Virtuální ohrada patentována  
Romantice honáků krav na koních zvoní hrana. Nejdříve je vytlačili motorkáři na čtyřkolkách, ale než se stačili v sedlech pořádně uvelebit už se na jejich místo cpou kovbojové s licencí pilota malých vrtulníků. A ještě ke všemu se teď američtí chovatelé chystají jít na dobytek se satelitem. Vyplývá to z patentové přihlášky na „Directional Virtual Fencing“ (DVF).

 

 

 

Zvětšit obrázek
Technik Roy Libeau (vlevo) a Dean M. Anderson připevňují americký prototyp „Directional Virtual Fencing“. (Foto: Scott Bauer)


Výzkumné zařízení spadající pod americké ministerstvo zemědělství přichází s novinkou virtuálního plotu, nebo chcete-li, ohrady.  Dean M. Anderson ze Zemědělské výzkumné stanice v Las Cruces již provádí u hranic s Mexikem pokusy s prototypem zařízení, které monitoruje a řídí pohyb zvířat ve volné krajině a dokonce je schopno nahánět zvířata do míst kam je potřeba.

 
Anderson a zemědělské výzkumné zařízení už na řešení problému nejsou sami. Spojili se s pracovníky jednoho z nejprestižnějších akademických pracovišť - Massachusettského technologického institutu v Cambridge. Tam Andersonovy představy zhmotnili do zařízení, jež nazvali Ear-A-Round (EAR). V podstatě jde o jakýsi chomout prošpikovaný elektronikou.

 

Zvětšit obrázek
Americký DVF je zatím humpolácký a čeká ho miniaturizace. (Foto: Scott Bauer)

Vědci z laboratoře umělé inteligence vyfešákovali kravskou řídící jednotku pro virtuální plot tak, že už není odkázána na externí zdroj proudu. Dobíjení baterií vyřešili pomocí solárních článků. Do zmíněného chomoutu toho vědci nacpali povícero: procesor, paměťové čipy, WiFi pro vzdálenou komunikaci s řídícím pultem, audio systém, jednotku pro elektrošoky, GPS přijímač a sadu senzorů jako například magnetometry a akcelerometry, které evidují orientaci těla a směr pohybu zvířete. 

 

Obojek je tak schopen vyhodnotit chování zvířete a podle situace mu dává povely od důvěrně známého halekání kovbojů pro shromažďování stáda, přes méně příjemné tóny sirény, až po mírné elektrické šoky. Ty samozřejmě jen v případě, pokud je tvrdohlavého jedince přimět k poslušnosti. 

 


Jak je to s objevem doopravdy

Zvětšit obrázek
Přístroj by měl brzo "zeštíhlet" a připomínat spíše sluchátka. (Foto: Scott Bauer)

Možná si vzpomenete, že na Oslovi jsme o virtuálních plotech již psali. Šlo o výsledek práce doktora Andrewa Fishera a jeho kolegů z australského CSIRO Food Futures Flagship.  Ti měli v provozu svůj prototyp virtuálního oplocení již před rokem! Australská virtuální ohrada je stejně jako ta  americká, založena na principu satelitní navigace GPS a také je určena k nošení na  kravském krku. I v australském případě zařízení sleduje aktuální polohu zvířete a když se kráva začne přibližovat hranici virtuálního plotu, reproduktor umístěný v obojku začne vyluzovat nepříjemný zvuk.

 

V čem se tedy tyto dva systémy liší? Až na malé odchylky prakticky v ničem. Australský systém byl pro začátek vybaven pouze bateriemi s kapacitou na týden provozu. Američané to jen vylepšili o fotovoltaické články, které baterie dobíjejí.

Zvětšit obrázek
Australan Dr. Andrew Fisher odzkoušel funkčnost virtuálních plotů již před rokem a ne jen na jednom prototypu. Američané na něj jaksi pozapomněli.

U amerického systému možná stojí za zmínku vylepšené audio. Zatímco australský prototyp měl na obojku k vyluzování nabádajících zvuků jen jeden reproduktor, americký systém lépe využívá poznatků etologie a umožňuje věrně reprodukovat povely na něž jsou zvířata zvyklá. Američané z toho udělali jakési chomoutové stereo. Má to svojí logiku. Směrování zvuků do příslušného ucha dokáže lépe zvíře „vysvětlit“, kterým směrem natočit hlavu a jaký směr pohybu se od něj vyžaduje. Princip ráznějšího domlouvacího nástroje na kravskou trucovitost je u obou systémů stejný. Australané uvádí jeho parametr v impulsech o 250 miliwattech. Chytřejší americký systém by měl umět i toto domlouvání odstupňovat.     

 

Co dodat? Snad jen, že se ukázalo, že krávy nejsou tak hloupé, jak se myslelo a že stačí pouhá hodina tréninku s obojkem v oplocené ohradě a zvíře spolehlivě pochopí, co znamená zvukový signál a co má udělat, aby ustal. Obavy z plašícího se stáda, které nechápe, co se od něj chce, se nepotvrdily.  Od pastevního hospodaření řízeného satelitem si hodně slibují nejen chovatelé skotu, ale též ochranáři. Oplocené pozemky, které jsou překážkou pro migrující zvířata, by se měly stát minulostí. Nový způsob chovu hospodářských zvířat by měl přispívat k udržení biodiverzity divokých zvířat.  Hlavním přínosem by ale mělo být snadné vytyčování nových hranic pozemků, koridorů pro přesun zvířat, snadné dávkování pastvy. Elektroničtí kovbojové sedící krávě za krkem by měli umožnit farmářům chovat zvířata efektivněji, lépe využívat dostupné pozemky a uspořit pracovní síly.
 
 
Video  ukázka:  Australský chovu skotu ve virtuálním oplocení
                                 Malé rozlišení                 Vyšší rozlišení 


Pramen: USDA/Agricultural Research Service ,  CSIRO (Australia)

Datum: 10.06.2008 06:05
Tisk článku

Související články:

Vezmeme krávy na milost?     Autor: Josef Pazdera (07.12.2022)
Geochemici odhalili obrovský zásobník a zdroj metanu - je abiotický     Autor: Josef Pazdera (21.08.2019)
Intenzivní chovatelství znamená více tuberkulózy     Autor: Josef Pazdera (30.11.2015)
Dobytek otepluje Zemi více, než ropný těžařský průmysl s plynárenským dohromady     Autor: Josef Pazdera (15.07.2014)
K synům se krávy chovají macešsky     Autor: Josef Pazdera (05.02.2014)



Diskuze:

@rejpal

jary,2008-06-11 12:20:42

A někteří si myslí, že jsou lepší a přitom to vůbec nemusí být pravda.

Odpovědět

vlastne...

loxti,2008-06-10 15:27:30

...to sou akorat mobily pro kravy a je dulezity nebyt volem, ale sefem co kontroluje kde ste a co zrovna delate.

Odpovědět

Zostrelime

on,2008-06-10 09:40:11

Ak si vlada povie, ze toto bude robit aj ludom, tak zacnem dotovat organizacie na zostrelenie toho ich GPS systemu.

Odpovědět


Jsou lidé,

Duke,2008-06-10 09:55:00

kteří by měli mít něco podobného nařízeno nosit soudem. Třeba by jim elektrický šok vzal chuť znásilňovat a vraždit, když už nenastoupili ochrannou ústavní léčbu.

Odpovědět


?

rejpal,2008-06-10 12:26:00

Někteří jedinci homo sapiens jsou horší než dobytek, takže proč ne?

Odpovědět


jasne ze to budou mit vsichni

mikjs ,2008-06-21 20:02:05

proste se lidem namluvi ze je to dobre pro jejich bezpeci a identifikaci - akorat ty co budou chtit vrazdit a znasilnovat ti to mit nebudou - najdou si spusob a prostredky to ebejit

Odpovědět

v ČR nelze patentovat

vynálezce,2008-06-10 09:03:55

něco, co je již v provozu v jiné části světa, pouze v USA si patentují cokoliv, např. dvojklik myši apod....

Odpovědět


Nelze

abc,2008-06-10 13:22:24

Zakon jednoznacne vyzaduje aby patentovcana myslenka byla nova. U nas i USA.
Ze na to nemaji lidi a v praxi jen kontroluji, zda nebyla podana shodna patentova prihlaska je vec jina.
V kazdem pripade je popsany patent je neplatny, stejne u nas jako v USA. To jest na vas navrh jej soud zrusi. Staci sebrat par set tisic dolaru a do toho...

Odpovědět

:-(

Tom,2008-06-10 07:16:18

A za chvilku dostaneme něco podobného všichni... teda až na elitu, která bude žít mimo systém

Odpovědět


Jenom pokud jses vul

Dr.Sid,2008-06-10 10:18:11

:-D

Odpovědět

Musíme si zvykat

Jirka K.,2008-06-10 07:15:18

takhle jednou dopadnou i obyčejní lidé. Už teď to částečně funguje a bez satelitu, ale málokdo si to zatím dokáže připustit.

Odpovědět


g

Hopp,2008-06-10 17:56:27

jn ... máš pravdu ... a budoucnot nebude růžová ... bohužel ... :(

Odpovědět

Chudák

,2008-06-10 06:16:04

KrávaCop

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz