Proč začali zelení aktivisté "lámat" Gretu Thurnbergovou?  
Greta Thurnbergová si dovolila vyslovit se proti démonizování jaderné energetiky. Hlavně němečtí zelení aktivisté tak okamžitě vystartovali proti jejímu „jadernému lobbismu“.

V neděli se Greta Thunbrgová na facebooku vyslovila k jaderné energetice. Požadovala, aby kampaň proti ní konečně skončila. Podle ní je to pouze ztráta času, snížení emisí je mnohem důležitější. Připomenula, že nikdo přesně neví, co má dělat. Existuje mnoho směrů, které jsou důležité a nezbytné: obnovitelné zdroje energie, jako je solární a větrná energie, recyklace, udržitelné zemědělství, veganská výživa. Ale jde o celek a ne pouze o dílčí aspekty. Při hledání globální cesty vpřed by se neměla démonizovat jaderná energie. Kampaň proti jaderné energetice je ztráta času. Greta zdůraznila, že musíme mít na paměti velké množství různých aspektů současně a potřebujeme změnu bezprecedentní rychlostí. Podle Klimatického panelu IPCC může být jaderná energie jednou z řady malých součástí velmi velkého energetického řešení při cestě ke snížení emisí uhlíku, zejména v oblastech, které mají omezené možnosti zásobování obnovitelnými zdroji energie. Což se týká právě i České republiky.

 

Přestane být Greta Thurnberg ikonou zelených aktivistů, nebo ji zlomí k obrazu svému? Video TED
Přestane být Greta Thurnberg ikonou zelených aktivistů, nebo ji zlomí k obrazu svému? Video TED

Hlavně u německých zelených aktivistů to vyvolalo obrovské zděšení a vlnu reakcí, ve kterých obviňují Gretu z jaderného lobbismu. Záplava ohlasů na internetu a tlak zelených aktivistů ji přinutily k okamžité úpravě vyhlášení a jejího doplnění vyjádřením, že ona sama je osobně proti jaderné energii, považuje ji za příliš nebezpečnou, příliš drahou a příliš časově náročnou, ale vědci z Klimatického panelu IPCC ji doporučují jako vhodnou součást cesty k nízkoemisní energetice zvláště pro regiony s omezenou možností využití obnovitelných zdrojů. Jak velký ohlas toto vyhlášení vzbudilo hlavně v Německu, je vidět i v ukázkách z německého tisku (zde a zde).

 

 

I zelení aktivisté zdůrazňovali jako hlavní pozitivní rys u Grety Thurnbergové a účasti studentů ve stávce za klima, že je výzvou k politikům, aby naslouchali názorům odborníků a vědců a respektovali je. A to hlavně těch z Klimatického panelu IPCC. A za obrovské pozitivum považovali, jak rozhodnou důležitost a úplnou prioritu dává toto hnutí nutnosti snížení emisí. Bude velice zajímavé sledovat, jak rychle titíž zelení aktivisté Gretu Thurnbergovou a studentské hnutí zlomí a vysvětlí jim, že odborníci a vědci se mají poslouchat jen někteří a to striktně ideologicky vybraní. A zvláště u závěrů Klimatického panelu IPCC se mohou poslouchat jen ty, které jsou ideologicky správné. Snížení emisí pak vlastně není tou hlavní prioritou, existují jiné ideologicky daleko důležitější priority, jako je třeba boj proti jaderné energetice.

Jak si přebrali poselství hnutí za klima naši zelení aktivisté, ukazuje jejich tiskové prohlášení. V něm je také hlavním bodem boj proti jaderné energetice. 
Současná verze prohlášení Grety Thurnbergové na facebooku je
zde.

 

Psáno pro servery Osel, Neviditelný pes a Ekolist.

Datum: 21.03.2019
Tisk článku

Související články:

Jaký je potenciál využití biomasy v Česku a ve světě     Autor: Jan Kašinský (15.02.2019)
Obnovitelné zdroje a jejich spolehlivost.     Autor: Jan Kašinský (25.02.2019)
Na koho se obracet při stávce za klima?     Autor: Vladimír Wagner (11.03.2019)
Jak dále po stávce za klima?     Autor: Vladimír Wagner (19.03.2019)



Diskuze:

Co opravdu Greta psala

Jiří Dlouhý,2019-03-28 18:07:38

Nebudu tu rozvádět velké úvahy, jen kopíruji, co Greta psala doopravdy, ne co bylo přebásněno autorem:
On Friday March 15th 2019 well over 1,5 million students school striked for the climate in 2083 places in 125 countries on all continents.
The favorite argument here in Sweden (and everywhere else…) is that it doesn’t matter what we do because we are all too small to make a difference. Friday’s manifestation was the biggest day of global climate action ever, according to 350.org. It happened because a few schoolchildren from small countries like Sweden, Belgium and Switzerland decided not to go to school because nothing was being done about the climate crisis. We proved that it does matter what you do and that no one is too small to make a difference.

People keep asking me ”what is the solution to the climate crisis.” And how do we ”fix this problem”. They expect me to know the answer.
That is beyond absurd as there are no ”solutions” within our current systems. No one ”knows” exactly what to do. That’s the whole point. We can’t just lower or heighten some taxes or invest in some ”green” funds and go on like before.

Yes there are many many things that are very good and necessary, and improves the situation. Such as solar- and wind power, circular economy, veganism, sustainable farming and so on. But even those are just parts of a greater picture.

We can no longer only focus on individual and separate issues like electrical cars, nuclear power, meat, aviation, bio fuels etc etc. We urgently need a holistic view to adress the full sustainability crisis and the ongoing ecological disaster. And this is why I keep saying that we need to start treating the crisis as the crisis it is. Because only then - and only guided by the best available science (as is clearly stated throughout the Paris Agreement) can we together start creating the global way forward.
But that can never happen as long as we allow the ”yeah-but-what-about-nuclear-power-then-debate” to go on and on and on. This is wasting our time. This is climate delayer-ism. We need to keep a great number of thoughts in our head at same time and yet move forward with the changes at unprecedented speed.

Personally I am against nuclear power, but according to the IPCC, it can be a small part of a very big new carbon free energy solution, especially in countries and areas that lack the possibility of a full scale renewable energy supply - even though its extremely dangerous, expensive and time consuming. But let’s leave that debate until we start looking at the full picture.

Some people seem so desperate to go on with the comforts and luxuries of their every day life that they tell others to not have any children. As children, speaking for our little sisters and brothers, we don’t find that very encouraging. It is not us or future generations who have created this. And yet - once again - you blame us.

If not even the scientists, politicians, media and the UN currently can speak up on what exactly needs to be done to ”solve” the climate crisis (in other words, dramatically lowering our emissions starting today) , then how could we, some schoolchildren, know? How can you leave that burden to us?

Once you have done your homework, you realize that we need new politics. We need a new economics, where everything is based on our rapidly declining and extremely limited carbon budget.

But that is not enough. We need a whole new way of thinking. The political system that you have created is all about competition. You cheat when you can because all that matters is to win. To get power. That must come to an end. We must stop competing with each other. We need to start cooperating and sharing the remaining resources of this planet in a fair way. We need to start living within the planetary boundaries, focus on equity and take a few steps back for the sake of all living species.
We are just passing on the words of the science. Our only demand is that you start listening to it. And then start acting.

So please stop asking your children for the answers to your own mess

Odpovědět


Re: Co opravdu Greta psala

Jiří Dlouhý,2019-03-28 18:18:31

Omluva z mé strany - v textu je příspěvek na text, takže můj komentář je navíc, ale smazat nejde :-)

Odpovědět


Re: Re: Co opravdu Greta psala

Pavel Brož,2019-03-28 21:04:21

Předpokládám, že tím "příspěvkem na text" jste asi myslel "odkaz na text", jen pro vyjasnění smyslu Vaší věty. Nicméně, můžete mi ukázat, kde autor tím údajným přebásněním napsal něco, co je v rozporu s originálem? Já jsem takové místo nenašel, ale třeba mi ukážete, kde jsem co přehlédl. Autor nezmiňoval, že jeho článek bude doslovným překladem originálu větu po větě, originál pouze volně převyprávěl, přesto se ale nikde neodklonil od toho, co v něm bylo obsaženo.

Odpovědět


Re: Re: Co opravdu Greta psala

Vladimír Wagner,2019-03-29 15:04:43

Pane Dlouhý, dal jsem odkaz ke svému textu na Gretin facebook, takže každý si na text může udělat svůj vlastní názor. Jen připomínám, a to je také v mém textu zmíněno, že jde o verzi po úpravě. Docela by mě zajímalo, v čem se Vám zdá, že je můj text v rozporu s myšlenkami Grety Turnbergové? Že podobný náhled na ně nemám jenom já, ukazují i odkazy na texty v německých novinách.

Odpovědět

Fanatici

Petr Nováček,2019-03-25 12:16:29

Problém je, že diskuse s člověkem s odlišným názorem se občas stává nemožná. Tady je to dobře popsané ve videu:

https://www.youtube.com/watch?v=6pAo7GPjpo8

Je to podobné jako u migrace. Zastánci říkají, že je potřeba pomáhat. Pro ně jsou důležitější pocity a nějaké důsledky je nezajímají. Pokud jim někdo třeb řekne, že počet znásilněných ve Švédsku vzrostl o 2000%, tak pro ně to jsou jen nějaká čísla, který stejně nerozumí. Je zajímají hlavně pocity.

Odpůrci naopak myslí do budoucna a vidí, že multikulturalismus nefunguje, odpůrci vidí genocidu bělochů v přímém přenosu.

Obě skupiny mají pravdu a těžko se shodnou.

Odpovědět


Re: Fanatici

Josef W,2019-03-25 13:37:19

Diskuse s člověkem používajícím falešná, nebo úmyslně změněná dat, se taky stává nemožná. Zaujalo mě těch 2000%. Mám "pocit", že počet nahlášených znásilnění tam asi nevzrostl 21x?

Podle Wiki stoupl za poslední roky o 24% a převážnou většinu těch "náhodných", spáchali přistěhovalci (až 80%).
https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_Sweden

Odpovědět


Re: Re: Fanatici

Petr Nováček,2019-03-25 13:48:30

2000% jsem hned nenašel. Ale například tady píší o nárůstu 1472 % od roku 1975 do roku 2014. Za 5 dalších let se dá očekávat, že 2000% je reálné číslo. Švédsko přijímá migranty již od 70 let 20 století.

https://ihned.cz/c1-63568760-svedsko-znasilnene-hlavni-mesto-zapadu

Odpovědět


Re: Re: Re: Fanatici

Milan Krnic,2019-03-25 17:14:29

Jasně, že je člověk, co hovoří na odkazovaném yt videu bigotní, když nechápe, tedy možná chápe, ale jen neuvede, že je úplně fuk, jaký má kdo názor, když ho nehodnotíme a dále nepředáváme, či sami nezpracováváme v kontextu. Kontext je totiž neméně důležitý.
Na okraj, více než 100% je bullshit. Procento je část celku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fanatici

Viktor Šedivý,2019-03-29 10:25:58

Jeden den dostanu za práci stovku.
Druhý den dostanu pětikilo.
Odměna za práci mi vzrostla o 400% proti včerejšku (na 500% včerejší odměny).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Novák Jiří,2019-03-31 11:35:18

Máte pravdu, pane Šedivý, ale snažíte se to vysvětlovat člověku, který patrně nemá ani dokončené základní vzdělání. Počkejme, až se dohrabe aspoň do 7. třídy (zlomky) a tam mu to paní učitelka třeba vysvětlí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Milan Krnic,2019-03-31 13:25:24

Namísto faktů opět klasicky představy. Tak ale je pravda, že většina učitelek nás nenaučí, co že to jsou ony fakty, natož pak latinu, z kteréž ono slůvko (procento) pochází. Proto také Gréta nemůže za to, jaká je. Zkrátka společnost ...

Odpovědět


Re: Fanatici

Roman Salátek,2019-03-25 13:42:26

Jenomže když tam posíláme vojáky, zbraně a finance(Evropa), tak není možné jen tak ty lidi nechat umírat. Mluvím hlavně o ženách a dětech, ne o mladých kolem dvaceti. Další věc, že by měli přijmout naše zákony, kulturu a jazyk. Což naši politici neřeší a podezřívám, že záměrně. Jim to vyhovuje, mají třídního nepřítele a mají klid na své zájmy. Jestli na někoho tlačit tak na vládu ať začne fungovat. Policie, soudy, úředníci. Všechno tady máme, tak otázka stojí proč nedělají co mají?

Odpovědět


Re: Re: Fanatici

Petr Nováček,2019-03-25 13:56:46

Většina migrantů je zemí, kde se neválčí. Třeba takové Maroko, naprostá většina migrantů jsou ekonomiční migranti. Afrika je přemnožená a Evropa jim nabízí bezpracný život na dávkách. Co se týče zahraničních intervencí, tak to je samozřejmě problém. Nicméně výsledkem by nemělo být, že si je vezmeme do Evropy a budeme je živit. Před příchodem bělochů černoši neznali psaný jazyk, neznali kolo, nikdy neviděli vícepatrovou budovu. To, že běloši začali černochy živit a léčit je velký problém, narušili tamní ekosystém. S živením a léčením by se mělo přestat a nechat matku přírodu ať dá Afriku zase do pořádku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Fanatici

Roman Salátek,2019-03-25 15:28:42

No to snad ani nemyslíte vážně. Západ celou Afriku vydrancoval. Místní obyvatelstvo zmasakroval, zbytek zotročil, nebo rozvrátil rodiny, zmanipuloval a podmanil místní politiky. Jestli někde máme morální dluh, tak určitě v Africe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fanatici

Petr Nováček,2019-03-25 16:01:36

V Africe existují 2 státy, které nikdy kolonizovány nebyly - Libérie a Etiopie. Oba tyto státy jsou na tom hůře než většina států v Africe, které kolonizovány byly. Kolonizátoři přinesli do afrických zemí pořádek, možná si něco odvezli a celkově byly pro tamní lidi přínosem. Problém je v černoších. Neexistuje ani jeden černošský stát, který by byl bohotý. V JAR se po konci apartheidu země za 25 let propadla z 50 místa na 95 místo. Na Haiti černoši před 200 lety vyhnali bělochy a nyní je Haiti nejchudším státem v Americe, dá se srovnat s africkými zeměmi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fanatici

Petr Nováček,2019-03-25 17:09:19

V Africe něco jako rodina neexistovalo. Lidé žili v kmenech. Muži lovili a ochraňovali kmen, ženy sbíraly plody, rodily a staraly se o nejmenší děti. Větší děti se již vychovávali sami. Evolučně bylo nejvýhodnější pro ženy mít děti s co největším množství mužů, zajistila se tím lepší ochrana před tropickými nemocemi. Muži se o své děti nestarali.
Tyto genetické predispozice se přenesli i současnosti. Černoši často tvoří gheta, kde děti vychovává jen matka. Kmen jim nahrazuje gang. Proto se také v USA černoši střílí a Británii bodají nožem.
Podle této studie se černoši o své děti nestarají:
https://www.beyondblackwhite.com/so-whos-fault-is-it-92-of-biracial-children-born-to-black-fathers-out-of-wedlock-82-on-welfare/

V tomto videu také říkají, že černoši své děti nevychovávají:
https://www.youtube.com/watch?v=puyX3taC-0g

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Milan Krnic,2019-03-25 17:14:48

Super tématická diskuze, pánové (pokud se tak necítíte, omlouvám se).
2019-03-24 21:29:02

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Roman Salátek,2019-03-25 18:48:54

No ještěže jsou na to studie, jinak by mi to přišlo jako naprostý blábol. Krásná ukázka jak se dá velmi jednoduše ovlivnit "logické myšlení". Stačí nadhodit nějaký nesmysl, podbarvit strachem, doplnit studiemi, nejlépe opřít o vzorce, statistku, popřít selský rozum a na to se nechá utáhnout i profesor. Argumety se najdou na všechno. Je pravda že k diskuzi o jaderné energetice to nepatří.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Petr Nováček,2019-03-25 19:33:06

Nevím co máte proti studiím a statistice. Mně zase přijde Váš komenář úplně mimo. Nemáte v něm žádná fakta, pouze sdělujete, že jde proti Vašemu logickemu myšlení. Pokud chcete diskutovat jako vědec, vyvráťte má fakta nebo doplňte svá. Třeba až budete fakta ověřovat, tak zjistíte, že se ve svém logickém myšlení mýlíte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Roman Salátek,2019-03-25 21:16:23

Krásný případ kdy člověk uvěří že logika je víc než rozum. Vy nechápete, že nepotřebuji vědecké důkazy proto abych se choval k druhému člověku jako lidská bytost. Je mi jedno jestli je to běloch, černoch, žid, muslim nebo křesťan. Nemusím vyvracet zvrácené statistiky a studie. Bolest, strach, lásku, radost prožíváme všichni stejně jen kulisy jsou v každé společnosti a čase jiné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Petr Nováček,2019-03-26 00:44:56

Takže vy upřednostňujete Vaši "morálku" před fakty a statistikami. To je cesta do pekla. Také jsem měl podobné názory jako Vy. Jenže pohybuji se mezi cizinci a mezi černochy mám mnoho přátel. O rozdíly mezi rasami jsem se začal zajímat, když zemřel můj učitel černoch v 50 letech na infarkt, tady je jeho parte: https://www.amblar.cz/juan/
Začal jsem se zajímat jak je možné, že umřel v tak mladém věku. Dostal jsem se ke statistikám, které říkají, že černoši mají u nás nedostatek vitamínu D ze slunce. Je to podobné jako kdy by běloch jel do Afriky bez opalovacího krému, také se spálí. Podobně černoši nezískají u nás dostatek vitamínu D. Jednou z příčinou infarktu je nedostatek vitamínu D.
Mám 10 kamarádek, které mají děti s černochy, všechny jsou samoživitelky, černoši o své děti nejeví zájem. Jejich děti mají alergii na mléko a ty školou povinné špatné výsledky ve škole. Kamarádky lituji. Z mediálně známých lidí nejevil zájem o Reye Korantenga z televize jeho černý otec, opustil ho ve 2 letech. Nebo Bena Cristovao, kterého opustil jeho černý otec ve 4 letech a také nejeví zájem.
Pokud by neexistovala Vaše "morálka" a mohla se říkat pravda, tak by Juan mohl ještě žít a holky by nemuseli být matky samoživitelky.
Vaše "morálka" vede akorát k rasové nenávisti, dobře to popisuje ve videu tento pán:
https://www.mojevideo.sk/video/2e887/tabuizace_rasovych_rozdil_vede_k_mezi_rasove_nenavisti.html

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Roman Salátek,2019-03-26 06:07:20

Krásně jste to popsal. Ukázkový příklad jak je dá zmanipulovat logická mysl bez kritického myšlení. Mluvíte o statistice a faktech. Vytvoříte si domněnku na statisticky naprosto bezvýznamném vzorku. Už jen to že emigrovat selektivně vybírá určitý tip lidí. Jak jsem psal po staletí tam běloši rozvracejí jejich tradiční život. Podobně jako Stalin v Rusku, přesídlil celé národy, pozabíjel lidi s vlastním názorem, rozvrátil rodiny. Stačí se podívat jak těžké to mají děti z dětských domovů. A tam se to děje po staletí. Dále rodinu zakládám s někým s kým se hodnotově shodnu a je jedno o koho jde. A to pominu zozvodovost mezi čechy. Tak na tomto jste vytvořil domněnku a teď už vyhledáváte "fakta a statistiku" co to podporují. Nezlobte se na mne ale jakmile někdo napíše, že je potřeba nechat je vymřít, okamžitě zpozorním. Toto ošálení tzv. logikou vidím dost často. Statitika je jen nástroj a může být i velmi nebezpečná. Odstup je na místě. Viz průzkum veřejného mínění.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Petr Nováček,2019-03-26 08:30:49

Já zase vidím, že zmanipulovaný jste Vy. Vytvořil jsem si domněnku v závislosti na svém pozorování a tuto domněnku jsem si potvrdil statistikami a studiemi. Je to vědecký přístup. Pokud se statistikami a studiemi nesouhlasíte, tak je vyvraťte. Rozvodovost mezi čechy je také velká, ale zhruba 75%, kteří se vdají nebo ožení poprvé se nerozvádí. Černoši se buď vůbec neberou nebo se skoro všichni rozvedou.
Vím, že se Vám má slova nelíbí, nicméně by jste mohl začít kriticky myslet, fakta podrobit analýze a možná změníte názor.
Průzkumy veřejného mínění jsou zmanipulované podle toho kdo si je zaplatí, protože mohou jednoduše ovlivnit vzorek.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Jan Novák9,2019-03-31 18:51:47

to Roman Salátek

Pokud chcete statistiku tak na:

https://www.worlddata.info/iq-by-country.php

Uvidíte tam že v Africe není vyjímkou že PRŮMĚRNÉ IQ v zemi stačí jen na invalidní důchod v ČR. A to je průměr, tj. polovina je horší. Tím vzniká to, že nejlepší z Afriky odejdou do Evropy ale v Evropě jsou nezaměstnatelní.
Tj. polopatisticky pro Vás: Afrika přijde o nadprůměrně chytré lidi (třeba IQ 90) a průměrné IQ se zhorší, ale do Evropy přesto přijde podprůměr a IQ v Evropě se zhorší také.
Ztráta pro obě strany.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fanatici

Roman Salátek,2019-03-31 19:34:25

IQ testy nic nevypovídájí u tak rozlišných kultur. Morálka, srdce, kritické myšlení je jedno jak to nazveme vám v hlavě musí spustit poplach. V podstatě jakýkoliv "výzkum" který hledá v čem se lišíme je cesta do pekel. Rarth má také vysoké IQ a žádný přínos pro společnost to nemá. Já nepopírám, že naše IQ testy pro negramotné domorodce nemůžou dopadnout jinak. Jen věřím že jsou stejně důležití jako my.

Odpovědět

Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-23 09:45:00

Doporučuji tímto všem, kteří mají plná ústa retardací, genocidy a Khmerů, aby se zamysleli, zda podobné výlevy můžou pomoct tomu, aby podpora (jakýchkoli) extremistických myšlenek byla menší.

Štve Vás, že extremisté získávají podporu mezi mládeží, která nemá (logicky) dostatek informací a zkušeností? Tak se zkuste uklidnit, zamyslet, a přečíst toto:

http://www.osel.cz/10314-valka-proti-vede-proc-nema-smysl-hrotit-debatu-proti-odpurcum-vedy.html

Opravdu si myslíte, že tímto způsobem dosáhnete vyšší míry kritického myšlení mezi lidma? Nebo Vám o to nejde - a chcete si jen ulevit? Fajn, i to je občas potřeba - v tom případě ale doporučuju hospodu - tam slova plynou a zmizí..

Odpovědět


Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-23 10:07:14

Myslím, že kritického myšlení lze dosáhnout zejména vzděláváním od malička spíš, než vnuknout někomu kritické myšlení po dvaceti letech plných jednoduchých pocitů. A pak to samozřejmě záleží na okolnostech (že se to zrovna Vám daří, obecně nic neznamená). Ostatně viz diskuze pod tím článkem.

Odpovědět


Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-23 12:07:08

Samozřejmě souhlasím s tím vzděláváním, ovšem po zkušenostech se stylem výuky - kdy je stále, jako za našich mladých let, kladen důraz zejména na to, co je schopný student odvyprávět jako básničku a ne na to, zda tomu opravdu rozumí, jsem trochu skeptik.

Ale buďme pozitivní (naivní?): i kdyby teoreticky o školního roku 19/20 se všechno nakrásně změnilo, a zničeho nic zde byly osnovy i učitelé podporující toto kritické myšlení od malička, máme zde generace, které tomuto stylu výuky unikly.. co s nima?

Odpovědět


Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-23 13:53:17

Skeptik k současné podobě reality? Ale jděte, zbytečně, jak to je, tak to zkrátka být musí (kauzalita), a nemá tedy smysl věšet hlavu (ve stejném principu však pokud věšíte, být to tak musí - bummer). I když, jak píšete o tom smířlivém postoji, tím, že jste optimistický, spolehlivě naštvete nejvíc lidí, takže z vašeho pohledu nevím, nevím :-).
Nebojím se, že by se lidé nepřizpůsobili. Náboženství, byť zelené, bych měl propagovat zejména u sebe, a soukromě ať si každý věří v co a čemu chce. V extrémních případech viz Čína.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-23 15:00:14

Kdybychom se jako lidstvo řídili heslem "jak to je, tak to zkrátka být musí" - tak dodnes skákáme po stromech, resp. běháme po savanách. No, ona trocha skepse občas neuškodí, člověk jak se z toho dostane pak občas přemýšlí jak něco vylepšit, a občas se mu to i povede - zkuste to :)

Ono to není o smířlivosti - to není to přesné slovo. Ono je to o tom, aby podpora skupin nabízejících nereálné věci v ideálním případě slábla, v horším případě se alespoň nezvyšovala. Tedy nejde až tak o "ovečky", které už jsou ve stádě (i když o ty jde též), jako o ty, které si pastýři teprve vyhlížejí ... tyto ovečky pátrají po informacích, nebo na informace občas náhodou narazí a jde o to, k jakým informacím se dostanou a jak je přechroustají.

Pokud bych třeba já osobně byl takovou mladou ovečkou, a narazil jsem na tuto diskuzi, velmi pravděpodobně bych na Osla už nikdy nevlezl. Proč? Protože jsem čekal informace o problému, ne kecy o Khmerech ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-23 16:19:43

To není heslo, to je fakt. Zamyslet se nad ním může pomoci od vnitřní skepse (samozřejmě pokud by byla vnitřní skepse pro někoho dobrý pocit (masochista?), tak jeho vyjímaje).
"Pokud byste" je supr představa, o představách ale moc nepodiskutujeme.
Obzvláště matoucí nejen pro problematiky neznalé je zobecňování a přehršel témat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-23 17:19:59

Mimo to, nevidím nic pozitivního na tom, být skeptický ke vzdělávání ku kritickému myšlení, na kterém se shodneme jakožto řešení vámi zmíněného problému.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-24 20:47:10

Nepsal jsem, že jsem skeptický ku vzdělávání, které by vedlo ke kritickému myšlení. Psal jsem:

Samozřejmě souhlasím s tím vzděláváním, ovšem po zkušenostech se stylem výuky - kdy je stále, jako za našich mladých let, kladen důraz zejména na to, co je schopný student odvyprávět jako básničku a ne na to, zda tomu opravdu rozumí, jsem trochu skeptik.

- tedy upřesňuji: jsem skeptik k tomu, že by naše školství se zničehož nic změnilo a začalo vychovávat ku kritickému myšlení více než k tomu, aby se žák nabifloval spoustu informací, které mu v lebce vydrží tak do první zkoušky nebo písemky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-24 21:02:03

Napsal jste to jasně, a já na to reagoval takto, protože je to ve výsledku to samé.
Napíšete větu stylu jak nás skepse může posunout, a pak jste skeptický ke změně. Asi logicky se musí něco upravit ... achjo ... auto je rozbité, nejede ... jsem skeptický k tomu, že pojede ... no je jasné, že nepojede, když je rozbité! Čemu asi tak pomůže být k tomu skeptický?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-24 23:48:43

Ne, my se opravdu nedomluvíme - naštěstí ovšem po sobě nehážeme Khmerama, a to je výhra :)

Osobně vidím dost rozdíl v tom, být skeptický ke stavu (kvalitní školství, produkující kriticky uvažující lidi) nebo k procesu vedoucímu k tomuto stavu (cesta od dnešního školství k tomu kvalitnějšímu). Tedy rovnítko mezi tyto dvě věci bych na rozdíl od Vás nedával. Ale rozumím, že to chápete jinak - každý jsme nějaký, každý chápeme věci po svém a proto se s někým jsme schopní domluvit, a s jiným ne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-25 08:07:43

Aha, tedy to, že jste po zkušennostech se stylem výuky trochu skeptik nebylo do diskuze, ale jen pro informaci :)

Odpovědět


Re: Doporučení

Roman Salátek,2019-03-23 19:58:26

Omlouvám se pane Dočkal, ale místní troli asi nemá smysl umravňovat. Jen mě překvapuje, že averzi vnímám i z příspěvků pana Wágnera. Předpokládám, že při jeho vysoké erudici, nemusí takto reagovat. Mám pocit, že jde o nějakou osobní averzi vůči osobám zelených. Vzhledem k tomu, jak jsou karty rozdány, jsou všechny trumfy na jeho straně. Je jasné, že společnost energii potřebuje, bez ní by zanikla. Jestliže, by zelení chtěli trvat na svém postoji, musela by se minimálně úroveň současné spotřeby energie zafixovat, nebo dokonce snížit, a to za pomoci nových technologiích, které by byly méně náročné než ty současné, zároveň omezit plýtvání a spoustu dalších dílčích kroků. Myslím, že stačí jen toto naznačit a většinová část společnosti minimálně zpozorní, nebo dostane záchvat. Asi jako kuřák, který zvažuje, že by mohl přestat kouřit, už jen ta myšlenka mu zrychlí tep. Takže nechápu to defenzivní vyznění jeho příspěvků a vášně které to u některých diskutujících vyvolává. Jestliže bych měl shrnout své pocity, že technicky(jadernou technologii) asi máme zvládnutou velmi dobře, jenže problém u vědců je ten, že takto nebezpečnou technologii svěří do rukou psychopatům ve vedení neprůhledných společností s napojením na loby (politiků, zákulisních hráčů), kterým je úplně jedno jak je to nebezpečné, hlavě že z toho tečou prachy a to pořádné. Kdyby si to pan Wágner vzal na svá bedra (od stavby, po provoz až po likvidaci), nemám s tím problém, jemu věřím. Ale dostanou to do ruky kluci z ČEZu o kterých nikdo nic neví, o jejich napojení na kdoví koho a když to náhodou bouchne, tak to zaplatíme všichni. Stalo se to v Rusku, v Americe, v Japonsku. Vědci to pomohou svou erudicí prosadit, a pak od toho dají ruce pryč, protože oni za to nemohou. Myšlenka přeci byla skvělá, jen ta realizace pokulhává. Já jsem ještě generace, co si o branné výchově učila lehat patami k výbuchu a byla poučena jak vypadají oběti výbuchu. Iracionálno tady vždy bude, takže místo toho aby vášně vyvolával, měl by je uklidňovat. Tím spíše většinovou společnost dokáže přesvědčit, hysterie není na místě. Já doufám, že i přes všechny tyto nedostatky jednou většina pochopí, že jako ten kuřák, abstinence (v našem případě omezení) není nic příjemného, ale může nám to prodloužit život.

Odpovědět


Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-23 21:12:27

Že neuhádnete, jakým pádem v našem krásném to jazyce oslovujeme a voláme? Je super, že máte pocit! Držte se ho, pořádně si ho užijte!
Proč zde vytahuje znovu to, o čemž jste psal u článku minulého, bez reakce na diskuzi.
Zkusím se zopakovat. Co konkrétně z toho, co píšete, děláte vy? Jak se omezujete?
"když to náhodou bouchne" bububu! Užijte si ten pocit strachu! Pocity jsou prostě božííí, hlavně, že píšete něco o zklidňování vášní.
A ta perla na konci "může nám to prodloužit život" ... možné je všechno!

Odpovědět


Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-23 21:16:19

Jo a koukal jsem do DB a články pana Wágnera tu žádné nemáme.

Odpovědět


Re: Re: Re: Doporučení

Roman Salátek,2019-03-23 22:24:40

Ano máte pravdu, můj psaný projev je slabý. Celý život s tím mám problém. A za překlep ve jménu se omlouvám dvakrát, to nebyl záměr.

Odpovědět


Re: Re: Doporučení

Pavel Brož,2019-03-23 22:16:29

Pane Salátek, to je moc hezké, co jste napsal, akorát výzvy k zamyšlení se by vyzněly lépe, kdyby nevzešly od někoho, kdo věří, že výrobci do výrobků záměrně vkládají kazítka, že softwarové společnosti záměrně vydávají chybové aktualizace, jejichž hlavním účelem je pouze zpomalovat počítač a nutit uživatele kupovat si počítač rychlejší, a že že jaderné elektrárny jsou svěřovány neprůhledným společnostem, kterým je úplně jedno, jak je to bezpečné. Evidentně ani o jednom z toho, o čem tak plamenně píšete, vůbec nic nevíte. Budu ilustrovat na pár bodech:

Ad kazítka – pokud by nějaký výrobce záměrně vkládal do svého výrobku něco, co by výrobek po nějaké době rozbilo, pouze by si koledoval o to, že ho na trhu velmi brzo nahradí konkurent, který bude nabízet v podstatě identický výrobek, akorát bez toho kazítka. Pokud tedy nevěříte na globální spiknutí všech výrobců světa, tak sám seznáte, že je to pitomost. Mnozí z mých přátel pracují v různých společnostech vyrábějících rozmanité průmyslové výrobky jako integrované obvody, textilní stroje, domácí spotřebiče, atd.. Při našem setkání mi každý z nich říká, jak obtížné je udržet se na trhu, a zatímco třeba před dvěma lety měli objednávky na půl roku dopředu, letos jsou rádi, když je mají na dva měsíce dopředu, protože konkurence je obrovská. Vaší představě, že do svých výrobků záměrně vkládají kazítka by se hurónsky vysmáli a doporučili Vám návštěvu nejbližšího psychiatra. Ostatně o kazítkách si může u spousty výrobků udělat představu každý sám – tak např. u své Fabie, rok výroby 2010, jsem během 185000 najetých kilometrů objevil tento seznam kazítek:

- už několikrát jsem musel měnit pneumatiky – typický to komplot výrobce, kdyby auto mělo místo kol ocelové pásy, ušetřilo by se za výměnu gum
- musel se měnit vzduchový filtr – další zlovůle výrobce, vůbec ho tam nemusel dávat
- výměna předního skla rozbitého kamínkem – kdyby auto žádná skla nemělo, nemohla by se rozbít
- brzdové destičky – opět další kazítko, místo brzd se dá použít klakson, jehož životnost je nesrovnatelně větší než těch brzdových destiček
- výměna oleje po každých 15000 km – jak to, že tam výrobce nenalil něco, co vydrží na furt, třeba mazut?
- už vůbec nemluvím o pravidelném doplňování benzínu, bez kterého to auto jednoduše odmítá jet

a takhle bych v seznamu kazítek svého auta mohl pokračovat ještě dlouho. Každý inteligentní čtenář si může sestavit podobný seznam u mnoha výrobků, které denně používá, a udělat si představu o realističnosti Vaší představy o záměrně vkládaných kazítkách. Tím samozřejmě nemluvím o levných šmejdech – pokud si někdo koupí za podezřele nízkou cenu např. brzdové destičky čínské výroby, může se mu to naopak velice prodražit, a to ještě v tom lepším případě. Nekvalitní a nepoctiví výrobci vždy byli a vždy budou, někteří se snaží ušetřit tím, že používají nekvalitní levné výrobní materiály, jiní tím, že vydávají své šmejdy za výrobky jiných renomovaných společností. Na padělky a spol. jsou zde státní instituce, které mají v popisu práce toto odhalovat a trestat, na kupování levnějších nekvalitních výrobků místo dražších kvalitnějších v principu nic být nemůže, to je prostě svobodná volba kupujícího, jestli si raději připlatí za kvalitu, nebo na ní tolik nelpí - trh, a nikoliv úředník, potom rozhodne, co z toho dlouhodobě obstojí a co zmizí. Tak jako tak je ale představa úmyslně do výrobků vkládaných kazítek pouhá urban legend.

Ad aktualizace záměrně obsahující chyby a úmyslně zpomalující počítač – pracuji dlouhá léta jako softwarový vývojář u nadnárodní společnosti s více než deseti tisíci zaměstnanci, a součástí mé práce je nejen programování nových funkcionalit, ale také opravy chyb nalezených ať už našimi vlastními testery, nebo našimi zákazníky. Takže také vydáváme aktualizace, za rok jich je pro jeden produkt i více než sto, v portfoliu máme asi dvě stě produktů. Příčiny některých chyb se podaří odhalit a opravit rychle, v jiných případech to trvá i několik měsíců, typicky když je problém u nás nereprodukovatelný a vzniká pouze u zákazníka v důsledku specifického nastavení systémového prostředí (zatímco nastavení konkrétního programu zreprodukovat lze, kompletní nastavení systémového prostředí zreprodukovat nelze ani náhodou). Práce je to stresující, pod silným časovým tlakem zákazníka, který chce mít co nejrychleji opravenou tu chybu, i pod silným tlakem vedení, které samozřejmě chce mít co nejrychleji opět spokojeného zákazníka. Představa, že tam kromě oprav reálných chyb ještě úmyslně vkládáme chyby nové, nebo že tam záměrně vkládáme kód zpomalující náš program, je jednoduše naprosto zhůvěřilá. V úplně stejném módu jako u nás pracují programátoři ve všech velkých společnostech, ať už jde o Microsoft, Apple, Google a další. - mnoho mých známých a bývalých kolegů v těchto společnostech pracuje, vím o čem mluvím.

Zkuste se někdy podívat na githubu na opensourcové projekty, konkrétně na jejich část, kde opravují chyby svých produktů. U každého dostatečně komplikovaného produktu najdete dlouhatánský seznam chyb, mnohých z nich už opravených a jiných stále čekajících na opravu. Můžete mi vysvětlit, proč si tam ti vývojáři sami vkládají ty chyby, když jde o open source za který nedostanou ani pětník? A proč i ty opensourcové programy, jako je třeba Ubuntu, LibreOffice, Firefox a mnohé další, potřebují dnes mnohem výkonnější hardware než třeba před deseti lety? Čili proč i opensourcoví vývojáři dle Vás úmyslně zpomalují software distribuovaný zadarmo a vnáší do něj úmyslné chyby?

Ad jaderná technologie dle Vás svěřovaná psychopatům ve vedeních neprůhledných společností - jaderná energetika je nejregulovanější průmyslové odvětví, úřady pro jadernou bezpečnost mají velice široké pravomoci umožňující jim jednak dělat dopředu neohlášené kontroly a v případě nalezení závažných prohřešků i okamžitě zastavit provoz elektrárny. Resp. takhle to funguje v civilizovaných zemích. Černobyl bouchnul v důsledku typicky sovětského šlendriánu, tento případ byl mnohokrát detailně rozebrán, čtenáři si snadno i na české Wikipedii najdou konkrétní průběh této katastrofy. Fukušima havarovala v důsledku přírodní katastrofy, která vygenerovala nejvyšší vlny tsunami od výbuchu sopky Krakatoa (viz např. https://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bt%C5%99esen%C3%AD_a_tsunami_v_T%C3%B3hoku_2011). Tato tsunami mj. zabila 15 889 lidí (plus dalších 2 601 je pohřešováno), zatímco na následky ozáření v důsledku Fukušimské havárie nebylo dodnes potvrzeno žádné úmrtí.

Také jsem generace, co si o branné výchově učila lehat patami k výbuchu a byla poučena, jak vypadají oběti výbuchu. A také vím, že iracionálno tady vždycky bude. A nejen iracionálno, ale také paranoidní vidění světa, jak vidno z Vašich představ o kazítkách a softwarových aktualizacích.

Odpovědět


Re: Re: Re: Doporučení

Roman Salátek,2019-03-23 22:55:56

Já jsem taky výrobcem a vidím kam nás nastavený systém tlačí. To neznamená, že s tím souhlasím. Ale ten systém si lidé nastavili sami, a tak věřím, že jako společnost ho můžeme změnit. Zkusme do cen promítnout ekologické dopady. V tu chvíli se výhodnost a nevýhodnost obrátí. Určitě když bude chtít sám najdete mnohem lepší způsoby jak upřednostnit kvalitu nad kvantitou. Jen si připustit, že tu možnost máme. Když to dokážeme jako jedinci (něco si odepřít) dokážeme to jako společnost?

Odpovědět


Re: Re: Re: Doporučení

Jiri Naxera,2019-03-23 23:49:06

Tak v podstatě souhlasím, ale dovolím si polemizovat v pár detailech, zkusím dát dohromady příklady z posledních let.
- Bezolovnatá pájka sice není komplot výrobců, ale myslím že se shodneme že životnosti běžné spotřební elektroniky moc nedodává. (pokud to dané zařízení dřív neodejde na elektrolyt, který je ať už z blbosti, nebo úmyslně v okolí výkonového polovodiče který trochu víc hřeje - tady ale už podle Occamovy břitvy spíš viním blbost než úmysl)
- Relativně nedávno se řešil třeba iOS, který u starší baterie zpomaloval CPU clock. Samotné zpomalování hodin beru jako technicky naprosto opodstatněné a žádoucí, na druhou stranu to, že se nikde neobjevilo upozornění "vaše baterie není schopna dodávat plný výkon, zpomaluji CPU" beru za naprostou marketingovou prasárnu a (nejsem soudce, takže nemusím ctít presumpci neviny) neuvěřím, že to tak nebylo úmyslně.
- Kazící aktualizace - věřím že menší, open-source apod. projekty tohle nedělají. Ovšem když si vezmete všechna příkoří, které se Vám coby legálnímu uživateli Windows 7 v minulých letech skrze Windows Update dostalo jako trest za to že jste nesdílel s Microsoftem optimismus k W10, tak alespoň jeden protipříklad (za kterým je možné jen velmi těžko vidět cokoli jiného než úmysl) určitě existuje.

Ale obecně s Vámi souhlasím - už dávno jsem přestal vidět nějaké spiknutí u jevů, které lze mnohem snadněji vysvětlit lidskou hloupostí (ať už neznalostí nebo odfláknutím návrhu na straně techniků, nebo snaze "katovat kosty" za každou cenu, po mě potopa, na straně managementu)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Doporučení

Pavel Brož,2019-03-24 01:08:49

Ad bezolovnatá pájka, tam jste si odpověděl sám, není to komplot výrobců, ale důsledek regulatorního tlaku na co nejmenší obsah olova v podstatě ve všem. Můžeme se přít o to, jestli konkrétně v tomto případě tam existuje nějaká reálná ekologická hodnota takového opatření anebo jestli je to čistá úřednická buzerace, nicméně tak jako tak jsou výrobci z obliga - pokud tomu tlaku neustoupíte, může se vám docela dobře přihodit, že vám nedovolí vaše produkty prodávat.

Ad iOS a zpomalování CPU - tuto kauzu velice dobře znám. Samozřejmě je to marketingová prasárna, v Applu prostě usoudili, že je pro ně menší příkoří zpomalit uživatelům iPhone než jim ho nechat za chviličku vybít. Chyba tam byla jednoznačně už v návrhu, kdy se na slabších mobilech neměly defaultně aktivovat všechny ty zbytné featury, které výrobci tak rádi demonstrují. Mohli to pak komunikovat, že uživateli byly z důvodu delší výdrže tyto a tyto featury deaktivovány, ale že si je může aktivovat, pokud mu nevadí drastické zkrácení výdrže baterie. Že u Applu zvolili řešení se zamlčeným zpomaleným CPU si vysvětluji jako typickou manažerskou hloupost, jakých se v každé firmě v průběhu její existence objeví celá řada. V žádném případě v tom nevidím koncept, který by byl navíc globálně rozšířen.

Ad kazící se aktualizace - provozoval jsem souběžně na různých počítačích jak Win 7, tak Win10, a během té doby jsem musel čas od času rejectnout nějakou aktualizaci, protože dělala brikule, jednou jsem je musel rejectnout na Win7, jindy na Win10. Kromě neustálého otravování výzvama k přechodu na Win10 jsem nezaznamenal nic, co by se dalo označit za úmyslné poškození či znehodnocení Win7. Výkon obou systémů, jak Win7 tak Win10, byl velice slušný, to, co tam rozhodovalo, bylo jako vždycky nastavení služeb a systému - pokud si toto nezoptimalizujete a necháte si tam běžet úplně všechno včetně toho, co nemáte šanci využít (např. proto, že nemáte dotykový displej nebo grafický tablet nebo nepotřebujete na stolním počítači Bluetooth, atd. atd.), tak se potom nesmíte divit, že ten stroj taktak leze. Mimochodem nastavení těch služeb bylo ve Win7 aspoň zpočátku o dost snadnější než ve Win10, kde jsem se ze začátku dost nahledal, než jsem našel, co jsem potřeboval, proto naopak moje Win7 mašiny běhaly aspoň zpočátku lépe, než ty s Win10. Suma sumárum problematické aktualizace byly vydávány pro oba systémy, záleželo čistě na konkrétní softwarové a hardwarové konfiguraci toho kterého stroje, jestli bude zlobit aktualizace Win7 nebo Win10.

S "katováním kostů" mám samozřejmě jako vývojář taky kolikrát velký problém - je to analogická situace, jako v politice. Manažer i politik je zvyklý řešit věci v krátkodobém horizontu, který je v politice dán délkou volebního období, v managementu pak průměrnou dobou setrvání manažera na jeho pozici než přejde jinam, kterážto doba bývá typicky ještě kratší, než to volební období. To je bohužel věc, která nejde ovlivnit vůbec nijak, chraňbůh na to vymýšlet nějaký spásonosný zákon.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Petr Nejedlý,2019-03-25 08:15:47

> v Applu prostě usoudili, že je pro ně menší příkoří zpomalit uživatelům iPhone než jim ho nechat za chviličku vybít.

To není otázka rychlejšího vybíjení ale nečekaných restartů. Problém staršího akumulátoru není ani tolik nižší kapacita, jako vyšší vnitřní odpor. Mobilní telefony mají velmi agresivní power management, který však musí hledat kompromisy mezi spotřebou a odezvou. Mobilní procesor proto zřídka kdy běží na plné frekvenci. Většinu času spí a v případě aktivní animace se udržuje na minimální frekvenci, která ještě stačí na plynulé renderování. Aby však měl mobil svižnou odezvu na interakci s uživatelem, používají se různé heuristiky - jako třeba "boost on touch" - dočasný skok na maximální frekvenci po dotyku displaye. Takový "boost" způsobí skokovou změnu spotřeby, proudu z baterky, a tím skokový pokles svorkového napětí kvůli vnitřnímu odporu. Při poklesu pod určitou mez ochranné obvody baterku prostě odpojí a telefon se vám v ruce rebootne.
Vzhledem k množství různých subsystémů a potřebě ochrany komponent pak v systému máte power governor - takové rozhodovátko, které omezuje jednotlivé subsystémy (mohu zapnout lampičku? Pustit procesor naplno? Vyjásat display?) podle situace (napětí, teplota, aktivní kamera, vzdálenost k BTS).
Jedním ze sledovaných parametrů je i odhad vnitřního odporu baterky - governor je tedy schopen odhadnout k jakému poklesu napětí by došlo, kdyby v té konkrétní situaci ještě navíc např. spustil další dvě jádra naplno...

Odpovědět


Re: Re: Re: Doporučení

Roman Salátek,2019-03-24 00:05:59

Asi nemá cenu to rozpitvávat, ale o kazítkách v softwaru jsem nepsal. Celé to vzniklo na základě textu pana Wagnera, jak každý nový model počítače přináší nové možnosti. Na což jsem se snažil vysvětlit, že dnes už to tak pro většinu uživatelů neplatí, protože ten výkon ani nevyužijí a jediné co nutí jít do nového hardware jsou nové verze Windows. A tak se to uzavírá do vlastního světa, zjednodušeně řečeno. Ze začátku ten posun ve výkonu byl obrovský a bylo to znát. Dnes už ta nová verze spíše člověka rozladí. Jenže ten kolos musí ne jen pokračovat, ale dokonce růst. Opravdu si myslíte, že výkon ekonomiky může růst do nekonečna? A neustále? Protože to se tady v podstatě snažíte obhájit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Doporučení

Pavel Brož,2019-03-24 01:45:37

Ale pane Salátek, psal jste přece "Tok co s tím, reklama už nezabírá tak tam napereme aktualizace ty rozhodí to co doteď ještě běhalo", tak teď nevykládejte, že jste o kazítkách v softwaru nepsal. Mimochodem, v minulosti si mnohokrát ať už uživatelé, nebo i majitelé počítačových společností mysleli, že větší výkon už se nevyužije. Známé jsou prognózy IBM, že ve světě je prostor pro pět počítačů, nebo výrok Billa Gatese, že 640 kB paměti musí stačit úplně každému. Pokud by v kterékoliv době bylo učiněno takovéto rádobymoudré rozhodnutí, že toto už stačí a výkon počítačů už se nebude zvětšovat, tak by se nikdy nemohlo stát, že můžete provozovat např. navigační aplikaci v přístroji, který se vám vleze do kapsy. Ostatně mobily jako takové by taky neexistovaly, ani ty hloupé, kdyby se v době, kdy počítače ještě neměly ani jejich výkon, rozhodlo že "teď už to stačí". Analogických příkladů by se daly najít tuny.

Mimochodem, země mající silné ekonomiky se také starají o své vlastní životní prostředí mnohem lépe, než země mající slabé ekonomiky. Ekonomika může růst tak dlouho, dokud vznikají nové technologie, které jsou efektivnější než ty staré. Jinými slovy, pokud existuje technologický pokrok, tak do té doby může ekonomika růst, protože se stejnými náklady jako dříve vyrobíte věci s větší užitnou hodnotou. Ta větší užitná hodnota může být třeba zrovna v tom, že výpočetní výkon, který se dříve musel instalovat v prostoru celých místností a který spotřeboval ohromný příkon energie, nově zvládne zařízení, které strčíte do kapsy a které má spotřebu několik Wattů. Do té doby, kdy takovéto efektivnější technologie vznikají, tak do té doby může ekonomika růst. To dokonce není ani potřeba obhajovat, to je totiž evidentní. Nerostoucí ekonomiku mají pouze Amišové a podobné komunity, které si buď zákazaly jakýkoliv pokrok, nebo ho nejsou pro primitivní stupeň svého vývoje dosáhnout.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Roman Salátek,2019-03-24 04:43:46

V podstatně jsem nic jiného nečekal. Všechno to zní tak hezky a věrohodně. Zkuste si najít graf exponenciálního růstu. Pořádně se na něj podívejte a znovu si přečtěte co jste napsal. To chce pořádnou víru obhajovat něco takového. Ten obrázek je za tisíc slov. A já doufám, že společnost bude za chvíli tak vyčerpána, že sama zatáhne za brzdu. Spousta lidí už teď nemůže neustále zdojnásobovat rychlost a za chvíli to bude většina. Snad nebude pozdě. Tyto lidé musí vědět, že je možnost žít i jinak, udržitelně, v rovnováze. Ve skutečnosti naše společnost mohla doteď takto růst díky drancování přírodních zdrojů po celém světě. Už jsme všude a není kam se exponenciálně šířit. Realita dostihne každého.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-24 06:41:07

Udržitelnost je podobně v čase omezený pojem jako onen ekonomický růst.
Vy žijete udržitelně, v rovnováze?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Pavel Brož,2019-03-24 12:04:30

Nikdo taky netvrdí, že růst na omezeném prostoru bude věčně exponenciální. Pokud by lidstvo nikdy neopustilo tuto planetu, křivka růstu by se po čase nepochybně zploštila, ale do té doby je ještě daleko. Nicméně ani v tomto případě není důvod očekávat, že by žádné nové technologie už nemohly vznikat a růst by se musel zastavit úplně, on by mohl pokračovat, pouze ne exponenciálně. Minimálně po dobu další existence této planety, tedy cca 7 miliard let, což by pro lidstvo, pokud by se nedokázalo od Země odpoutat, byla definitivní konečná.

Pokud se naopak lidstvu podaří vyexpandovat i mimo tuto planetu (netvrdím, že se to musí podařit, lidstvo má dost potenciálně sebezničujících es v rukávu, která vůbec s ekologií nesouvisí), tak potom si s otázkami typu kdy se exponenciální růst zploští nemusí lámat hlavu ještě opravdu hóóódně dlouho.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-24 12:21:00

To jsou již, pane Broži, pouze pohádky, a o těch se dá polemizovat do nekonečna. Co by, kdyby. Podstatné je, co děláme nyní, a tedy i zda ti, kteří kritizují, nečiní sami to, co kritizují.

Odpovědět


Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-24 20:58:33

Jeden z největších problémů dnešní společnosti vidím v tom, že se stále více atomizuje na jednotlivé "komunity" a tyto komunity se mezi sebou stále více nesnášejí. Takže na sebe stále více házejí špíny.. což vede k tomu, že se stále více nesnášejí a radikalizují.. k čemu to povede?

Řekl bych že to vychází z naší biologické podstaty - kmenové války, vždycky jsme dělili svět na "my" a "oni"... zde zelení a antizelení - k čemu to ale vede?

Takže když mám prostor, pokouším se ty hroty otupit - zda to bude k ne´ěčemu to samozřejmě nevím, ale to mi nebrání, abych to nezkusil :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-24 21:29:02

No tak když se ani nedomluvíme. Viz diskuze nejen pod tímto článkem.
Namísto abychom se zaměřili na zdroj problému, hovoříme někteří bezvýznamně a dalekosáhle okolo, a akorát vytváříme chaos.
Podobně např. nějaký ekologický aktivista, namísto aby se vzal jednu konkrétní, uchopitelnou věc, a za tu bojoval, zejména osobním příkladem (třeba proti jednorázovým plastům), smíchá dohromady přehršel těžko uchopitelných témat, od přírody, přes energetiku po kapitalismus.
Ne bezvýznamně by měla být diskuze věcná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-25 00:03:52

Jo, jak by se nám krásně žilo, kdybychom žili ve světě, kde každá otázka má jednoduchou odpověď a každý systém funguje zcela nezávisle na systémech okolních ... to by byla paráda.

Trochu se ale obávám, že žijeme ve složitém světě, kde sice vše nesouvisí s úplně vším, ale různých vazeb mezi různými, na první pohled nesouvisejícími problémy je docela dost.

Proto trvám na tom, že podporovat názorové střety mezi různými skupinami lidí tím, že kštím síru na "druhý tábor", nejsou cestou k nalezení (smírného) řešení. A proto když můžu, tak apeluji na zdrženlivost.

Ale jak jsem psal výše - to, že se zrovna my dva neshodneme, nic neznamená. Každý jsme nějaký, každý to vidíme nějak - jinak, důležité je, že po sobě nepliveme - což je fajn.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-25 08:12:05

Nepsal jsem o jednoduché odpovědi na otázku, to je nesmysl, ale o věcnosti.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-29 21:20:25

Zdravím - s věcností souhlasím na 100%, ale já reagoval na:

Podobně např. nějaký ekologický aktivista, namísto aby se vzal jednu konkrétní, uchopitelnou věc, a za tu bojoval, zejména osobním příkladem (třeba proti jednorázovým plastům), smíchá dohromady přehršel těžko uchopitelných témat, od přírody, přes energetiku po kapitalismus.
Ne bezvýznamně by měla být diskuze věcná.

- chtěl jsem tím jen říct, že to, co jeden chápe jako jasnou, jednoduchou věc, může druhý, díky většímu množství informací o problému, vidět mnohem komplikovaněji. Ono takový blábol samozřejmě může být blábolem, ale blábolem to být i nemusí... Třeba jako když jeden mluví o rizicích GMO ve smyslu hybridizace GMO rostlin s příbuznými původními taxony, a druhý reaguje takto:

Jsou děje uchopitelné (jako časově, prostorově i rozložením velmi omezené a tedy uchopitelné polknutí tekutiny ze lžíce) a ty neuchopitelné (kdovíjaká hybridizace kdovíčeho kdovíkde). No a někteří se nebojí uchopitelných, ale bojí těch neuchopitelných. To ovšem nemá smysl. Takhle něco konkrétního ...

pokud si vzpomínáte, pak jsme se pochopili o čem jsem mluvil, vysvětlil jsem to a ok, rozuměli jsme si, ale musel jsem to vysvětlit, v počátku vám to připadalo jako blábol..

Prostě chci říct, že každý problém má několik "úrovní složitosti" závisejících na tom, kdo konkrétně se na ten problém dívá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-31 14:06:56

Nepohlížím na to tak, že jsme se pochopili, s pochopením textu totiž problém nemám.
Jako příklad konkrétní věci jsem uvedl ony jednorázové plasty, zatímco riziko GMO není žádná konkrétní věc (to, že to dle vás "přidává" "jakýsi "lidský rozměr"" ve věcnosti roli nehraje).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Ondřej Dočkal,2019-03-31 21:22:34

Za to, že jsme se tehdy pochopili, považuji fakt, že jste si odpustil ironizující komentáře typu "kdovíjaká hybridizace kdovíčeho kdovíkde" - a to poté, co jsem vám doložil, že hybridizace v přírodě není vůbec vzácná věc. Asi jsem to pochopil špatně, co se dá dělat, pokusím se s tím žít :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-04-01 06:42:38

pokračování pod tématem: http://www.osel.cz/10314-valka-proti-vede-proc-nema-smysl-hrotit-debatu-proti-odpurcum-vedy.html

Odpovědět


Re: Re: Re: Doporučení

Roman Salátek,2019-03-24 21:35:58

Rozděl a panuj. Pak se se společností lépe manipuluje. Některé příspěveky jsou nechutné, ale ty je lepší ignorovat. Viz migrace. Je slušnost pomoci bezbraným. Jsme lidé. Kdyby to tady bouchlo(jader. elektrárny třeba) tak budeme rádi, když nás někde přijmou. Život přináší různé překvapení. Mít v Sýrii rodinu taky bych je chtěl dostat do bezpečí. Je jasné, že když nemají úctu k lidskému životu těžko od nich očekávat ekologické ohledy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Doporučení

Milan Krnic,2019-03-24 21:54:09

Díky za příklad k mému příspěvku nad tímto vaším. Co by kdyby, nesovisející migrace, atp.
Již klasicky, jaké pro společnost nestadartní ekologické ohledy aplikujete sám?

Odpovědět

Trochu mi to připomíná

,2019-03-22 07:34:13

Pane Šimůnku ekologie není fašismus. Spletl jste si web.

Admin

Odpovědět


Re: Trochu mi to připomíná

Milan Krnic,2019-03-22 10:39:14

Ono se to může zdát, ale také se na tom ti lháři a podvodníci jen můžou vést, ono je to ostatně bezpečnější, ani homeopatika na křivdu užívat nemusíte. :)

Odpovědět

Pepek Vyskoč v sukni

Jiří Kolumberský,2019-03-21 22:36:14

Jak vidno, zeleným socialistům nestačil jejich experiment ze sedmdesátých let v Kambodži, sice tři miliony mrtvých, ale jinak to byla, v očích zelených aktivistů, báječná ekologická sociálně spravedlivá společnost. Nyní si brousí zuby na celý svět pod vedením retardované Gréty. Hesla: uhlí patří pod zem atd...Jen "čistá" energie a veganství...
Veganství je v mých očích něco na úrovni koprofágie. I kanibal má přirozenější stravu, jsme omnivores, neboli všežravci. Čisté energie? Jaderná energie je naprosto čistá, ale zeleným socialistům nevoní. Mlátičky na ptáky fungují, jen když fouká, solární panely rády slunce. Vodní elektrárny zeleným socialistům také příliš nevoní, než vodní díla, tak raději smrduté bažiny plné komárů a další havěti.
Sumasumárum, následníci retardované Gréty se svými "obnovitelnými" zdroji mohou mezi přežvykováním trav a kořínků a pěšími ekologickými přesuny mezi kontinenty přemýšlet jen o dvou možných cestách: do hlubokého středověku nebo se probudí do reálu. Třetí cesta neexistuje.

Odpovědět


Re: Pepek Vyskoč v sukni

Pavel Brož,2019-03-21 23:59:42

Myslím, že je zbytečné používat urážky jako "retardovaná Gréta" atd.. Je to dítě, má nárok na to světu nerozumět, kor když se tolik mainstreamových médií předhání v popisování blízké ekologické apokalypsy. Články v těchto médiích přitom píšou dospělí lidé.

Dnes jsem v nějakém časopisu četl článek od Lukáše Kovandy, a mohu se s ním naprosto ztotožnit. Chyba není v tom dítěti, ale v tom, jak její naivní/nedospělé/pomýlené/dosaďtesicochcete gesto bylo mediálně nafouknuto a významově přeceněno. Kým asi, Grétou samotnou? Nebo je to ve skutečnosti známka toho, jak současná společnost někoho v jeden moment hystericky postaví na piedestal prý navzdory nízkému věku nebývalé to moudrosti, a v následující moment ho dokonale dehonestuje?

Odpovědět


Re: Re: Pepek Vyskoč v sukni

,2019-03-22 07:36:22

Odpovědět


Re: Re: Re: Pepek Vyskoč v sukni

Milan Krnic,2019-03-22 10:29:01

Nikdo není vytržený z kauzality, tedy z tohoto pohledu nikdo za nic nemůže. Ona však sama říká, že na ní okolí vliv nemá, a je tedy postižená (epistemicky), a postižení lze nazvat retardací. Jaký z toho máte pocit, je krásné, užijte si ho, ale spíš si ho nechte někam na dovolenou, atp., kde to stojí za to :). Z jejího pohledu je pak prostě pitomá, a z toho možná vyroste. A který pohled je lepší? Já myslím, že je jedno, jak stav popíšeme. :)

Odpovědět

Nezbývá než vzdát hold

Pavel Brož,2019-03-21 21:05:18

Karlu Havlíčku Borovskému, dovoluji si ho citovat:

"Tak to chodí na tom světě
každičkej den jinak,
dneska tě maj za svatýho,
zejtra budeš sviňák."

Odpovědět

Jedna země to zvládla

Petr Skála1,2019-03-21 19:47:34

Existuje země, kde během čtyř let snížili emise o více jak 90%. Možná, že současní ekologičtí aktivisté mají tuto zemi a její tehdejší režim jako vzor. Rudí Khmérové v Kambodži to dokázali, těch pár milionů mrtvých není třeba brát v úvahu, když se kácí les ... No, znáte to.

Odpovědět


Re: Jedna země to zvládla

Jan Novák9,2019-03-21 20:38:37

Bohužel od té doby co byli němci poraženi v Evropě není dost lidí kteří jsou ochotní a schopní provést genocidu. Je tedy nutné dovézt Afričany kteří takové schopnosti prokázali mnohokrát (Rwanda, Čad, Sůdán...) a Araby (Talibán, ISIS, celá historie Mohamedem počínaje). Navíc obě etnika jsou zvyklá žít v chatrčích a chudobě se zanedbatelnou produkcí CO2. Takže produkce CO2 je kompletně vyřešena "etnickým nahrazením (rozuměj plošnou genocidou původního obyvatelstva)

Odpovědět


Re: Re: Jedna země to zvládla

Petr Nováček,2019-03-21 21:12:13

JJ máte pravdu, plošná genocida. Neexistuje ani jedna země, kde je IQ nad 90 a přitom by porodnost byla vyšší než 2,07 nutná pro udržení populace. Pokud bude migrace pokračovat, tak jako dosud, tak se rasy v Evropě namísí. Výsledná rasa ale bude mít IQ pod 90 a další migrací se bude snižovat. Lidi s nízkým IQ nebudou schopni řešit základní věci, stačí jedna nemoc a nikdo nevymyslí lék, nikdo nevymyslí ochranu plodin před škůdci, nikdo nebude plánovat. Afriku nebude mít kdo živit.

Radost budou mít Číňani a Japonci, stanou se nadobro vládci planety. Pokud tedy migraci od nás neokopírují.

Nicméně než se tak stane, tak to bude trvat ještě hodně dlouho. Za tu dobu se může stát cokoliv, možná se běloši proberou, možná někdo vymyslí geneticky selektivní virus jehož pomocí populaci v africe omezí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jedna země to zvládla

Jiri Naxera,2019-03-22 00:41:23

Zatím bledé tváře vymyslely nikoli geneticky selektivní vir, ale několik o nic méně smrtelných memů, až na to že je velmi selektivně zaměřuje sám na sebe. Viz třeba šílenství ve jménu politické korektnosti a pár podobných témat, která se v našich krajích (možná právě díky 4 desetilích se švejkováním komunistických nesmyslů) naštěstí projevují jen velmi málo. Což bohužel neplatí o ekonáboženství.
Každopádně se mě zdá, že je to naopak jasný projev degeneraci naší civilizace, né těch jiných.
(a s tou genocidou, nespletl jste si web? Podobné návrhy bych čekal spíš na webu některých příroděžel i parlamentních stran)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Jedna země to zvládla

Pavel Brož,2019-03-22 23:01:06

Tak jsem si teprve teď přečetl všechny příspěvky, a také mám pocit, že si někteří komentátoři spletli web. Zelené stále považuji za potenciální hrozbu pro svobodnou společnost (svůj potenciál mj. předvedli prosazením solárního tunelu za 900 GigaKč, a nepochybuji, že mají na víc), nicméně hnědou (a ani rudou) za lepší alternativu k zelené opravdu nepovažuji. Stejně tak souhlasím s Vámi, že některé dnešní fenomény jsou jasným projevem degenerace naší civilizace. Diktát politické korektnosti a spol. je pouze dalším z extrémů, stejně jako ty zelené, rudé nebo hnědé recepty na spásu společnosti. Bohužel spousta lidí si myslí, že nejlepším lékem na jeden extrém je přiklonit se k extrému jinému. Historie už mnohokrát ukázala, že není.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Jedna země to zvládla

Jan Novák9,2019-03-23 07:01:50

Neřekl bych že některý příspěvek považuje rudou nebo hnědou za alternativu k zelené.
Naopak všechny si stěžují že Rudá, Hnědá a zelená se spojily do jednoho celku nazvaného např. v USA New Green Deal, kde se metody, propaganda a zdůvodnění vhodně kombinují aby bylo dosaženo maximálního efektu manipulace. Zdánlivě roztříštěný přístup je záměrný protože jednotná politika se neosvědčila a dnes není problém přizpůsobit propagandu na míru až na úroveň jednotlivce, alespoň na intenetu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jedna země to zvládla

Milan Krnic,2019-03-23 09:03:11

V přírodě se určitost střídá s neurčitostí, a tedy se nám může zdát, že je ten komplexní systém záměrně takový, jaký je. Pokud se podíváme blíž, zjistíme, že jednotlivci jsou různí a celek takto vyplývá přirozeně. To, že se na tom někdo sveze (udržitelnost stabilních konstruktů, jako je např. právo nebo pravda, koreluje s mírou chaosu), protože to vyhovuje jeho kšeftům, je věc jiná, ač může podporovat iluzi toho záměru.
Shit happens to everyone.
PS redakci, původní foto Gréty mi přišlo nevinnější.
http://www.osel.cz/_clanky/m1wa.jpeg

Odpovědět


Re: Re: Jedna země to zvládla

Jan Šimůnek,2019-03-22 07:44:47

Existuje práce, kde více-méně mimochodem (zabývali se vztahem IQ a intenzity prožívání náboženství) zjistili, že v islámských zemích, vyjma nejbohatších států (kde to asi kompenzuje dovoz nevěst z ciziny), je drsně nízké průměrné IQ, někde až v blízkosti 60 (což naměřili nedávno zesnulé gorile Kiki, která se naučila znakovku, takže na ni mohly být nasazeny i některé verbální testy).
Právě tím, že je to v podstatě vedlejší nález u jiným směrem zaměřené studie, jsou pro mě tyto výsledky věrohodné.

A, pochopitelně, našli negativní korelaci IQ a intenzity prožívání náboženství a pak to ještě potvrdili tím, že jim ten samý vztah (byť ne s tak drastickými rozdíly) vyšel i při porovnání jednotlivých států USA mezi sebou. Čili tenhle vztah můžeme mít také za téměř jistý.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jedna země to zvládla

Miroslav Stuchlík,2019-03-22 18:40:21

Ono to ekologické a politkorektnické šílenství přichází právě ze zemí, kde by podle vás ta inteligence měla být nejvyšší. Neni v tom trochu rozpor?

Odpovědět


Re: Re: Re: Jedna země to zvládla

Václav Dvořák,2019-03-22 22:28:12

Tolik demagogických výlevů pod jedním článkem. Zelení jsou poš*ci, ale když se inteligentní lidi za což považuji čtenáře tohoto magazínu, sníží k takovým názorům (tím nemyslím jen polemika kolem IQ) je to větší problém...

No a aby ti Arabové a Afričani mohli vůbec vyplnit nějaký IQ test potřebují určité vzdělání tj. naučit se logicky myslet, pochopit přečtený text (pokud umí číst) případně piktogramy, umět samostatně odvozovat závěry, mít základní geometrické a matematické znalosti a hlavně mít opravdový zájem takový test vůbec vyplnit. Jinak můžou klidně zaškrtávat odpovědí náhodně. Náboženství a vymývání mozků jejich vůdci včetně protizápadní propagandy v tom samozřejmě hrají roli.

Odpovědět


Příspěvek smazán

,2019-03-22 20:37:33

Pane Kostko,
s propagací genocidy jste tady opravdu špatně.

Admin stránky.

Odpovědět

Zelení v Německu by měli dostat možnost,

Richard Vacek,2019-03-21 18:46:34

aby ostatním ukázali, kudy cesta nevede a kam se dostaneme, když rozum nahradíme dobrými úmysly. Proto podporuji v Německu všechny ty skvělé věci, které nechci, aby byly u nás. Více větrníků, více fotovoltaiky, zavřít jaderky, zakázat uhlí, na silnicích jen elektromobily.

Odpovědět


Re: Zelení v Německu by měli dostat možnost,

Milan Krnic,2019-03-21 18:51:15

Národní veganství, jen nevím, co by při takovém počtu hlav žrala zvířátka.
Gréta na to, že je postižená, celkem válí, holka naše nezávislá (asi z kauzality vytržené, zázračné to dítě).

Odpovědět


Re: Zelení v Německu by měli dostat možnost,

Petr Nováček,2019-03-21 21:02:31

V Německu dali přednost ekologii před bezpečností. Mají plán mít OZE a v době, kdy nefouká a nesvítí budou spalovat plyn z Ruska. Jaderky jsou sice ekologické, ale musí jet neustále. Jako doplněk k OZE se nehodí, zastavovat jaderku když svítí a fouká není praktické. Jenže Rusové mohou zavřít kohout s plynem a Němci budou nahraní.
Podobně Němci kašlou na bezpečnost v otázce migrace, raději dávají přednost penězům a aby se ekonomika točila. Bez migrantů by se téměř nestavěly byty, protože o hodně více lidí zemře než se rodí. Úbytkem obyvatel by došlo by k celkovému omezení spotřeby, firmy by měly nižší zisky.

Odpovědět


Re: Re: Zelení v Německu by měli dostat možnost,

Jarda Votruba,2019-03-22 08:07:44

omyl. Němci nahraní nebudou. Němci z Mnichova přesměrují elektřinu od nás k nim.
Jak jednoduché. Tady sice bude blackout, ale německá sít to ustojí. A ty naše odpojovací trafa za neskutečný prachy nám budou na prd.

Odpovědět


Re: Re: Zelení v Německu by měli dostat možnost,

Lubomír Sopůšek,2019-04-03 12:39:21

Spalovat plyn a tím vypouštět CO2 je přednost ekologie?

Odpovědět


Re: Zelení v Německu by měli dostat možnost,

Roman Gramblička,2019-03-22 10:48:34

Já bych i s váma souhlasil, pokud by Německo nebyla vedoucí evropská ekonomika a ČR defakto její kolonie (resp. další spolkový stát). Takhle mně to poněkud děsí

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz