Robotická vozidla Humvee trénují střelbu z kulometů na dálkové ovládání  
Americkým jednotkám zůstane spousta starých Humvee. Co z nich udělat autonomní pozemní drony, které budou dělat špinavou práci v boji i mimo něj?

Autonomní Humvee v akci. Kredit: U. S. Army.
Autonomní Humvee v akci. Kredit: U. S. Army.

Americké terénní vozidlo HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled) neboli Humvee slouží v amerických i jiných ozbrojených silách, a také v mnoha civilních organizacích, od roku 1985. Za tu dobu jich bylo vyrobeno úctyhodných 281 tisíc. Původně byla vozidla Humvee určena k přepravě osob a lehkých nákladů za frontovými liniemi. S rozmachem asymetrických bojů, městských bitev a konfliktů nízké intenzity se ale Humvee stále častěji zapojují přímo do bojů, což si vyžádalo jejich další úpravy.

 

Dvojice Humvee programu Wingman. Kredit: U. S. Army.
Dvojice Humvee programu Wingman. Kredit: U. S. Army.
Letos začíná postupné nahrazování části vozidel Humvee víceúčelovým lehkým terénním obrněným vozidlem Joint Light Tactical Vehicle (JLTV). Americké ozbrojené síly by měly dostat asi 55 tisíc těchto strojů. Ve výzbroji ale zároveň zůstanou desítky tisíc použitelných Humvee. Jednou z možností jejich dalšího využití je přestavba na autonomní pozemní drony (unmanned ground vehicle, UGV), která je relativně jednoduchá a laciná. A armádní specialisté na tom už pracují.


Advanced Remote/Robotic Armament System (ARAS). Kredit: U. S. Army.
Advanced Remote/Robotic Armament System (ARAS). Kredit: U. S. Army.
Robotická vozidla Humvee s výzbrojí již existují a vojáci se je snaží důkladně vycvičit. Nedávno poslali na střelnici autonomní Humvee s dálkově ovládaným kulometem, aby si tam vozidlo procvičilo střelbu na cíl. Americká armáda stále ctí doktrínu lidského prvku v řetězci rozhodování o útoku na cíl, takže Humvee nestřílí samo. Odborníci mají ale vážné podezření, že morálně problematické režimy, jako je Rusko, Čína a jim podobné, si z podobných pravidel dělají legraci. V budoucnosti se tedy mohou objevit plně autonomní bojové systémy, které budou útočit dle vlastního uvážení.


Humvee v Iráku (2006). Kredit: U. S. Navy.
Humvee v Iráku (2006). Kredit: U. S. Navy.
Robotické Humvee s kulometem je součástí programu Wingman. Jeho cílem je postavit hybridní jednotky složené z lidmi řízených vozidel a autonomních strojů. Na robotických vozidlech by měly být ty nejvíce rizikové úkoly během operací. Když budou vojáci potřebovat prozkoumat cesty v blízkosti protivníka anebo rychle vyslat záchranou misi do území nikoho pod palbou, tak použijí robotické „wingmany“.

Vozidlo Oshkosh L-ATV, které bude jako JLTV nahrazovat Humvee. Kredit: Oshkosh Defense.
Vozidlo Oshkosh L-ATV, které bude jako JLTV nahrazovat Humvee. Kredit: Oshkosh Defense.

V současné chvíli probíhá program Wingman jako experiment se dvěma vozidly Humvee. Dvojici tvoří M151 Humvee s lidskou posádkou a automní M1097 Humvee s kulometem. Ve vozidle s posádkou se o obsluhu autonomního Humvee starají celkem 3 muži. Jeden z nich má na starost detekci cílů a jejich zaměřování, druhý může autonomní vozidlo řídit, když je to nutné, a třetí střílí z dálkově řízeného kulometu.


Pokud jde o výzbroj autonomního Humvee programu Wingman, tak ji tvoří systém Advanced Remote/Robotic Armament System (ARAS). Jeho klíčovým prvkem je kulomet ráže 7,62 mm s 1 500 náboji, který může pálit prakticky do všech stran a směrů. Kulomet je spojený se systémem automatické detekce a selekce cílů Autonomous Remote Engagement System. Pokud vše půjde dobře, tak se časem určitě potkáme s robotickými Humvee i na světových bojištích.

Video:  The Army Is Currently Testing the Unmanned M1097 Wingman Vehicle Alongside an M151 Humvee


Literatura

Popular Mechanics 7. 2. 2018.

Datum: 12.02.2018
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)
DARPA vyvíjí hejnovou taktiku pro drony na městských bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2018)



Diskuze:

Dron

Zdeněk Smutný,2018-02-15 01:03:04

Ti kteří se podivují nad v článku zmíněnými morálně problematickými režimy např. Rusko nebo Čína si asi myslí, že daleko humálnější je těmito jmenovanými státy bežně vlastněné a používané barické bomby a rakety, které vypaří cokoliv v okruhu až několika set metrů. Jen si můžete připomenout co se stalo cca 35 tisícům čínských vojáků v bojích o Usuri ve střetnutí SSSR a Číny, kteří zmizeli beze stopy na dálném východě Ruska? Nebo je humálnější z vašeho pohledu nedávno prezentovaný dron - ponorka Ruska posledního soudu v ekvivalentem 100 Mega TNT? Kde v té době bylo vaše odsouzení těchto zvěrstev?
Mohu pokračovat třeba Assadovým zabýjením vlastních civilistů bojovým plynem nebo bombardování lidí sudy s naftou a kovovým šrotem. Co úmyslné vybombardování Allepa ruskými letadly, kde bylo cíleno na civilní osoby a důsledkem toho bylo úmyslné vyhnání 800 tisíc přeživších civilistů do Evropy jako imigranti?
Jste směšní a naprosto farizejští.
To označení morálně problímové režimy ve článku je jen slabým odvarem skutečnosti.

Odpovědět


Re: Dron

Petr Špak,2018-03-19 23:38:06

zatimco usa se 10x vetsim nasobkem na vyvoj zbrani jsou hodni medvidci.

Odpovědět

No nevim jestli to neni slepa ulicka,

Karel Rabl,2018-02-13 15:37:45

Protoze oslepit optiku snimace muze pomoci leizroveho ukazvatka i male dite.A znackovani se vyplati jen u vetsich objektu a ne na pohybliive cile. Prominte mi to psani bez diakritiky protoze pisi z jineho zarizeni.

Odpovědět

Elektrifikace + autonomie = ?

Josef Hrncirik,2018-02-13 13:21:58

Elektrifikace + sověty = komunismus

Odpovědět


Evoluce ustoupila do křemíku a skončí v SiO2 aerogelu

Josef Hrncirik,2018-02-13 13:32:55

Už mi to bere jen každé 3.písmenko.

Odpovědět


Re: Elektrifikace + autonomie = ?

Karel Rabl,2018-02-14 02:05:40

Z Vašich reakcí usuzuji že jsem Vám nasadil "brouka" do hlavy a mám rád přemýšlivé lidi, byť jsou informovaní omezeně dokáží z informací z různých "omezených" zdrojů a s omezenými prostředky vytěžit aspoň to, aby přežili a ti odvážnější se pouští do bojů s "větrnými mlýny", aby přežilo aspoň nejbližší okolí.

Odpovědět


Re: Re: Elektrifikace + autonomie = ?

Petr Špak,2018-03-19 23:38:46

jste informovan neomezene?

Odpovědět

vědecké

Bohumír Tichánek,2018-02-13 12:52:35

Co všechno patří do vědy?
-
"Americkým jednotkám zůstane spousta starých Humvee. Co z nich udělat autonomní pozemní drony, které budou dělat špinavou práci v boji i mimo něj?"
Inspirace jakoby u těch, co se chtějí dostat jedním rázem do nebe?

Odpovědět

Mimotělová membránová oxidace chytla smrtelnou dávku

Josef Hrncirik,2018-02-13 11:23:56

Odpovědět


Re: Mimotělová membránová oxidace chytla smrtelnou dávku

Josef Hrncirik,2018-02-13 12:17:35

Hodnota 200 M dolarů bude použita ke stabilizaci Syrie.

Odpovědět

"morálně problematické režimy"

Július Mikula,2018-02-13 06:22:05

Slovné spojenie "morálně problematické režimy" ma nesmierne pobavilo. Asi máme každý iné predstavy o tom, čo je morálne a čo nie.
Pre mňa je nemorálne útočiť na iné krajiny pod vymyslenými zámienkami, dlhodobo okupovať krajiny bez akéhokoľvek dôvodu, aktívne ovplyvňovať politické dianie a vnútorné záležitosti v iných krajinách, kašlať na OSN a medzinárodné právo.
Jedna taká morálne problematická krajina existuje a v článku spomenuté upravené vozidlá bude určite používať pri svojich vojenských aktivitách, momentále vedie aktívne vojenské operácie vo viac než 70 krajinách na svete...

Odpovědět


Re: "morálně problematické režimy"

,2018-02-13 19:36:02

Odpovědět


Re: Re: "morálně problematické režimy"

Karel Rabl,2018-02-14 02:23:30

Ba, ba-proto je třeba "humanitárně" bombardovat zejména ty, kteří se nechtějí "podělit 1/99" o své zdroje, a když nedáte tak si to uloupíme. Holt jsou v nesprávnou dobu na nesprávném místě a když jde o byznys tak se na demokracii nehraje.

Odpovědět

Islámský stát se zasloužil...

Leopold Kyslinger,2018-02-12 15:28:56

Jde jenom o trochu sofistikovanější způsob používání automobilové techniky, který na překvapené válečníky „vytáhl“ Islámský stát. vidím, že všechno je dobré, když to může sloužit k zastavování živé síly, jak se eufemisticky říká organizovanému vraždění.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz