Nový fenomén politologie: Lídři tlučhubové jsou horší než lháři  
Podle amerického filozofa Harryho Frankfurta je "bullshit" hromadou toxických a manipulujících nesmyslů, které mlží o skutečných úmyslech svého tvůrce. Teď takové bullshity tahají do politiky populističtí "lídři tlučhubové", kteří možná očarují masy sympatizantů, ale člověk s pudem sebezáchovy by jim neměl věřit jediné slovo.
Lídři tlučhubové. Kredit: Isac Nóbrega/PR / Wikimedia Commons.
Lídři tlučhubové. Kredit: Isac Nóbrega/PR / Wikimedia Commons.

V současnosti devadesátiletý Harry Gordon Frankfurt je emeritním profesorem filozofie na Princetonu. Je to odborník na etiku a filozofii mysli. V roce 1986 publikoval velmi vlivnou esej „On Bullshit“, která pak v roce 2005 vyšla v knižní podobě a na dlouhou dobu prorazila mezi bestselery. Téhož roku vyšla i česky jako „Sračka“, což možná přilákalo ne zcela správné publikum.


Podle Franka není lež „lie“ totéž jako hromada nesmyslů (slušně řečeno), čili „bullshit“. Lež je pro něj otevřená hra. Lhář zná pravdu, vlastně se pravdě nemůže vyhnout a svým způsobem ji ctí. Lhář své lhaní přesně zacílí a snaží se, aby pravdu skryl. Proto je lháře obvykle snadné chytit za nos s odkázat do patřičných mezí.


S bullshity to bývá horší. Pro filozofy je teď „bullshit“ přímo odborný termín, který odkazuje na to, co je pronášeno či přímo propagováno bez ohledu na pravdu. V běžném slangu je „bullshit“ prostě hromada nesmyslů, podle Franka je to zrádná, zavádějící a veskrze zlá hromada nesmyslů. Když někdo používá bullshity v tomto vyhraněném smyslu, tak jeho cílem je za každou cenu přesvědčit ostatní, bez sebemenšího ohledu na pravdu.


V posledních letech bullshity vtekly do politiky. A politologové jsou fascinováni a zároveň konsternováni. Jak nedávno napsala Marianna Fotaki z americké Harvard University a britské University of Warwick se svými kolegy v online vědeckém magazínu The Conversation, bullshit je teď novým politickým hitem. V řadě zemí se objevují různě úspěšní politici, pro které jsou hromady nesmyslů denním chlebem a ústřední politickou strategií. Tím si získávají u některých voličů sympatie a u jiných zase sklízejí intenzivní odpor, takže z podstaty věci nesmírně rozdmýchávají polarizaci společnosti. Fotaki a spol. na toto téma publikovali studii v odborném časopise s příznačným názvem Leadership.

 

Marianna Fotaki. Kredit: M. Fotaki.
Marianna Fotaki. Kredit: M. Fotaki.

Vrcholné politiky, kteří vsadili celou kariéru na bullshity, badatelé označují jako „bullshit artists“. Slangově to jsou lidé, kterým nemůžete věřit ani slovo. Česky bychom jim mohli říkat třeba „mistři sračkáři“ anebo „baroni prášilové“, případně „lídři tlučhubové“. Tito politici pracují s klevetami, polopravdami, manipulacemi i se zjevnou lží a míchají je do třaskavé směsi, často se silným odérem populismu, kterou pak používají k prosazování svých cílů, například k delegitimizaci politické opozice nebo svých protivníků. Ukázkovými příklady takových politiků jsou Donald Trump nebo Boris Johnson, ale jsou dnes k vidění v mnoha zemích, včetně té naší.

 

Trump, Johnson nebo někdo jim podobný něco plácne a hned se to začne šířit připravenými sítěmi příznivců na sociálních médiích. Když se proti tomu někdo ohradí nebo se to snaží uvést na pravou míru, tak obvykle jen přilévá olej do ohně a šíří „bullshit“ dál. Mediální odborníci totiž upozorňují, že pouhé opakování takového bullshitu, byť ve snaze ho vyvrátit či odmítnout, vede kvůli mechanismům fungování lidského mozku k tomu, že takový nesmysl paradoxně získává na věrohodnosti. Takové chyby dělá na sociálních sítích dennodenně ohromné množství lidí a někdy to je i záměr, když se trollové vydávají za příznivce opačného tábora. Extrémně záleží na tom, jak je takové vyvracení či odmítání „bullshitů“ podané. Je zásadní v komentáři uvést, jak je to správně, sdělit kdo a proč tímto způsobem klame obecenstvo a hlavně neopakovat a nemnožit samotný „bullshit“.

 

On Bullshit. Kredit: Princeton University Press.
On Bullshit. Kredit: Princeton University Press.

Když takový lídr tlučhuba namíchá svůj toxický koktejl, tak je sice nezbytné, aby věrohodná média uváděla věci na pravou míru, ale podle odborníků je to pomalé a podle všeho vlastně marné. Produkty tlučhubů jsou jako kouř. Je obtížné je uchopit. Není jasné, které části poselství jsou myšlené vážně, které jsou jenom sláma na vycpání a co je řečeno pro zábavu. Není jasné, co je fakt, co je jenom dojem. Proto je obtížné lídra tlučhubu volat k odpovědnosti nebo ho přistihnout při lži.

 

A právě proto jsou podle Fotaki a spol. lídři tlučhubové tak nebezpeční. Když někdo jasně lže, tak je ho možné konfrontovat s fakty a vysmát se mu. S bullshity to není tak snadné. Političtí tlučhubové záměrně balancují na hraně mezi pravdou a lží. Jejich bullshity se nabalují na již existující lži a předsudky a pořádnou šťávu jim dodávají fantazie vyvěrající z nostalgií a konspirací.


Co s tím? Mohli bychom se dívat na lídry tlučhuby jako na šiřitele infekce. Bakterie nebo viry nemá smysl uvádět na pravou míru. Chce to vhodné „vakcíny“, které by imunizovaly veřejnost. Badatelé k tomu dodávají, že život v postfaktické době, v níž se někteří politici snaží ovládnout prostor jako lídři tlučhubové, klade velké nároky na občanskou společnost. Když v takové době chtějí lidé něco změnit, tak podle nich musejí na ulici, být hodně slyšet a aktivně se podílet na politice.

Video: Turning Fear into Purpose | Marianna Fotaki | TEDx



Literatura
The Conversation 12. 11. 2019, Leadership online 12. 3. 2019.

Datum: 09.12.2019
Tisk článku

Související články:

Dělají z nás liberály a konzervativce geny?     Autor: Josef Pazdera (07.08.2015)
Pomohou proti prolhaným zprávám mediální psychologické vakcíny?     Autor: Stanislav Mihulka (24.01.2017)
Jak změnit konzervativce v liberála? Psychologové to dokázali v experimentu     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2017)



Diskuze:

Diskuze je ukazkou toho ze clanek ma pravdu

Zdenko Sekera,2019-12-16 12:14:07

Jednim z metod siritelu bulshitu je redeni pravdy a rozvrat spolecnosti. A nejhorsi na tom je ze cim chytrejsi clovek tim vice veri ze on tu pravdu prokouk a ze na kazde klebete cosi je. Dalhe diskuze je toho ukazkou. Autor spravne pomenoval problem a co je odpovedi?
Napadani autora, prirovnavani k rudemu pravu, obhajoba Trumpa (jeden z nejhorsich prezidentu USA) ale to vsechno ve jmenu sveho ega protoze ja to vim vsechno nejlepe.

Odpovědět


Re: Diskuze je ukazkou toho ze clanek ma pravdu

Václav Dvořák,2019-12-18 01:14:09

Řešení je myslím jednoduché - spoléhat se na vlastní rozum a znalosti, ale předpokladem je právě značný rozsah znalostí(mezioborový) a schopnost analýzy tj. mít zažitou metodiku, jak se dopátrat v složitém prostoru proměnných správného výsledku.

Většina studovaných lidí - v jednom oboru, byť v něm dosáhli excelence, bohužel mimo tento svůj obor bude v koncích, a nerozezná ani základní argumentační faily, jelikož nevidí a nechápe ani ty nejjasnější vylhané argumenty - které jsou samozřejmě tomu, kdo je v dané oblasti dostatečně poučen (ideálně odborník v libovolném jiném oboru), bezprostředně jasné. A toto je problém i v ČR, kde je díky komunismu hodně lidí vzdělaných v úzkém (technickém) oboru a naučených nevidět a nevnímat souvislosti. Takže si pak mimo svůj obor (kde jsou samozřejmě suverénní) nechají nabulíkovat v podstatě cokoli. Ať je to Bureš nebo kdokoli jiný s pragmatickým přístupem (který je podobný technokratickému a pragmatickému přístupu, na který jsou zvyklí v rámci svého vzdělání), tak ho budou poslouchat.

Proto soudím, že bude velmi těžké v této republice cokoli změnit, pokud lidi na klíčových místech mají takový profil. Očekávám dlouhou vládu ANO, kde se sjednotí jak technokrati tak i populisti svorně pod jednu stuhu...

Odpovědět

Tlučhubové

Zdeněk Smutný,2019-12-13 03:05:42

Žasnu co v Česku a zde na Oslovi je takových tlučhubů o kterých zde článek pojednává.

Odpovědět

Otázka menšího zla

Jan Novák9,2019-12-11 20:54:09

Koukám že OSEL se asi chce přejmenovat na Rudé Právo, a já Rudé Právo nečtu, tak velikou prdel nemám.

Pokud si mám vybrat mezi pravdou smíchanou s polopravdou a nějakým tím bulshitem s tím že dotyčný politik alespoň vypadá že by mohl řešit co MĚ pálí...

...a jiným politikem který vyloženě lže, jeho politika MĚ škodí a je pro MÉ přežití detrimentální...

...tak beru toho prvního.

Samotný název populista znamená někoho kdo dělá něco pro lidi.

Odpovědět

Tento příspěve na osel.cz NEPATŘÍ

Vili Novak,2019-12-11 13:06:31

Tento příspěvek je v duchu propagandy, které jsme v poslední době vysteveni. Je velmi zavádějící -
za "tlučhuby" tam jsou fackovaný panáka Trump, Johnoson a Borsonaro. Viděl jsem rozhodovor s Bonsonarem.
Měl velmi rozumné názory. A co tlučhuba Merkelová? Ta těžce svou hubou poškodila Evropu. Proč tam není?
Ne, prosím, takové články už na osla nedávajte, zatím je to stále povzbuzující čtení (až na tento článek)!!

Odpovědět


Re: Tento příspěve na osel.cz NEPATŘÍ

Jan Novák9,2019-12-13 12:51:50

Merkelovou do toho netahejte, té se to netýká.

Merkelová není tlučhuba, ta vědomě lže a moc dobře ví co to znamená. Záměrná lež není bullshit. Je to prostě lež, podvod a v jejím případě i vlastizrada.

Angela Merkel před DEVÍTI lety, tj. PŘED TÍM NEŽ POZVALA IMIGRANTY:

https://www.theguardian.com/world/2010/oct/17/angela-merkel-german-multiculturalism-failed

Odpovědět


Re: Re: Tento příspěve na osel.cz NEPATŘÍ

Václav Dvořák,2019-12-13 21:16:32

Merkelová nemusí lhát, je prostě pragmatická v tom, že vystihla nálady v Německu a zatím jí vše 100% vyšlo. Včetně tahu s imigranty, kteří v první vlně, kdy odcházeli nejschopnější, pomohli doplnit nedostatek pracovní síly v zemi. Vůči ostatním státům to bylo krapet egoistické, ale každý politik si hledí hlavně toho, aby byl znovuzvolen doma. Německo je stále superúspěšná mašina Evropy a dokud to tak bude, tak jsou stejně nějaké názory jestli lže anebo ne bezpředmětné. To totiž zhodnotí až s odstupem historie.

Odpovědět

David Oplatek,2019-12-11 08:19:53

O myslenkove vakcinaci psal ve sve knize Buh jako psychicky virus uz Petr Bakalar. Tenkrat se mu ale vsichni vysmali, protoze do nabozenstvi se nekope. Tak si americti vedci nasli neco jineho a politika se ukazala jako spravna volba.

Odpovědět

tohle už i na Oslovi?

Jiří Menšík,2019-12-10 21:30:30

Na Osla chodím číst články o vědě. Tím myslím o skutečné vědě jako je Fyzika, Chemie, Biologie atd., ne o blábolech levicových tlachalů co si říkají filozofové.

Vulgární politický článek o "Bulshitu" s fotografií Orbána je zatím s velkým odstupem to nejhorší, co jsem tady četl.

Odpovědět


Re: tohle už i na Oslovi?

Karel Marecek,2019-12-11 06:11:59

Tak Orbán to není, myslím, že to je president brasilie. Ale jinak souhlas, toto je spíše politické školení z 80 let než článek o vědě, asi někomu schází styl žurnalistiky o vědě jaká byla před rokem 89 :(

Odpovědět

Bullshit

Mojmir Kosco,2019-12-10 10:20:00

Poměrně běžná praxe kdy se neodpovídá na otázku nebo se z otazky kroutí nebo se da na něco jineho anebo se prevede na osobní útok. A je to ve všech úrovních společnosti .Viz zde na oslu různé osobni útoky jak v článcích nebo diskuzy pod.

Odpovědět

Novým fenoménem politologie

Richard Vacek,2019-12-09 17:02:16

je snad to, že volební vítězství je zpochybňováno a vítěz je napadán všemožnými mimopolitickými prostředky. Armády právníků hledají i v hluboké minulosti události, které by se daly využít k napadání vítěze. Občan žasne, že mikulášská besídka nebo návštěva prostitutky kdysi před 20 lety mohou vést k odvolání politika.

Odpovědět


Re: Novým fenoménem politologie

Matej Čiernik,2019-12-09 19:15:52

...to je jeden extrém. Je istá krajina máličko východne od Česka, kde bola mafiánska prostitútka vymenovaná za poradkyňu premiéra a kopa kamarátov zrejmého objednávateľa vraždy (či vrážd)naďalej funguje v politike, a všetci sa tvária, akože čo chcete, veď sa nič nestalo. Ani to nepovažujú za potrebné nejako obkecávať - však viete, ľudia sú teľatá...

Odpovědět


Re: Re: Novým fenoménem politologie

Karel Marecek,2019-12-11 06:14:18

Na to se dá odpovědět že za presidentku máte podvodnicu co zajímavě řešila právní praxu atd. :D

Ale k věci, přesně toto se dalo čekat podobným politruckým článkem, kdy pan Mihulka místo seriózní debaty rozdmíchává flamediskusi ALA hospodská debata.

Za mě je to nejhorší článek za posledních minimálně 10 let nebo druhá možnost, plní přesně to co vyvolal, pak je otázka proč?

Odpovědět

Ešte cý

Marek Hrabčák,2019-12-09 16:41:49

Odpovědět


Re: Ešte chýba

Marek Hrabčák,2019-12-09 16:48:04

autorovi príspevku doplniť k tým dvom (údajným) tlčhubom aj toho Maďara a Poliaka a už bude Svätá trojica - pardon štvorica najväčších ZLODUCHOV sveta kompletná.
Len osobne mám dojem, že skôr tu šíri dristy niekto iný.
Tam kde chýbajú fakty, nastupuje osočovanie či morálne vyvyšovanie nad súpera.
Pripomína mi to staré známe:
"... ale my nelynčujeme černochov !"

Odpovědět

Cesta do pekla

Emil S,2019-12-09 15:12:01

je vždy dláždená tými najlepšími úmyslami. V tomto prípade nám akademici ponúkajú...čo?
1) Ministerstvo pravdy, ktoré rozhodne čo občania môžu počuť, alebo
2) Ak občania nie sú schopní rozoznať bullshit, potom im zoberme volebné právo, samozrejme pre dobro veci, ako inak.
Presne takto vyzerajú nesmelé začiatky despotických režimov. A ak im to poviete, budú prví, kto sa bude odvolávať na slobodu zverejňovať svoj názor.

Odpovědět


Re: Cesta do pekla

Jiří Menšík,2019-12-10 21:51:11

Ony ty začátky nejsou zase tak nesmělé. Zrovna takové dobré úmysly měli komunisté v roce 1948. Mysleli to strašně dobře, všem chtěli pomáhat a můj praděda byl na straně zla, protože nechtěl odevzdat ten kousek pole co měl. K tomu chodil do kostela, takže pokrokovým, solidárním a tolerantním komunistům nezbylo jiné řešení, než jeho zpátečnické rodině strašně ublížit.

Když docházejí argumenty, je třeba a priori odmítnout celou debatu a k tomu je tohle nařčení z Bulshitu vymyšlené.

Odpovědět

?

Václav Dvořák,2019-12-09 13:26:35

Podle diskuze se zdá, že potrefené husy se hojně ozvaly... Ostatně soudím, že tato mémově-virová infekce, pokud bych vycházel z článku, se už rozšířila všude. Z tohoto úhlu pohledu pak dává smysl proč jak Klaus tak Zeman dlouhodobě nenávidí občanskou společnost a její spolkovou činnost, ten druhý si ji dokonce přejmenoval na Kavárnu, čímž se mu dál podařilo aktivizovat rozpory ve společnosti.
Vypadá to tak, že tvrdá propaganda, tak jak jsme ji znali z minulých desetiletí se v současné "tekuté době", kdy díky novým médiím není už možné informace tvrdě cenzurovat a kontrolovat, se úspěšně transformovala právě do tohoto stylu bullshit komunikace.

Odpovědět


Re: ?

Milan Nespěšný,2019-12-10 07:51:22

Zdá se, že hodně přeceňujete svůj úsudek pokud vycházíme z Vaší reakce a úhlu pohledu z okna na Smetanově nábř. 1012/2, 110 00 Staré Město.

Odpovědět


Re: Re: ?

Karel Marecek,2019-12-11 06:18:29

No nemyslím, četl jsem noviny z první republiky a podobné žvásty měli politici vždy, to samé platí, když nás učili dějepis i o středověku.

Takže autor knihy popsal sice něco co reálně existuje, takže samotný fakt popsal co je, ale když přečtu článek, podívám na výběr fotky, styl psaní, tak to už není článek o popisu ala věda, ale politrucká výchova, jako před rokem 89.
Asi jste tu dobu nezažil, doporučuju jít do knihovny a přečíst nějaký vědeckopopulární časopis z roku např. 1985, budute překvapený, že styl je jako přes kopírák u ohoto článku :(

Odpovědět


Re: Re: Re: ?

Václav Dvořák,2019-12-18 01:24:30

Na té době bullshitové je určitý pozitivní rys v tom, že komunikace už není o jednotlivé informaci, která je nám dána shůry (politbyrem nebo vědeckým ústavem), ale je naopak podána jako celkový OBJEKT, který obsahuje s informací i postoje, doporučené metody pochopení, hodnoty a kontext. Leckdy je to toxický objekt, ale komplexní s mnoha vrstvami. Takže přezevšechno si myslím, že jde o vyšší LEVEL komunikace, i když v současné epoše většinou veskrze zavirovaný a prohnilý.
Je potřeba to akceptovat a naučit se tímto typem "informací" nebo lépe řečeno sdělení pracovat, prostě svět se stává díky novým médiím s novými možnostmi (v souladu s McLuhanem) zase složitější.

Odpovědět

Prosté

Antonín Nezdvořák,2019-12-09 11:01:05

U nás jsou bulšiťáci jasní, ČT, ČRo, Bakala, Křetínský, TI, Piráti aspol. a v neposlední řadě Chvilkaři se svojí partou nasranej výčepáků.

Odpovědět

ANO, nelze nesouhlasit.

Milan Nespěšný,2019-12-09 10:29:08

Věda se stala dětinskou?


Opsáno z facebooku:

"Osmiletá přednášela ve španělském parlamentu o transsexualitě. Čtrnáctiletý je mediálním expertem na odhalování fake news. Šestnáctiletá vyhrožuje světovým politikům na summitech "pádem systému". Už chybí jen ten kůň v senátu.
A pak přijdou barbaři."
Já se ptám: kteří?

Odpovědět

Gratulujem

Jan Pastrnak,2019-12-09 09:47:29

Gratulujem panu profesorovi, vymyslel si vlastnu odnoz "vedy". Sucasny medialny priestor je plny polopravd, propagandy a manipulacii. Ked to vie niekto efektivne vyuzit, je pomerne komplikovane ho zdiskreditovat. A pokial bude tento antisystem fungovat, bude mat pan profesor, "vsetkeho schopni" politici a dalsi paraziti o zivobytie urcite postarane.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz