Merkur a další potěšení i pro pozorovatele pouhým okem  
Je před námi příležitost vidět Merkur, a to díky sklonu ekliptiky v této roční době. Ukáže se na podvečerní obloze. Navíc i pěkná konfigurace Měsíce s Jupiterem a Plejádami. Záludnosti sklonu ekliptiky mají i další následky: různý dojem z fází Měsíce v průběhu roku a možnost nyní vidět zodiakální svit.

Píšu to s předstihem (taky kvůli zodiakálnímu světlu, viz níže), neboť pohyb kosmických těles je na rozdíl od lecjakých jiných dějů předvídatelný. Na vesmírné divadlo si musíme ještě několik dní počkat, úvodní představení se odehraje 13. a 14. března, s dozvuky do konce března. Komu jde o Merkur samotný, uvidí ho nejlíp 24. března. Vždycky v podvečer budete mít šanci stát se „šťastnými astronomy“.

Merkur je záludná planeta, ne nadarmo nese v řečtině Hermovo jméno. Skrývá se, jen občas vykoukne z červánků kolem obzoru. Teď si bude hrát na Večernici, ale mnohem skromněji, než by činila Venuše. Březnové pozorovací okno je v letošním roce nejlepší, i když je pouze průměrné. Začíná pěkným seskupením Měsíce, planet a hvězd, které stojí za vidění i samo o sobě.


Co potřebujeme

Dobrý výhled na západní obzor.

Relativně dobrý zrak. Leccos zkorigují brýle, ty nemusí vadit. Jakýkoli triedr nebo jenom kukátko se tuze hodí, ale není podmínkou. (Při pozorování triedrem nebo dalekohledem raději svěříme korekci případných dioptrií nastavení okuláru a pozorujeme bez brýlí. Jen při silnějším astigmatismu si brýle necháváme.)

Slušné počasí bez přílišného závoje nad západním obzorem. Polojasné nemusí vadit, pokud dle zákona schválnosti zrovna nezakrývá Merkura. Při šťastné konfiguraci může pomoci utlumit jas Slunce, které je jen nízko pod obzorem.

Trochu šikovnosti a hodně štěstí.


Setkání Merkura s Měsícem a dalšími

Uvedené časy platí pro Prahu, na Moravě se to všechno děje o trochu dřív, např. v Olomouci o 12 minut, v západních Čechách naopak později, v Plzni o 4 minuty.

13. března krátce před 19. hodinou svítí dost vysoko nad západním obzorem srpek Měsíce. Je ještě mladý (dopoledne mu byly 3 dny), ale vidět bude dobře. Několik málo stupňů vlevo nahoru od něj svítí Jupiter. A těsně nad obzorem, přímo na západě, vpravo dolů od Měsíce, by už měl mít šanci Merkur. Není možné si jej s ničím splést. Má jasnost -1,2 mag, tedy skoro jako Sírius, je jen o magnitudu slabší než Jupiter, žádná pozorovatelná hvězda ani planeta v jeho širém okolí není. V houstnoucí tmě se vynoří další hvězdy, například Aldebaran (alfa Býka) vysoko na Měsícem a trochu vlevo. Později také Plejády, v opačném směru od Měsíce než Merkur, ale míň daleko, asi se nám je jen těžko podaří vidět naráz i s Merkurem, ten už nejspíš zapadne. (Nad Jupiterem je taky Uran, jenže při této pro něj nevhodné konstelaci bude vidět jen důkladnějším triedrem. Oko má šanci pouze na temné obloze a vysoko nad obzorem. Je ovšem problém Uran identifikovat mezi několika tisíci podobně jasnými a jasnějšími hvězdami na hranici viditelnosti okem.)

Zapadající srpek mladého Měsíce (je mu 43 hodin po novu) s Merkurem (vpravo) při začátku nautického soumraku, asi 7 stupňů nad obzorem, v květnu 2022. Disk Měsíce je doplněn popelavým svitem, tedy světlem Země. Vlevo dole je hvězdný obr Aldebaran. Kredit: Bautsch, Wikimedia Commons. Licence CC 1.0.
Zapadající srpek mladého Měsíce (je mu 43 hodin po novu) s Merkurem (vpravo) při začátku nautického soumraku, asi 7 stupňů nad obzorem, v květnu 2022. Disk Měsíce je doplněn popelavým svitem, tedy světlem Země. Vlevo dole je hvězdný obr Aldebaran. Kredit: Bautsch, Wikimedia Commons. Licence CC 1.0.

 

Doporučuji začít hledat Měsíc i Merkur koncem občanského soumraku, ten nastává v 18:37. (Tehdy je střed Slunce 6 stupňů pod obzorem, do té doby se dá rozumně pohybovat venku v denním režimu.) Merkur je v tu dobu ještě skoro 6 stupňů nad obzorem, ale obloha je ještě dost jasná. Pěkně by byl vidět koncem nautického soumraku v 19:15, jenže mrška v 19:17 zapadá a méně než 10 minut před západem skoro není šance ani za ideálních okolností. (Nautický soumrak umožňuje pozorovat dostatečný počet hvězd pro navigaci, střed Slunce je 12 stupňů pod obzorem; astronomická noc, kdy je Slunce níže než 18 stupňů pod obzorem, je nutná pro pozorování velmi slabých nebo difuzních plošných objektů.)

Nějaká šance na spatření Merkura je už o den dřív. Samozřejmě i tenkého srpku Měsíce, už by měl být dobře vidět, dokonce blíž k Merkuru, tedy níže.

14. března krátce před 19. hodinou


Příležitost se opakuje. Merkur zapadá až v 19:24, občanský soumrak je v 18:39, nautický v 19:17, prostě je to o chlup lepší. Hledal bych od 18:45 do 19:10.

Srpek Měsíce ztloustl a vzdálil se výš od Merkura, až mezi Jupiter a Plejády. Změna polohy Jupitera není okem patrná, Diova hvězda se pohybuje důstojně pomalu a celkem plynule.


Merkur do konce března

Zasvěcení bohu Merkurovi obětováním kozla na oltáři. Ze sbírky Římského muzea v Augusta Raurica (Augst, Švýcarsko). Kredit: Ad Meskens, Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Zasvěcení bohu Merkurovi obětováním kozla na oltáři. Ze sbírky Římského muzea v Augusta Raurica (Augst, Švýcarsko). Kredit: Ad Meskens, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Do 24. března se Merkuru daří na obloze stále lépe a lépe, tedy ve smyslu výšky nad obzorem při soumraku a rozpětí času mezi soumrakem a západem planety. Jenže na světě bývá něco za něco. Merkur ztrácí na své jasnosti. Vzdálenost Země Merkur se sice postupně zmenšuje, od 180 milionů km 13. března do 112 na konci března, ale zmenšuje se také fáze Merkura, od skoro úplňku po srpek. Výsledkem je, že jeho jasnost postupně klesá, od -1,2 mag 13. března po +1,2 mag posledního března, tedy od jasnosti skoro Síria k pouze jasnosti sotva Saturnu. (Astronomické magnitudy jsou číslované opačně, než by jeden čekal, a pro zvláště jasné objekty jdou do záporných hodnot, Venuše to dokáže dotáhnout na -4,7, Měsíc na -12,7 mag.)

 


24. března Merkur zapadá až v 20:13. Později sice zapadá i Slunce, takže soumraky končí v 18:55 (občanský) a v 19:34 (nautický), ale rozdíl ve prospěch Merkura je markantní, dokonce máme šanci jej pozorovat i po nautickém soumraku. Jeho jasnost sice už trochu poklesla na -0,3 mag, ale to je pořád spíš trochu víc než nejjasnější hvězdy severní oblohy. Pokud bude aspoň trochu počasí, tak by v tom při výhledu nad západní obzor musel být čert, abychom Merkura neviděli. Navrhoval bych čas mezi 19:15 a skoro 20:00.


Zatímco v předchozích dnech jsme hledali dost jasnou planetu v záři červánků u obzoru, tak teď hledáme planetu trochu méně jasnou, ale o něco výše (až kolem 10 stupňů) na tmavší obloze. Postupně totiž narostla úhlová vzdálenost Merkura od Slunce, a to až na 19 stupňů. Nemusíme litovat, že nemáme velký dalekohled, neboť ani tím bychom toho na Merkuru mnoho neuviděli, jeho úhlový průměr je jen 7 obloukových vteřin a nízko nad obzorem bývá silný neklid vzduchu (teď se říká seeing), obraz se chvěje až vlaje.


25. března je to skoro stejné, ale v následujících dnech to jde na obloze s Merkurem z kopce, a to čím dál rychleji. Slábne, dokonce i dříve zapadá, ač Slunce stále později, až se s koncem března na dost dlouhou dobu schová. Jen pořádnějšími dalekohledy půjde občas pozorovat za plného denního světla, ale i ve velkém dalekohledu spatříme jenom jeho fázi.


Filuta Hermés, česky Merkur

Staré latinské úsloví říká: Felix astronomus, qui vidit Mercurum, (resp. qui Mercurium vidit), „Šťastný astronom, který viděl Merkura“. Astronomové prý často mívali špatné oči, říkalo se, že od množství písemně provádět výpočtů při svíčce. A úroveň oční optiky ani očního lékařství nebyla souměřitelná s dnešní.

Luca della Robbia: Astronom, 1437-1439. Mramorový panel ze zvonice ve Florencii. Museo dell'Opera del Duomo. Kredit: Zde, Wikimedia Commons. Licence CC 4.0.
Luca della Robbia: Astronom, 1437-1439. Mramorový panel ze zvonice ve Florencii. Museo dell'Opera del Duomo. Kredit: Zde, Wikimedia Commons. Licence CC 4.0.

 

Hermés je bůh doslova obskurní, miluje soumrak. Vládne horizontu, odkud proměňuje kontexty, v jakých zrovna něco ukazuje nebo skrývá. Sám se taky rád schovává, ale občas se ukáže a tehdy chce být středem zájmu. Astronomové už dávno přišli na to, jak to dělá ta jeho planeta, že se tak podivně skrývá v okolí horizontu, ale někdy docela vykoukne.

Vše se odvíjí od toho, že Merkur je vnitřní planeta, podobně jako Venuše. Jenže skoro v poloviční vzdálenosti od Slunce, navíc nejmenší z planet a s tmavším povrchem. Při pozorování ze Země se nikdy nemůže úhlově vzdálit od Slunce o víc než 27 stupňů, většinou jen o 23 stupňů. Jeho dráha je totiž docela šišatá (excentrická, tedy elipsa jen trochu podobná kruhu). Pozicím největší úhlové vzdálenosti od Slunce se říká elongace. V průběhu roku jich nastává vícero, protože Merkur na své krátké dráze běží rychle. Letošní březnová elongace (24. 3.) je docela mizerná, vlastně skoro nejhorší možná, jen o 19 stupňů. Naštěstí to zrovna nahrazují jiné parametry. Rozhodujícím je sklon ekliptiky v době elongace.


Elongace mohou být východní nebo západní. Při východní zapadá planeta později než Slunce a naopak. Známe to od Venuše z jejích rolí Večernice a Jitřenky. Jenže Venuše je dál od Slunce a je tak jasná, že se s dalšími parametry v době kolem elongace nemusíme moc párat, přesto však platí, že i u ní rozhodují o tom, jak nápadná podívaná to bude a jak dlouho bude trvat. V případě rychle pobíhajícího malého Merkura, skrytého blíže v paprscích Slunce, je to choulostivější. Když východní elongace připadne na jaro, ocitá se v místech oblohy, kde bude Slunce o několik týdnů později, tedy výše a s delší denní dráhou nad obzorem.

Stooký obr, syn Země a Arestora, hlídač Íin, kterého usmrtil Merkur (I, 668–688). Též krajina na severovýchodním Peloponnésu, kde leželo město Argos a hrady Mykény a Tíryns. Kredit: Peter Paul Rubens, Museo del Prado, volné dílo.
Stooký obr, syn Země a Arestora, hlídač Íin, kterého usmrtil Merkur (I, 668–688). Též krajina na severovýchodním Peloponnésu, kde leželo město Argos a hrady Mykény a Tíryns. Kredit: Peter Paul Rubens, Museo del Prado, volné dílo.

 

Navíc je dráha Merkuru kolem Slunce oproti rovině oběžné dráhy Země skloněná přibližně o 7 stupňů. Důležité je, že při této elongaci bude Merkur zrovna na její severnější části, takže bude výše (severněji) než ekliptika, tedy i vůči Slunci. Když se tyto vlivy posčítají, umožní viditelnost Merkura pouhým okem. V opačném případě i v době elongace ostrouháme, jako letos několikrát. Kdo ponocuje zvláště dlouho (nebo naopak vstává dost před svítáním), má letos ještě šanci při západní elongaci Merkura začátkem září. Západní elongace mají opačný časový průběh jasnosti planety, nejjasnější je, až když po elongaci planeta klesá.


Doba přeje faktům a na druhé straně drsné fantazijní epice. Pojmově popsatelné údaje se dají dohledat, ale dojmy se leckdy doplňují ve stylu divné show. Dávám přednost tomu, mít pojmy s dojmy pěkně organicky pohromadě: Pojmově správně rozumět zažívaným přírodním jevům, a pak si díky tomu umět představit, jak v přírodě vypadá jev, který máme popsaný pouze jeho číselnými parametry. Hermés býval něčeho podobného patronem, tedy cesty od dojmů k pojmům a také naopak, a jeho planeta to pěkně reprezentuje.


Dojem z fází Měsíce v průběhu roku

Dneska je v módě pojmenovávat úplňky na anglický až americký způsob, příkladů je plný internet. Některé z těch názvů mají svůj půvab a poetiku (viz článek Malý, ale zářivý), jiné mi připadají poněkud nablblé. Teď mám na mysli něco jiného a tradičnějšího, co souvisí s praktickou zkušeností pobytu v noční krajině, a také s pochopením toho, jak to chodí na ekliptice. Jde opět o jev analogický tomu, který zvýhodňuje nebo znemožňuje pozorování Merkura.


Patrně jste si všimli, jak zimní úplněk září vysoko na obloze, zatímco o vlahých nocích začátkem léta je nízko, jako Slunce v zimě. Tomu odpovídají i časy východu a západu, kopírující Slunce v opačné roční době.

Naivní člověk by očekával, že kolem rovnodenností se bude Měsíc chovat stejně na jaře i na podzim. V případě úplňků ano, ale v případě 1. a 3. čtvrti nikoli. To je zrada oněch šikmin. A to teď odhlížíme od sklonu měsíční dráhy k rovině ekliptiky (5 stupňů) a od její výstřednosti (vzdálenost od Země kolísá od 364 do 407 tisíc km).


Na jaře se přibývající Měsíc v 1. čtvrti nachází na podobném místě ekliptiky jako Slunce o letním Slunovratu. Proto vychází brzy (už dopoledne, a ne až v poledne), takže navečer je už vysoko na obloze, jako Slunce o letním poledni, a zapadá až dlouho po půlnoci. Proto se mu říkalo Měsíc milenců. V očekávatelných časech (poledne a půlnoc) Měsíc v 1. čtvrti vychází a zapadá o slunovratech, tehdy je na místě hvězdné oblohy, kde je o rovnodennostech Slunce. Ze stejných důvodů můžeme na jaře vidět mladý Měsíc už mnohem dříve po novoluní. Jarní podvečery zdobí tenoučký přibývající srpek nad západem, mnohdy doplněný popelavým svitem, jehož zdrojem je osvětlení Měsíce Zemí.


Na podzim se podobně vstřícně chová ubývající Měsíc, jenže koncem noci. Opět je na místě, kde je o letním slunovratu Slunce. Vychází už notně před půlnocí a až do svítání zůstává vysoko nad obzorem. Proto se mu říkalo Měsíc lovců.


Zvířetníkové světlo

Zodiakální svit. Joseph A. Gillet, rytina v knize Astronomy for the use of schools and academies, New York: Potter, Ainsworth, & Co. 1882. Kredit: Internet Archive Book Image, Wikimedia Commons. Public domain.
Zodiakální svit. Joseph A. Gillet, rytina v knize Astronomy for the use of schools and academies, New York: Potter, Ainsworth, & Co. 1882. Kredit: Internet Archive Book Image, Wikimedia Commons. Public domain.
Zodiakální svit a Mléčná dráha. Canyon de Chelly, Arizona. (Zleva dole se zářící skvrna táhne kousek vpravo nahoru směrem k Jupiteru.) Kredit: Zolt Levay Photography, Wikimedia Commons. Public domain.
Zodiakální svit a Mléčná dráha. Canyon de Chelly, Arizona. (Zleva dole se zářící skvrna táhne kousek vpravo nahoru směrem k Jupiteru.) Kredit: Zolt Levay Photography, Wikimedia Commons. Public domain.

Další radostí března a dubna bývalo zvířetníkové světlo, alias zodiakální svit. Sluneční soustava je totiž notně zaprášená, dokonce to je překážkou pro měření světla vesmírného pozadí nejen ze Země, ale i z jejího širokého kosmického okolí. Bez přisvětlení zodiakálním svitem měřila jas kosmického pozadí až sonda New Horizons z pozice za Plutem. Nejvíc je toho meziplanetárního prachu v okolí roviny ekliptiky, a tam je také přímo pozorovatelný. V čase kolem rovnodenností svírá ekliptika s obzorem větší úhel, proto je v té době šance na spatření zvířetníkového světla. Vypadá jako matně svítící kužel, mířící od obzoru šikmo nahoru rovinou ekliptiky. Směrem nahoru a do stran slábne. Na opačné straně oblohy může být vidět tzv. protisvit, tedy rozplývavá světlá skvrna přesně naproti Slunci, zrcadlový odlesk slunečního světla na prachu.

Oba přiložené obrázky zachycují podzimní oblohu ráno nad východním obzorem. Na jaře večer nad západním obzorem má zodiakální svit opačný sklon.


Šance na spatření je na jaře asi tak hodinu až dvě hodiny po západu Slunce. Musí být jasno a nesmí rušit Měsíc. Letos to znamená buď v několika nejbližších dnech, ještě před obdobím viditelnosti Merkura, nebo pak od posledních dnů března po velkou část dubna.

Jenže tahle radost potřebuje tmavou oblohu, nestačí dobré počasí a bezměsíčná noc. Nejjasnější partie zodiakálního světla poblíž Slunce, tedy nízko nad obzorem, jsou sice jasnější než Mléčná dráha, jenže tu většinou pozorujeme později večer a výše nad obzorem. Jenže výš nad obzorem jasnost tohoto přísvitu klesá tak, že bychom jej viděli jen z oblastí tmavé oblohy. Problémem není citlivost oka, ale světelné znečištění. Astronomové se dost zoufale snaží o udržení několika oblastí tmavé oblohy, dají se najít na webu. V březnu a dubnu máme šanci aspoň na kousíček oné podívané i mimo tyto oblasti, i když ne z okolí měst nebo z návsi. Podrobněji viz, kde je také dost fotek z našich krajů. Tento článek na astro.cz je ovšem z roku 2016 a světelné znečištění se mezitím dál zhoršilo, odkaz na aktuální článek je dole v literatuře. Líp to zodiakální světlo ukáže fotka, zvlášť když si člověk trochu pohraje s grafickým editorem, chce to expozici aspoň 4 s při cloně 2,0 a ISO 3200 (svoje fotky neukazuju, protože nejsou pohledné a ta potvůrka je na nich sotva vidět).

 

Tajemně působící zodiakální světlo táhnoucí se oblohou je jedním z téměř „vyhynulých“ úkazů, o které jsme se na většině území připravili. S lecčím, co ruší astronomická pozorování, si lze v omezené míře poradit, o tom někdy jindy. Na pozorování zodiakálního světla je ovšem důvtip krátký, kdysi až strašidelně krásný jev je příliš jemný.

 

Západ Měsíce, Merkura a Venuše nad observatoří ESO na Paranal v Chilez ESO:

 

Co bychom o Merkuru měli vědět:

 

Literatura:

Hvězdářská ročenka 2024. Praha: Hvězdárna a Planetárium 2023.

Jan Veselý: Dění na obloze během roku 2024 na serveru www.astro.cz (18. 12. 2023).

Karel Halíř: Kde najít zvířetníkové světlo? On line na serveru www.astro.cz (4. 3. 2024).

Datum: 07.03.2024
Tisk článku

Související články:

Led na Merkuru pomáhají vyrábět teploty okolo 400 stupňů Celsia!     Autor: Josef Pazdera (14.03.2020)
Venušino jarní skotačení na večerní obloze     Autor: Zdeněk Kratochvíl (23.03.2020)
Distanční nebeské divadlo (účinkují: Venuše, Měsíc a Merkur)     Autor: Zdeněk Kratochvíl (19.05.2020)
Galileiho fyzika a filosofové     Autor: Zdeněk Kratochvíl (25.05.2020)



Diskuze:

Afrodita na obloze

Tomáš Novák,2024-03-12 14:25:54

Ještě jedna úvaha - Venuše je nejjasnější z planet, může být nejzářivější po Slunci a Měsíci v úplňku. Bohyně Afrodíta, tedy římská Venuše, byla bohyní lásky a krásy. Proč má naše planetární sousedka jméno Venuše? Že tak krásně září (resp. odráží k nám hodně slunečního světla)? Nebo že si při ní jakožto Večernici vychutnávali lásku zamilovaní? Děkuji!

Odpovědět


Re: Afrodita na obloze

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-12 15:15:26

Nejspíš od každého kousek. V Řecku to byla "Afrodítina hvězda", asi v návaznosti na podobné kulty východněji, z bohyní i s její hvězdou (ale ta bohyně byla často bojovnější), ze kterých později část Arabů zdědila i Venuši v konjunkci z Měsícem ve znaku.

Odpovědět


Re: Re: Afrodita na obloze

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-12 15:17:07

Pardon, samozřejmě: s bohyní i s její hvězdou... (zrovna čtu polský text a mám popletené s / z).

Odpovědět


Re: Re: Afrodita na obloze

Tomáš Novák,2024-03-14 10:47:15

Tak mě napadá, proč vlastně dostávaly planety jména podle božských postav z římské mytologie a nikoliv již z té řecké?

Odpovědět


Re: Re: Re: Afrodita na obloze

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-14 10:57:36

To je návaznost na středověkou a renesanční tradici, která vychází z latiníků. Řekové samozřejmě pojmenovávali nebeská tělesa řecky.

Odpovědět

Strach a Hrůza

Tomáš Novák,2024-03-12 10:09:08

Pane docente, Mars má dva malé měsíčky (spíše zachycené planetky), Phobos a Deimos. V antické římské mytologii se jednalo o syny boha války Marta nebo spíše o jeho válečné oře, táhnoucí do boje jeho válečný vůz? Jsou na stole obě varianty, pokud vím...

Odpovědět


Re: Strach a Hrůza

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-12 10:14:25

Najdou se obě verze, primárně jde o jeho doprovod, bez podrobnějšího rozmazávání. Area prostě doprovázel Strach (Fobos) a Děs (Deimos).

Odpovědět


Re: Re: Strach a Hrůza

Tomáš Novák,2024-03-14 10:48:42

A je zde inkonzistence - Mars je římský bůh, řecký Ares. Ale Phobos a Deimos jsou řecká jména, nikoliv polatinštěná římská jména (nebo je Římané převzali v této původní podobě)? Děkuji!

Odpovědět


Re: Re: Re: Strach a Hrůza

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-14 10:56:03

Ve vědeckém názvosloví se běžně kombinuje latina s řečzinou, často i bastardně.

Odpovědět

Merkur nad obzorem

Florian Stanislav,2024-03-08 16:25:40

Článek :
"Rozhodujícím je sklon ekliptiky v době elongace"
Moc tomu nerozumím. Sklon dráhy Merkuru k ekliptice (rovině dráhy Země) by měl být konstantní, asi 7°.
Mění se výška dráhy Slunce nad obzorem podle ročních období (a taky podle zeměpisné šířky pozorovatele.). V létě tedy Slunce zapadá pod větším úhlem k obzoru, než v zimě.

Wikipedie :"Sklon dráhy k ekliptice je úhel, který svírá hlavní rovina dráhy tělesa s rovinou ekliptiky. Velké sklony jsou typické pro tělesa rozptýleného a odděleného disku. Z planet má největší sklon dráhy Merkur (7°)."

Wikipedie : o Merkuru
"se nikdy nevzdaluje od Slunce dále než na 28,3°
Člíánek
"Při pozorování ze Země se nikdy nemůže úhlově vzdálit od Slunce o víc než 27 stupňů, většinou jen o 23 stupňů".
Komenetář :
Úhlová velikost Slunce ( 0,5° při pozorování ze Země), i kdyby se baral střed Slunce nebo okraj Slunce - tak to moc nevychází.
Možná jde o to, z jaké zeměpisné šířky pozorujeme a největší úhel pak je z rovníku..

Odpovědět


Re: Merkur nad obzorem

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-08 18:01:11

Samozřejmě se během roku nemění sklon ekliptiky ve smyslu úhlu zemské osy vůči kolmici na rovinu její dráhy (ten se mění jen o několik málo stupňů a ve velice pomalém rytmu statisíců let).
V průběhu roku se ovšem mění "zdánlivý" úhel, který v okolí horizontu svírá ekliptika právě s horizontem, můžete to názorně vidět třeba při západech Slunce nebo dorůstající Měsíce. Píšu v okolí horizontu, protože ekliptika se jeví jako oblouk, nikoli jako přímka nebo úsečka. V létě je tento oblouk celkově výš. Ale v době rovnodennstí protíná horizont strměji. Východněji (tedy "letněji") položený Merkur zvýhodněn co do výšky nad obzorem v době západu Slunce, což je pro pozorování klíčové. Jak píšete, na rovníku by tenhle problém nebyl.

A k té úhlové vzdálenosti Merkuru od Slunce: Většina zdrojů, které jsem potkal, udávají čísla jen velice těsně nad 27stupňů. Nevím, kde česká Wikipedie vzala to o stupeň větší číslo, možná má pravdu, nevím, i když jsem zatím toto o stupeň větší číslo nikde jinde nenašel, ale možná má pravdu. Možná kdyby se to za vhodné konstelace měřilo ekvatoreálně, nevím. Ono se to málokde udává přesně už proto, že to není tak moc důležitý údaj. Drobné disproporce se objevují i v údajích o maximální možné elongaci Venuše, a ta má méně excentrickou dráhu. Na druhou stranu vzato jsem zažil velice mnoho elongací Merkura a jen několik z nich bylo těch 27 stupňů nebo o pár minut víc. Nicméně o viditelnosti Merkuru nerozhoduje ani tak velikost elongace jako ostatní okolnosti, které v článku popisuju.

Odpovědět


Re: Re: Merkur nad obzorem

Florian Stanislav,2024-03-08 19:15:23

Píšete :"V průběhu roku se ovšem mění "zdánlivý" úhel, který v okolí horizontu svírá ekliptika právě s horizontem"
Takže jsme ve shodě, ekliptika se nemění, mění se úhel horizontu k ní., což se při pozorování horizontu jeví jako změna úhlu ekliptiky.
Dobrí strana je
https://in-the-sky.org/news.php?id=20210517_11_100
kde výšku pozorování Merkuru nad obzorem má ovlivňovat i nadmořská výška ( pozorování z hory ? )

Odpovědět


Re: Re: Merkur nad obzorem

Florian Stanislav,2024-03-08 19:15:23

Píšete :"V průběhu roku se ovšem mění "zdánlivý" úhel, který v okolí horizontu svírá ekliptika právě s horizontem"
Takže jsme ve shodě, ekliptika se nemění, mění se úhel horizontu k ní., což se při pozorování horizontu jeví jako změna úhlu ekliptiky.
Dobrí strana je
https://in-the-sky.org/news.php?id=20210517_11_100
kde výšku pozorování Merkuru nad obzorem má ovlivňovat i nadmořská výška ( pozorování z hory ? )

Odpovědět


Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-08 23:07:43

Ano, "objektivně" se ekliptika nemění, ale při pozorování z našich a podobných končin to tak vůči horizontu vypadá.
S tou nadmořskou výškou to bude nejspíš zčásti omyl. Jednak by šlo spíš o drobné, krom toho je trochu problém, jaké určení horizontu vzít při pozorování z velké výšky v potaz, což by se uplatnilo spíš ve vysoko letících letadlech a tvrdě už na nízké orbitě.
Nadmořská výška ovšem může dost zásadně ovlivnit pozici Merkura nad falešným optickým horizintem zákalu nízké atmosféry. Asi tak kolem 1 stupně většinou prosvítí pouze Slunce, a to ještě ne vždycky, takže se nám to pro vše ostatní zdá mylně být horizontem. Na horách to bývá při dobrém očasí jinak, i když uvažujeme jen o kolmici k zenitu, natož o skutečně geometrickém obzoru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-09 10:18:47

A to jsme ještě neuvažovali refrakci, tedy lom světla v atmosféře. Její závislost na výšce zdrojového objektu nad obzorem je drsně nelineární. V rozumné výšce je tak malá, že ji zohledňujeme jen při astrometrii. Ale v těsném okolí horizontu je kolem půl stupně. Když vidíme Slunce zapadat za horizont, tak už je vlastně celé pod ním. Nelinearita refrakce taky působí, že se nám jeví trochu zploštělé. Efemeridy s tím už počítají, v našich poměrech to prodlužuje den asi o 10 minut.
Díky refrakci vidíme při ideálním počasí zapadat planetu, jejíž světlo prochází atmosférou někde dost daleko před námi. Když tam zrovna jsou dvě různé vrstvy vzduchu, tak někdy málem "zapadá" dvakrát, těžko rozišit, co je anmální refrakce a co obrovský neklid vzduchu. Ona ta refrakce zahrnutá do efemerid počítá s idealizovanou atmosférou, což právě u horizontu nemusí vžd platit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Florian Stanislav,2024-03-09 19:22:41

Jestliže se díváme z výšky 5 km dolů (tedy z výrazné hory) pak ve vzdálenosti 50 km je odchylka od vodorovné tečny ( kolmice k poloměru) asi 5°45´. Počítáno primitivně funkcí tangens. Počítejme 5°. Stejně tak z výšky 3 km na vzdálenost 30 km máme zhruba těch 5° navíc.
Jestliže refrakce může těsně při obzoru činit asi 1° navíc , může to být právě ten jeden stupeň, o který jsme se lišili podle zdrojů maximální možné výšky Merkuru nad obzorem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-09 20:56:35

Pozor, nakolik se v tom orientuji, tak jsme se nelišili ve výšce Merkura nad obzorem, ale v maximální možné elongaci, kde jsem navíc za nějaký rozdílový stupeň moc neručil. Ručím jenom za to, že elongace v rozpětí 19 až 27 se reálně dějí.
Refrakce při obzoru je podle tabulek půl stupně.

Z uvedených výšek je dohled a tedy i horizont mnohem dál, takže ten úhel je mnohem menší. Z výšky 3 km je pravý horizont (definovaný ideálním povrchem Země) přibližně 200 km daleko.

Nakolik tuším, tak efemeridy jsou ovšem počítané pro astronomický obzor, určený vodorovnou rovinou, tedy kolmicí k zenitu v místě pozorování. Přitom zahrnují refrakci.
Nemohu samozřejmě vyloučit, že nějaké jiné efemeridy, které jsem nepotkal, to nedefinují jinak, i když nevím, proč by to dělaly.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Florian Stanislav,2024-03-09 19:58:27

K zamyšlení je i to, odkud vypočítali největší možnost uhlové vzdálenosti Slunce-Země-Merkur.
Merkur v apohéliu je 0,467 au od Slunce, Země v perihéliu 0,983 au, tedy poměr je 0,475, což přes funkci tangens znamená 25°25´.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Florian Stanislav,2024-03-09 19:58:27

K zamyšlení je i to, odkud vypočítali největší možnost uhlové vzdálenosti Slunce-Země-Merkur.
Merkur v apohéliu je 0,467 au od Slunce, Země v perihéliu 0,983 au, tedy poměr je 0,475, což přes funkci tangens znamená 25°25´.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-09 21:02:01

Já ručím jenom za to že až 27 stupňů se v efemeridách občas objevuje.
Pokud by to kdo počítal čistě z dráhových paramatrů jako formální úlohu, měl by zahrnout i sklon dráhy Merkuru.
V efemeridách je okamžitá elongace vedlejším produktem vypočtené zdánlivé polohy. Poloha se tabeluje přesně, elongace jen přibližně jako orientační údaj.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-09 21:32:57

Někde jsem taky potkal údaj pro max. možnou elongaci Merkura 27,9 stupňů, ale neručím za něj.
V efemeridách se uvádí ekvatoreální souřadnice II, a to kvůli přesnému nastavení dalekohledů na ekvatoreální montáži. Z těch lze samozřejmě spočíst elongaci a také azimutální souřadnice v daný čas, ale je to trochu nadbytečně komplikované.
Elongace se jako přibližný údaj tabeluje samostatně kvůli tomu, že se zohledněním roční doby (jak článek popisuje) umožňuje rychlou a snadnou orientaci co do podmínek pozorování. Pro pozorování okem, triedrem i malými dalekohledy na azimutální montáži je to velice praktický údaj, ba i pro důkldnější techniku je to předběžný odhad, zda stojí za to ji uvádět do pohotovosti.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Merkur nad obzorem

Florian Stanislav,2024-03-09 23:50:22

Píšete:
"Pokud by to kdo počítal čistě z dráhových paramatrů jako formální úlohu, měl by zahrnout i sklon dráhy Merkuru."
No, nevím. Sklon dráhy Merkuru k naší ekliptice je asi 7°.
Dal jsem si kratší propisku na stůl na vzdálenost asi metr. Což bude představovat úhel asi 27° ( konec propisky jako Slunce, moje oči jako Země , špička propisky jako Merkur.), když zvednu špičku propisky kousek nad stůl (7° sklon ekliptik), tak na maximálním možném uhlu Slunce-Země-Merkur, nic nezmění.
Když budeme stát na vysoké hoře, tento úhel Slunce-Země- Merkur se taky nezmění, jen Slunce i Merkur budou zapadat zapadat k obzoru později a níž.
Což při delší vrstvě vzduchu může změnit refrakci světla.
Astronomové počtali vždycky dobře a mají to podložené pozorováním.
Inspiroval jste mě k zamyšlení, ve kterém jsem nic kloudného nevymyslel.
Přeji pohodu a díky za článek a reakce.

Odpovědět

Poslíček bohů

Tomáš Novák,2024-03-08 14:34:39

Nebyl Merkur podle starověkého pojetí vlastně poslíčkem bohů, který mezi nimi bleskovou rychlostí přenášel vzkazy? A planeta Merkur se skutečně pohybuje ze všech planet nejrychleji, jak jí velí Keplerovy zákony. A není náhodou, že Merkur objevovaly i sondy zvané Messenger :-)

Odpovědět


Re: Poslíček bohů

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-08 15:16:58

Což Messenger, to on byl. Všichni si rádi namlouvali, že jen messenger. Jenže on dokázal vyhrát sázku i s Apollónem! A lidi vodil tam, kam patří, doknce tak, aby si mysleli, že tam chtějí. Proměnil kontext - a už to bylo o něčem jiném, než si ostatní mysleli, a šlo to samospádem. Atd.

Odpovědět


Re: Poslíček bohů

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-08 15:22:43

Šlo o to, že vyjevuje i skrývá. Ten odkrytý kus scény (nad horizontem, osvětlený) ovšem neobsahuje úplnou informaci o svém kontextu, při změně kontextu (horizontu nebo osvětlení) se může ukázat jiný význam, než jaký jsme měli na mysli. Občas ještě nevíme, jestli před námi je majík nebo blidička, cetka nebo šperk, pak se to ukáže, ale to bývá většinou pozdě. Na něčem takovém stála pozitivně vzato věda, negativně zlodějna a řečtictví.

Odpovědět

Dík za připomenutí :)

Petr Juras,2024-03-08 13:09:19

Ta zmínka o souvislosti Marsu s Hermem je zajímavá. Ono to přebírání bohů a bohyň jako symbolů, bylo asi dost běžné...

Odpovědět


Re: Dík za připomenutí :)

Zdeněk Kratochvíl,2024-03-08 13:29:57

Předpokládám, že máte na mysli vztah Merkura s Hermem. Zjednodušeně se dá říct, že první to jméno je latinsky, druhé řecky. Z hlediska oné planety a přibližné identifikace dotyčného boha to stačí. Jinak je problém, do jaké míry jde o indoevropskou analogii a v jaké míře se uplatnilo druhotné pořečtění řecké latinské mytologie (po té, co si ji sami zčáti demytologizovali). U Keltů, Germánů a podobných je pak Merkur přejímka z latiny, někdy ale možná s podobným problémem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz