Dáte si ranní kávu s mikrodávkou psilocybinu?  
Řada lidí dnes užívá mikrodávky psilocybinu, které si shánějí všude možně. Co kdybychom si ale mohli koupit kávu nebo třeba čaj, které budou kromě nezbytného kofeinu obsahovat i mikrodávku psychedelika? Vše nasvědčuje tomu, že život bude ještě o něco zajímavější.
Příští bude s psilocybinem. Kredit: Mortefot / Wikimedia Commons.
Příští bude s psilocybinem. Kredit: Mortefot / Wikimedia Commons.

Není to tak dávno, co jste sbírali lysohlávky a připadali si přitom tak trochu jako zločinci. Jenomže svět se změnil. Americká společnost Sträva Craft Coffee se sídlem v Denveru v těchto dnech ohlásila, že začínají vyvíjet produkty založené na kávě a na čaji, které budou obsahovat mikrodávky psilocybinu, hlavní psychedelické látky z magických lysohlávek. Krok společnosti Sträva reaguje na nedávnou dekriminalizaci psilocybinu v Denveru. Představitelé Sträva věří, že by káva s psilocybinem mohla být na trhu do dvou let.

 

Sträva Craft Coffee, logo.
Sträva Craft Coffee, logo.

Výzkum a testování klinického využití psilocybinu představuje jeden z nejvíce vzrušujících a slibných směrů v současné renesanci výzkumu psychedelik. Letos v květnu proběhlo v Denveru referendum, jehož výsledkem byla dekriminalizace užívání lysohlávek a jejich držení pro osobní potřebu. Referendum přitom navazovalo na stále hojnější výsledky výzkumu, podle nichž je psilocybin velmi přínosný v medicíně.

 

Šéf společnosti Sträva Andrew Aamot je přesvědčený, že jsme na počátku vlny, která přinese všeobecné přijetí psilocybinu ve společnosti. Populární psychedelikum by tak mohlo následovat marihuanu, která si již v některých státech prošla cestou od dekriminalizace až po legalizaci. Aamot tvrdí, že podle výsledků výzkumu může přiměřená konzumace marihuany i psilocybinu v malých množstvích, podpořit tělesné, duševní, i spirituální zdraví. Lidé v dnešní době užívají mikrodávky psychedelik kvůli posílení kreativity, zvýšení energie, ustálení emoční rovnováhy, podpoře výkonu při řešení náročných úkolů, a také jako léčbu úzkostí, depresí nebo závislostí.

 

Vzorec psilocybinu.
Vzorec psilocybinu.

Sträva nehodlá nabízet kávu nebo čaj s takovým množstvím psilocybinu, že by měl psychedelické účinky. Naproti tomu využijí mikrodávky psilocybinu, které se používají již delší dobu a v posledních letech se jim věnuje i vědecký výzkum. Mikrodávka je obvykle asi tak desetinou účinné psychoaktivní dávky příslušné látky. Věda o mikrodávkování psychedelik je ale stále ještě v počátcích. Vědci teprve nedávno začali zkoumat, jestli jsou vůbec předpokládané účinky mikrodávek reálné, nebo zda jde o placebo efekt. Zároveň neexistují žádné studie, které by hodnotily bezpečnost dlouhodobého každodenního užívání velmi malých dávek psilocybinu či dalších psychedelik na lidské zdraví.

 

K čemu je vlastně dobré obohacovat kávu nebo čaj psilocybinem? Záměrem společnosti Sträva je podpořit přístup zákazníků k přírodním látkám, které jim mohou být zásadním přínosem v každodenním životě. Sträva už má v tomto směru zkušenost s vývojem kávy, která je obohacená kanabidiolem (CBD), jednou z velmi slibných účinných látek z konopí.  

Video:   The science of psilocybin and its use to relieve suffering


Literatura
New Atlas 2. 8. 2019.

Datum: 03.08.2019
Tisk článku

Související články:

Magické houbičky boří hranice mezi vědou a spiritualismem     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2006)
Lysohlávky rozpouštějí úzkost v pokročilé fázi rakoviny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2010)
Lysohlávky jsou doopravdy magické – proti depresím     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2016)



Diskuze:

A co psychofarmaka?

Pavel Brodsky,2019-08-05 12:58:53

Přiznávám, ještě jsem si nepřečetl všechny příspěvky a neprohlédl přiložené video, ale...
...víte, že existují psychofarmaka, která vám může předepsat i obvodní lékař?
Je to proto, že přístup k odborníkům (a bohužel, dost často i přístup odborníků) zabývajících se psychickým zdravím je dost omezený.

I když si tu věčně stěžujeme, že přístup obecné medicíny (a ano, přiznávám že tímto produkuji tvrzení obecně generalizované na celé české zdravotnictví, mimochodem, podle mě jedno z nejlepších na světě) by chtěl "přeci jen" trochu rozvinout, tak přístup té psychologické a psychiatrické je z tohoto (stejně, ošidně, obecného) hlediska nesrovnatelně horší, ze své osobní zkušenosti - až zaostalý.

Proč o tom mluvím?
Mikro - nebo, jak tady někdo správně podotkl, deci-dávky psylocibinu a příbuzných "přírodních" látek mají mít prý mnohem menší nežádoucí vedlejší účinky, než "valná většina" dnes povolených a užívaných psychofarmak.
I když, a to je potřeba přiznat, jde pouze o tvrzení na základě výpovědi samotných uživatelů, což je "trochu problematické".

O psylocibinu se totiž, pokud jsem to pochytil správně, mluví jako o alespoň částečném řešení toho, čemu se prý říká "civilizační krize v psychoterapii" která se má projevovat tak, že "komplikace" jako chronická úzkost, ztráta motivace (aneb syndrom vyhoření), krize identity, dyssociace, hraniční schyzoidní projevy... jsou projevy, které jsou tak časté, že jejich léčbu si "nakonec musí většinou poskytnout sám pacient".

Ano, uznávám, argument o tom, že jsme všichni jen banda zhýčkaných hypochondrů nemusí být úplně mimo.

Ale i kdyby, tak se jedná o dávky které nezpůsobují halucinace a pokud je to s těmi nežádoucími účinky pravda - tak "aspoň že tak".
Navíc, sám věřím tomu, že nežádoucí účinky života v "době datové" existují a těch dopadů na psychyku sám "pár" pociťuji.

Omlouvám se za takovou esej, plnou podmiňovacího způsobu, ale rozhodně se nepovažuji za odborníka a netroufám si svůj názor "tesat".
Na druhou stranu se o tento problém (psycholéčba/psylocibinové látky) docela zajímám.

A ano, záměrně se vyhýbám řečem o tom,
"...co s lidmi co si dají deset pytlíků čaje najednou?",
"...a kdo z toho bude rejžovat?",
"...a co když ONI (domyslete otázku na jakoukoli souvysející konspiraci)?"

A to proto, že:
A) Za svoje zdraví je každý dospělý, občansky způsobilý člověk zodpovědný sám a PŘEDPOKLÁDÁM, že nejdříve sám podle svých kritérií nejdříve důkladně zváží pro a proti (a to vlastně u každého) daného léku, který nezná. (Pokud to nedělá
B) Well, potravinářské a farmaceutické společnosti. Ale asi sotva budou moci postavit policajta u každého "vílího kruhu" v lese, nebo kontrolovat každého houbaře.
C) Nekrmte troly!

Odpovědět


Re: A co psychofarmaka?

Milan Krnic,2019-08-05 14:20:39

Jak ukazuje vývoj drogové krize v USA, to, že nám nějaké léky může předepsat lékař, může být motivováno zejména ziskem (viz kauzy Purdue Pharma - to jsou také ti ONI!).
To, že je člověk zodpovědný za své činy, je iluze, kterou v některých aspektech neuznává ani soudnictví, aby ji následně v jiných podpořilo (viz hodnocení důvodů "proč" (k činu došlo) ). A jak ukazuje právě případ USA (nejsou v tom sami), pokud je řekněme v epistemicky slabé komunitě snadná dostupnost návykových drog, je to její zkáza.
Proto je dobré mít na paměti v článku uváděné "neexistují žádné studie, které by hodnotily bezpečnost dlouhodobého každodenního užívání velmi malých dávek psilocybinu či dalších psychedelik na lidské zdraví.". Na představy "pokud je to pravda" racionálně nehrajeme.

Odpovědět


Re: Re: A co psychofarmaka?

Pavel Brodsky,2019-08-05 16:54:10

Vývoj drogové krize v USA je něco, co (doufám) jen tak nenastane u nás. Rozhodně ne jen kvůli dekrimilizaci, resp. legalizaci psylicibinoidních látek, nebo i té marihuany.
Jsem o tom přesvědčen, protože:

1) Stav většinové společnosti, resp. rozdíly v úrovni vzdělání a životní úrovně tamější společnosti.
2) Přístup k ordinování oněch psychofarmak dětem - u nichž PROKAZATELNĚ JSOU nežádoucí účinky (a to i ty dost vážné) je také naštěstí u nás jiný.
3) Naštěstí nemáme společnou hranici s Mexikem, což je, s veškerou úctou k té většině slušných a poctivých Mexičanů, jedna z nejvýznamějších drogových ekonomik (a tady uř opravdu myslím i ty zlé drogy, jako je heroin).
4) ...atd. zase bych z toho udělal esej, prostě: jde o zásadně odlišnou situaci - pro nás naštěstí, pro ně bohužel.

Za své činy a rozhodnutí zodpovědný jsem. Je to sice nepříjemný pocit, ale pořád příjemnější, než to, že by za ně byl zodpovědný někdo jiný. Pokud někde na internetu souhlasím s podmínkami, aniž bych si je přečetl, nebo pokud podepíšu smlouvu, která obsahuje "migty fine print" aniž bych si ji DŮKLADNĚ prostudoval, je to moje blbost a musím počítat s případnými důsledky. Je to totéž, jako když si neprostuduji příbalovou informaci u léku, který neznám a rozhodnu se "pouze" důvěřovat svému (byť určitě skvělému) lékaři. Jen v tom druhém případě je to vážnější, protože nejde "pouze" o peníze, ale i o mé zdraví.

Zároveň článek celkem jasně implikuje, že daná společnost se "pouze" připravuje na možnost látku v dnes hojně diskutované podobě ("mikrodávkách") prodávat ve svých produktech, protože má síť potenciálních kupců, jelikož už distribuuje CBD. A ano, asi si dokážu představit, že jejich čajíčky odebírají i lidé, kteří netrpí neurologickými problémy. Ale zároveň ti, kteří ano, tak jsou za takovou možnost, řekl bych, dost rádi.
Mají náskok na trhu a chtějí si ho udržet.
A zároveň je jasně dané že pokud formulace zní "...věří, že by káva s psilocybinem mohla být na trhu do dvou let.", tak se to dříve nepovede.
Nutnosti ty nezávislé studie provést se totiž určitě nevyhnou, zvlášť, pokud by se měly prokázat příznivé účinky...

Odpovědět


Re: Re: Re: A co psychofarmaka?

Milan Krnic,2019-08-05 17:52:03

"protože": "Stav", "Přístup", "Naštěstí", "...atd". Co je toto za formu odpovědi na otázku (málo nebo moc mikrodávek - z komínu se kouří protože továrna! :) )?
Kauzální příčina naštěstí, nebo možná bohužel, takto jednoduché nejsou. Stav většinové společnosti nemá co společného se stavem menšinové. "prokazatelně" ala mikro psilo byl v pohodě i Oxy - po bitvě je každý generálem. Hranice vs globalizace. Odlišné je v našem Vesmíru cokoli hmotné, kupodivu.
Iluzi vlastní zodpovědnosti propadáme běžně. Sice existenci svobodné vůle nikdo nedokázal, ba existují indície, které jí zavrhují - hm, co mi to jen tématicky připomíná?
Víra, a to v produkt nebo službu (omlouvám se, pokud jsme vymysleli ještě něco jiného), je na ekonomický trzích to nejpodstatnější.
Tak "Nutnosti se určitě nevyhnou" nebo "pokud by měly"? Jako pokud ne, tak určitě jo (jak jsem psal, málo nebo moc mikrodávek) :).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: A co psychofarmaka?

Milan Krnic,2019-08-05 17:59:42

*příčiny, ekonomických
Jinak účinky hodnotíme komplexně, nikoli jen ty příznivé (čistě teoreticky).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: A co psychofarmaka?

Pavel Brodsky,2019-08-05 19:22:37

...náhodou, podle toho co píšete, tak jste mi porozuměl dobře. Uznávám, vyjadřuji se poněkud překotně. :-)

Co se týče toho konce:
Myslím tím to, že vzhledem k hodně diskutované lobby ve farmacii (a vzhledem k tématu nadužívání psychofarmak v USA) předpokádám, že by tomuto produktu mohly nastat krušné časy právě z toho důvodu, že by mohl být zásadní konkurencí, kterou je potřeba zneškodnit.
Ale nerozváděl jsem to i proto, že nechci, jak jsem psal výše, krmit kamenožrouty.

Nadále mě dané téma zajímá, článek na ně, tady na OSELu mě potěšil, byť takto kusý.
To že se nestydím přiznat, že můj názor na věc je spíš informované přesvědčení a že jej rozhodně nepovažuji za prubířský ještě neznamená, že mě nemrzí, že snaha autora o popularizaci tohoto tématu je bez urážky, okamžitě obalena despektem (a možná až hysterií).
To O v názvu serveru znamená objektivní. Můj názor může a nemusí objektivní být, koneckonců, já to i přiznávám, uvidíme.
A opravdu závěrem - objektivita je i kritérium, které se vztahuje i na debatu, resp. způsob jejího vedení... ;-)

Odpovědět


Re: Re: A co psychofarmaka?

Pavel Brodsky,2019-08-05 16:54:11

Vývoj drogové krize v USA je něco, co (doufám) jen tak nenastane u nás. Rozhodně ne jen kvůli dekrimilizaci, resp. legalizaci psylicibinoidních látek, nebo i té marihuany.
Jsem o tom přesvědčen, protože:

1) Stav většinové společnosti, resp. rozdíly v úrovni vzdělání a životní úrovně tamější společnosti.
2) Přístup k ordinování oněch psychofarmak dětem - u nichž PROKAZATELNĚ JSOU nežádoucí účinky (a to i ty dost vážné) je také naštěstí u nás jiný.
3) Naštěstí nemáme společnou hranici s Mexikem, což je, s veškerou úctou k té většině slušných a poctivých Mexičanů, jedna z nejvýznamějších drogových ekonomik (a tady uř opravdu myslím i ty zlé drogy, jako je heroin).
4) ...atd. zase bych z toho udělal esej, prostě: jde o zásadně odlišnou situaci - pro nás naštěstí, pro ně bohužel.

Za své činy a rozhodnutí zodpovědný jsem. Je to sice nepříjemný pocit, ale pořád příjemnější, než to, že by za ně byl zodpovědný někdo jiný. Pokud někde na internetu souhlasím s podmínkami, aniž bych si je přečetl, nebo pokud podepíšu smlouvu, která obsahuje "migty fine print" aniž bych si ji DŮKLADNĚ prostudoval, je to moje blbost a musím počítat s případnými důsledky. Je to totéž, jako když si neprostuduji příbalovou informaci u léku, který neznám a rozhodnu se "pouze" důvěřovat svému (byť určitě skvělému) lékaři. Jen v tom druhém případě je to vážnější, protože nejde "pouze" o peníze, ale i o mé zdraví.

Zároveň článek celkem jasně implikuje, že daná společnost se "pouze" připravuje na možnost látku v dnes hojně diskutované podobě ("mikrodávkách") prodávat ve svých produktech, protože má síť potenciálních kupců, jelikož už distribuuje CBD. A ano, asi si dokážu představit, že jejich čajíčky odebírají i lidé, kteří netrpí neurologickými problémy. Ale zároveň ti, kteří ano, tak jsou za takovou možnost, řekl bych, dost rádi.
Mají náskok na trhu a chtějí si ho udržet.
A zároveň je jasně dané že pokud formulace zní "...věří, že by káva s psilocybinem mohla být na trhu do dvou let.", tak se to dříve nepovede.
Nutnosti ty nezávislé studie provést se totiž určitě nevyhnou, zvlášť, pokud by se měly prokázat příznivé účinky...

Odpovědět

Vína Mariany

Petr Ženč,2019-08-05 09:44:30

Historie se opakuje .. že by to byl další lékárník, které chce uspět .. :-) .. i když tam to bylo v mnohem větší koncentraci :-)

Odpovědět

Drobné poznámky

Pavel Juránek,2019-08-04 15:13:21

A)
Použitá terminologie je zavádějící.
Pokud jde řeč o dávce, která je 1/10 dávky účinné, měla by být nazývána decidávkou (podobně jako decimetr)

B)
Má-li někdo pochybnosti o záměrech firmy Stroevi, nemusí se tím trápit.
Jistě jim jde (jako každé jiné firmě) především o zisk. To je legální, nemusím jim však ve všem "skočit na špek".

Odpovědět

Ijon Tichý

Jaroslav Štefaník,2019-08-03 22:39:09

Stanislaw Lem, Futurologický kongres. Děj povídky ukazuje ovládání společnosti pomocí drog. Naplní se další vize skvělého autora sci-fi?

Odpovědět


Kryptochemokracia

Vladimír Bzdušek,2019-08-04 00:15:14

A je to tu!

Odpovědět


Re: Ijon Tichý

Tamaryšek Obecný,2019-08-04 06:39:49

Akorát, že nešlo o chemii, ale nějakou vizuální stimulaci (blikající světla a hudba) a elektro stimulaci(vana s vodou a součástka v rádiu).
Četl jsem několikrát.

Odpovědět


Re: Re: Ijon Tichý

Jaroslav Štefaník,2019-08-04 17:56:37

... v davu dominovali roboti s difuzéry, dozimetry a rozprašovači. Dbali na to, aby každý dostal svůj příděl aerosolového oparu... (atd., Stanislaw Lem, Futurologický kongres).

Odpovědět


Re: Re: Re: Ijon Tichý

Tamaryšek Obecný,2019-08-04 19:42:49

Jestli to tam doopravdy je tak to mi nějak vypadlo, ale trval bych na kombinaci všeho, jinak bych si to tak nepamatoval i když dnešní techno koncerty a LSD asi budou variantou.

Odpovědět


Ten terminus technicus

Vladimír Bzdušek,2019-08-04 21:39:51

"kryptochemokracia" je priamo z poviedky. A je ta aj prečo.
PS.
Lem - pre mňa najlepší autor scifi
F. kongres - geniálna umelecká skratka
Pripomeniem ešte "Pánov hlas" a "Summa technologiae"

Odpovědět


Re: Ten terminus technicus

Tamaryšek Obecný,2019-08-04 22:40:49

Bože, já to všechno poplet, mluvil jsem o bratřích Strugačských, "Miliardu let před koncem světa" - Dravci mého století. Ten futurologický kongres jsem taky četl, ale nějak si ho nepamatuji, připomněl bych ještě Mír na Zemi a Kyberiáda - Bajky kybernetického věku.

Odpovědět


Re: Ten terminus technicus

Tamaryšek Obecný,2019-08-04 22:42:39

Ten Pánův hlas jsem nepobral.

Odpovědět


Re: Re: Ten terminus technicus

Vladimír Bzdušek,2019-08-05 14:49:58

Čistá filozofická scifi.

Odpovědět

tak už je to oficiálně tady...

Pop Ulides,2019-08-03 21:50:16

... ovládání a stimulace mas pomocí psychofarmak.

Odpovědět


Re: tak už je to oficiálně tady...

Pop Ulides,2019-08-03 21:56:47

... a nikomu to nevadí.

Odpovědět


Re: Re: tak už je to oficiálně tady...

Milan Krnic,2019-08-04 09:47:26

Dost lidí už na nich jede roky, zaspal jste dobu.

Odpovědět

Preco nie

Michal Kytka,2019-08-03 19:48:13

Preco nie ved sa tam pise ze davky su omnoho nizsie ako tie co su treba na vyvolanie halucinacii a podobne. Vela ludi ma v sebe skryty potencial ktory nevedia ale presadit kvoli mentalnemu bloku. Ak je toto sposob ako odomknut skryte schopnosti cloveka preco to hned zavrhovat? Podla mnohych studii nase spravanie dokonca dokaze do urcitej miery ovplivnit bakterialne zlozenie v traviacom trakte alebo rozny cudzopasnici. GMO a geneticku modifikaciu ludi tu vecsinou schvalujete ale akekolvek stimulanty posobiace na psychiku hned zavrhujete. A prave mozno to je ta cesta ktora dokaze posunut ludstvo na novu uroven.

Odpovědět


Re: Preco nie

Vojta Ondříček,2019-08-03 20:41:15

To tu oslavujete homeopatiku - čím nižší koncentrace látky, tím větší účinek = nulová koncentrace, absolutní účinek.

Když nedodá konzumace lysohlávky mozku schopnost přivést kasina na buben (jako ve filmu Rain man), o to méně její homeopatická potence.

Dotaz: Jaké "zamknuté skryte schopnosti cloveka" existují?

Odpovědět


Re: Re: Preco nie

Milan Krnic,2019-08-03 21:05:01

"Jaké"? Např. schopnost být permanentně* šťastný, empatie, atp.
To se projevuje mimo jiné tím, že nemáte pocity něco druhým iracionálně zakazovat. To, že jsou mikrodávky psilo. placebo (soudě dle narážky na homeopatika) si cucáte z prstu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Preco nie

Vojta Ondříček,2019-08-04 02:53:29

Myslíte si doopravdy že ty "zamknuté skryte schopnosti cloveka" jsou pocit štěstí, empatie, atp. ?
Očekával jsem spíš schopnosti typu vydržet půl hodiny (bez dýchání) pod hladinou vody, nebo levitace, či teleportingu.

Kdysi jsem si poslech řečnění jakéhosi náborového agenta kmene Scientology. Ten kliďánko rvrdil, že je vědecky dokázané, že 80% lidského mozku je neužívané. To bych mu ještě přitakal při zhodnocení jednání mnohých našich spoluobčanů. Jenže pak tvrdil, že kurzy nabízené jeho klubem šťastlivců umožní si postupně víc a víc rozsvěcovat v lebce.

Agent to dělal chytře, měl pár spolupracovníků v publiku a ti na jeho vyzvání líčili tu, jak díky takovému kurzu se mu v zaměstnání zdvojnásobil plat, tak, jak se v její lékárně ztrojnásobil obrat. Ještě mu tam scházel spolupachatel, pardon spolupracovník, který by prohlásil, že po absolvování jejich kurzu mu auto žere jen polovičku benzínu a jeho děti nosí místo pětek ze školy jen samé jedničky.

No a v tomto čánku "Dáte si ranní kávu s mikrodávkou psilocybinu?" se podbízí léčivý účinek na všechny, tedy i na neexistující choroby, zkrátka "... podpořit tělesné, duševní, i spirituální zdraví.". Jak duševní, tak i spirituální zdraví ... prostě ta ranní káva od šéfa společnosti Sträva Andrew Aamota nejen vše vyléčí, ale udělá z konzumenta přímo nadčlověka.

Možná že milý Andrew jen za skromnosti zamlčel, že pravidelný konzumet tohoto "životabudiče" se dožije aspoň dvou set roků v tělesné kondici 25. leté osoby.
... A nekup to! :-)))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Preco nie

Milan Krnic,2019-08-04 09:47:06

Což takhle argumentovat, když tu máme tu diskuzi, namísto představ a očekávání?

Odpovědět


Re: Re: Preco nie

Michal Kytka,2019-08-04 10:20:01

Napriklad lepsia schopnost zapamatat si vedomosti pri uceni. Napriklad taky mozog autistu ktory dokaze neuveritelne veci co bezny clovek neni schopny a pomocou mikrodavok nejakej drogy by to dokazal nebolo by to na skodu. Napriklad ludia ktory dokazu neuveritelne spocitavat velke cisla vravia ze si cisla prevedu na farby co je prenas nepredstavitelne ale zjavne to funguje. Mozno mikrodavka drogy dokaze zaktivivat centra v mozgu ktore inak nijak aktivne nie su.

Odpovědět


Re: Re: Re: Preco nie

Milan Krnic,2019-08-05 12:50:55

Nikdo nemůže umět všechno, tedy nemůže mít poruchu autistického spektra a současně jí nemít. To, že nás nějaké látky nebo třeba GMO někam mentálně posunou (asi se hodí pojem "povznesení"), je žánr sci-fi.
Která centra mozku "nijak aktivne nie su"?

Odpovědět


Re: Re: Preco nie

Josef Skramusky,2019-08-05 14:31:17

Pokud přemýšlíte a argumentujete takto, pak s Vámi nemá smysl polemizovat. Každá látka má své optimální dávkování a to ještě závislé na podmínkách. I takové rajče nebo řízek (to jsem měl dnes k obědu) vám způsobí problém pokud ho sníte 5 kilo na posezení. A tato skutečnost opravdu nemá s homeopatií nic společného. Příště nejdřív přemýšlejte a pak pište.

Odpovědět


Re: Preco nie

Milan Krnic,2019-08-03 21:21:04

"ludstvo" se "na novu uroven" posunuje stále. Říkáme tomu evoluce. Momentálně jsme ve fázi útlumu zručnosti. Vtip o šťastné paní s osmi dětmi na lékařem omylem předepsaných antidepresivech místo antikoncepce, možná znáte. Jinak řečeno, vyhlídky na to, že nás něco posune někam dál, "na lepší místo" jsou přirozené, avšak nikoli rozumově zdůvodnitelné. Pravděpodobně k tomu nedojde, jakože k tomu doteď nedošlo. Takhle asi příroda nefunguje.

Odpovědět

Orgán

Tamaryšek Obecný,2019-08-03 14:38:39

Nebudu si huntovat svůj druhý nejoblíbenější orgán.

Odpovědět


Re: Orgán

Vojta Ondříček,2019-08-03 14:39:54

Druhý ... :-)))

Odpovědět


Re: Orgán

Milan Krnic,2019-08-03 18:57:55

Více mrkejte, vysychání opravdu huntuje, a pak člověk ani "Zároveň neexistují žádné studie" nevidí :)

Odpovědět

Prosím, raději ne

Pavel Nedbal,2019-08-03 13:18:04

Moc dobře vím,jak působí různá stimulans, antidepresiva či ekvilibria a co to s člověkem dělá, když mu pak náhle nejsou dostupná. Nemluvě o ovlivnění psychiky při činnosti, která vyžaduje soustředěnost.
Proto radši NE.

Odpovědět


Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-03 14:38:49

Souhlaím na 100%.

Osobně si myslím, že drogy užívají jen lidé nespokojeni se svou mentalitou a se svým životem. Těm slouží drogy k otupění, nebo změně vnímání a netuší, že se tak vydali na cestu bez návratu. Výjimkám čest.

Osobně jsem zažil onen "Aha, efekt" v době před mou vojenskou povinnou docházkou, když mne "přátelé" opili. Všechno mi připadalo směšné a nedůležité, sotva jsem stál na nohou a sotva bych vyslovil souvislou větu. Tehdy jsem si řek - už nikdy a to jakoukoliv drogu. A to je alkohol vnímán jako společenská a neškodná droga.

Odpovědět


Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-03 18:51:29

Neguji (se s).
Zakazujte si sami sobě, když máte tu pevnou svobodnou vůli (resp. víru v ní), pánové.
V našem světě záleží na okolnostech, a tedy pokud zrovna vy máte takové, viz váš subjektivní pohled, neznamená to, že to tak má i zbytek populace. Rozhodně je lepší být šťastný s drogami, než nešťastný bez nich, protože být šťastný je to nejlepší, co nás může v životě potkat.
A když se podívám okolo, zrovna moc lidí to tak nemá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-03 20:29:12

Víte pane Krniči co neštěstí způsobí ti vaši "šťastní" uživatelé drog?
Dovedete si představit jak jsou rodiče, prarodiče, sourozenci a jiní příbuzní a přátelé, když ztratí své milované dítě, vnouče ... "díky" drogám? Víte jak drogy ničí i rodinu uvnitř, co zažívají děti, když alkoholik mlátí jejich mámu a pak i je, když prochlastá celou výplatu? Myslíte, že ožrala má snad právo vlítnout do protisměru a zabít nevinné lidi?

Jasně, že má každý svobodnou volbu si žít jak chce, ti narkomani (samozřejmě ne všichni, čest výjimkám) se sami vyloučili ze společnosti a jen na ní parazitují. Ano každý má právo svůj život ukončit jak je mu libo, souhlasím, ale jen tehdy, když tím nezničí životy jiných lidí.

Napsal ste "Rozhodně je lepší být šťastný s drogami, než nešťastný bez nich, protože být šťastný je to nejlepší, co nás může v životě potkat.", ale vynechal ste tu lepší variantu, která zní : lepší být šťastný bez drog, než nešťastný s nimi. A to je naštěstí, nebo díky bohu, většina občanů.

Myslím si, že užití jakékoliv drogy otevírá pověstná dvířka s funkcí zpětné klapky.

Abyste mi rozuměl, nezatracuji drogy generelně, ale měly by být pouze na lékařský předpis, když je prokázán jejich léčivý účinek. Například, když někdo trpí bolestmi a nic jiného, než THC nezabere. Nebo pro mentálně nemocné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-03 20:59:19

To jste jen špatně pochopil to, co jsem napsal. Psal jsem o štěstí, a o tom, že ti nešťastní můžou být šťastní díky drogám (což je velice široký okruh látek, kdy pokud se vy každé takové vyhýbáte, je samozřejmě možné, že tomu tak je a jste šťastný, ale to jsou jen vaše specifické (jedinečné) okolnosti). Klasicky rétorika "drogy" - myšleno tvrdé drogy (viz ti narkomani), pod článkem o mikrodávkách. "nic jiného, než THC nezabere" je nesmyl sám o sobě - lopatou přes hlavu zabírá vždy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-04 02:21:45

Ten slogan "nic jiného, než THC nezabere" je používán jako argument pro legalizaci THC.

Nabyl jsem dojmu, že píšete o "štěstí" koupeném od dealera. Znám pořekadlo "každý je strůjcem svého štěstí", i když uznávám, že se na tom "štěstí" podepíše i okolí, ať v pozitivním, nebo negativním smyslu. To "štěstí" je stejně jen subjektivní a dost prchavý dojem. Pojem "spokojenost" spíš vyjadřuje poměr realizovaných a nerealizovaných přání, či očekávání.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-04 09:50:15

Opravdu paráda, že se dozvím(e), jaké znáte slogany a pořekadla, a jakých nabýváte dojmů. Děkuji, že jste se svěřil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Jiri Naxera,2019-08-06 10:14:19

Nezlobte se, ale takhle ta otázka nestojí. Jedak musíte u psychoaktivních látek rozlišovat dost silně, o jakou látku jde, o jakou osobu jde a v jaké je situaci.
Když na Vás přijde deprese (skutečná, ne ten trendy pubertální stav) z jakéhokoli důvodu, máte vážný problém, nezvládnete dělat nic co vás bavilo, když je silná tak ani práci nebo základní nutné úkony jsou pro vás nepřekonatelná překážka.
V tomhle stavu jste rád když zvládnete aspoň dojít do práce, o nějaké návštěvě lékaře kterého neznáte si můžete nechat jen zdát.
V takové situaci je pro Vás pozitivní cokoli co pomůže. Ať už nějaká antidepresiva (obvykle zaberou tak za měsíc, když ne, musí ze zkusit vyččí dávka, jiný druh, když jste rezistentní tak se to celé pěkně protahuje, do toho celou dobu jste motivací v háji viz výše). Pak zjistíte, že kdybyste do sebe docpal trochu ketaminu nebo psilocibinu, tak máte docela velkou šanci se na několik týdnů zbavit příznaků hned za cenu pár hodin celkem zajímavých halucinací akorát je to krajně nelegální (dobrá, ve státech už fungují ketaminové kliniky kde jste pod lékařským dozorem, ale finančně si je ne každý může dovolit) a sami tamní psychiatři velmi opatrně naznačují, že ketamin za tisíce dolarů a ten na rohu ulice za 20 účinkují stejně.

Pak tu máte dost rozšířenou kategorii experimentálních nebo rekreačních uživatelů, u kterých moc negativních jevů nenajdete a kteří dost těžko padnou do vaší kategorie. Ostatně přiznejme si že něco jako štěstí (za obrovskou cenu) přináší opiáty, možná kokain apod. ale rozhodně ne psychedelika. Tam spíš jde často o zážitky sice zajímavé, ale často velmi vyčerpávající a rozhodně ne vždy příjemné (disociativa a hlavně delirogeny (tzv. pravé halucinogeny) rozhodně nejsou drogou štěstí)

No a pak tu samozřejmě máte pouliční lůzu, v dnešní době nejčastěji na amfetaminu (pervitin) nebo kombinace, který přiznejme si, je docela nedobré zlo. Tam je to průšvih a ti obvykle (čest málo vyjímkám které si i přes rozhozenej dopamin zachovali podstatnou část žebříčku hodnot) padaj do Vaší kategorie vyloučených ze společnosti.

Ale co chci říct, co navrhujete je vylití vaničky i s dítětem. Každou chvíli si někdo ublíží na cirkulárce. Zakážeme prodej v hobbymarketech. Nebo se někdo řízne nožem. Budem je prodávat na živnosťák. Toluen už v podobném režimu je, i když čuchat můžete aceton, benzin a další.
Všechno má jedno společné, těm, komu to škodí tím nepomůžete (prostě se přesune na něco ještě horšího - vzpomeňmě konec totáče a právě čichání org. rozpouštědel) a jediný komu tím uškodíte je nevinný civil. Který si chce vymejt štětec. Nebo si chce vyléčit kašel a nechce chodit s horečkou na středisko. Nebo nevěří lékařům a nechce mít na neschopence psychiatra kvůli práci tak se rozhodne se pokusit něco dělat s depresí sám. Nebo prostě chce něco zkusit o volném víkendu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-06 14:23:12

Píšete pane Naxere :Nezlobte se, ale takhle ta otázka nestojí. Jedak musíte u psychoaktivních látek rozlišovat dost silně, o jakou látku jde, o jakou osobu jde a v jaké je situaci.

Nezlobím se, ale měl jsem na mysli, že léky má předepisovat lékař a že nemají být nabízeny nějakým prodavačem čaje, či kávy. Nemám ani námitky proti volby léků pacientem, za předpokladu, že ví, co činí. Ty v článku nabízené čaj a káva však slibují preventivní léčení pomyslných chorob, či otvírání dvířek k údajným vylepšením vlastní mentality.

Rekreační uživatelé silnější drogy pak třeba upadají za volantem do mikrospánků a ... nebo způsobí nějakou jinou katastrofu. Nevím pochopitelně, co užíval onen německý pilot na své deprese, které ho vedly k rozhodnutí zabít sebe a ostatní navedením letadla do skály francouzských alp. Jemu to zřejmě připadalo jako dobré východisko ze svých problémů. Jsem přesvědčen, že bagatelizace psychoaktivních látek je jako bumerang - vřív, nebo pozděj se to s nemilými následky vrátí.

Zákazy jsou pochopitelně jen nouzovým prvkem, když schází u potenciálních uživatelů zodpovědnost. Jo a nejen nůž, ale i pánvička, cihla, klacek a šutr může být vražednou zbraní. Když nechceme zákazy a kontroly vrchnosti, tak musíme sami převzít zodpovědnost. V praktickém životě je však zřetelné, že tu zodpovědnost za své činy mnozí jaksi bagatelizují a odmítají i tu sebekontrolu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-06 18:12:52

Vojto, volně prodávaných látek slibujících kdeco je nespočet.
"bagatelizace psychoaktivních látek" opět, tématicky nesouvisející.
"sami převzít zodpovědnost" je super iluze na druhou. Zodpovědnost za široké okolnosti, které vás k činům vedou, určitě nemáte. Máte jen víru ve svobodnou vůli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Jiri Naxera,2019-08-06 23:11:41

ad druhý odstavec - teď jste popsal business kolem potravinových doplňků a homeopatik, který tu vesele jede i bez psylocibinu drahně let. Osobně bych do sebe takhle dlouhodobě nic necpal, ale to bych necpal ani ty vitamíny. I na Oslu

ad třetí. Když někdo vleze za volant ve stavu nezpůsobilém, tak je u mě s prominutím nesvéprávný idiot bez ohledu na to, jestli je příčinou nemoc, opilost, něco co sezobal nebo třeba nevyspání. Ale opět vidím jako podstatné na důsledné trestání závadného jednání jako takového (opravdu mě rozum nebere, jak je možné že policie zadrží za volantem zhuleného řidiče několikrát za sebou, navíc se zákazem řízení)

Co bral (nebo spíš nebral) onen německý pilot nevím, každopádně opět - v tom stavu neměl sedět za kniplem, ale u lékaře. Nevím co selhalo, každopádně to že (jestli se nepletu) kolem 5 procent případů deprese končí sebevraždou je bohužel projevem té nemoci.
Bumerangu bych se nebál, ony psychoaktivní látky tu jsou rozšířené už dávno, a u některých z nich se dá velmi cynicky poznamenat, že represe kolem nich zničila mnohem víc mladých životů než jejich užívání.

ad poslední odstavec - tady je problém v tom, že neodpovědné lidi nevychováte tím, že když je nachytáta u nějaké nepravosti (bavíme se o drogové problematice, takže uvažujme jako typické příklady řízení pod vlivem nebo drobné krádeže), tak se s nimi sepíše protokol a jsou venku, to auto jim v drtivé většině případů taky zůstane, možná někdy za rok skončej u soudu, obvykle s nějakým zákazem nebo podmínkou, což je pro ně obojí k smíchu. Tady vidím podstatný problém nedostatečné nebo neúčinné represe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-06 23:59:31

U vás v kraji se za řízení pod vlivem neodebírá řidičák na místě?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-07 02:54:31

Milane, nevím, myslím si, že spíš ano, odebírá, aspoň doufám.

Problematiku vidím spíš v tom, že policajti při kontrole potřebují mít právní jistotu a tu jim dodá akorát zkouška dechu na alkohol a jeho metabolické produkty. Dovedu si ale představit, že člověk, který si dá nějakou party-drogu, třeba ten pervitin, protancuje dvě noci za sebou, pak s unaveným mozkem sedne za volant a v mikrospánku někoho, nebo sebe, zabije, za zneužívání omamných látek postižen nebude. Ty v jeho krvi už nebudou.

Jde jak o tu zodpovědnost, tak o vědomosti působení drog na mozek daného uživatele. Ty mí vědomosti pocházejí ne z osobních zkušeností, ale z vyprávění mého kolegy, který se v drogovém milieu pohyboval, ze čtení a sledování reportáží z daného prostředí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-07 03:05:27

Jiří k prvnímu odstavci : souhlasím.
Když je člověk zdráv a stravuje se pestře, tak v té stravě nepotřebuje vitamínové doplňky, ale ani posilovače chutnosti, konzervanty, emulgátory a co já vím co. Co mne žere, jsou všudypřítomné plastové nádoby, třeba na jogurty a na mléko. Ale to je už mimo téma.

k poslednímu odstavci : také souhlas.
Lidé v opojení se získané "svobody" po pádu totality si jí užívají na plno, ožírají se do němoty, vyspávají v parcích a za deště na nádražích. V Rakousku to není o nic lepší. A léčení ze závislosti na drogách je dorovolné ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-07 03:06:12

Oprava
A léčení ze závislosti na drogách je dobrovolné ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-07 12:44:56

Vojto, opět, tématem jsou mikrodávky.
Pokud chcete diskutovat o běžném užívání těžkých drog ("party-drog"), nechejte si to na článek s takovým tématem. Budete mít i výhodu v tom, že se v mezičase možná dokážete poučit, jak dlouho je takový pervitin v těle zjistitelný. A pak také zákon, když nepravdivě tvrdíte, že "léčení ze závislosti na drogách je dobrovolné", a to čistě v rámci iluze svobodné vůle, protože pokud budete uvažovat kauzalitu, je ona dobrovolnost opět pouze (iluzorní) koncept stejně jako zodpovědnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Vojta Ondříček,2019-08-07 03:06:13

Oprava
A léčení ze závislosti na drogách je dobrovolné ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Jiri Naxera,2019-08-07 14:13:11

Dlužno poznamenat, že účinnost léčby pokud nemá pacient motivaci (a tu u nedobrovolné léčby nemá) je mizivá, v podstatě jsou to vyhozené peníze.
(a upřímně nevidím pro to žádný smysl, pokud ten mamlas něco opravdu provedl, čeká ho stejně nedobrovolný detox v kriminále, jestli ne, neexistuje rozumný důvod pro tak drastické omezení práv jako je nucená léčba anyway)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-07 15:04:46

Jiří, dlužno poznamenat, sám jste výše implikoval, že (významově) "nic opravdu neprovedl" znamená "policii se nepřiznal, ta ho nechala jít, a čeká se drahnou dobu na zahájení soudu" :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Jiri Naxera,2019-08-07 18:17:33

No tím hůř. Když se shodneme na tom, že současný represivní aparát není schopen dostatečně účinně (a to znamená mj i rychle) ani odstíhat reálnou kriminalitu, pokud by ten samý aparát měl rozhodovat o nedobrovolné léčbě, tak teda potěš koště.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím, raději ne

Milan Krnic,2019-08-07 18:42:06

Aparát schopen není a bude hůř (podle indícií z národů, které jsou "před námi").
Uchopit to můžeme od společnosti, a tam by pravděpodobně pomohla výuka ku kritickému myšlení. Ovšem toho se (až na výjimky, těm čest) nedočkáme, takže co, mikropsilo a bude nám to fuk :)

Odpovědět


Re: Prosím, raději ne

Michal Mayer,2019-08-06 04:02:50

Psycheselika nejsou návyková, to ví každý, kdo si přečetl aspoň základní informace, takže vas vývod je nesmysl.
A čl se týče ovlivnění, asi by bylo dobré si přečíst pozorně článek, než pod ním budete diskutovat. Tedy i druhá část je mimo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz