Umělohmotné talíře a ledvinové kameny  
Pokus v němž hlavní roli hrála polévka, Asiaty nepotěšil. Servírování v oblíbených plastových miskách vedlo u dobrovolníků k tomu, že spolu s nudlemi měli v tělech i šest a půlkrát více jedovatého melaminu. Týká se to ale jen jich?


 
Otrávení kojenci

Zvětšit obrázek
Melamin (2,4,6-triamino-1,3,5-triazin) se používá při výrobě hnojiv a umělých hmot. Spolu s kyselinou kyanurovou se často využívá v plastech jako zpomalovač hoření.

Při slově melamin si většina z nás nejspíš představí tmavý pigment v kůži - melanin, který ale s melaminem (bílou přísadou do umělých hmot) nemá nic společného. Číňané si to nepletou. Melamin je u nich spojen s nejmasovější dětskou otravou v historii. Pokud by jejich mafiáni zůstalali u přisypávání této jedovaté látky do krmiv pro zvířata a spokojili se s pakováním se na nic netušících farmářích, asi by se na jejich klamstvo možná ani nepřišlo. Jenže to primíchávači přehnali a rozšířili své zisky i na sušené mléko pro kojence. Ledviny těch slabších to nevydržely a protože případů bylo moc,  tak všechno  v létě 2008 prasklo. Proč se melamin do mléčných výrobků přidával? Zvyšoval v krmivech a potravinách obsah dusíku (obsahuje ho 60 %), a tím při testech maskoval nízký obsah bílkovin.
Čínské úřady zprvu jen zveřejnily, že se kauza týká cca 10 tisíc dětí. Postupně ale údaj opravovali na 53 tisíc, přičemž více než sto jich mělo být ve vážném stavu. Zemřít měly čtyři. Pak se údaj oficiálně zpřesnil na 94 tisíc zasažených  a šest mrtvých. Neoficiální šuškanda ale pracovala s čísly řádově odlišnými a když se postižené rodiny začaly  domáhat odškodnění na státu, musely čelit represím a zastrašování. Scénář se začal podobat tomu filmovému v němž zaznělo:  „Vyšetřování skončilo, zapomeňte“.  

 

Asi se nemůžeme divit tomu, že i po čtyřech letech jsou Asiaté melaminem vystrašení a v potravinách ho bedlivě sledují.  Na veřejnost nyní pronikla informace o jeho vyšší koncentraci v tělech osob, které používají nádobí z plastu. Jde o malou až poněkud komickou studii z Tchaj-wanu.  Je postavena na pozorování pouhých dvanácti osob. Šest mužů a šest žen ve věku mezi dvaceti až třiceti lety nechali výzkumníci jíst horkou nudlovou polévku z umělohmotných misek. Pak je v dvouhodinových intervalech půl dne nutili čůrat do džbánků. O tři týdny později se vše opakovalo, jen s tím rozdílem, že místo plastových talířů jim nudle dali do keramiky.


 

Zvětšit obrázek
Melamin v kombinaci s formaldehydem tvoří vysoce odolnou melaminovou pryskyřici hojně používanou k výrobě talířů a misek. V Evropě se s výrobky obsahujícími melamin můžeme setkat pod značkou Formica ™. Hlavní stan tato nadnárodní korporace má v Newcastle ve Velké Británii.  Kredit: Dwight Burdette, Wikipedia)

Zatímco jíst z hliněných misek znamenalo mít v moči 1,3 mikrogramu melaminu, po gáblíku z plastu to bylo šest a půlkrát více (8,35 mikrogramů). Tolik strohá zpráva Chia-Fang Wu z Kaohsiung Medical University in Taiwan, kterou otiskl v lednovém čísle časopis vydávaný Asociací amerických lékařů JAMA Intern Med.


Relevantnost
I výzkumníci přišli na to, že strašit se vyplácí. Problém tím získává na důležitosti a když chcete od společnosti peníze na další práci, platí v tomto případě  - čím více, tím lépe. Proto je stále obtížnější poznat, co z publikovaných zpráv je významné a co nikoli. Nakolik si tchaj-wanská mini-studie zaslouží naší pozornost, by nám mohl být vodítkem komentář Kennetha Spaetha. Není členem výzkumného týmu a vzhledem k tomu, že je ředitelem zdravotnického centra universitní nemocnice v Manhasset ve státě New York. Měl by tedy mít k problému dostatečný odstup. Podle něj je údajů získaných na lidech, z nichž by se dalo stanovit riziko, jaké tato relativně nízká expozice melaminu představuje, je málo. Nicméně pokusy na zvířatech jasně ukazují, že k podpoře vzniku ledvinových kamenů, narušení jejich funkce a zvýšení rizika rakoviny by to stačit mohlo. Toxický melamin sám o sobě moc není a smrt nastává až po požití okolo třech gramů. Nicméně chronická expozice malých dávek riziková je. Melamin se koncentruje v renálních kanálcích a tam raguje s kyselinou kyanurovou za vzniku krystalků. Ucpávání kanálků nevěstí nic dobrého a může nás přivést k urologovi, na oddělní dialýzy, nebo k onkologovi. 
 

Ponaučení
Nejen Asie, i nás se doba plastová týká. Servíruje nám umělohmotné láhve, kelímky, tácky, talíře, příbory, sítka,... a není pochyb o tom, že i naše tělesné schránky obšťastňuje kromě ftalátů a bisfenolů i melaminem. Všechno není v našich silách ovlivnit, ale skladování potravin (zvláště těch kyselých) v plastových miskách doma v ledničce změnit můžeme. A hlavně bychom se měli vyvarovat ohřívání potravin v miskách, hrníčcích či obalech z umělé hmoty v mikrovlnkách. Pokud by vás taková ptákovina někdy napadla, připomeňte si, že ve zde popsaném pokusu stačilo do nich nalít polévku jen 90 stupňů Celsia teplou.

 

Literatura:
JAMA Intern Med. 2013; doi:10.1001/jamainternmed.2013.1569


 

Autor: Josef Pazdera
Datum: 23.01.2013 12:56
Tisk článku

Jed - Pilipiuk Andrzej
Knihy.ABZ.cz
 
 
cena původní: 289 Kč
cena: 248 Kč
Jed
Pilipiuk Andrzej
Související články:

Zavraždili zavrženého severokorejského prince nervovým plynem VX?     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2017)
Léčíte se bylinkami? Napadlo vás, že by mohly uškodit?     Autor: Václav Diopan (10.12.2016)
Elixír života Angela Marianiho     Autor: Miloslav Pouzar (03.05.2016)
Bangladéšská příchuť náchodské Idy     Autor: Miloslav Pouzar (05.03.2016)
Byl Jásir Arafat další obětí útoku poloniem-210?     Autor: Miloslav Pouzar (08.02.2016)



Diskuze:

Průhledné nádoby

Pavel Hudecek,2013-01-28 00:45:59

Jak je to s průhlednými nádobami na mražení a ohřev v mikrovlnce? Ty používám docela často.

Také v mikrovlnce často zavařuji, čímž vzniká dotaz, jak je to se složením laku a těsnění šroubovacích víček. Např. při zavařování fazolí je teplota 105-120 °C. Plánuji proces optimalizovat, pak bude začínat vložením syrových fazolí a všech dalších ingrediencí a při 115-120 °C tam budou asi 20 minut. Včetně chladnutí tak bude víčko vystaveno 100+ po cca 40 minut.

Odpovědět

PET

Leopold Kyslinger,2013-01-24 08:13:23

PET se připravuje kondenzací ethyleglykolu a kyseliny teftalátové za přítomnosti katalyzátoru. S melaminem ani s melaminovou pryskyřicí nemá nic společného. Ale pravděpodobně se s výrobky z melaminu setkáváte aniž to vnímáte, Například umakart nebo deska kuchyňské linky...

Odpovědět

Nádobí do mikrovlnky

Tomáš Kulda,2013-01-23 14:49:39

Veškeré nádobí do mikrovlnné trouby je výhradně z běleného plastu, takže kdo používá mikrovlnku, tak se melaminu v podstatě nevyhne. A kdo ví jak je to s nápoji balenými v PET lahvích

Odpovědět


Ne tak úplně

Vojtěch Kocián,2013-01-23 15:20:57

Osobně mikrovlnku používám minimálně, ale pokud už, tak je jídlo v normálním porcelánovém talíři nebo keramické misce (samozřejmě bez kovového dekoru). Jen to celé přiklopím průhledným plastovým víkem dodávaným s mikrovlnkou. Tedy, kdo mikrovlnku používá jen k ohřívání dříve uvařeného jídla, ten se bělenému plastu vyhne snadno. Kdo v ní i vaří, na tom asi bude hůř. Sám bych měl s plastovým nádobím problém spíš u salátů (které jsou často kyselé), protože mísy potřebné velikosti ze skla nebo porcelánu nejsou nejpraktičtější. Řešením by mohl být kvalitní nerez, ale to v mém případě možná někdy hóódně do budoucna :-)

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni