Jak si zlepšit sexuální atraktivitu?  
Trikem Pepka námořníka!




Červené zobáky, zabarvení některých pírek, barevné proužky na želvim krunýři, to všechno ve zvířecí mluvě znamená "Koukni! Dovedu enzymaticky přetvořit žlutou na červenou a svědčí to o mých vizuálních i detoxikačních přednostech“. Podrobnosti viz článek zde.  (Kredit: Nicole Valenzuela)
Červené zobáky, zabarvení některých pírek, barevné proužky na želvím krunýři, to všechno ve zvířecí mluvě znamená "Koukni! Dovedu enzymaticky přetvořit žlutou na červenou a svědčí to o mých vizuálních i detoxikačních přednostech“. Podrobnosti viz článek zde. (Kredit: Nicole Valenzuela)

Byly doby, kdy vědci tvrdili, že špenát má hodně železa. Dodnes maminky svým dětem rády říkají: Jez! Budeš mít silné svaly. Jenže právě to s tím železem  je na špenátu špatně. Nejen, že ho obsahuje stejně jako jiná listová zelenina, ale kvůli vysokému obsahu kyselin (šťavelové a listové) jsou pro nás jeho železo a vápník takřka nevyužitelné. Špenát nám to může vynahradit svou jinou předností.

 

Reklama

Na špenátu a potravních doplňcích se rádo uvádí, že jsou pro zdraví a krásu.  A představte si, ono se ukázalo, že to u protinožců platí. Vyplývá to z článku, který vyšel začátkem tohoto týdne ve vědeckém časopisu Behavioral Ecology.

 

Beta karoten

Někdy se mu říká provitamin A. To proto, že  z jedné jeho molekuly vznikají dvě molekuly vitamínu A. Ten si naše těla syntetizovat neumí, ale z beta karotenu ho udělat umí. I jako nepřeměněný na vitamín je nám beta karoten ku prospěchu. Je totiž antioxidantem a tak je dobré na něj pamatovat před dovolenou. Chrání kůži před poškozením z nadměrného opalování. Jak se ukazuje, může nám být nápomocen i ve smyslnějších záležitostech, než je slunění.

 

Příklad jemných barevných variací před a po suplementaci. Horní snímky jsou z pokusu s konzumací beta-karotenu, spodní s placebem. Vlevo je stav před medikací, vpravo stav po požití příparavku. Kredit: Yong Zhi Foo
Příklad jemných barevných variací před a po suplementaci. Horní snímky jsou z pokusu s konzumací beta-karotenu, spodní s placebem. Vlevo je stav před medikací, vpravo stav po požití přípravku. Kredit: Yong Zhi Foo

Pro chemiky je beta karoten C40H56. V čisté formě to jsou oranžové krystalky. Po delší době jeho vysoké konzumace dostává podobný nádech i naše pokožka. Na tom spočíval pokus, který provedli na University of Western Australia. U nápadu stálo pozorování přírody. U samiček ptáků, ryb i plazů už to tak chodí, že jsou k samečkům, kteří jsou žlutooranžově barevnější, povolnější. Zvířecí sexuologové to vysvětlují tím, že karotenoid je viditelným signálem, že partnerův organismus oplývá antioxidantem, což svědčí o jeho zdraví.

 

Kamufláž
Jak už nejspíš tušíte, výzkumníky napadlo prověřit, jak moc se v tomto směru z přírody vymykáme. Pokus vymyslel Yong Zhi Foo.  Číňan, který je prvním autorem článku a momentálně „kope“ za  australský tým (UWA). Měl dát odpověď, zda i u našich „samiček“, v jejich podvědomé touze se reprodukovat a šířit sobecké geny prostřednictvím zdravých potomků, hraje beta karoten nějakou roli. Problém je v tom, že „signál zdraví“ ani zdaleka není tím, za co se vydává. O skutečném aktuálním zdravotním stavu nemusí vypovídat zhola nic. I když to ve vědeckém článku tak řečeno není, dá se pokus interpretovat jako snaha zjistit, zda inteligentnější bytosti takové laciné kamufláži „skočí na špek“.

 

K účasti v pokusu se výzkumníkům podařilo přesvědčit  43 mladých mužů s průměrným věkem 21 let. V kontrolní skupině (s placebem) jich měli dalších dvacet. Na začátku pokusu všem odebrali krev, sperma a pořídili fotku. V průběhu  dvanácti týdnů pak jedni dostávali beta karoten a druzí placebo. Po třech měsících jim všem znovu odebrali to, co na začátku. Nejvíce je zajímalo, jak na tom kdo je s oxidačním stresem, imunitními funkcemi a kvalitou spermatu.

 

Se zdravou lesní barvou se u žen moc nezabodovat nedá.
Se zdravou lesní barvou se u žen moc nezabodovat nedá.

Protože do hodnocení fotek nechtěli výzkumníci vnášet chybu, najali si na to partu šedesáti šesti žen. Vybírali z těch okolo „třiatřicítky“, které už ví co a jak, a nejsou taková třeštidla. Těm pak dali za úkol u fotek bodovat atraktivitu.

 

Psáno pro ALFA MEDICAL a osel.cz
Psáno pro ALFA MEDICAL a osel.cz

Výsledek nepřekvapil

To, co překvapilo, bylo jak mocně suplementace beta karotenem s ženským mozkem cvičí. Tytéž obličeje, jen s nepatrným nádechem navozeným beta karotenem, byly opačným pohlavím vnímány jako výrazně přitažlivější. Jak se rovněž dalo předpokládat, barva tváře se skutečnými parametry zdraví nesouvisela. Krátkodobá karotenová kůra přesto fotkám zajistila, že si je ženy s pravděpodobností vyšší o 50 % vybíraly jako více sexy.


Závěr

Pokud chcete udělat dojem a nejste černoch, vyplatí se vám jíst mrkev. Stejnou službu zajistí i špenát. Až na druh zvaný zlatokopky, by to zhruba po třech měsících, zabírat mělo. Pokud vás ale tlačí čas, stejnou službu zajistí i facka.


Literatura
Yong Zhi Foo, et. al.: „The carotenoid beta-carotene enhances facial color, attractiveness and perceived health, but not actual health, in humans“. Behav Ecol arw188. DOI: https://doi.org/10.1093/beheco/arw188

Datum: 17.02.2017
Tisk článku

Související články:

Zklamání z dobrého cholesterolu     Autor: Josef Pazdera (30.01.2014)
Zklamání z antioxidantů     Autor: Josef Pazdera (02.02.2014)
Zklamání ze selenu     Autor: Josef Pazdera (24.02.2014)
Oblíbené antioxidanty rakovině nebrání, ale prospívají     Autor: Josef Pazdera (11.10.2015)
Proč po tučném hloupneme?     Autor: Josef Pazdera (27.11.2015)
Nahrazením másla rostlinnými oleji riziko srdečních chorob neklesá     Autor: Josef Pazdera (17.04.2016)
Kam nechodí sluníčko, tam chodí lékař     Autor: Josef Pazdera (23.12.2016)
Kukuřičná dieta dělá ze samiček kanibaly     Autor: Josef Pazdera (31.01.2017)



Diskuze:

mrkev na potenci

Vratislav Pechanec,2017-02-21 09:41:34

To se říká už dávno, že je mrkev dobrá na potenci.
Ale musí se dobře přivázat...

Sorry za off-topic, ale nedalo mi to. :-)

Odpovědět


Re: mrkev na potenci

Fanda Sin,2017-02-21 13:12:23

Přineslo úsměv na tvář, děkuji.

Nejen vědou živ je člověk :)

Odpovědět

Funguje to i obráceně?

Ami Kriva,2017-02-18 17:04:46

Plánují i výzkum, jestli se nechá ošálit i muž? Nebo to funguje jen jednosměrně?

Odpovědět


Re: Funguje to i obráceně?

Pavol Hudák,2017-02-18 22:12:34

urcite aj opacne. mierne opalene slecny vyzeraju atraktivnejsie nez alabastrove

Odpovědět


Re: Funguje to i obráceně?

Oldřich Horák,2017-02-19 15:14:37

Nebuďte naivní, proč jinak by měly všechny ty make-upy a "zdravíčka" a další dovotvorné barvičky takovou prodejnost? Kdyby lepší vzhled nenaštval konkurenci a nelákal samečky tak by kosmetický průmysl zanikl již ve starověkém Egyptě. ;-)

Odpovědět

Karotenoidy se za účelem zvýšení atraktivity používají už 20 let

Jan Omasta,2017-02-17 15:08:23

Nemusíte být vědec, abyste uznali, že to zvyšuje atraktivitu. Když polknete karotény, tak podle častosti závistivých dotazů: Kdes byl na dovolené?, vám musí dojít samo, že to zvyšuje atraktivitu o 50%. Ne všechny karotenoidy jsou na to stejně dobré. Když použijete beta karotén (kromě toho že působí spíš škodlivě), vypadáte spíš jako Číňan. Po samotném luteinu si atraktivitu snížíte - připomíná to žloutenku. Aby to sexuálně přitahovalo partnerky, musíte v sobě mít celé spektrum od kapsantinu, astaxantinu, lykopénu, alfa-karoténu, až po lutein. Ty tmavší se barevně vykompenzují se světlejšími a vzniká červenohnědé zbarvení. To je charakteristické tím, že je homogenní a zakryje drobné kazy pleti, na rozdíl od sprostého opálení.
Z modelingových agentur kupují hlavně lykopén, ale doporučil bych spíš CarotenAll, kde je kromě lykopenu a luteinu i mix dalších karotenoidů. To má ten efekt, že za téměř stejnou cenu pořídíte mnoho násobně účinnější doplněk. Karotenoidy nejsou jen pro krásu, ale jsou to i tzv. mitochondriální antioxidanty, které pronikají do jádra buněk, kde zastavují proces stárnutí i proces karcinogeneze a oddalují tím programovanou buněčnou smrt. A samozřejmě, že také chrání před UV zářením. Přidávají ochranný faktor 3-5.

Odpovědět


Re: Karotenoidy se za účelem zvýšení atraktivity používají už 20 let

Milan Krnic,2017-02-17 22:19:23

Zkrátím to: pivo

Odpovědět

kontrolni skupina

Ludvík Urban,2017-02-17 13:18:17

Obavam se, ze ten obrazek se ctyrmi obliceji realne uvazujiciho cloveka spis odradi od onoho zajimaveho zjisteni o ucincich betakarotemu.

Kdyz ten obrazek ukazu svym synackum, snazicim se o ziskani naklonosti opacneho pohlavi, nejdriv reknou "Photoshop" a pak po kratkem uvazovani usoudi, ze kontrolni a pokusna skupina mozna obsahovaly stejne jedince. :-)

Odpovědět


Re: kontrolni skupina

Aleš Vyhnálek,2017-02-17 14:25:01

Tohle byla dvojčata.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz