Milovníci konspiračních teorií mají sklony být lumpové a podvodníci  
Konspirace jsou jako laciná bižuterie. Lákavě se třpytí a podbízejí se, aby si na ně člověk sáhnul. Ale zároveň kazí dobrý vkus. Britští vědci zjistili, že obliba konspirací souvisí se snižováním prahu odolnosti vůči sklonům páchat nepravosti, podvůdky a malou každodenní kriminalitu.
Ilumináti vás doženou k nepravostem. Kredit: US Government.
Ilumináti vás doženou k nepravostem. Kredit: US Government.

V zásadě není slušné si utahovat z lidí, které zastávají jiné názory, ani když jsme přesvědčeni, že to jsou naprosté pitomosti. Není to ani rozumné, protože takové útoky posilují pnutí v už tak dost vypjaté atmosféře dnešní doby. Když jde ale o seriózní výzkum, tak to jdou bohužel ohledy stranou.


Podle nové studie britských odborníků mají lidé, kteří věří v konspirační blázniviny, tendenci namočit se v kriminalitě. A prý si můžeme být jistí, že to není žádná konspirace. Specialistka na psychologii konspirací Karen Douglas z University of Kent a její kolegové jako první zjistili, že pokřivený svět konspiračních teorií může tvarovat postoj člověka k morálce, cti a běžné kriminalitě. Z jejich výzkumu vyplývá, že když si konspirátoři myslí, že temné síly světa konspirují proti nim, tak mají sklony uchylovat se k neetickým a kriminálním činům.

 

Karen Douglas. Kredit: K. Douglas.
Karen Douglas. Kredit: K. Douglas.

Nedávno jsme se stali svědky takového jednání i v České republice, kdy horlivý příznivce Okamurovy nahnědlé SPD natolik propadl spikleneckým „teoriím“ a všemožným dalším konspiracím, že ho do očí bijící rozpor s poklidnou realitou donutil vlastnoručně spáchat teroristické útoky, naštěstí naprosto zpackané.

 

Britští výzkumníci uspořádali dva experimenty, v nichž hodlali tento fenomén prostudovat. První studie se zúčastnilo celkem 253 lidí, jichž se ptali na postoj ke konspiracím obecně (zda si myslí, že vláda mnohé věci tají před veřejností), a také na konkrétní konspirace (například že princeznu Dianu sprovodily ze světa síly spojené s vládnoucími kruhy Velké Británie). V dalších otázkách pak zjišťovali ochotu a sklony jednotlivých účastníků spáchat něco trochu nečestného či trochu kriminálního, jako třeba požadovat vrácení peněz, ačkoliv na to nemají nárok.


A jak se ukázalo, víra v konspirace pěkně koreluje se sklony k nečestnému a kriminálnímu jednání. Vědci samozřejmě jedním dechem upozorňují na to, že jde o výzkum menšího rozsahu, a rovněž na to, že jejich výsledky neznamenají příčinnou souvislost.

 

Od konspirace je už jenom krůček ke kriminalitě. Kredit: public domain.
Od konspirace je už jenom krůček ke kriminalitě. Kredit: public domain.

Ve druhé studii přibrali ještě 120 dalších dobrovolníků. Dostávali podobné otázky jako jejich předchůdci, ale v průběhu experimentu polovině z nich dali přečíst pěkně vypečený konspirační text. Když pak zjišťovali sklony těchto lidí k páchání nečestností, tak se ukázalo, že vystavení konspiračnímu textu prokazatelně zvýšilo ochotu lidí dělat nepravosti.


Douglasová a spol. jsou přesvědčeni, že víra v konspirace plíživě a zákeřně ovlivňuje vztah lidí ke společnosti. Pokud si někdo myslí, že svět ovládají skryté síly, tak se mu už tolik nechce hrát podle pravidel. Nebo má dokonce pocit, že by to takhle nespravedlivému světu mohl vracet. Jinými slovy, konspirace zřejmě ve společnosti přispívají k vyvolávání anomie, čili bezzákonnosti. A ano, není to dobře.


Člověku, který vyrůstal ve svrabu reálného socialismu, tohle vlastně zní docela povědomě. V předrevoluční době oficiálně všechno patřilo všem, ale ve skutečnosti vládla a veškerou moc uzurpovala bizarní stařecká elita, obklopená nechutnými a nepochopitelnými rituály. Běžní lidé se snažili urvat, co se dá a nedbali příliš na zákony, etiku anebo své spoluobčany.

Video: Secrets and lies: The psychology of conspiracy theories with Karen Douglas


Video:  Karen Douglas / CREST

 

Literatura

University of Kent 25. 2. 2019, British Journal of Social Psychology online

Datum: 28.02.2019
Tisk článku

Související články:

Proč jsme tak hladoví po konspiračních teoriích?     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2014)
Uživatelé internetu se rádi uzavírají do komnat ozvěny     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2016)
Ziku šíří Fantomas! Historie jednoho internetového výmyslu     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2016)
Co si myslí atmosféroví chemici a geochemici o chemtrails?     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2016)



Diskuze:

chybí mi definice

Mojmir Kosco,2019-03-02 13:37:06

konspirace abych věděl čím se studie vůbec zabývala . Podle Wikipedie je " Konspirační teorie (spiklenecká teorie, teorie spiknutí) je původně neutrální označení pro jakékoli tvrzení o kriminálním nebo politickém spiknutí." když to vzali takhle tak můžem za konspiraci vzít cokoli.Například kauzu Huawei

Odpovědět


Re: chybí mi definice

Milan Krnic,2019-03-02 22:23:38

Polemizovat můžeme i o definici "o". Otázkou je, k čemu to. Jinak kauza Huawei není konspirace, ale fakt (jen když to dělají západní společnosti, spojenci, je to "ochrana před terorismem" :) )

Odpovědět

Jan Krásenský,2019-03-02 07:45:19

Největšími bojovníky proti konspiračním teoretikům jsou konspirační praktici.

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2019-03-02 11:21:09

Jak vypadá takový konspirační praktik?

Odpovědět

Největší konspirační "blázniviny",

Karel Ralský,2019-03-01 14:10:11

generují v "demokracii" samotné církve svaté,....

Odpovědět

von Däniken

Miroslav Čák,2019-03-01 12:50:09

Zkušenost se zdá tuto teorii potvrzovat. Ikona "záhadologů" Erich von Däniken byl
v roce 1968 odsouzen za podvody a zpronevěru.

Odpovědět

Může tam být víc věcí

Jan Šimůnek,2019-03-01 07:50:19

1. Mohou korelovat ochota přiznat drobné nečestnosti s ochotou přiznat se víře v konspirační teorie.
Navíc přiznání drobných nečestností se často bere v dotaznících jako součást tzv. "lžikoeficientu", kdy se vychází z toho, že se jich dopouští každý, a kdo to nepřiznává, je lhář.

2. "Ovčan" v konspirační teorie věřit nebude, nebo je bude pro klid svojí ovčí dušičky vytěsňovat.

3. Za důležité považuji i tohle:
"V předrevoluční době oficiálně všechno patřilo všem, ale ve skutečnosti vládla a veškerou moc uzurpovala bizarní stařecká elita, obklopená nechutnými a nepochopitelnými rituály. Běžní lidé se snažili urvat, co se dá a nedbali příliš na zákony, etiku anebo své spoluobčany."
Čím více se současná EU (a USA tam, kam dosáhne taktovka sociálfašistické Demokratické strany) blíží poměrům v "táboře míru a socialismu", tím více klesá ochota obyvatel věřit oficiálně hlásané propagandě, a tudíž věří "konspiracím".

Můj oblíbený příklad:
Norimberský tribunál odsoudil nacistické Německo za masakr v Katyni. Bez ohledu na to, že zasvěcení (v četně zástupců západních zemí v tomto tribunálu) věděli již tehdy, že je to čistě politická úlitba SSSR, a zasvěcení se zlými jazyky si přisazovali i to, že v sovětské delegaci v NT byli aktivní účastníci tohoto masakru.
Tudíž až do pádu SSSR, kdy se otevřely archivy a nebylo možné pravdu dál držet pod pokličkou, bylo vraždění polských důstojníků a inteligence sovětskými jednotkami v Katyni "konspirační teorií", která byla patřičně potlačována a její šíření trestáno.

Odpovědět


Re: Může tam být víc věcí

Josef W,2019-03-01 15:04:51

Katyně nebyla konspirace, ale obyčejná lež. Asi jako křišťálově průzračné čapí hnízdo, nebo peroutkův článek "vlevo dole" ...

Odpovědět


No dobře. Jak však naložily vládnoucí kruhy Velké Britanie se 3 konspirátory? Vedle obr 2 se píše, že úplného faktorového pokusu o konspiracích se zúčastnilo 2**8 konspirátorů, ale 3 záhadně zmizeli!

Josef Hrncirik,2019-03-01 21:03:35

Odpovědět


Pardon. Jak vidno z textu u obr. 3, zprovodily jich ze světa takřka 50 % a jejich prořídlé řady museli doplnit o dalších 120 ks., aby výzkum byl dostatečně validní.

Josef Hrncirik,2019-03-02 07:16:54

Odpovědět

Podvodníci

Jaroslav Pešek,2019-02-28 20:07:58

Není to spíš naopak? Lumpové a podvodníci mají sklon si vymýšlet konspirační teorie a vydělávat na nich.

Odpovědět


Re: Podvodníci

Radim Šmíd,2019-03-01 11:48:30

Právě jsem to chtěl napsat. Myslím že to tak bude...

Odpovědět


Re: Re: Podvodníci

Milan Krnic,2019-03-02 11:04:42

Ovšem ten, kdo tvoří konspiraci, se pravděpodobně jíž předtím s konspiracemi střetl. Vejce nebo slepice? :)

Odpovědět

Konspirator

Tomas Neveriaci,2019-02-28 16:11:26

Otočme to. Tak by ma zaujímalo ako su na tom ľudia ktorí veria že svet riadia ľudia ktorím ide o blaho
ostatným ľudom a vlastne cirkev tu na Zemi zastupuje boha, politici haja zaujmi občanov nie svojich sponzorov, vsetky vojny na svete su iba pre nase dobro. Nerobi z tychto ludi ich viera spolupachatelov za najhorsie zlociny proti ludskoti ktore boli do teraz na ľudstve spachane ?

Odpovědět


Re: Konspirator

Josef W,2019-03-01 15:03:09

No to je krásná, skoro konspirační teorie, že politikům jde jen o naše dobro a všechny války jsou jen spravedlivé ... :-)
Myslíte že se najde vůbec nějaký prosťáček, co by tomu uvěřil?
I když, najdou-li se věřící v Placatozemi, Dutozemi, chemtrails, nepřistání na Měsíci, řízený odpal WTC, nebo třeba v tajné značky na obalech mléka ...

Odpovědět


Re: Re: Konspirator

Karel Ralský,2019-03-01 19:28:44

No právě tyto teorie (Placatozem, dutozem(ve třírozměrném prostoru) šíří samotní konspirační teoretici například o přistání na měsíci, či o teroristickém útoku 11 září aby zamaskovali "pravdu" ještě větším blábolem.
Na obalech nejen od mléka se dívám na poslední číslici čárového kódu kdy stoupající hodnota určuje kontaminaci nejen Éček.

Pokud jsme u toho měsíce nejen že nylonová vlajka dodnes nezměnila ani barvu ale dokonce ani nezuhelnatěla vystavená teplotám přes 240 stupňů celsia které na povrchu měsíce vytváří slunce, a fotoaparáty s celuloidem ani nevzplanuly(díky zbytkovému kyslíku a pod 100 stupnů hoření) a bez kyslíku by zuhelnatěl daleko dříve než u té vlajky a takových důkazů které, tito konspirační teoretici o "přistání na měsíci" nechtějí vidět jsou stovky, samozřejmě prošpikovaných bláboly o mimozemštanech, nebo že to nebyl "skutečný" Kudrik, který tvrdil že to natočil.
N
ebo sám jsem byl svědkem(v přímém přenosu od BBC) pádu 4 nezasažené věže(také kolmo do sebe jako ostatní věže) letadlem dokonce jsem o této skutečnosti byl informován 20 minut předem(než došlo ke skutečné demolici).
Bohužel internet je denně vystavován nejen pravdám ale i lžím který záměrně šíří jak příznivci tak i odpůrci Mainstreamu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Konspirator

Josef W,2019-03-01 21:42:43

Kam na ty pitomosti (to se opravdu jinak nedá) chodíte? Kdybyste alespoň trochu tušil o čem píšete ... třeba ten čárový kód: Vytvářel jsem návrhy obalů jedné firmy, tedy jsem do grafiky generoval i čárové kódy, konkrétně EAN-13. První tři (ev. dvě) číslice jsou kódem země (působiště výrobce), další čtyři (ev. pět) je identifikace firmy. Dalších pět číslic si zvolí výrobce sám jako kód výrobku. No a ta poslední, třináctá číslice je kontrolní, dána výpočtem. Obsah "éček" si tedy snadno spočtete když u těch prvních dvanácti liché sečtete a přičtete k nim trojnásobky sudých. Vyjde vám nějaký součet a kontrolní číslice je obyčejný dopočet do nejbližší vyšší desítky. Ostatní čárové i QR kódy to mají obdobně. Můžete tomu říkat lež Mainstreamu, ale ve čtečkách to funguje a zamezuje chybnému čtení (podobně jako třeba u čísel bankovních účtů, když se spletete, nevyjde vám kontrolní součet).

Už minule jsem vám záviděl ten úžasný výlet na místa přistání lunárních modulů, bohužel jste zatím neodtajnil, se kterou cestovkou jste tam byl. Delegátem byl některý z falešných amerických astronautů?

Odpovědět


Re: Re: Re: Konspirator

Josef W,2019-03-02 08:41:58

K těm teplotám na Měsíci, které opakovaně zmiňujete, večer už jsem neměl sílu na vyvrácení téhle hlouposti:

Zaprvé si asi pletete + a -, nejvyšší teploty povrchu jsou okolo 130°C, 240 jsou ty nejnižší noční, tedy -240°C. Ale i +130 je dost, tak na to Američani šli podobně jako Sověti. Jejich výprava na Slunce přistála v noci, bohužel i Měsíc byl právě v Novu, takže v nastalé naprosté tmě nedokázali svou výpravu fotograficky zdokumentovat ;o)

Američani si vybrali mnohem chladnější těleso, ale i tak - aby si nespálili podrážky, přistáli brzy (pár dní) po ránu a několik dní před místním polednem byli už zas pryč (projděte si sám data přistání a i jejich místa a porovnejte s úplňky - poledni, v té době, mě to trvalo asi půl hodiny i s vyhledání dat, takže to zvládnete taky). Ten "ranní" pobyt je zřejmý i z dlouhých stínů na všech fotografiích. V odpoledním "žáru", tedy když se povrch postupně dostane na maximum, by se plasty jistě po chvíli v kontaktu s povrchem kroutily a měkly.

A ještě vás poprosím o fotografii, nejlépe vaše selfíčko, s tou nevybledlou a nezuhelnatělou pruhovaně-hvězdnatou vlajkou. Děkuji Karle!

PS.: K dvojčatům bych nechal raději vyjádřit odborníka, já jsem strojař, tak si sice dovedu představit, jak vypadá taková konstrukce a vím co jsou třeba styčníky, ale pan profesor je na tohle skutečný odborník:
https://www.youtube.com/watch?v=jTVT8KlVf9o&t=1683s

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Konspirator

Karel Ralský,2019-03-02 22:24:31

Sám jste odpověděl na kontrolní součet který dává výrobce a na konci Vám vyjde"nějaké číslo" a těch posledních pět dává sám výrobce podle"nějakého algoritmu".
Na povrchu měsíce není téměř žádná atmosféra takže je jedno jestli slunce na vlajku svítí pod jiným úhlem teplota je pořád stejná jen v "jen těsně před pravým polednem(kdy je povrch kosmonauta a lodi nejmenší( nejnižší teplota)" se přičítá ke slunci i odraz od měsíce a nejen infračervené sálání povrchu které tam je po celou dobu i v noci.
Ano máte pravdu že ve stínu je na povrchu cca 130 stupňů kdežto na přímém slunci(kterému byla vlajka nylonová vystavena a normálně by po několika minutách spadla)
je mnohem víc vždyť i na zemi chlazené atmosférou mate v létě v autě i přes sto stupňů.
A selfíčko Vám nemůžu dát protože jsem už mnoho let přesvědčen že "přistaní na Měsíci" je největší konspirace v dějinách.

viz Odkaz Jak hřeje slunce na Měsíci jen jsem opravil gramatické chyby

((To, jak bude Slunce zahřívat ve vakuu nějaký objekt, záleží jenom na tom, jak velký průřez ta věc má z pohledu Slunce. To tedy záleží při daném objektu na výšce Slunce nad obzorem, ale vůbec to neznamená, že při menší výšce bude zahřívání menší. například pro válcovou nebo kuželovitou struktury stojící svisle (s výškou větší než průměrem) je zahřívání minimální pro Slunce v zenitu a maximální pro Slunce na obzoru.

Na Zemi je v zimě zima proto, že klíčová je teplota vzduchu, která do velké míry sleduje lokální teplotu povrchu (průhledný vzduch je dost fuška zahřát zářením), ale tohle na Měsíci nefunguje. (a reflektivita povrchu je hodně malá, než aby to mohla slušně kompenzovat)).
Ano v tom se podobají Američané tomu vtipu o přistání na slunci.

A u těch dvojčat jsem zapochyboval při samotném přímém přenosu(viz přímý přenos BBC) a pozdější zprávy Mainstreamu to proměnili téměř v jistotu, že šlo o řízenou demolici.
Kdyby nebyla zavalili by trosky velkou část města a majitel který se připojistil 2 měsíce předem právě proti útoku letadly by přišel o velké peníze zvlášť když byly při výstavbě použity "hořlavé kabely" a byl by nucen obě stavby na vlastní náklady zbourat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Karel Ralský,2019-03-03 02:11:02

Pokud chcete selfíčko tak požádejte další konspirátory kteří tvrdí, "že na měsíci údajně ještě vlají čtyři vybělené vlajky" a samotný výrobce těchto vlajek to zpochybnil(google) a tvrdil že vlajky se museli dávno rozpadnout pokud by byli umístěny na tak nehostinném povrchu já tvrdím že by neměly vydržet viset ani půl hodiny na přímém slunci.
Polyamid 6 též zvaný nylon má sice bod tání 260 stupňů ale aplikační teplota se pohybuje pod 120 stupni celsia kdy se již mění jeho soudržnost takže by ty Vaše vlajky nevydržely přes měsíční den ani ve slunečním stínu (cca130 stupňů) na přímém slunci na povrchu měsíce odhaduji teplotu kovové hliníkové trubky těsně pod látkou dvoj až trojnásobnou, Vemte tepolměr třeba v naší ochlazované atmosféře a položte jej na slunce a uvidíte co se bude dít pokud o něj nechcete přijít nenechte ho tam v létě dlouho.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Josef W,2019-03-03 08:57:21

Vidím, že máte svojí víru, co dělat, váš problém. Jen byste neměl v zájmu svých dogmat překrucovat skutečnosti.

- Například vyjádření výrobce vlajek - nezpochybnil, jen nečekal, že tak dlouho vydrží. Kolik toho z nich zbylo, se podle stínů nedá odhadnout.

- Vlajka ve slunečním stínu má 130°C - ve vákuu Karle! Nojo, není ochlazovaná vzduchem :o)

- Že vlajky ani nevybledly jste tu přednesl vy, zřejmě jste to zjistil při osobní inspekci na místě :o)))

Pokud jde o teploty modulu, astronautů (skafandrů), vědeckého vybavení, ale i té Nylonové vlajky, způsobené přímým ozařováním Sluncem - je to na Měsíci stejné jako na oběžné dráze kolem Země. Do pár minut by se musely, podle vás, rozpadnout všechny textilní a plastové prvky, tedy už i Leonovův skafandr z Kapronu (včetně nafukovací přechodové komory). Kapron je obchodní značkou polyamidu 6.6, dalšími značkami téhož jsou třeba Perlon, Nylon, nebo Dederon, to víte. Tepelná odolnost do 160°C.

A "sálání" povrchu při 130. stupních je minimální, aby něco natavilo. Jedině přímý kontakt, pak by se plast mohl pokroutit, jenže po ránu byl povrch mnohem chladnější. Prostě žádný problém.

Hledáte záhady tam, kde nejsou. Užijte si to, ale prosím, raději někde v ústraní, takhle se se svými dohady a tvrzeními jen ztrapňujete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Karel Ralský,2019-03-03 12:56:10

A jak myslíte že se měří průměrná teplota třeba na zemi pane ne teploměr vystavený slunečnímu záření /ale ve stínu/ když na měsíci je přes měsíční den průměrná teplota až +130 není to měřeno na přímém slunci, kdy i "astronauti se údajně schovávali do stínu když se jim přehřívaly skafandry" a omlouvám se za chybu kdy jsem napsal pracovní teplotu Nylonu 120stupňů nedoporučuje se víc jak 85 stupňů a nevystavení ultrafialovému světlu, kterého je na měsíci na přímém slunci nejméně 100 krát více než na zemi a právě stíny vlajek(4 z pěti dokonce vybělené) prý odhalili podle Googlu mainstreamová média"další fake".
takže vy Goglil jsem si Leonovův skafandr a sice se píše o speciálním Kapronu(ne běžného nylonu sériových vlajek) z ale ten je pod několika vrstvami tkanin včetně vakuové izolace

a o skafandrech

Amerických astronautů na Měsíci se dají psát celé romány zejména o suchých zipech(tehdejší vynález) v rozkroku "vzduchotěsných" skafandrů a "přechodová komora na Měsíci" je samostatná kapitola(byla a nebyla) přičemž toxický měsíční prach po první návštěvě povrchu který ulpěl na skafandrech jim v modulu vůbec nevadil(ani nezakašlali podle "přímého přenosu zejména zvuku").

Celý vrchní díl vlajky byl na kovovém rámu tedy rám i nylon se navzájem dotýkají a nemá jej co chladit protože tam není vzduch a ani teflonová tkanina takhle pověšená by nevydržela "celou misi".

A o teplotních poměrech na Měsíci ve dne jsem psal výše a doplnil jiným názorem a vyvrátil nesmysl o ránu na měsíci(možná prvních pár hodin po rozednění nikoliv den či dva) viz Váše infratopidlo např. v koupelně .

Bohužel přel jsem se se zastánci přistání i na jiných fórech a klíčové důkazy i z oficiálních fot a videí NASA které jsem předložil, byly důsledně mazány nebo schovávány pod vrstvou jiných názorů stejně, jak jsou mazány "závadné" důkazy fota a videa jiných účastníku a fota a videa dokonce i ve vlastní počítači jsou vyměňována, zatímco vyložené magořiny viz výše(o dutozemi či placce nebo ufounech) tam zůstávají a možná i z NASA smazali(či upravili) snímky z Apola 16 kdy je zabrána vlajka, povrch Měsíce a země nad ní i když vím že je to nesmysl protože země je z pohledu Astronauta na Měsíci( v noci i přes den) kolmo nad hlavou.
A vyvracet Vaše náboženství(o přistání a bezpečném návratu) pochopitelně nebudu protože ve světě bez ideí vládnou příšery, zejména pokud se jedná o peníze které jsou až na prvním místě.

Nemohu také vyloučit že celé je to spiknutí kdy do oficiálního dokumentu nejen z NASA se úmyslně vloží chyba aby se diskreditovala NASA a USA nebo to byla pojistka tvůrců "fejk nevs" kdyby se s nimi něco stalo protože ti co tyto dokumenty "schvalovali" jsou postižení profesionální slepotou.
A nevím co je trapného na volné diskuzi, která upozorňuje na chyby možná domnělé nebo skutečné a moje nadřízená z Rakouska utrpěla šok, když jsem jí poděkoval za upozornění na chyby které mě vytkla.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Josef W,2019-03-03 13:43:42

Tak jsem si málem poprskal klávesnici ...
Budu se muset někdy rozjet k Ralsku, abych viděl jak tam měříte teplotu ve vákuu a ve stínu.

Našel jsem jasný důkaz, že jsem se mýlil a včerejší start mise DM-1 a dnešní přistávání u ISS jsou jasná falza. Cituji:

"Kosmické lodě do „vesmíru“ nelétají! Kosmické lodě se odchylují od svislé dráhy letu (videa zde), nelétnou přímo do „vesmíru“, ale přistávají zpátky na zemi (někde na utajeném místě). Všechno je to podvod!"

Zdroj: http://informace.top/tag/americane-na-mesici/

Jen mi není jasné, co to vlastně tak rád sleduji na obloze za letící světlo (třeba zítra brzy ráno od 05:21 do 05:26 určitě poletí od západu na východ skoro přes nadhlavník)? Doteď jsem byl přesvědčený, že je to ta Mezinárodní kosmická stanice ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Milan Krnic,2019-03-04 20:00:36

Pokud se zadíváte ostřeji (komerční dalekohledy jsou součástí spiknutí, ty nepoužívejte, ostřejší zrak cvičíme koukáním se do sluníčka), uvidíte chapadla a mělo by to být jasné dost. :)
Jak to tak vypadá, je konspirace pod článkem o konspiracích tématická.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Josef W,2019-03-04 21:27:20

Teď by tam mohl být vidět drak (dragon), ale mraky pozorování nepřejou. Tak jsem si alespoň prohlížel půl století starý fotky, nádhera. Jako bych tam byl sám, a ty výhledy :o)
I tu "fotku v nepokrouceném igeliťáku na rozpálené plotně" jsem našel:
https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/21490985070/in/album-72157658975308056/

Podezřelou nevidim žádnou ... leda že by to Kubrick naaranžoval ve studiu velikosti Měsíce ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Milan Krnic,2019-03-04 21:42:28

Vakuum - ideální vodič. Nebýt spiknutí, už s jeho pomocí pečeme a spoříme odporové korunky. :)
OT: Co za příběh se váže k té fotografii? Díky!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Josef W,2019-03-04 22:36:01

Dukeova rodinná fotka, víc nevim. Možná kolega, zastánce placatého Měsíce, ten se jí oháněl, tak třeba ví víc.

Tady si můžete objednat wallpapery ve dvou verzích, pro skeptiky "bez", pro konspirátory "se" Zemí:
http://moonpans.com/prints/wall_size_prints.htm
;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Milan Krnic,2019-03-09 08:55:07

"To see the Earth moonsized"
http://thememorypalace.us/2016/06/family-snapshot/
Počkat ... :-D

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Konspirator

Adam Wich,2019-03-28 17:45:49

Přednášku odborníka bych shrnul: Z dat a modelů společnosti NIST vyplývá, že ke zhroucení z hlediska statiky mohlo dojít.
Jsme tady technici ... mám tedy trochu náročnější středoškolskou úlohu:
Urči dobu pádu budovy vysoké 415 metrů, která má 110 podlaží, kolabuje od patra 78 (94).
Předpokládejme, že všechna patra jsou stejně vysoká a těžká (spodní patra jsou výrazně těžší a možná i vyšší.)
Předpokládejme, že budova vždy spadne o jedno patro volným pádem.
Předpokládejme, že padající část pouze předá část své kinetické energie patru ležícímu pod sebou (zanedbejme energii na rozbití konstrukce.)
Předpokládejme, že nic nespadlo stranou (vše předalo kinetickou energii patrům pod sebou)
Troufáte-li si někdo na složitější model, budu rád za zpřesnění. Podle mého názoru je tohle nerealistická spodní hranice doby pádu budovy a vyšlo mi 13,57 s (16,31 s) bez kolapsu vrchních pater. Zkuste mi někdo vysvětlit, proč spadla věž WTC2 za necelých 11 sekund.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Konspirator

Tomáš Hlaváček,2019-07-29 18:34:24

Já tedy technik nejsem. A říkám si, jestli to nebude tím, že vycházíte z předpokladu, že budova spadne vždy o jedno patro volným pádem. Možná by nebylo od věci, kdybyste si zmiňovanou zprávu prostudoval. Nebo si přečetl zdroje, které to udělaly za Vás. Pak tady nebudete chtít, aby Vám někdo vysvětloval, jak se stalo něco, co se podle Vašeho výpočtu stát nemohlo. Proč Vám někdo má vyvracet Váš mylný předpoklad, se kterým jste přišel Vy? Středoškolská úloho...

Odpovědět

Pavol Hudák,2019-02-28 13:28:42

Je to jednoduche. Nizkointeligentni konspiruju a pachaju drobnu kriminalitu. Nizkointeligentni psychopati pachaju nasilnosti a vrazdy a vysokointeligentni psychopati pachaju velku ekonomicku kriminalitu.

Odpovědět


Re:

Jan Novák9,2019-02-28 21:52:24

To je jasná konspirační teorie :-))

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2019-02-28 22:24:41

V rámci přibližného zobecnění souhlasím, ovšem bez něj je to vždy jen o různých okolnostech, a experiment, tedy vědecké pojetí, v tomto ohledu možný není. Bylo by zajímavé vzít konkrétního jedince a zasadit ho do různých kontextů, jak na tom kde bude, jenže to neuděláme, ani nenamodelujeme, atp., takže co jiného, než ta zobecnění nám zbývá.

Odpovědět

Největší "Konspirační blázniviny" generují

Karel Ralský,2019-02-28 12:49:30

oficiální média která některé "nepravdivé či polopravdy" informace prezentují tak, že tomu časem přestane věřit i malé dítě.
Byl jsem také jednou z objetí těchto dezinformací například o neškodnosti DDT, kdy jsme měli každý týden jako malé předškolní děti doslova šedivou hlavu, jako prevenci proti vším a jelikož jsem byl ve státním zařízení, nemohl jsem si ani postěžovat někomu jinému než těm, co nám to na hlavu sypali.
A takových případu jsou stovky a nejen "reálný socialismus" je toho příkladem ale i "demokracie" jej v mnohém dokonce předstihla.

Odpovědět


Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Leopold Kyslinger,2019-02-28 17:31:13

Tak když jste byl obětí dezinformace o neškodnosti DDT, tak jak zní správná informace? Čím škodí DDT?

Odpovědět


Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Jan Novák9,2019-02-28 21:54:53

To bohužel neví, jen pevně věří v konspirační teorii o škodlivosti DDT :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Martin Zdražil,2019-03-01 08:27:02

Žádný DDT neexistuje! Je to ten samej prášek jakej na nás sypou pomocí chemtrails!

Odpovědět


Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Karel Ralský,2019-03-01 13:56:14

Zeptejte se strýčka Google když to nevíte a povím Vám sám mám naštěstí "nezhoubné nádory" na povrchu těla a horní části nohou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Josef W,2019-03-01 15:10:49

I Arnika uvádí "možná":

"Hodnocení karcinogenity podle IARC
2B - možná karcinogenní pro lidi"

Možná že také ne. Asi jako s hliníkovým nádobím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Karel Ralský,2019-03-01 19:58:56

A co ti další (stovky) oficiálních pochybovačů (třeba prokazatelný vliv na spermie) o kladném hodnocení by se dali tito lidé spočítat na prstech jedné ruky a proč teda byl zakázán ve většině vyspělých zemí, když je vlastně "zdraví prospěšný" i o olovu si mysleli ve starém Římě že neškodí a dokonce jím vylepšovali víno a používali jej na doslazování a o karcirogenitě olova není dnes pochyb.
Vemte si takový rozšířený prvek jako je titan obsahuje jej mnoho organických sloučenin(vlasy) ale když reakcí s některým z chemických prvků vymizí(v přírodě) a začnete mít ve vlasech třeba mnoho lupů musíte si koupit drahý šampón(v lékárně cca 800kč) který jej doplní o takovém "vývaru(výrobní cena 2kč litr)" by si mohli nechat zdát i výrobci drog.
Nebo kupovat drahé insekticidy protože rostliny se nedokážou bránit přirozenou cestou když třeba některý prvek v přírodě náhle zmizí který je potřeba k růstu rostlin třeba po posypu jiného chemického prvku na který se navážou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Josef W,2019-03-01 21:51:00

Vliv na spermie - byly vypracovány studie, kde mohla být doložena nižší plodnost v ptactva v místech použití DDT. Případně zeslabení skořápek. Ale mohlo to být ovlivněno mnoha dalšími faktory a nebylo to jednoznačné. Tedy je dohad. Chápu ale, že na Zvědavci, AC-24, nebo Aeronetu je konkrétních "dokázaných" informací přehršel :o)
Ovšem co nechápu, že tomu někdo gramotný naletí ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Karel Ralský,2019-03-02 22:43:15

Já jsem nemyslel ty skořápky nebo křehnutí kostí u lidí(další negativní účinek DDT) vajíček ptáků ale spermií člověka.
Takže vědci, kteří pochybují a nedoporučují a politici většiny vyspělých zemí, kteří jim uvěřili a zakázali používání DDT jsou negramotní, tak to jste si dal gól do vlastní branky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Milan Krnic,2019-03-03 09:29:03

Já teda taky myslím, že se spermiím v DDT nedaří. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Josef W,2019-03-05 19:29:38

Milane, myslim že v ethanolu by se jim taky zle dařilo, tak pozor ;-D

Odpovědět


Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Jan Šimůnek,2019-03-01 08:01:51

Někde v hlubších kulturních vrstvách mám článek, jehož autoři popisují, jak pacienty s určitým typem kostního zhoubného nádoru v beznadějném stavu krmili ze zoufalství DDT v množství 15g denně (asi tak vrchovatá polévková lžíce). Pacienti žili všichni déle, než se očekávalo na základě zkušeností s předchozími pacienty v tom samém stádiu progrese nádoru stejného druhu, a neměli žádné toxické příznaky.

Jinak platí, že když přijde do dětského kolektivu jedno dítě s veškami, tak během několika desítek minut musíte počítat s tím, že je mají všechny, a podle toho postupovat.

"Demokracie" nám přinesla akorát to, že dlouhou dobu nebyly k dispozici účinné prostředky k hubení vší na dětských hlavičkách (příslušný draze prodávaný Orthosan byl jen oparfémovaný parafinový olej bez jakéhokoli insekticidu). Je jasné, že stolní olej by prokázal naprosto stejnou službu za podstatně méně peněz (omaštění vlasů, které trochu zpomalí množení vší). Zodpovědnější rodiče odvšivovali své děti prostředky pro psy nebo kočky.

Odpovědět


Re: Re: Největší "Konspirační blázniviny" generují

Martin Zdražil,2019-03-01 13:34:15

To není pravda. v Orthosanu vždy byl insekticid. Na začátku to byl permethrin a pak postupně přitvrzovali, jak se stávali ty vši odolné až k látce zvaná carbaryl. Ta, myslím, byla prokázána za rakovinotvornouu, tak ji, opět myslím, zakázali. Jak to je teď, nevím.

Odpovědět

Copak drobná kriminalita.

Richard Vacek,2019-02-28 12:13:32

Mnohem zajímavější by bylo zjistit, jací jsou ti, kteří dovedou udělat zločiny, které nás stojí miliardy. A mnohdy tak šikovně, že škoda sice vznikla, někdo zbohatl, ale viník neexistuje.

Odpovědět


Re: Copak drobná kriminalita.

Tomáš Habala,2019-02-28 14:29:58

Vinník neexistuje, pretože všetko bolo v súlade so zákonom, ktorý si sami napísali. Ale vlastne to už konšpirujem a nabáda ma to k zločinu - neplatiť dane.

Odpovědět


Re: Copak drobná kriminalita.

Palo Fifunčík,2019-02-28 14:30:47

Na Slovensku to funguje opačne aj tak , že akurát tí občania , ktorí poukazujú na najzávažnejšiu nielen ekonomickú kriminalitu a prepojenie najvyšších kruhov v spoločnosti s mafiou , sú práve okruhom ľudí , ktorých sa toto najviac týka /a veľmi obťažne sa im to dokazuje /práve obviňovaní , že podliehajú konšpiračným teóriám ...

Odpovědět


Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Palo Fifunčík,2019-03-01 09:49:27

No a tou najobľúbenejšou konšpiračnou teóriou na Slovensku je , že akékolvek poukazovanie verejnosti na anomálnosť pomerov v politike , polícii či súdnictve , či organizácia protestov proti korupcii je sprisahaním G.Sorosa ...

Odpovědět


Re: Copak drobná kriminalita.

Jiri Naxera,2019-02-28 16:11:43

Myslím že o vysokém podílu psychopatů ve vyších vedoucích funkcích byl vydáno poměrně dost seriózních i humoristických článků.

ad článek: Navrhoval bych kontrolní pokus: Pokud by se kontrolní skupině místo konspirační teorie dá přečíst o reálné, prokázané prasárně nějaké vlády, změníí to ochotu k drobné kriminalitě taky?

Protože pokud ano, tak by byla interpretace zjištění úplně jiná - a to že v prostředí nepravosti (ať už skutečné, nebo ne) se lidem posouvá hranice toho kam jsou ochotni zajít.

Odpovědět


Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Jan Novák9,2019-02-28 21:59:05

Souhlasím s vámi.

Jinak článek na mě působí dojmem že se snaží o diskreditaci těch kteří šíří ideologicky neschválené informace ať už pravdivé nebo ne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Josef W,2019-03-01 15:15:06

Myslíte že "Hlavní správa tiskového dohledu" stále ještě funguje?

Nebo že by u nás působil Роскомнадзор?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Roskomnadzor

Odpovědět


Re: Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Pavel Nedbal,2019-03-01 15:57:57

Souhlasím plně s Vámi,
pane Nováku. Škoda, že na Vás nemám mail.
nedbalpavel@seznam.cz

Odpovědět


Re: Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Milan Krnic,2019-03-02 11:43:11

Dojmy jsou pane Nováku moc důležité. Jak jsem již uváděl výše, pokus, který navrhuje Jiri Naxera, nejsme schopni provést, tedy se v tomto výzkum nekoná. A kde není věda, je místa pro ideologie, dojmy i diskreditace druhých dost. Nemáte příklad nějaké pravdivé, ideologicky nechválené informace?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Jiri Naxera,2019-03-02 19:54:47

Jak jste přišel na to že nejde provést? Pokud by stačilo trochu starší čuňárny, tak bohatou inspiraci pro čtení lze najít třeba na Wikipedii https://en.wikipedia.org/wiki/Unethical_human_experimentation_in_the_United_States případně pokud by to chtělo novější, asi by stačilo nějaká kompilace z Snowdena, případně klidně i materiály EFF.
Však i v našich končinách by stačilo zkompilovat historky z nepřátelského převzetí pár podniků, kterak úředník někoho zlikvidoval apod.

A provést takový experiment může úspěšně každý student psychologie (který má buď přímo,nebo alespoň přes učitele přístup ke skupině ochotných pokusných králíků).

ad pravdivá, neschválená informace - třeba se zeptejte nějakého policisty jak to je s kriminalitou v různých skupinách.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Milan Krnic,2019-03-02 22:13:33

Přišel jsem na to logicky. Vy dokáže vzít jedince v počátečním stavu a zasadit ho do více kontextů? Tak nějak přibližně to umíme s klony myší, Ujgury neklonujeme z principu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Jiri Naxera,2019-03-03 04:33:55

Ne, ale (když mi dodáte nějaký dejme tomu pseudomymní kontakt na skupinu lidí, tady problém mám) dokážu tu skupinu random rozdělit, první čtvrtině nedat nic, druhé čtvrtině dát přečíst Aeronet nebo co dnešní konspirátoři čtou, třetí wikinu nebo Snowdena a čtvrté nějaký optimistický budovatelský článek z pera EU jak je vše krásně a květinkové, a následně jim předhodit dotazník jestli v práci kradou příbory, jestli když jim prodavačka vrátí o stovku víc tak jí na to upozorní apod.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Copak drobná kriminalita.

Milan Krnic,2019-03-03 09:25:56

A říkat tomu věda :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz