Na dietě nezáleží, důležité je ji držet  
Podle amerického lékařského časopisu JAMA není důležitý ani tak typ diety jako to, jestli hubnoucí člověk dodržuje její zásady a pravidla.

Špeky nabrané konzumací vánočního cukroví zahání řada lidí nejrůznějšími dietami. I odborníci se přou, která dieta je lepší a která komu více padne. Není sporu o tom, že řada prostředků na hubnutí je jen produktem nejrůznějších dryáčníků, kteří chtějí na lidské touze po štíhlé postavě vydělat. Boj s nadváhou ale představuje v pravdě globální problém. Plná jedna miliarda obyvatel naší planety váží více, než je jim zdrávo.


Michael Dansinger z Tufts-New England Medical Center v Bostonu se rozhodl porovnat vybrané skutečně ověřené diety. Za tímto účelem vzal do pokusu 160 tlouštíků a podrobili je čtyřem různým dietním režimům. Jednou byla zónová dieta doporučující přijímat energii s potravou z cukrů, tuků a bílkovin v poměru 40:30:30. Druhou byla kontroverzní Atkinsova dieta založená na redukci příjmu cukrů při zachování příjmu tuků. Další režim byl založen na celkové redukci množství potravy a její energetické "nálože". Čtvrtá dieta byla vegetariánská.
Výsledky zveřejněné v Journal of the American  Medical Association (JAMA) jsou zajímavé. Po roce v každé pokusné skupině ztratila asi čtvrtina účastníků více než 5% ze své původní tělesné hmotnosti (ta činila na začátku u mužů 106 a u žen 93 kg). Mezi dietami ale nebyl patrný rozdíl. Ten byl naopak markantní mezi těmi, kdo zásady diety striktně dodržovali a těmi, kdo dietu flákali. Striktní "dodržovači"  shodili v průměru 7% své výchozí tělesné hmotnosti. To bylo dvakrát více než průměrný úbytek hmotnosti u všech účastníků experimentu.
Výsledek je jasný. Když už člověk hodlá hubnout, měl by si vybrat dietu, jejíž účinek je prokázán v hodnověrných lékařských studiích, a přitom volit tak, aby byl s to zásady diety co nejsnáze dodržovat. Milovník flákoty by měl asi raději sáhnout po Atkinsovi než se týrat chroustáním vegetariánských laskomin.

 

Zdroj: JAMA

Datum: 05.01.2005 16:55
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

To mám vyzkoušené

nepeta,2005-01-28 00:25:09

Atkinson je opravdu spolehlivý, ale garantuju vám, že ať jste masožrouti jako Brno, za týden, dva či tři byste hladovému sirotečkovi kůrku chleba vydrápli a maso vás přestává lákat. A tady nastává průšvih. A navíc: co pak na to cholesterol.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz