Plánovaný raketový stíhač tanků je noční můrou tankových jednotek  
Polská armáda připravuje nový typ stíhače tanků, který by mohl do vzdálenosti 12 kilometrů proměnit pronikající tankové kolony na hromady šrotu. Klíčovou součástí stíhače tanků je raketový systém MBDA Brimstone, který je schopný přímých i nepřímých útoků proti bojovým obrněncům.
Stíhač tanků s 24 raketami Brimstone. Kredit: MBDA.
Stíhač tanků s 24 raketami Brimstone. Kredit: MBDA.

Pokud se povede dotáhnout do konce nový revoluční koncept stíhače tanků, který připravuje polská armáda, tak by se z něj mohl stát nejvíce efektivní likvidátor tanků v rámci všech soudobých armád světa. Stíhač tanků zatím nemá své jméno. Měl by ale nést až 24 protitankových raket Brimstone, takže by mohl vyřídit celou jednotku protivníkových tanků, aniž by je posádka stíhače spatřila na vlastní oči.

Protitanková raketa Brimstone. Kredit: MBDA.
Protitanková raketa Brimstone. Kredit: MBDA.


Polsko je zemí s poněkud nešťastnou geopolitickou pozicí. Je, nebo přesněji řečeno často byla, vklíněná mezi vojenské velmoci, což vedlo k opakovanému roztrhání celé země, naposledy na začátku druhé světové války, kdy bylo Polsko napadeno hitlerovským Německem a jeho spojencem, stalinským Sovětským svazem. V dnešní době je sice Polsko členem NATO, na východním křídle aliance je ale akutně ohrožováno velkým počtem ruských tanků.

 

Proto Polsko intenzivně pracuje na tom, aby mělo možnost čelit případnému přívalu ruských tanků. Polská armáda vsadila na stíhače tanků, což je dnes poněkud opomíjený koncept protitankové zbraně. Historie tankových bitev ukazuje, že stíhače tanků mohou být v zásadě dvojího druhu – těžké a rychlé. Ve druhé světové válce převažovaly těžké stíhače tanků, jako Ferdinand (Elefant), Jagdpanther nebo třeba ISU-152. V dnešní době jejich roli převzaly vrtulníky, pěchotní protitankové zbraně a rychlé stíhače tanků, což by měl být i polský stroj.

 

Raketový lovec tanků na podvozku BMP-1. Kredit: MBDA.
Raketový lovec tanků na podvozku BMP-1. Kredit: MBDA.

Na vývoji nového stíhače tanků polskými výrobci se podílí evropský výrobce raketových zbrojních systémů MBDA. Na dostupných ilustracích je vždy podvozek obrněného vozidla, například studenoválečného BMP-1, na němž je instalovaný raketový systém, který obsahuje až 24 protitankových raket. Vozidlo může být vyzbrojené ještě také protipěchotními zbraněmi.

 

AH-64 Apache s 16 raketami Hellfire. Kredit: US Army.
AH-64 Apache s 16 raketami Hellfire. Kredit: US Army.

Zmíněný stíhač tanků by měl být vyzbrojený protitankovými raketami MBDA Brimstone. Jedna taková raketa měří 1,8 metru a váží 50 kg. Původně jde o raketový systém středního dosahu typu vzduch-země, který je možné použít proti tankům, bunkrům či plavidlům, ať už jde o statické nebo vysoce pohyblivé cíle. Na první pohled jde o rakety podobné americkým raketám Hellfire.

 

Další podobnost je v tom, že jak rakety Brimstone, tak i Hellfire používají k navádění na cíl milimetrový radar. S těmito raketami by měl tento lovec tanků zničit tanky protivníka v okruhu 12 kilometrů. Oproti raketám Hellfire mají střely Brimstone pozoruhodnou výhodu nepřímého útoku. Tyto rakety lze vypálit do určité oblasti, a tam si už raketa sama najde vhodný cíl, tedy tank či obrněné vozidlo protivníka.


MBDA uvádějí, že rakety Brimstone mají v boji 98,7 procentní úspěšnost zničení cíle. I kdyby to bylo jen 90 procent, tak by jediný raketový stíhač tanků mohl reálně zlikvidovat 22 z obvyklých 50 tanků a dalších bojových obrněných vozidel ruské praporní taktické skupiny (BTG, battalion tactical group), které jsou dobře známé z bojových akcí ruské armády na Donbase. Podle komentátorů by to stačilo k tomu, aby praporní taktická skupina přestala být účinně bojeschopná. Pokud by takto byly zasaženy dvě praporní taktické skupiny, tak by přestala být schopná ofenzivního boje celá ruská tanková brigáda.


Podobnou zbraň dnes nemá žádná armáda na světě. Plánovanému raketovému stíhači tanků se nejspíše blíží americký vrtulník AH-64 Apache, který ovšem může nést maximálně 16 raket Hellfire. Vrtulníky Apache jsou také v boji s tanky více méně omezené na útoky proti přímo viditelným cílům. Stíhače tanků s raketami Brimstone by se mohly stát relativně jednoduchou a přitom skutečně účinnou zbraní, která by mohla během chvilky změnit pronikající tankové kolony na hromady šrotu.

Video:  Brimstone missile on Apache AH-64E


Video:  First firing of the new Brimstone 3 strike missile




Literatura

Popular Mechanics 5. 9. 2019.

Datum: 06.09.2019
Tisk článku

Související články:

Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2017)
US Army testuje Strykery s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2017)
Robotický tankobijec THeMIS by mohl proměnit pozemní bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (20.06.2018)



Diskuze:

Příprava na minulou válku. Jako obvykle.

Jenda Krynický,2019-09-09 23:31:19

Odpovědět


Re: Příprava na minulou válku. Jako obvykle.

Pavel Nedbal,2019-09-10 13:47:41

Vážený pane Krynický,
naprosto přesně jste to trefil.
A jenom ještě k propagandě: až se naše (západní) propaganda stane důvěryhodnou (což bohužel mnohdy není, připadá mi často jako za doby před 89ˇ, kdy se mezi řádky čte opak), NIKOHO RUSKÁ NEBUDE ZAJÍMAT.

Odpovědět

Zopár poznámok

Marco Kostolanský,2019-09-08 16:55:37

Mal by som zopár poznámok k článku:

-Zaujímalo by ma v čom je táto vízia raketového stíhača tankov revolučná? Moskali majú 9P157-2 Khrizantema-S, Izraelci Pereh, Briti používali počas studenej vojny FV102 Striker ktorý vyradili v 2005 a pechotu pre boj s nepriateľskými tankami vybavili FGM-148 Javelin. Myšlienka raketového stíhača tankov nie je nič nové, takže tvrdenie “Podobnou zbraň dnes nemá žádná armáda na světě“ v závere článku nie je pravdivé.

-Použitie striel Brimstone považujem za málo pravdepodobné. Pravdepodobnejšie to budú SPIKE (používané na KBVP Rosomák a plánované pre vývíjané BVP na pásovej platforme Borsuk integrované do bezposádkového bojového modulu ZSSW-30) alebo AGM-114 Hellfire používané AH-64E Guardian, ktorý je favoritom v programe Kruk (nové útočné vrtulníky, ktoré nahradia Mi-24). Verzia AGM-114L umožňuje „Fire-and-Forget“ rovnako ako Brimstone t.j. tvrdenie „Oproti raketám Hellfire mají střely Brimstone pozoruhodnou výhodu nepřímého útoku.“ v článku nie je pravdivé.

-Taktiež tvrdenie „Vrtulníky Apache jsou také v boji s tanky více méně omezené na útoky proti přímo viditelným cílům“ nie je správne nakoľko od verzie D má AH-64 inštalovaný nad hlavným rotorom radar AN/APG-78, ktorý umožňuje prieskum bojiska pričom vrtulník je ukrytý/chránený za terénom či inou prekážkou. Pomocou datalinku si môžu AH-64 predávať informácie (koordináty cieľov) medzi sebou t.j jeden vrtulník funguje ako „oči“ a ostatné v skupine odpaľujú strely spoza horizontu resp. z úkrytu (systém Hunter-Killer).

Odpovědět


Re: Zopár poznámok

Florian Stanislav,2019-09-08 20:42:44

Obecně s Vámi souhlasím. Jako záložáky nás školili na laserové zaměřovače tankového kanonu T-55, později se dalo všechno do šrotu. Válka v Perském zálivu údajně ukázala, že tanky lze zničit letecky bombardováním - zřejmě s kumulativní náloží, která pancíř prorazí- nic nového, měli to už sověti za 2. světové války.
Teď máme údajně zbraň, která nemá obdoby, najde tank na 12 km a zničí ho. Z čehož plyne, že systém, který najde obrněnce na 12 km existuje. Pochybuji, že i zázračně rychlý stíhač tanků s raketami na střeše ujede a odolá bombardování. Jestliže bude před bombardováním chráněný, tak je totálně nepohyblivý.

Odpovědět

dotaz

Jan Gora,2019-09-07 14:11:50

Ten článek to je placená válečná propaganda? Tohle tu vůbec nepatří. Technika ok, politika NE.

Odpovědět


Re: dotaz

Pavel Hudecek,2019-09-07 18:38:30

Politika by byla, kdyby většina textu řešila, proč zrovna Poláci po takových hračkách touží. Jenže většina textu tohoto článku je o technicky zajímavé zbrani.

Odpovědět


Kamil H

,2019-09-08 09:12:02

Odpovědět


Re: Re: Re: dotaz

Josef Waters,2019-09-08 13:02:30

Pláčete na nesprávném hrobě:
https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a28928680/tank-destroyer-concept/

A že se Poláci (Pobalťani i další) cítí ohroženi se není co divit, když není měsíce, aby Putin nepředstavil nějaké ty svoje "wunderwaffen" namířené proti "Gayropě" (jak rádi říkají ...).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: dotaz

Kamil H.,2019-09-09 09:43:46

Vy se také cítíte být ohrožen? Jako vážně? NATO má 20x větší rozpočet na armádu než Rusko, takže váš případný pocit ohrožení není nic jiného než pocit.

Proč sem se ptal na rychlost - T14 má max rychlost 80–90 km/h. Tak nějak intuitivně se mi zdá, že by rychlý stíhač tanků měl být rychlejší než ty tanky. Vhodnější by byl kolový podvozek.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Josef Waters,2019-09-09 13:33:11

Reagujete otázkou, místo omluvy panu Mihulkovi za "kecy" a "propagandu".

Za mě - ano cítím ohrožení naší země (svobody a demokracie) propagandistickou kampaní (informační válkou?) Ruska, na které se podílíte a mám obavu z budoucího vývoje v té "veliké zemi". Po Putinovi, který Rusko vede k úpadku, může přijít ještě někdo horší ...
Ani 100x větší rozpočet nás neochrání před šílencem, byť 500km vzdáleným :o(
Ale v článku jde snad o Poláky, ne?

PS: místo "stíhač" by se hodil spíš název "lovec".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Kamil H.,2019-09-09 20:03:23

Vy jste takový poseroutka, že se omlouváte, pokud někdo s vaším názorem nesouhlasí? Já zatím nevidím důvod k omluvě.

Informační válka je bohužel dnes takřka všudypřítomná, možná proto jsem reagoval trochu nedůtklivěji, když jsem na ní narazil i zde, na oslovi. Na tom co dělá putin nevidím nic šíleného. Naopak, pokud se někdo udrží u moci tak dlouho jako on, musí mít všech 5 pohromadě.

Zřejmě jste nepochopil smysl informačních válek - slouží pouze k odvedení pozornosti od skutečných problému a udržení minimální úrovně paniky. Donedávna jsme bojovali proti ručníkářům, ti bohužel před pár lety došli, proto teď bojujem proti Rusku. Až Rusko zase zbankrotuje, bude nutné najít nového nepřítele, možná to bude Čína nebo Indie, to se ještě uvidí. Jisté je pouze to, že nepřítel bude!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Ivo Hlavůněk,2019-09-09 20:57:38

Zřejmě víte něco, co my ostatní ne a co vás uklidňuje, my ostatní ovšem máme jisté obavy. Takže, kdy rusáci vrátí Krym? Kdy přestanou válčit na Ukrajině? Kdy postaví před soud vojáky, co sestřelili civilní letadlo? Kdy stáhnou z Královce rakety, které tam přesto poslali poté, co my jsme neodsouhlasili radar? Kdy vrátí Finsku ukradené území? Kdy vrátí Rumunsku ukradené území? Kdy vrátí Gruzii okupované území? Kdy vrátí původním obyvatelům sibiřské kolonie?
Kdy přestanou lhát a cpát všude tu svoji šílenou propagandu? Kdy udělají něco se závislostí lidí na alkoholu? Kdy udělají něco se zdravotnictvím, aby se lidi dožívali vyššího věku než v Africe? Kdy udělají něco se svými chudými, aby v Rusku sociální rozdíly nebyly jak v nějaké rozvojové zemi?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Kamil H.,2019-09-10 08:29:26

Ivo, odpovědi na své otázky sám znáte. Jsou stejné, jako u podobného typu otázek tykajících se USA, případně dalších velmocí. Kdy USA uhradí válečné reparace Nikaragui, ke kterým byli odsouzeni mezinárodním soudním tribunálem v roce 1984? Kdy bude někdo potrestán za bezdůvodný vpád do Iráku v roce 2003? Kdy udělají něco pro to, aby američané nebyli tak obézní, např. omezením obsahu cukrů, zejména fruktózy v potravinách? Smyslem tohoto není srovnávání, nýbrž pouze ilustrace, že velmoci dělají to co uznají za vhodné. Ve strategicky důležitých případech bez mrknutí oka poruší dohodnuté smlouvy a mezinárodní právo. Když jde o ropu nebo přístup k moři, jdou klidně přes mrtvoly.

Znáte přísloví bližší košile než kabát? Víc než Rusko mi v mezinárodní politice vadí
- neexistující ochrana hranic EU
- destabilizace blízkého východu

Josefe, zapomínáte na to, že domácí ručníkáři patří mezi chráněnou zatím menšinu, o které nesmí být řečeno ani jedno křivé slovo, podobně jako o našich snědých spoluobčanech. Můj původní příspěvek správce vymazal, takže už opravdu není za co se omlouvat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Ivo Hlavůněk,2019-09-10 17:03:32

Milý Kamile. Dovolím si tě upozornit, že článek je o reálném strachu Polska z rusáků, nikoliv z USA, tak laskavě přestaň mlátit černochy a pokus se odpovědět aspoň na jednu otázku ohledně Ruska. Do té doby tady budeš za propagandistického kašpara.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Kamil H.,2019-09-11 06:14:26

Říkal jsem si, jestli má vůbec smysl se pouštět do diskuse o tomto tématu. S vámi evidentně ne, ani jste si nepřečetl moji odpověď, jenom jako kolovrátek opakujete tu svojí písničku. Škoda.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Ivo Hlavůněk,2019-09-12 10:03:42

Milý propagandisto Kamile! Bohužel jsem si tvoji odpověď přečetl. Možná působím jako kolovrátek, je to však tím, že jsi mi ani na několikátý pokus nedokázal odpovědět na žádnou z mých otázek ohledně rusáků a jediné, co umíš, je propaganda naprosto mimo téma článku. Doufám, že ti to aspoň nese, protože kdo by dělal ze sebe takového joudu zadarmo?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Kamil H.,2019-09-13 08:43:37

Ivo, pokud požadujete explicitní odpověď, není problém. Rusko vrátí Krym, až pro ně přestane být strategicky důležitý. Nejpřesnější odhad termínu bych viděl takto: až naprší a uschne. Pokud lépe rozumíte angličtině: When hell freezes over.

Je mi jasné, že vás tato odpověď neuspokojí. Zkuste prosím odpovědět na mé otázky. Já se pak nad problémem znovu zamyslím a možná vám dám lepší odpověď.

Kdy USA uhradí válečné reparace Nikaragui, ke kterým byli odsouzeni mezinárodním soudním tribunálem v roce 1986? Kdy bude někdo potrestán za bezdůvodný vpád do Iráku v roce 2003? Kdy udělají něco pro to, aby američané nebyli tak obézní, např. omezením obsahu cukrů, zejména fruktózy v potravinách?

PS: Co máte s tím bitím černochů? Vy jste rasista?
PPS: Pokud vám to vaše předsudky dovolí, pokuste se omezit bezdůvodné osočování, neprospívá to diskusi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Josef Waters,2019-09-13 09:41:57

Kamile, s bezdůvodným osočováním jste mě velmi pobavil :o)

"pot calling the kettle black" ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Josef Waters,2019-09-09 23:02:06

Máte pravdu Kamile, Vladimir odvádí pozornost skvěle. Jinak by se přece neudržel 20 let u moci. Ovšem ručníkářů má ve své Federaci víc než Němci, Frantíci a Britové dohromady, že by mu došli, nehrozí ...

PS. omluvit se za omyl (případně sprosté nařčení), je slušností (samozřejmě mimo hradu).

Odpovědět


Re: Re: Re: dotaz

Tomas Rehak,2019-09-08 14:52:01

Jisteze, jak jinak! Pojdme se odprostit od politiky! Nacisti sice byli hrozni, ale boze to technicke reseni koncentracnich taboru, to se musi nechat. Ale prosim politiku do toho nemichejte. Jste smesny ruso-zadko-vlez.

Odpovědět


Re: dotaz

Tomas Rehak,2019-09-08 15:13:42

Pan urcuje co tu patri a co ne? Ridi se notickama z Kremlu?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz