Houbičky a LSD versus alkohol, kokain,…  
Psychedelika (v překladu z řečtiny „duše zjevnosti“) jsou látky, které nám mění mysl. Jejich rekreační užívání je u nás zakázané. K těm rozšířeným patří LSD, DMT, 2C-B, meskalin, salvinorin A, peyotl, látky v semenech některých svlačců (havajská růže). Nejznámějším přírodním zdrojem jsou psilocybinové houby. Jediné, co je na psychedelických drogách sympatické je to, že nejsou toxické, a proto se jimi nelze tak snadno předávkovat ani otrávit.
Přírodní zdroj psylocybinu – lysohlávka. Kredit: CC 0  Public Domain
Přírodní zdroj psilocybinu – lysohlávka. Kredit: CC 0 Public Domain

Sborník americké Akademie věd včera zveřejnil výsledky studie, která zjišťovala, co s námi  provádějí psychedelika. Podepsán je po dní kolektiv z Yale univerzity vedený  Molly Crockettovou. V tomto případě nešlo o laboratorní testy, ale výzkumníci sbírali data v terénu. Přesněji řečeno vyrazili na půl tuctu hudebních a uměleckých festivalů pod širým nebem, kde se jejich objektem zájmu stali účastníci happeningů.

 

Matthias Forstmann, první autor článku. Psychedelika zvyšují empatii po delší dobu, než se soudilo. Yale.
Matthias Forstmann, první autor článku. Psychedelika zvyšují empatii po delší dobu, než se soudilo. Yale.

Celkem bylo ochotno spolupracovat a vypovídat o zkušenosti a zážitcích, více než 1200 účastníků. Co tedy vědátoři testováním na akcích v USA a ve Velké Británii zjistili?

Účastníci, kteří si vzali  „magické houbičky“ (psilocybin), nebo LSD, si přivodili stav, kterému vědci říkají hluboké transformační zážitky. Zajímavé na tom je, že svého tripu vyšli se změněnými morálními hodnotami s pocity sociální propojenosti, pozitivní náladou a větší mírou empatie. Nejvýraznější účinky se u nich projevily během posledních 24 hodin, ale i pak přetrvávaly a měly dlouhodobější trvání.

 

Havajská růže (Argyreia nervosa). Kredit: Loi Miao, CC 0.
Havajská růže (Argyreia nervosa). Kredit: Loi Miao, CC 0.

U vrstevníků, kteří se sjeli kokainem, opioidy nebo alkoholem, k podobným transformačním zážitkům a zlepšení nálady, ani k projevům zvýšené míry empatie, nedocházelo. Laicky řečeno, místo pozitivních efektů si uhnali blbou náladu s kocovinou.

 

Závěr

Aby nedošlo k omylu. Výsledky studie nejsou doporučením k užívání psychedelik. Pochopitelně, že i v jejich případě jde o návykové látky (byť jen mírně) a jejich dlouhodobé používání nedělá s našimi tělesnými schránkami a mozkem nic, o co bychom měli stát. Sledování škodlivosti drog šlo v tomto případě stranou. Význam studie spočívá v něčem jiném. V reálu se potvrdilo něco, co již dříve prosakovalo z laboratorních pokusů. Nový poznatek by měl přispět ke změně legislativy těchto látek a psychiatrům vést ruku při psaní recepisu u pacientů, u nichž hrozí, že bez chemie nejsou schopni stavy úzkosti a deprese zvládnout.   

Molly Crockettové v TED:  „Beware neuro-bunk“ (Pozor na neuro-žvanění)


Literatura

Matthias Forstmann el al., "Transformative experience and social connectedness mediate the mood-enhancing effects of psychedelic use in naturalistic settings," PNAS (2020). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1918477117

Datum: 21.01.2020
Tisk článku

Související články:

Elixír života Angela Marianiho     Autor: Miloslav Pouzar (03.05.2016)
Léčba závislostí „rájem“     Autor: Martina Štěpánová (16.10.2016)
Býva vám po alkohole zle? Trochu aplikovanej vedy môže pomôcť     Autor: Matej Čiernik (18.10.2017)
Alkohol, kofeín a srdce     Autor: Matej Čiernik (18.03.2019)
Kratom     Autor: Miloslav Pouzar (28.05.2019)



Diskuze:

Josef Pazdera

,2020-01-28 14:03:06

Nepřísluší mi komentovat ani závěry výzkumu, ani zdejší diskusi, protože nemám vlastní zkušenosti, ani s houbičkami, a ani s LSD. Dovolím si ale odbočku k níž mne přivedla realita v naší domácnosti čítající momentálně dvě osoby různého pohlaví. Oba pijeme kávu. Hodně kávy. V průměru posledních dvanácti let asi tak 6 – 8 šálků denně. Leze to do peněz, a tak kupujeme Jihlavanku v kilovém balení (v akci bývá za 119,- Kč/kg. Většinou je výborná, ale jsou i šarže, které nestojí za nic a smrdí myšinou). Tu dobrou bereme ji na kila většinou vydrží do další slevy. Z časově úsporných důvodů se u nás káva dělá do hrnků, kterým návštěvy hanlivě říkají „kýble“ a označují nás za závisláky. Já si dělám turka, zatímco lepší polovička jedině filtrovanou nebo instantní. Přiznám se, že dokud je doma kus salámu, nemám potřebu chodit nakupovat, ani když káva dojde. Nedělá mi problém vysadit, třeba i čtrnáct dnů, tři neděle… měsíc. To si pak dávám mléko, džus, nebo jen minerálku. Někdy se k tomu uchyluji i dobrovolně, když zrovna šarže kávy nepatří k nejlepším a jsou v ní tzv. „lišky“.
U hezčí polovičky to ale je jiná káva. Někdy stačí, aby byla půl dne bez kofeinu a začnou problémy. Po dni bez kávy nastupují všechny typické znaky absťáku (nesnesitelná bolest hlavy, studený pot na čele, špatně od žaludku a pobyt na toaletě). Aby se raneček neštěstí dostal do formy, stačí hrnek kafe. Stejnou službu zajistí i tableta Ataralginu, v němž je kofein.
Pravdou je, že výše uvedený článek s kofeinem nemá nic společného, nicméně na naší domácnosti je vidět, jak látka, která pro jednoho může být brnkačka za níž netřeba želet, pro jiného osudovou záležitostí. Prsty v tom určitě hraje roli genetika (pokud je mezi čtenáři někdo, kdo se tím zabývá profesně, své genomy poskytneme k dispozici). Dost možná, že to s tou závislostí bude podobné i u látek uvedených v článku. Zjednodušování na ANO/NE, nebo HODNĚ/MÁLO je třeba brát jako kontroverzní a z neznalosti věcí jako dočasné. Změnit to bude mít šanci až tzv. perzonifikovaná medicína beroucí v úvahu to, v čem se lišíme - geny.

Odpovědět

Dokument o LSD v Cesku

Marek Fucila,2020-01-24 16:07:10

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10463665003-lsd-made-in-cssr

Odpovědět


Re: Dokument o LSD v Cesku

Florian Stanislav,2020-01-26 22:25:21

https://www.prevcentrum.cz/informace-o-drogach/lsd/
Odborníci píší, že návykovost LSD je malá, spíše stísněné pocity a divné vnímání perspektivy. To bylo koncem 1968 k vidění na obrazech nabízených k prodeji na Karlově mostě.

Odpovědět

Návykovost

Jana Toufarova,2020-01-21 20:32:28

Není tajemstvím, že US ARMY prováděla desítky let pokusy s LSD na vlastních vojácích. Mezi těmito pokusnými králíky je dnes více závisláků a nejen na LSD. V právních sporech soudy postiženým přiznávají, že 1.) LSD je návykové 2.) vznik závislosti k dalším drogám LSD významně podporuje. Spor může být do jaké míry. Právní výklad se opírá o klinické pokusy z nichž vyplynulo, že o návykovou drogu jde, i když jen mírně.

Odpovědět


Re: Návykovost

Petr Toman,2020-01-21 21:03:02

"V extrémně vysokých dávkách může vyvolat třes, závratě, slabost, ospalost, zívání, parestezie (brnění) [...] LSD není toxické, nezpůsobuje poškození jakéhokoliv orgánu ani nenavozuje závislost. [...] Rizika užití LSD jsou vždy spojená s jeho psychickými účinky, nikoliv fyzickými."
(https://github.com/czeps-org/factsheets/tree/master/pdf - odkaz z webu czeps.org)

Odpovědět


Re: Návykovost

Viktor Pepe,2020-01-21 21:21:48

příspěvek pěkný, ale soudy opravdu nejsou schopny rozhodnout jestli je psychedelikum návykové, v podstatě je to v USA tak, že čím lepšího právníka máte, tím vyšší šance že LSD bude označeno jako návykové

Odpovědět


Re: Re: Návykovost

Patrik Plihal,2020-01-21 21:29:15

Encyclopedia of Drugs and Addictive Substances se u hesla LSD uvádí: "addictive drug".

Odpovědět


Re: Návykovost

Pavel A1,2020-01-21 21:34:14

Z toho, že něco rozhodne soud, který o dané problematice nemá ani páru, nelze nic vyvozovat.

Nedávno jsem četl o rozsudku našeho nejvyššího soudu, který postavil svůj rozsudek na tom, že nějaká událost nastala v "posledním okamžiku dne". Přitom, kdo nespal na hodinách matematiky na střední škole, ví, že nic jako poslední okamžik dne neexistuje. (Neexistuje nejvyšší reálné číslo menší než 24.) Když může jeden soudce postavit svůj rozsudek na události, která se stala v neexistujícím čase, proč by nemohl jiný soudce potvrdit neexistující následky užívání nějaké látky.

Odpovědět


Re: Re: Návykovost

Radovan R,2020-01-21 23:56:44

No, okamžik je z mého pohledu časový interval nepatrné délky a ne časové razítko. A tím pádem může být posledním okamžikem, pokud trvá do dalšího dne :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Návykovost

Pavel A1,2020-01-22 23:27:18

Ne, tato vaše představa není správná. Šlo o to, kdy je platná smlouva. Soud si položil naprosto nesmyslnou otázku, kdy smlouva přestává platit. Nějak mu nedošlo, že platnost smlouvy je diskrétní funkce ano/ne, a že tady nikdy nepřestává platit (není žádný proces trvající konečný čas, kdy na začátku smlouva platí, uprostřed platí napůl a na konci neplatí a jakékoliv úvahy o definování takového procesu vedou k rozporům, což matematici vědí už asi 300 let). Smlouva prostě platí nebo neplatí. A o tom, kdy smlouva přestává platit, prohlásil, že to je v posledním okamžiku dne - tedy evidentně tím myslel timestamp.

A na základě nesmyslné úvahy, že v neexistujícím čase proběhl neexistující proces, dospěl soud k závěru, že smlouva neplatí celý poslední den své platnosti a zamítl žalobu o několik desítek tisíc korun (na které by měla žalující strana nárok, pokud by smlouva platila celý den).

Ale chápu, že pro soud je výhodné do svého řetězce úvah vedoucích k vyslovení rozsudku závést pár rozporuplných ideí. Pak totiž může snadno odůvodnit libovolný předem zaplacený rozsudek.

Odpovědět


Re: Návykovost

Jaromír Kalhota,2020-01-22 02:08:56

O tom se zmiňuje skvělý film: Jacob's Ladder
https://www.csfd.cz/film/15745-jakubuv-zebrik/prehled/

Odpovědět


Re: Návykovost

Florian Stanislav,2020-01-22 22:59:28

Zažil jsem počátkem 90. let besedu s okresním odborníkem na drogy. Vypadal hodně roztržitě až z něj vylezlo, že večer telefonoval vyléčenému narkomanovi, ten byl v pohodě, že s ním pojede na tu besedu. Ráno se dozvěděl, že v noci proskočil oknem na chodbě vysokého domu a zabil se. Nevím ovšem, co bral. LSD se uvádí ztráta pohybové koordinace a pocit stavu bez tíže.
https://ans.arim.cz/tag/intoxikace-psilocybin/ píšou
LSD:
Užití: tripy- malé papírky 5x5mm napuštěné 50 – 100 ug účinné látky. Parenterální aplikace je vzácná.klinika: nástup úč.za 30min, trvá cca 5-8hodin, zprvu euforie, entaktogeneze, poté závratě, nauzea, salivace, porucha pohybové koordinace, pocit stavu beztíže, optické a sluchové halucinace, časoprostorová desorientace,… objektivně mydriaza, nystagmus, strnulý pohled, tachyarytmie, hypertenze, hypertermie, třes, ev.křeče a koma.
Terapie: diazepam, chlazení, rehydratace, symptomatická podpora oběhu a ventilace. Neponechávat osobu bez dozoru.

Psilocybin (lysohlávka):
Užití: peroální, součást alkoholických nápojů ,sušené je možno i kouřit.
Klinika: nástup účinku za 30min, trvá cca 4-6 hodin. Zprvu se může projevit euforie „good trip“ , posléze přichází deprese „bad trip“, časoprostorová desorientace, suicidální tendence, panické ataky, plačtivost, … objektivně mydriaza, třes, tachyarytmie, zvracení, hypertermie, až koma.
Terapie: pokud pacient nezvrací sám, nevyvoláváme zvracení pro riziko vzniku křečí. Výplach žaludku, carbo adsorbens, diazepam 10mg iv., po zklidnění tiapridal 100mg či haloperidol 10mg iv., rehydratace, chlazení, neustálý dohled!

Můj názor. LSD jedovatý je. I sedláci věděli, že paličkovice nachová v žitě je jedovatá a může způsobit zmetání dobytka, to je násilné přerušení březosti. Poslední otravy námelem byly ve středověku ve Francii. Proti otravám námelem brzy v Evropě zasáhla Rakouská monarchie-byly povinná uve mlýnech hustá síta, kudy námel neprošel.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pali%C4%8Dkovice_nachov%C3%A1
"V námelu se jich objevuje více než čtyřicet. Jejich zastoupení se liší v závislosti na lokalitě pěstování. Jedná se o alkaloidy dvou strukturních typů – derivátu kyseliny lysergové (jednoduchých amidů a peptidových alkaloidů především ergotaminové, ergotoxinové a ergostinové řady) a klavinových alkaloidů"

Odpovědět


Re: Re: Návykovost

Stanislav Brabec,2020-01-23 11:42:48

Váš názor není ničím podložen. Paličkovice nachová je směsí látek. Ač jsou některé látky podobné, LSD-25 v té směsi, pokud vím, vůbec není.

Běžně užívaná dávka LSD je 0,0001 g. Lidé, kteří omylem vzali 0,1 g (1000 dávek najednou), přežili bez následků. Není známa jediná smrtelná intoxikace (s výjimkou úmrtí nemocné slonice, které bylo podáno 0,5 g LSD).

Nicméně rizika existují. LSD mění vnímání, a je s tím třeba počítat, a nenechat člověka pod vlivem bez dozoru.

Psilocybin: Ten váš popis účinků skoro vypadá, že zpola popisuje účinky jiné látky, než kterou zkoumali v NÚDZ (a která byla 100% psilocybinem).

Podávání benzodiazepinů se dnes spíš nedoporučuje. Přerušený bad trip má většinou horší následky, než když se dotyčný v tomto stavu ponechá, a je mu poskytnuta pouze psychoterapie (viz třeba postupy Psycare).

Odpovědět


Re: Re: Re: Návykovost

Florian Stanislav,2020-01-23 19:16:37

Účinky LSD jsou popsány v mém příspěvku nahoře. Jestli údaje o psylocybinu jsou napůl špatně, nic Vám nebrání uvést obě půlky dobře.
uro.cz/light/tyls-psilocybin-1454594
článek je spíš o tom, že se zkoumá jako potenciální lék některých chorob. Nejprodávanější lék všech dob-aspirin-snad léčba chřipky a proti infarktu. A měl jsem kolegyni, které zemřelo dítě na akutní alergii na aspirin.
Jedovatá látka je každá látka, smrtelná dávka kuchyňská soli je asi 340 g, říkla kdysi pan docent. Takže údaj, že látka je nebo není jedovatá je zpochynitelný vždycky. Účinky alkoholu zkouší lidstvo od pravěku mocně a je nějaká shoda o jeho jedovatosti? A to se ho vypije i při 1 litru na osobu za rok 7 miliard litrů = 7 milionů m3 = zhruba objem rybníka Rožmberk.
Vím, že námel obsahuje mnoho látek včetně derivátů kyseliny lysergové a léčebné užití námelových alkaloidů se ukončuje.
http://www.sukl.cz/namelove-alkaloidy-omezeni-pouziti
Nevím, co je LSD- 25. Co a kolik je LSD v dávce, kterou si někdo koupí, to neví nikdo, ani dealer.
https://refresher.cz/63180-Kdyz-si-das-LSD-Jake-ucinky-a-smrtelna-rizika-prinasi-halucinogenni-droga-ktera-te-odpali-do-jine-dimenze
Píšete :"Není známa jediná smrtelná intoxikace (s výjimkou úmrtí nemocné slonice, které bylo podáno 0,5 g LSD)."
No, on počet smrtelných otrav alkoholem není velký ve srovnání se zabitými pod vlivem alkoholu. Zabití nemocné slonice pomocí LSD, to je jasný důkaz. Nevím ale čeho .
Zkusím to odlehčit, tak popíšu vlastní zkušenost.
Jako kluk jsem šel po cestě kolem žitného pole. Máma říkala, abych tam nechodil, že je tam námel a nesmí se něj sahat. Žito bylo tehdy vysoké a já malý, měl jsem nos a oči přímo proti zrovna po větru prášící paličkovici nachové, byla opravdu nachová, jak na obrázku. Bolela mě z toho hlava. V 50. letech námel byl k vidění a byly s ním zkušenosti, obilí se seklo ručně při tzv. obsíkání, aby pak mohla kolem dokola jezdit koňská sekačka.
Vy máte nějaké zkušenosti s tím LSD-25?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Návykovost

Josef Skramusky,2020-01-24 01:09:16

Pro zajímavost poměr aktivni/smrtelné dávky pro aspirin 300mg:30000mg (u nealergického jedince) je 10x horší než u LSD (0,1:100mg). Argumentace alergií je nesmyslná, to bychom zase spadli do toho, že jedovaté je vlastně skoro vše (mléko, ořechy, ...).
Odkaz na SUKL je sice pravdivý, ale v této diskuzi zcela mimo. Ani jeden ze zmiňovaných přípravků, o kterých článek pojednává neobsahuje LSD a nemá psychedelické účinky (SECATOXIN - kodergokrin-mesylát; ERSILAN - Etofylin a Dihydroergokrystyn; SERMION - Nicergolin). Prostě námel není LSD a stejně tak jiné alkaloidy z námelu izolované nejsou LSD.
Pravdou naopak je, že LSD pro medicínské účely v poslední době zažívá po letech "temna" renesanci.
A co se týká podstrčení jedu místo LSD, to je samozřejmě děsivá a odporná věc, řešitelná ale docela snadno legalizací.
A na závěr - sám mám s LSD-25 nejednu zkušenost, i když naposled před několika lety (opáčku se ale při vhodném Set&settingu nebráním). Užíval jsem dávky cca 50~200mikrog celkem řádově větší desítky "sezení". Především v mládí bohužel i poměrně nezodpovědně, ale naštěstí jsem opravdový Bad trip nezažil. Ze svého širšího okolí (tehdy komunita okolo techna) vím o jednom případu pravidelnějšího užívání, kde by se dalo mluvit o psychické závislosti, po čase ale dopadl dobře, bez trvalých následků. Z doslechu (známý známého) o případu rozvinutí psychické poruchy v důsledku užívání hub. LSD i houby jsou droga poměrně "náročná" na psychiku, a většina lidí si ji prostě další den znova nedá. K čemu to přirovnat - třeba dlouhý běžecký závod je super zážitek, ale člověk si ho většinou nemá chuť druhý den zopakovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Návykovost

Josef Skramusky,2020-01-24 07:57:31

Ještě aby nedošlo k mýlce, rozhodně užívání žádných drog nikomu nedoporučuji!
Nicméně myslím, že by nebylo na škodu, pokud by dospělý člověk mohl přijít ke svému lékaři, oznámit mu svůj záměr a požádat ho o samotnou drogu (koupit si ji, ale s jistotou kvality) a také vyšetření, které by mohlo omezit rizika s takovým krokem spojená.
Případně se zůčastnit sezení, kde by byla zajištěna potřebná podpora.

Odpovědět


Re: Re: Návykovost

Josef Skramusky,2020-01-24 00:03:53

Hezký příbeh, ale pokud "Nevím ovšem, co bral." raději bych to ani neuváděl.
Váš nazor ohledně jedovatosti je samozřejmě spravný - pokud je to myšleno ve smyslu, že jedovaté je všechno. Jak píšete níže, jedovatá je i sůl. Nicméně častěji používáme slovo jedovatý jinak. (Muchomůrka zelená jedovatá je, hřib není).
Vodítkem pro označení jedovatý může být poměr mezi dávkou, která "účinkuje" - u houby to bude třeba 100-500g podle žravosti, u LSD cca 100 mikrogramů a jedovatost určuje poměr této účinné vůči smrtelné dávce. A v tomto smyslu LSD jedovaté není. V grafu odkazovaném níže panem "Vrtak Neprijemny" je uvedeno, že tento poměr je u LSD i Psylocybinu někde 1:1000 (LD ~ tisícinásobek účinné) (pozor to určitě neplatí pro námel ani houbičky). U té muchomůrky zelené to bude méně než 1:1. (LD ~ zlomek účinné). V absolutních číslech to ale je u LSD ~0,1g a muchomůrka ~50g.
Argumentovat námelem je samozřejmě nesmysl. Je to jako byste do sebe na angínu chtěl ládovat místo penicilinu plíseň Penicillium chrysogenum. Nebo se podivoval, ochutnávajíce obilí s vodou, kvasinkama a rašelinou, jak někomu může ta whisky chutnat.

Odpovědět

Musí to být otrava

David Pešek,2020-01-21 18:21:59

No nevím s tou netoxicitou, měl sem naopak za to že houbičky jsou naopak toxické hodně, a aby do sebe uživatel dostal funkční dávku psilocybinu tak se musí prostě otrávit. Sám jsem to nezkoušel ale pár popisů od uživatelů k dispozici mám, a všichni se shodovali že účinek začal i končil že jim bylo hodně nevolno. Houbičkáři tak dopřávaj svým játrům pořádnej zápřah, proto se nejspíše propagátoři psychedelik pokoušejí psilocybin syntetizovat a obejít toxicitu přírodního zdroje

Odpovědět


Re: Musí to být otrava

Petr Toman,2020-01-21 20:46:48

"Psilocybin není toxický, nezpůsobuje poškození žádného orgánu ani nenavozuje závislost."
(https://github.com/czeps-org/factsheets/tree/master/pdf - odkaz z webu czeps.org)

"Toxicita (jedovatost) psilocinu je velice nízká [...] Usuzujeme-li z pokusů na zvířatech, museli bychom zkonzumovat přes 4 kg čerstvých hub"
(http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/257-lysohlavky-ucinky-myty-a-fakta)

Odpovědět

Jsou psychedelika návyková?

Pavel A1,2020-01-21 18:18:08

V článku se o psychedelikách píše, že "Pochopitelně, že i v jejich případě jde o návykové látky a jejich dlouhodobé používání nedělá s našimi tělesnými schránkami a mozkem nic, o co bychom měli stát.".

Já si teď čtu lednové číslo Vesmíru, kde je i článek o lékařském využití psychedelik, a tam stojí: "Co je ale zásadní, dlouhodobé užívání psychedelických látek nezpůsobuje craving (bažení) ani somatický odvykací stav. ... Podíváme-li se na další symptom závislostí podle Mezinárodní klasifikace nemocí MKN-10, jako je postupné zanedbávání jiných zájmů a potěšení, pak se u psychedelických látek setkáváme spíše s opačným efektem."

Takže podle odborníků studujících psychedelické látky profesionálně se o žádnou návykovou látku nejedná a nepůsobí potíže ani při dlouhodobém užívání.

Tak jak to tedy je?

Odpovědět


Re: Jsou psychedelika návyková?

Alex Vejnar,2020-01-21 21:24:00

Z výpovědí znalců éry květinových dětí se lze dočíst, že LSD brali stále větší množství, protože stejné jim už kýžený stav nepřinášelo. Se závislostí to bylo složitější. Ve svých knihách se dočteme, že někdo problém přestat problém neměl, jiný na to dojel, protože se vypěstované touze po další dávce nebyl schopen odolat. Nejspíš v tom budou hrát roli geny. Pravdu zají asi jen postižení, protože pokusy na lidech byly a jsou mezinárodně zakázány.

Odpovědět

Navykove latky? Opravdu??

Vrtak Neprijemny,2020-01-21 18:10:04

https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Drug_danger_and_dependence-small.png
Dle tohoto grafu, jsou co se moznosti ziskanu zavislosti tyce, opravdovymi strasaky spis vseobecne tolerovanej kofein a alkohol. Ale nejsem tvurce legislativy, takze dane problematice zprincipu nemuzu rozumet.
To ze psylobicin a LSD pusobi pres ovlivnovani serotoninovych receptoru a do beznych reward center vubec nesahaji (tak jak to dela treba jiz zminovany alkohol nebo jina esa z praveho horniho rohu grafu) bude patrne jen nejaky fetacky hoax ;)

Odpovědět

Zákaz nezákaz

Martin Novák 2,2020-01-21 14:38:27

Údajně je sice užívání těchto látek u nás zakázáno, ale žádný trest za to (bohužel) nehrozí. Postihují se pouze prodejci, ne uživatelé. Takový zákaz je potom velice učinný :-)

Odpovědět


Re: Zákaz nezákaz

Viktor Pepe,2020-01-21 21:31:17

jako vážně bys chtěl trestat lidi, kteří se rozhodli experimentovat?
jsi fašista?
myslíš, že lidé jsou majetkem státu?

Odpovědět


Re: Re: Zákaz nezákaz

Jan Novák9,2020-01-22 08:56:41

Stát se zjevně snaží za velkých nákladů zachraňovat lidi kteří si vlastním experimentováním zničili tělo a/nebo mysl. Pokud na nich nezáleží měl by je tedy nechat zemřít bez pomoci - to je koneckonců taky součást toho experimentu s vlastním tělem.
Drogy byly součástí života po celou historii lidstva. Závislosti se nerozšiřovaly protože být závislý znamenalo brzkou smrt. To dnes neplatí, experimentování s drogami jde na úkor všech protože společnost platí následky.

Já jsem pro volný přístup k drogám, ale jak má někdo jakékoliv reziduum drogy tak každá lékařská péče je buď placená za vlastní nebo žádná. Taková zlomenina nohy pak vyjde třeba na milion. Darvinismus se pak postará o přírodní výběr, já si myslím že idiotů je dost a vás mezi ně počítám, zjevně si neuvědomujete nebezpečí drog.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zákaz nezákaz

Josef Skramusky,2020-01-23 23:09:30

Presne tak a měl by se taky zakázat a trestat paragliding, horolezectvi, sportovni letani, ... nebo by se minimalne ti hajzlove, co takovy odporny hazard provozuji, meli nechat chcipnout na miste, kdyz budou mit nehodu a nebudou mit cash na zaplaceni.

Odpovědět


Re: Re: Re: Zákaz nezákaz

Josef Skramusky,2020-01-23 23:18:00

Predpokladam, ze alkohol a tabak mezi drogy pocitate take? Vzhledem k tomu, ze jejich nasledky nase zdravotnictvi stoji radove vic nez lecba vsech ostatnich drog dohromady. Ale jak to sakra udelat s tim reziduem, kdyz uz treba clovek v te chvili, kdy je mu rakovina plic diagnostikovana, uz par let nekouri? A kolik cigaret musi clovek vykourit, aby ztratil dozivotne pravo na "bezplatnou" lecbu? A muze pak take rovnou prestat platit zdravotni pojisteni?

Odpovědět

Rekreační úžívání

Tomáš Novák,2020-01-21 13:16:16

A mimo rekreační pobyt se užívat můžou? :-)

Odpovědět


Re: Rekreační úžívání

Andrej Volkov,2020-01-21 14:21:14

Jsou v rade leku, takze mohou. Takovy alkohol je verejne rekreacne tolerovan droga jako treba i nikotin.

Odpovědět


Re: Re: Rekreační úžívání

Daniel Suchon,2020-01-21 14:59:58

Pan Volkov. V clanku sa pise, ze je zakazane rekreacne uzivanie psychedelik. To by ma zaujimalo, konkretne v ktorych liekoch sa nachadza take LSD alebo psylocybin.

Odpovědět


Re: Re: Re: Rekreační úžívání

Andrej Volkov,2020-01-21 16:27:18

Psylocibin vyráběný modifikovanými bakteriemi Escherichia coli se již používá. Klinickými zkouškami prošel. Pokud vím, tak ho připravovala Universita v Miami. Dnes už to bude nějaký gigant.... V některých zemích už je povolen v režimu odpovídající našemu „ skupině kontrolovaných látek s medicínským využitím, kam spadají třeba opiáty. Jen tak mimochodem, psylocibinem se léčí (kvůli legislativě v rámci klinických testů) i v našem Národním ústavu duševního zdraví :) a už hodně dlouho :) Podobně se zákaz obchází i jinde. S modifikacemi LSD to je podobné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Rekreační úžívání

Daniel Suchon,2020-01-21 17:05:40

Super. Tak to aby som si zacal pomaly zhanat spriazneneho psychiatra:) Som zvadavy, ako sa v EU zvysi podiel diagnostikovanych depresii, ked sa tie lieky dostanu do skutocnej klinickej praxe:)

Odpovědět

Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Martin X,2020-01-21 12:31:50

V uvode sa psychodelika povazuju za zlo:
"Jediné, co je na psychedelických drogách sympatické je, že nejsou toxické, ..."

A v samotnom clanku sa pise o ich pozitivnych ucinkoch:
"Účastníci, kteří si vzali „magické houbičky“ (psylocybin), nebo LSD, si přivodili stav kterému vědci říkají hluboké transformační zážitky. Zajímavé na tom je, že svého tripu vyšli se změněnými morálními hodnotami s pocity sociální propojenosti, pozitivní náladou a větší mírou empatie"

Odpovědět


Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Vojta Ondříček,2020-01-21 13:10:34

V tom rozpor nevidím. Každá droga má jak pozitivní, tak negativní účinky na mentalitu uživatele. Jde akorát o dávku drogy a o to, jak ty změny posoudí uživatel a jak to posoudí okolní.

Nikotin má také působit pozitivně na sociální cítění a na vylepšení kognitivních schopností. I vino veritas je vlastně také o vylepšení sociálního cítění.

Osobně, kromě neřesti mládí v nikotinu, jsem žádné drogy neužíval a nikdy jsem také necítil potřebu je užívat. O drogách jsem dost četl a si i s uživateli povídal. Užívání drogy považuji za rizikové a to velmi rizikové. Ten subjektivní pocit zlepšení radosti ze života může být pouze indikovaný vlastní přáním a tí, co dotyčnému nakuká jeho drogový dodavatel. Drogy jsou něco jako bumerang a tak se dřív, nebo pozděj projeví negativně.

Odpovědět


Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Anna Trebichavská,2020-01-21 14:17:39

Martine, článek je o psychoaktivních drogách (psychotropních látkách), tudíž vyjdete-li z definice, tak je o návykových látkách působících na nervovou soustavu, kde mění mozkové funkce se záměrným využíváním drogy k rekreačním rituálním a duchovním účelům. V těchto souvislostech je na nich opravdu jediným kladem, že nejsou toxické. Jinak jsou to také svinstva návyková a při častějším používání rozkládající psychiku i charakter. Přivodit si změnu vnímání a chování a být chvilkově empatický i k tomu s kým byste se jinak nevyspal, také asi není pro potomka to pravé ořechové a za sympatické to u drogy považovat dost dobře nejde. Něco jiného je, pokud se začne mluvit o jejich užití jako léku, což je předmětem sdělení. Jak se zdá, tak u osob v depresi má šanci podání vyvarovat je to nejhoršího, třeba sebevraždy. Rozpor v tom také nespatřuji.

Odpovědět


Re: Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Viktor Pepe,2020-01-21 15:14:46

psychedelika návyková nejsou

pokud budou psychedelika někdy návyková tak jedině díky nejnovějším výzkumům a snahám používat je jako léky na deprese, schozofrenii a podobné chronické stavy, farmafirmy čisté psychedelikum nikdy pacientům nenabídnou

naopak samotná podstata psychedelik (změna vnímání) je antinávyková, především je není třeba užívat každý den, s jedním zážitkem si vystačíte velmi dlouho, zážitky se mění, nikdy nejsou stejné, při každém užití vám to přinese něco jiného a stačí jeden špatný trip a budete se tomu navždy vyhýbat jako čert kříži, to se vám u skutečně návykových látek nestane

vezměme si třeba alkohol, jste závislá a ožerete se jak prase a zblijete jak doga, a stejně si ten chlast druhý den budete muset dát, protože jste na něm závislá
nebo třeba cigára, budete v nějaké krizové situaci kdy kvůli stresu vykouříte třeba dvě krabky za den, bude vám zle, bude se vám špatně dýchat, ale stejně si druhý den dáte to cigáro znova, protože jste závislá na nikotinu
a to už vůbec nemluvím o tvrdých drogách

ještě jsem vám schopen uznat tzv. psychickou závislost, jak se často mluví o marihuaně, ale fyzická závislost tam není veškerá žádná

Odpovědět


Re: Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Martin X,2020-01-21 18:44:15

Co s tym ma potomok ?
Kazdy dospely a svojpravny clovek ma pravo experimentovat so svojou psychikou, specialne ak sa jedna o tzv. entheogen, teda latky, ktore sa pouzivaju pri tradicnych nabozenskych/duchovnych obradoch a ktore umoznuju jedincovi rozsirene vnimanie reality.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Enteog%C3%A9n

Odpovědět


Re: Re: Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Anna Trebichavská,2020-01-21 21:41:14

Co s tím má společného potomek? Hodně! Pokud LSD mění psychiku účastníkům takových sešlostí v tom směru, jak jsem popsala výše, mnohem častěji z takových náhodných vztahů citově pokroucených drogou, se rodí děti do vztahů, které nefungují, nebo se záhy rozpadnou. Potomci z neúplných rodin to nemívají v životě lehké. Statisticky dosahují nižších vzdělání, mají nižší platy, i jejich rodiny se častěji rozpadají.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Mintaka Earthian,2020-01-22 16:52:05

Re. "mnohem častěji z takových náhodných vztahů citově pokroucených drogou,
se rodí děti do vztahů, které nefungují,":

A tento svůj konstrukt máte podpořený nějakou studií?

Odpovědět


Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Tomáš Kajzar,2020-01-21 17:36:44

Neřekl bych, že nejsou toxické. Psylobicin je známá potratová droga a jsou známy i infarkty a úmrtí způsobené předávkováním.

Odpovědět


Re: Re: Uvod clanku je v rozpore s obsahom

Viktor Pepe,2020-01-21 21:44:15

nikdy jsem o infarktu nebo úmrtí na psylocibin neslyšel ani nečetl
jestli ono spíš nepůjde o lidskou demenci, nejdříve pár panáků (protože jsou nejdostupnější), pak hulení a nakonec houby a možná ještě koks
slabší tělesné konstituce tomu mohou podlehnout
obecně ale platí, že na thc a psylocibin se neumírá

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz