Bílí rasisté si nechávají testovat původ. Ale výsledky je moc nepotěší  
Sociologové si oblíbili neonacistické diskuzní fórum. Studovali tam pozoruhodné reakce rasistů na výsledky genetických testů původu. Někteří se radovali, jiní už méně.
Pitoreskní kostýmy kukluxklanu z roku 1872. Kredit: volně dostupné.
Pitoreskní kostýmy kukluxklanu z roku 1872. Kredit: volně dostupné.

Není to tak dávno, co se bílí rasisté a šovinisté plížili kanály. Ve většině zemí to byla okrajová hnutí zapšklých, izolovaných lidí. V poslední době je sociální média vytáhla na světlo, takže se s nimi a jejich bizarními názory můžeme setkávat častěji. Většina lidí si ale naštěstí stále pamatuje, jak to končí, když se holé lebky dostanou k moci, takže ultrapravicová revoluce není na pořadu dne.

 

Aaron Panofsky. Kredit: UCLA.
Aaron Panofsky. Kredit: UCLA.

Rasisté se nicméně dozvěděli o tom, že existují dostupné a vcelku levné genetické testy původu. A koho jiného by měl zajímat původ víc, než fanoušky nadřazenosti bílé rasy? Bílí rasisté tedy testují svůj původ a vytvářejí tím pozoruhodný a nesmírně zajímavý materiál. Nepotěší přitom ani tak rasisty, jako spíše kulturní antropology, kteří mají možnost studovat fascinující fenomén.

 

Sociologové Aaron Panofsky a Joan Donovan z Kalifornské univerzity v Los Angeles se rozhodli prozkoumat reakce rasistů, kteří se stále častěji snaží potvrdit si genetickým testováním představy o svém původu. Šťastnou souhrou okolností Panofsky a Donovanová prezentovali svůj výzkum v polovině srpna, ve dnech, kdy ultrapravice vystrkovala růžky v americkém Charlottesville.

 

Joan Donovan. Kredit: J. Donovan.
Joan Donovan. Kredit: J. Donovan.

Badatelé několik let sledovali neonacistické online fórum Stormfront, u jehož vzniku stál pohlavár kukluxklanu Duke, a kde se rasisté vyzpovídávají ze svých emocí. Dostali tím unikátní příležitost sledovat reakce více než 600 extrémistů na výsledky svých genetických testů.

 

Někteří z nich se dočkali vytouženého germánského původu. Ale řada rasistů své výsledky oplakala. Jeden z nich varoval své kolegy rasisty před těmito testy, protože mu vyšlo, že má své kořeny v Senegalu. A to není zrovna kolébka nordických polobohů. Častou reakcí zklamaných uživatelů fóra Stormfront bylo, že zpochybňovali věrohodnost genetických testů. Jak se dalo očekávat, obviňují rafinované židovské multikulturní spiknutí.

 

University of California Los Angeles.
University of California Los Angeles.

Asi jen obtížně se vcítíme do kůže nácka, který se dozví, že vlastně není stoprocentně bílý. To zklamání musí být zdrcující. Kolegové na Stormfrontu pak pochopitelně takto postižené rasisty hrubě šikanovali s tím, že když nejsou dost bílí, tak nemají v neonacistickém fóru co dělat. Výhružky smrtí nebyly výjimkou.
Genetikové jsou nejspíš nešťastní, že jejich nástroje a know-how používají rasisté k ospravedlnění svých nenávistných blábolů. Na druhou stranu je ale díky výsledkům testování pěkně vidět, že jednoduchý rasismus nefunguje. Vlastně nejsou ani bílí ani černí. Lidé bývají namixovaní z mnoha různých předků a o Američanech to platí trojnásobně. A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Video:  Aaron Panofsky - How “Unscientific” Ideas about Race Contribute to...


Literatura
IFL Science 17. 8. 2017.

Datum: 03.09.2017
Tisk článku

Související články:

Duchaření a víru máme v genech z pravěku     Autor: Josef Pazdera (27.05.2014)
Největší studie gay bratrů poodhaluje původ homosexuality     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2014)
Dělají z nás liberály a konzervativce geny?     Autor: Josef Pazdera (07.08.2015)



Diskuze:

Kulturna antropologia my ass

Alfons Sainchuck,2017-09-20 16:55:15

Dlho citam osel ako prijemny pop-sci outlet ale v poslednej dobe to ide dramaticky dole vodou lebo editorial evidentne straca odstup voci makkym vedam a hlavne marxistickym emocionalnym socio temam. Evidentne nema potuchy o tom ako funguje populacna genetika a komercne genealogicke testy. Predpokladam ze o rozdiely medzi presnostou merania a spravnostou nepoculi ci (precissionXaccuracy) Skoro s istotou viem, ze priemerny student kulturnej antropologie to nevie rovnako ako neovlada elementarnu statistiku.
Pre cely juho vychod spojenych statov plati, podla 23andme, ze asi kazdy 10ty clovek je asi 1% povodom z afriky.(cim nizsi % threshold, tym sa pocet bude zvysovat)neznamena to vsak nutne, ze maju povod v afrike. znamena to, ze keby sme isli naspat 10 generacii, mate asi 50% sancu mat africkeho predka. v praxi to znamena ze ak ste 1% african a 99% biely, tak mate surodenca, ktory je 0% african a 100% biely. kazda komercna genealogicka laborator pouziva trochu ine modely a vstupne data a vysledky sa mozu lisit, nie vsak o vela. a skumat reakcie na stormfronte a robit z toho zavery(stormfront mal mesacnu navstevnost asi 20k ludi) je emblematicke sucasnemu stavu soc akademie. usiel mi zmysel takej studie ale zmysel je vlastne minat peniaze na 'vedu'. nechajte si svoj virtue signaling bs opakovanim slova 'rasista' 12x!!! Co ste tym prosim vas sledovali? chcete povedat, ze rasy neexistuju? alebo ze cierna nieje cierna?
Otazka pre autora Stanislava Mihulku: preco sa pri biologickych a technickych otazkach obraciate a cerpate zrovna od sociologov a kulturnych antropologov. Neberuc do uvahy, ze tie obory su kompletne diskreditovane krizou replikovatelnosti a vsetci v akademii vedia, ze je to ideologicky skorumpovana fraska, preco sa neobratit pri tema 'rasa' na genetika? Jasne, vsetci sme z afriky, ale preco ostavat tam, preco nejdete dalej v strome zivota? vedeli ste, ze s bananmi zdialame 60% DNA? A ze od neandertalcov sme zdedili do 5% DNA?(pravdepodobne vacsinu severnych adaptacii)

Odpovědět


Re: Kulturna antropologia my ass

Alfons Sainchuck,2017-09-20 17:15:34

pardon, citam ze pan Mihulka uci na katedre botaniky, tak sa ospravedlnujem ze Vas posielam sa pytat biologov. Stale mi vsak unika pointa reprintu studie bez pointy.
Predpokladam, ze skumate evoluciu rastlin. plati podla vas evolucia aj pri homo sapiens? ako ano, plati aj od krku hore? ak si myslim, ze plati, som rasista? ak niesom, co presne znamena byt rasista? a preco podporujete spolocensky dehonestujuce a nepresne uzitie tohto pojmu? ak nie, aky je prosim Vas rozdiel medzi napr. dogou a pudlikom? ako botanik, nemyslite ze je uzitocne pouzivat taxonomicke kategorie?
(Studijum biologie som nedokoncil, presiel som na ekonomiu, avsak dalej sa o obor zaujmam, hlavne o populacnu genetiku)

Odpovědět

100 faktu

Josef Vyskočil,2017-09-07 14:37:40

http://www.vzdelavaci-institut.info/?q=system/files/Bili_a_cerni-100_faktu_a_jedna_lez-Roger_Roots.pdf

Odpovědět

ltrapravicová revoluce není na pořadu dne

Miroslav Stuchlík,2017-09-04 21:27:12

Samozřejmě, že ultrapravicová revoluce není na pořadu dne. Ona totiž probíhá ultralevicová revoluce a to dost špinavými prostředky.

Odpovědět

chaoticka doba

Peter Hrdlicka,2017-09-04 00:58:01

Degeneráti sa snažia pretláčať tie svoje pavedy.

Odpovědět

Rasista nebo bílý nacionalista?

Alexandr Malusek,2017-09-03 18:22:22

V článku od S.M. je slovo rasista zmíněno tolikrát, až z toho mám divný pocit. Je třeba si uvědomit, že kromě "klasického" rasismu známého třeba z dob apartheidu v JAR existuje i kulturní rasismus, který je mnohými považován za formu rasismu. Důsledkem tohoto přístupu (prosazovaného zejména evropskými medii hlavního proudu) je, že většina obyvatel Evropy jsou rasisté, protože odmítají islamizaci.

Článek A. Panofskyho používá slovo rasista minimálně (jako podstatné jméno je tam jen několikrát), protože ta studie je o skupině hlásící se k bílému nacionalismu. Je jasné, že naprostá většina bílých nacionalistů jsou rasisté. Ale opačně to neplatí. Proto není dobré ta slova zaměňovat.

Odpovědět


Re: Rasista nebo bílý nacionalista?

Martin Smatana,2017-09-03 21:08:06

Súhlasím, opačne to naozaj neplatí. Keby totiž Európania poznali skutočný rozsah černošského protibelošského rasizmu, boli by nie zhnusení, ale zdesení. Napríklad obľúbená "zábavka" čiernych výrastkov v USA - na ulici si vytipovať nič netušiaceho bieleho, odzadu k nemu nenápadne pristúpiť a silným úderom do hlavy ho zraziť na zem.
Ale rasizmom a šovinizmom je v podstate každé vyhlasovanie svojej etnickej skupiny za vyvolenú a nadradenú.

Odpovědět


Re: Rasista nebo bílý nacionalista?

Victor Jara,2017-09-04 21:46:57

Sašo
Váš příspěvek jsem četl 4* A máte pravdu!
Jen chybí doplnění:Rasu si nezvolíte, náboženství jen nemnoho lidí.Náboženství může změnit či zrušit každý (nemusí to být snadné).
Rasu nezmění nikdo (vyjma Michaela Jacksona).
Resultad:Záměna rasy za náboženství je argumentační faul.

Odpovědět

KKK a Nacismus

Jan Novák9,2017-09-03 14:26:29

KKK bylo založeno Demokraty jako opozice proti Republikánům, takže levice místo pravice.
Náckové byli NSDAP, což je Národně-Sociální Demokratická Strana Práce. To taky nezní moc jako pravice. Jsem slyšel že Nacismus začali označovat za pravici Komunisté aby se od toho distancovali, protože oba používali podobnou rétoriku (třídní boj) a úplně stejné prostředky.

Klasické rozdělení politického spektra je Pravice = svoboda, krajní pravice anarchismus, Levice = diktatura, krajní levice komunismus (internacionální socialismus) nebo nacismus (nacionální socialismus).

Odpovědět


Re: KKK a Nacismus

Jaroslav Pešek,2017-09-03 15:38:23

Podle toho co říkáte je na světě akorát levice.

Odpovědět


Re: Re: KKK a Nacismus

Jan Novák9,2017-09-04 09:37:18

V celém světě je vidět posun do leva, k větším pravomocím vlády, centrální správě, centrálnímu plánování a větším sociálním výdajům. Pravice by měla prosazovat malou vládu, osobní zodpovědnost, jednoduché zákony, minimum jednoduchých nařízení... já to taky nikde nevidím, nejste sám.

Odpovědět


Re: KKK a Nacismus

Tomáš Hluska,2017-09-03 20:16:54

Jenže taky dřív Republikáni a Demokrati prosazovali prakticky opačné názory než dnes.
Co se týče NSDAP, to pojmenoval Hitler schválně takto, aby odloudil Komunistům hlasy pracujícího lidu, ale když se podíváte na program, tak je jasně pravicový.

Bohužel, ale politické strany nelze úplně jednoduše rozdělit v jedné dimenzi. Ještě je třeba alespoň jeden rozměr
https://www.growtopiagame.com/forums/attachment.php?attachmentid=139680&d=1474996204

Odpovědět


Re: Re: KKK a Nacismus

Jan Novák9,2017-09-04 12:14:03

Vy snad věříte tomu co politické strany píší do programu. To Vám 40 let socializmu kdy KSČ lhala jak Rudé Právo tisklo nestačilo? Komunisté v té době slibovali rozdělení půdy chudým rolníkům a víme jak to dopadlo.

To mohl být velice mazaný tah, kde si propagandisté NSDAP uvědomili že lidé kteří by volili levici jsou příliš hloupí na to aby četli a zhodnotili nějaký program, ti půjdou za názvem a slogany jako ovce. Naopak lidi které program zajímá budou spíše volit pravici nebo centristy a tak byl program napsán.
Realita byla vláda jedné strany, centrální plánování, likvidace opozice, cenzura, koncentrace všech složek moci do rukou několika osob, ovládnutí soudního systému, nucená práce. Snad jediný rozdíl oproti socializmu byl že Nacisti byli méně posedlí kolektivizací. Asi rozdíl mezi feudalizmem v Rusku a kapitalizmem v Německu při startu systému. Já myslím že vlastníci výrobních prostředků by byli prohlášeni za nepřítele státu v Nacismu hned jak by "došli" židé. Nacismus byl u moci velice krátkou dobu - naštěstí, bylo to dost o fous. Kdyby se Hitler spojil se Stalinem (Stalin chtěl) a/nebo nepřerušil výzkum atomové bomby...

Odpovědět


Re: Re: KKK a Nacismus

Roman Sobotka,2017-09-04 13:28:42

Pokud si pamatuji, tak Hitler se stal clenem jiz existujici partaje NSDAP, pote jeji tvari a nakonec ji ovladnul (puvodniho sefa sesadil). Nazev nevymyslel. Puvodni NSDAP mela opravdu silne levicovy program, ale Hitler nastolil postupne dost odlisny kurz, ktery uz levicovym moc nazyvat nelze. Ale totalitni ideologie je vzdy dost podobna, takze levice/pravice, na tom zas tak nesejde.

Odpovědět


Re: Re: Re: KKK a Nacismus

Ivo Spálený,2017-09-06 14:25:24

Ono to bylo docela složité. Hitler byl před válkou (1.sv.) bezdomovec v Mnichově. Když ho povolali do armády, tak si to docela užíval. Ale pak ho po zranění přeřadili k propagandě u zpravodajců. Tak si vybudoval vztah k vládním sociálním demokratům. Když válka skončila, u zpravodajství zůstal a jako vládní úkol měl sledovat malou stranu DAP (Německá strana práce).

Hitler do ní v rámci infiltrace vstoupil a jako dobrý řečník se nakonec dostal do vedení. Z marketingových důvodů ji přejmenoval na NSDAP ( Národně-socialistická německá strana práce ). Národní socialismus byla tehdy alternativa vůči ostatním typům socialismu, socdem a komunistům, varianta bez Socialistické internacionály. Ostatně v tehdejším Československu byl národně-socialistický program s Miladou Horákovou velmi úspěšný. Tak vznikli němečtí nacisti, což je posměšná zkratka z "(NA)cionál so(CI)alisten". Když poválečná německá ekonomika začala krachovat, vyhlásilo Bavorsko odtržení od centrální vlády. Toho se chopil Hitler a pokusil se o ovládnutí Bavorska. Puč byl potlačen a Hitler skončil v kriminále. Během krátkého věznění určil nový směr strany, volební vítězství silně konfrontační politikou. Nepřítelem byl každý, od židovských obchodních kruhů, přes sociální demokraty až po komunisty. Tím získal značné volební fondy od příznivců boje proti takovým stranám a skupinám.

V následujících volbách zůstala NSDAP druhá, odmítla všechny koalice a zcela zablokovala parlament. Při opakovaných volbách parlament vyhořel a ve vyhroceném boji zvítězila NSDAP s parlamentní většinou.

Jak se Hitler dostal k moci, přešel postupně na svůj obdivovaný italský fašismus. To je politický systém nezávislý na pravolevé orientaci. Pochází z italské Sicílie 19. století. Jeho cílem není reformovat zemi, ale spojit všechny síly do svazu (svazky=FASCI) a získat zdroje z jiných zemí silou. Ty země vysát, vylidnit a jejich obyvatelstvo výhledově nahradit.

Itálie a Německo si rozdělily sféry fašismu. Itálie měla získat Balkán a Afriku. Německo západní a východní Evropu. Německo si jako vlajku zvolilo symbol pokrevního nároku na svoji fašistickou kořist, indickou svastiku s árijskou krví na pozadí. Itálie svazek trestajících prutů římského liktora, připomínku starořímské moci nad Středomořím. Ostatně starý Řím skutečně nežil z kolonialismu, ale opravdu z vykrádání okolních zemí a jejich osidlování Římany. Tedy dnes by se řeklo z fašismu. Každá velká římská stavba byla zaplacena penězi z válečné kořisti.

Odpovědět

A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Jiří Svejkovský,2017-09-03 11:32:14

Kromě Petra Hájka.

Odpovědět


Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Florian Stanislav,2017-09-03 13:37:33

https://www.rt.com/news/210059-watson-dna-nobel-racist/
"Genetik James Watson, který byl v roce 2007 vyloučen z veřejných připomínek o černých afrických IQ, má vydražit cenu z roku 1962 za objevení struktury DNA. Očekává se, že získá více než 3 miliony dolarů.
"Protože jsem byl" bezmocný ", byl jsem propuštěn ze správních orgánů."
Četl jsem kdysi, že
James Dewey Watson ( *1928), před asi 10 lety tvrdil, že černoši jsou geneticky méně inteligentní a vyhodili ho z university. Jeho test DNA měl tolik markerů odpovídajících černochům, jakoby jeho dědeček byl černoch.

Odpovědět


Re: Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Ivo Spálený,2017-09-06 16:06:42

Je známo jen 20% genetického vlivu na IQ, IQ je z 85-95% genetické a má 50% vlivu na úspěšnost člověka. Známe tedy 9% důvodů a to je na přesné závěry málo. Ale když byly známé genetické důvody z 1%, tak Watsonovým závěrům odpovídaly. Davide Piffer publikoval práce, které vysvětlují propad školních výsledků genetikou. V nich dovozuje, že se DNA vyvíjí hromadně, takže znalost 1% vývoje dává velkou šanci na znalost celého jeho rozsahu. Konečný závěr pro vliv DNA na IQ ovšem není a asi nikdy nebude. Z dostupných dat, která nejsou genetická, dochází pravidelně ke stejným závěrům jako Watson i neuronová síť používaná americkou vládou.

https://topseudoscience.wordpress.com/2017/07/21/piffers-results-replicated-again-by-latest-gwas-n147194/
https://www.theguardian.com/technology/2017/apr/13/ai-programs-exhibit-racist-and-sexist-biases-research-reveals

Důvod zařazení Watsona do afrického původu je jednoduchý. Jednalo se o jeden z prvních pokusů přečíst celý lidský genom. Čtení obsahovalo mnoho chyb a proto při srovnání s databází vzorků modernějších se páruje na vzorky s nejvyšší pestrostí. Tedy africké. Stačí Watsonovu DNA nově převzorkovat. Jenže už je mu 89 let a má jiné starosti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Whole_genome_sequencing
http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/3326376/African-DNA-has-more-genetic-diversity.html

Odpovědět


Re: Re: Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Alfons Sainchuck,2017-09-21 10:21:19

''Je známo jen 20% genetického vlivu na IQ, IQ je z 85-95% genetické a má 50% vlivu na úspěšnost člověka. Známe tedy 9% důvodů a to je na přesné závěry málo...Konečný závěr pro vliv DNA na IQ ovšem není a asi nikdy nebude. ''

faktom je, ze nevieme zatial presne kvantifikovat vplyvov vsetkych genov ale vyzkum v tejto oblasti sa hybe raketovou rychlostou a stale viac aj v oblasti inteligencie. nove studie vychadzaju prakticky kazdy tyzden. pravidelne updatey robi prof Thomson >http://www.unz.com/jthompson/even-more-genes-for-intelligence/

piffer je spominany pravidelne.'nikdy' je rozhodne prilis silny termin.

inac paci sa mi ten klasicky tendencny argument aky zaviedol lewontin(v tom clanku z telegraph) o vacsej diverzite africanov...no a co? to iste sa da povedat o psoch. psy maju menej variacie ako vlci. znamena to ze najvyssi vlk je vyssi ako doga? podla toho argumentu je civava rovnaka ako doga. domestikovane zvierata maju menej variacie ako divoke. vacsina variacie je v neutralnych locci. europania sice maju menej variacie oproti africanom (20%), ale maju napriklad daleko viac variacie vo farbe vlasov ci oci.

watson mal absolutnu pravdu a nepotrebujeme na to ani cely genom. 100 rokov psychometrickych dat by malo stacit.

Odpovědět


Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Jan Novák9,2017-09-03 14:36:00

To pravděpodobně ano, ale Evropani mají za sebou nějakých 40 000 let kdy kdo se nepřipravil v létě na zimu tak zemřel. Tomu se říká přírodní výběr. Afričani mají notoricky potíže s plánováním a s myšlením na budoucnost. Vždycky mi bylo divné že každá země v Africe šla ke dnu jakmile kolonisti odešli nebo byli vyvražděni. Majetek a výrobní prostředky zůstaly, tak co mohlo být špatně?

Odpovědět


Re: Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Milan Krnic,2017-09-03 14:51:10

Na tom není nic zvláštního. V přirovnání. Poušť z orné půdy uděláme lehko. Ale udělat z pouště ornou půdu?

Odpovědět


Re: Re: Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Peter Hrdlicka,2017-09-04 00:54:51

Nie v celej Afrike je púšť.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Milan Krnic,2017-09-04 06:35:55

A poušť v mém smyslu slova není jen v nekterych afrických zemích. Nám třeba, podle některých, chybí elity, no a to je taková polopoušť. Ale prý se z toho časem dostaneme :-D

Odpovědět


Re: Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Ivo Spálený,2017-09-06 17:28:14

To je dost jasné. My jim nutíme jako systém vlády zastupitelskou demokracii, která v jejich zemích nemůže fungovat. Zastupitelská demokracie není jen systém vládnutí, je to optimální nastavení ekonomické sítě v situaci, kdy výhody sdílení prostředků a potřeb převyšují výhody jejich individuální správy. V afrických státech tvořených desítkami znepřátelených kmenů nikdo po sdílení netouží. Navíc prakticky není co sdílet, protože vzdělanost a tedy i příjem obyvatelstva je minimální.

Pokud se dá věřit výsledkům PISA testů, pak v ČR jeden mimořádně schopný občan (v PISA top performer) dotuje 6 méně zdatných spoluobčanů. Tedy koeficient přerozdělení 6. Obecně statisticky v zemích, kde je koeficient přerozdělení přes 7, zastupitelská demokracie často selhává. V Africe je z dostupných dat koeficient přerozdělení přes 200 a zastupitelská demokracie je tam z principu nežádoucí. V Evropě bylo ve stejné situaci omezeno volební právo na hlavy rodin vlastnících majetek a fungovalo to. Dokud země nemá optimální systém vlády, zlepšení se konat nebude.

Stejně tak přestane zastupitelská demokracie optimálně fungovat, když se koeficient přerozdělení dostane pod 3. Tedy pod velikost zdravé rodiny. Pak se musí vyplatit jiný způsob vlády. Například Singapur už tuto hranici silně prolomil a jsou v něm vidět tendence k přímé demokracii. Což Čína svojí provincii nedovolí. Japonsko je na této hranici a má velké problémy s řízením ekonomiky a porodností.

Odpovědět


Re: A když se to tak vezme, tak zřejmě všichni stejně pocházíme z Afriky.

Milan Krnic,2017-09-03 14:40:48

To bychom si toho neandrtálce i další vyhynulé hominidy prvně museli chytit a oholit :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz