Je vesmír plný ultralehkých primordiálních černých děr?  
Tvoří temnou hmotu primordiální černé díry? Ta šance se neustále snižuje. Experimenty, důmyslné paleodetektory a pozorování gravitačních mikročoček neustále ukrajují prostor, v němž bychom mohli primordiální černé díry najít. Nejnovějším nápadem jsou ultralehké primordiální černé díry. Je to ale s tolika otazníky, že to připomíná spíš hospodský kvíz než vědeckou hypotézu.
voří temnou hmotu černé díry z úsvitu vesmíru? Kredit: NASA’s Goddard Space Flight Center.
voří temnou hmotu černé díry z úsvitu vesmíru? Kredit: NASA’s Goddard Space Flight Center.

Ve velmi zamotaném a pro všechny zúčastněné už nejspíš dost únavném příběhu temné hmoty hrají pozoruhodnou roli primordiální černé díry. Jsou samozřejmě zcela hypotetické a v tuto chvíli nikdo neví, zda existují, natož zda existují v dostatečném množství, aby mohly být zodpovědné za fenomén temné hmoty.

 

Primordiální černé díry, tedy pokud existují, mohly vzniknout během jinak rovněž velmi záhadné epizody nejranější historie vesmíru, která je známá jako kosmologická inflace. Nebo někde v její blízkosti, čili v prvních okamžicích vesmíru. Pokud tehdy existovaly extrémně husté kapsy hmoty a mohly gravitačně zkolabovat do černých děr. Představit si to v hrubých rysech lze, ověřit jen velmi těžko.

 

Stefano Profumo. Kredit: University of California, Santa Cruz.
Stefano Profumo. Kredit: University of California, Santa Cruz.

Pokud se takový scénář tehdy odehrál a přinejmenším část primordiálních černých děr přežila do dnešní doby, mohly by se na temné hmotě podílet. Je v tom ale spousta neznámých. Například netušíme, jak velké by primordiální černé díry mohly být. Při gravitačním hroucení hmoty by nebyly omezeny velikostí hvězd, jako jsou dnes.

 

Kolem primordiálních černých děr se vedou intenzivní debaty, v tuto chvíli bez jasného výsledku. Pokud laik může soudit, spíše to s nimi nevypadá moc dobře. Experimenty, paleodetektory a pozorování gravitačních mikročočkování ve vesmíru ukrajují jednu možnou oblast jejich hmotností za druhou. Prostor pro jejich existenci se povážlivě zmenšuje.

 

Moc prostoru pro primordiální černé díry nezbývá. Kredit: Stefano Profumo.
Moc prostoru pro primordiální černé díry nezbývá. Kredit: Stefano Profumo.

Nicméně, stále se najdou fyzici, kteří za primordiální černé díry bojují a hledají jim místo k životu. Stefano Profumo z University of California, Santa Cruz ve své doposud nerecenzované studii navrhuje, že vesmír mohla vyplňovat nezměrná množství ultralehkých primordiálních černých děr.

 

Profumo jedním dechem přiznává, že by takto malé černé díry mohly být zranitelné Hawkingovým zářením. Jeho intenzita narůstá s klesající velikostí černé díry. Černé díry o extrémně nízké hmotnosti by se mohly v kosmicky krátkém čase vypařit. Není sto ale jisté, dokud nebudeme mít fungující model kvantové gravitace. Do té doby nebude jasné, co s ultralehkými černými dírami může stát.

 

Jak uvádí Profumo, ve hře jsou tři scénáře. 1. Ultralehké černé díry se opravdu vypaří a zaniknou ve spršce vysokoenergetických částic. 2. Existuje nějaký mechanismus, který zabrání vypaření ultralehké černé díry a stabilizuje je v určité rovnováze. 3. Ve hře je i možnost, že při zmíněné stabilizaci ultralehká černá díra přijde o horizont událostí a stane se z ní fyzikálně poněkud necudná nahá singularita (naked singularity).

Se všemi scénáři jsou ale potíže. V prvním případě je největší komplikací neznalost časové škály. Primordiální černé díry už mohly dávno všechny zmizet. Pokud ne a vypařují se, mohly by to detekovat výkonné gama teleskopy, jako třeba Fermi.

 

Druhý a třetí scénář by podle Profuma měl vést k objektům o extrémně malé velikosti, blízké Planckově škále. Pokud budou elektricky neutrální, což mohou, stejně jako se nejspíš nebudou rozpadat na nějaké částice, tak zřejmě nebude možné je detekovat. To nezní moc optimisticky. Nicméně, zdá se, že primordiální černé díry jsou stále ještě ve hře, i když jim už moc prostoru k možné existenci nezbývá.

 

Video: Stefano Profumo: The Primordial Black Holes Variation (Kashiwa 2021)

 

Video: February Slugs & Steins with Professor Stefano Profumo

 

Literatura

Universe Today 4. 5. 3024.

arXiv:2405.00546.

Datum: 07.05.2024
Tisk článku

Související články:

Dělají nám temnou hmotu primordiální černé díry zrozené z mnohovesmíru?     Autor: Stanislav Mihulka (29.12.2020)
Vznikly primordiální černé díry jako supermasivní gravitina?     Autor: Stanislav Mihulka (10.01.2021)
Studium nitra neutronových hvězd     Autor: Vladimír Wagner (26.04.2021)
Najdeme primordiální supermasivní černé díry s otiskem Velkého třesku?     Autor: Stanislav Mihulka (01.11.2021)
Webbův teleskop může potvrdit, že temnou hmotu tvoří primordiální černé díry     Autor: Stanislav Mihulka (03.01.2022)
Temná energie - ochránce binárních černých děr?     Autor: Dagmar Gregorová (26.10.2023)
Výzkum vesmíru v hlubokém podzemí     Autor: Dagmar Gregorová (06.02.2024)



Diskuze:

No...

Many More,2024-05-10 23:23:23

Tedy, nevím, jestli má vůbec smysl vám do těchhle debat (typu "možná na n-tou") vůbec kecat, ale je tu vůbec někdo, kdo je ochoten si připustit, že žádná objektivní realita prostě není? :-)

Odpovědět

Vypařování PČD versus reliktní záření

Michal Kejík,2024-05-07 20:33:54

Černé díry se mohou efektivně vypařovat, pokud nepohltí více hmoty, než se jí vypaří. Vesmírem prostupuje přinejmenším reliktní záření se současnou teplotou 2.7K. Zjednodušeně ČD s nižší teplotou Hawkingova záření více pohltí než vypaří. Tuto teplotu mají ČD s hmotností mezi Měsícem a Zemí, tedy všechny hvězdné ČD stále rostou. V počátečních stadiích vesmíru se mohly vypařovat jen primordiální ČD menší, než s aktuální teplotou vesmíru. Tento proces mohl rychlost vypařování významně ovlivnit a nevím, zda je v modelech zohledněn.

Odpovědět


Re: Vypařování PČD versus reliktní záření

Jirka Naxera,2024-05-07 21:33:17

Urcite je, ty mikrodiry, o kterych je rec, jsou dost zhave, asi pred pul rokem jsme to tu pocitali, navic jakakoli z tehle mikrodirek prakticky neni schopna nachytat hmotu, i kdyz ji nechate proletet planetou.
(tusim ze to vychazelo Hawkinguv vykon 100W - 10kW, gravitacni polomer nekde kolem jadra atomu a hmotnost ve stovkach tun, ale cucam si to z prstu - nemit ted praci, tak to prepocitam znovu, ty vzorecky i na wokepedii jsou strasne jednoduche)

Odpovědět


Re: Re: Vypařování PČD versus reliktní záření

F M,2024-05-08 16:56:59

Dávám sem jen takto, nevím jak stihnu prověřit funkčnost a ty vzorce, tak jestli si chce někdo zkusit hrát.
https://www.vttoth.com/CMS/physics-notes/311-hawking-radiation-calculator

Odpovědět


Re: Re: Re: Vypařování PČD versus reliktní záření

Jirka Naxera,2024-05-09 12:35:11

Tady jsou ty vzorecky v uplne vyhovujici forme i na pul patou rano ;-) https://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation#Black_hole_evaporation

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Vypařování PČD versus reliktní záření

F M,2024-05-09 17:17:23

Děkuji tohle snad zvládnu i já:-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz