematiku uchopíme. U migrace je evropskými vládami zaujímám pohled na udržitelnost ekonomického růstu, který s vymíráním populace souvisí.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Pavel S,2017-10-17 18:39:15

Evropa by každopádně neměla zapomínat, na puťkovu podporu asadova režimu, jehož vražedné řáděním mezi vlastním obyvatelstvem to "obohacování evropské společnosti" zahájilo. Rusové puťkovi jistě nezapomenou to, že za jeho vlády došlo na legalizaci šaríje a mnohoženství na ruském území a vítání teroristů z hizballáhu v kremlu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

František Kroupa,2017-10-17 22:04:01

To přece nemyslíte vážně. To jako měli Syřané koukat a čekat, až dopadnou jako Irák nebo Lybie, zničené těmi vyspělými západními demokraciemi?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel S,2017-10-18 21:22:37

Já to nemyslím vážně??? No mě by zajímalo, z kterýho prstu jste si ten slint vyucucal. Sýrie dopadla ve srovnání s Libyí a Irákem daleko nejhůř. A bylo jedno jestli syřané koukájí nebo čekají, masový vrah asad je zmasakroval, zplynoval a ti co zbyli utekli do Turecka, Jordánska, Libanonu nebo dál do Evropy.
Ad Libye. To by mě fakt zajímalo co vyspělé západní demokracie měly v Libyi zničit, když v době kdy tam západ zasáhl v Libyi už rok zuřila občanská válka, vyvolaná jednoduše tím, že Libyjci už neměli co žrát. Libyi zničil jen a pouze psychopat kaddáffía Libyjci si můžou gratulovat, že západ mu zabránil vyvolat stejné hekatomby jako asadovi. Irák je totéž v bledě modrém.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jarda Votruba,2017-10-18 13:00:45

že vy máte něco společného s Evropskými Hodnotami? Nejmenujete se náhodou Máca?
Argumentace by tomu odpovídala.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel S,2017-10-18 21:23:19

Copak, copak, fakta vám nejdou pod čumák? Pokus o jejich vyvrácení jste prozatím nepodnikl. :-)

Odpovědět


Re:

Jan Krásenský,2017-10-17 15:26:12

Ukrajinské vládě se nedaří mobilizovat vlastní bojeschopné občany, neb ti nechtějí střílet na své bratry, a tak živou sílu nahrazuje roboty.

Odpovědět


Re: Re:

Jarda Votruba,2017-10-18 13:03:04

všechno co se nechá řídit na dálku, se nechá i zarušit. Pokud to za sebou netáhne kabel.
Z čeho mám obavy, jsou samorozhodující mechanismy. Až ty budou nasazený, tak to půjde z tlustých do ouzkých. To bude problém.

Odpovědět


Re: Re:

Miroslav Stuchlík,2017-10-18 19:48:07

To snad nemyslíte vážně. Málokde jsou antipatie vůči rusku tak velké jako na Ukrajině. A mají k tomu řadu velmi pádných důvodů.

Odpovědět


Re:

Miroslav Stuchlík,2017-10-18 19:52:28

Válku vede rusko proti Ukrajině, do bojů byla prokazatelně nasazena ruská armáda a ruské zbraně. Nešiřte lživou ruskou propagandu a nedělejte občanskou válku ze sprosté okupace.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz