Rozsáhlá studie prokazuje asymptomatický přenos viru způsobujícího COVID-19  
Zpráva z Mount Sinai nemůže potěšit nikoho. Sledování zdravotního stavu adeptů amerických mariňáků vypovídá o tom, že mají-li být snahy o omezení přenosu koronaviru úspěšné, neobejdou se bez opakovaných testů, a to i u bezpříznakových osob. Na kolik jsou nově navrhovaná opatření plošně realizovatelná v civilním sektoru, je otázkou.

Mojžíš na Hoře Sinaj. Podle Bible tam k Mojžíšovi pravil: "Sestup a varuj lid, aby se nikdo nepokoušel proniknout k Hospodinu ve snaze ho uvidět. Mnoho by jich zemřelo.“  Kredit: Rembrandt van Rijn (1659). Volné dílo.
Mojžíš na Hoře Sinaj. Podle Bible tam k Mojžíšovi pravil: "Sestup a varuj lid, aby se nikdo nepokoušel proniknout k Hospodinu ve snaze ho uvidět. Mnoho by jich zemřelo.“  Kredit: Rembrandt van Rijn (1659). Volné dílo.

Včera časopis The New England Journal of Medicine zveřejnil zprávu z Mount Sinai. I když jde o poselství z "Hory Sinaj" , nejde o poselství Hospodina zprostředkované Mojžíšem v podobě Desatera přikázání, ale o návrh opatření vědců z americké zdravotnické instituce  stejného jména, zahrnující lékařskou fakultu a osm nemocničních areálů v metropolitní oblasti New Yorku.

 

Kotva, glóbus a orel - emblém Mariňáků
Kotva, glóbus a orel - emblém Mariňáků

Navrhují zavedení přísnější opatření pro armádu. Návrh nejspíš bude brzo schválen.  De jure se se tak vlastně opatření jakýmsi „přikázáním“ skutečně stanou.

 

Americká armáda si s kovidem již užila své. Jako příklad lze uvést průšvih na letadlové lodi USS Theodor Roosevelt. Letos v březnu se tam z malého ohniska infikovalo 1 200 námořníků a následky se nevyhnuly ani té nejvyšší dani v podobě lidského života. Není proto divu, že se snaží o zavedení opatření, která by něčemu podobnému zamezila, a že si na řešení přizvala jedny z nejlepších odborníků, které USA v tomto směru má – vědce z Mount Sinai. Jednu ze studií, zaměřenou na sledování zdravotního stavu nováčků ve výcvikovém zařízení, vedl Andrew Letizia z ústředí v Naval Medical Research Center v Marylandu, kde je jmenovaný zástupcem ředitele výzkumu infekčních nemocí a jehož infekční oddělení má 17 důstojníků, 125 civilistů a rozpočet 20 milionů dolarů.

 

Andrew Letizia, hlavní řešitel studie. Je zástupcem velitele na ředitelství infekčních chorob Naval Medical Research Center.
Andrew Letizia, hlavní řešitel studie. Je zástupcem velitele na ředitelství infekčních chorob Naval Medical Research Center.

Testy na přítomnost viru rekrutům provedli vědci do dvou dnů po příjezdu na izolovanou základnu, následně pak po sedmi dnech a ještě jednou po čtrnácti dnech. Jako vzorek pro PCR posloužily nosní výtěry. Metodika PCR testu byla schválena americkým ministerstvem zdravotnictví (FDA).


Do sledování bylo zařazeno více než 1 800 rekrutů ucházejících se o službu v armádě. Byli zařazeni do devíti různých tříd, z nichž každá měla 350 až 450 odvedenců. Před  nastoupením do přijímače všichni uchazeči prošli domácí dvou týdenní karanténou. Ve výcvikovém táboře se rovněž podrobili přísným zdravotním prohlídkám, a znovu takřka  karanténním opatřením. Jednotlivé třídy rekrutů neměly spolu kontakt, neboť ubytování tříd bylo v různých budovách. Přitom pouze dva rekruti spolu sdíleli společný pokoj. Účastníci jednotlivých tříd se nepotkávali ani v učebnách a po každém výdeji stravy, než nastoupila další třída, byly prostory dezinfikovány. Během studia nosili všichni látkové masky a mezi sebou udržovali distanc nejméně šesti stop. Rutinou byla i pravidelná desinfekce a umývání rukou. Většina výuky, včetně cvičení přitom probíhala venku.


Přes to všechno, analýza virových genomů z infikovaných rekrutů identifikovala více shluků, které byly časově, prostorově a epidemiologicky propojeny. Testy odhalily několik lokálních přenosových událostí. Výsledkem bylo šest nezávislých přenosových klastrů s odlišnými virovými mutacemi. Laicky řečeno - nikoli jeden průšvih, ale rovnou  hned šest!

 

US Marine Corps nejsou žádné poseroutky. COVID 19 se mezi nimi šíří převážně bezpříznakově.
US Marine Corps nejsou žádné poseroutky. COVID 19 se mezi nimi šíří převážně bezpříznakově.

Ze zprávy infektologů z Mount Sinai lze vyčíst, že i za dodržování přísných vojenských pravidel, včetně počáteční domácí karantény před nástupem do přijímače....nošení roušek  a dodržování odstupu v učebnách i mimo ně, ataké mnohem přísnější dodržování hygieny, než jakou vyžadují předpisy ochrany veřejného zdraví civilistů, nebylo možné šíření nákazy zabránit. Virus se v populaci mladých zdravých mužů šířil bezpříznakově a přenašeče COVID 19 neodhalily ani kontroly měření tělesné teploty. Převedeno do lidštiny: zabránit přelévání infekce do širší komunity lze jen rozsáhlým testováním všech nově příchozích a to bez ohledu na to, zda absolvovali karanténu. Bez ohledu na to, že se sami dotyční cítí být zdrávi a že i u těch, kteří nemají příznaky nemoci, se musí testování provádět opakovaně.

 

Závěr

Šíření nákazy mezi bezpříznakovými osobami prošlými týdenní karanténou, a na tak početném souboru osob v hlídaných a separovaných prostorách, jaké si může dovolit US Marine, není pro civilní sektor dobrou zprávou. Instituce, která má na starosti osazenstvo ponorek, letadlových lodí,… (a které na nějaké té koruně nesejde), se s tím nejspíš vypořádá zavedením nově navrhovaných nákladných opatření a testů. Nakolik je ale zavádění striktní separace bezpříznakových a jejich opakované testování reálné i v civilním sektoru, zpráva nehovoří. Pojem veřejné zdraví se v ní zmiňuje jen vágně. Možná i proto, že trasování a opakované testování bezpříznakových šiřitelů nákazy z řad civilistů, je prakticky nerealizovatelné.

 

Prameny

Mount Sinai News

New England Journal of Medicine

Naval Medical Research

Datum: 12.11.2020
Tisk článku

Související články:

COVID – 19 – lze se otestovat doma?     Autor: Milan Krajíček (12.08.2020)
Také na viru SARS-CoV-2 se dá najít něco pozitivního - zmírňuje bolest     Autor: Josef Pazdera (03.10.2020)
Řecko v čase koronaviru, medikánu a dalších pohrom     Autor: Zdeněk Kratochvíl (13.10.2020)
Čímže to liečili pána prezidenta?     Autor: Matej Čiernik (01.11.2020)
Jak pokračuje vývoj epidemie v Česku?     Autor: Vladimír Wagner (06.11.2020)



Diskuze:

Bezpříznakový průběh je i u dětí.

Lenka Svobodová,2020-11-15 18:27:51

Byl tu dotaz, proč počty nakažených stoupají, i když platí spousta restrikcí, a v jiných zemích počty nestoupají, i když jsou tam bez restrikcí.

Záhada se dá velmi jednoduše vysvětlit. Co to je, že počty infikovaných stoupají? To přece nejde nijak změřit. To, co vám předkládají, jsou počty PŘISTIŽENÝCH infikovaných. Počty přistižených se získavají pyramidovým způsobem jako v MLM, obvolávají se lidi a jejich známí z telefonních kontaktů. Pod pohrůžkou karantény donutí i ty bonzovat své známé. Nakažených tak přibývá geometrickou řadou.

Ta řada nemá nic společného se skutečným počtem nakažených, ale závisí na počtu testovaných, počtu trasovaných a dá se ovlivňovat podle libovůle mocných. Tato lumpárna je založena na neznalosti exponenciálních funkcí u voličů i u vládních činitelů.

Babiš může přidávat nebo ubírat přistižených infikovaných podle průzkumů mezi voliči ANO. Také počet hospitalizovaných nesouvisí nijak s počtem pacientů, kteří navštívili praktického lékaře s dýchacími potížemi, apod. Počty hospitalizovaných souvisejí s příplatkem 2300 Kč denně za případy covid, ale už se nerozlišuje, jestli to jsou jen simulanti nebo vyléčení. Z toho důvodu jsou všechny memocnice na pokraji zaplnění a nechtějí přijímat pacienty s covid.

Nevím, jestli je to všem jasné. Nemocnice a restrikce jsou spojené nádoby. Čím jsou nemocnice plnější hospitalizovanými (neříkám chorými), tím je větší nutnost zavádět protiústavní omezování svobod a podnikání.

Odpovědět

Závěr je jasný

Jan Novák9,2020-11-14 13:02:47

karanténa nekaranténa, KAŽDÝ koho potkáte může být nakažený - stejně jako vy sám/sama takže je třeba se podle toho chovat.
Pokud nechcete plošný lockdown je nutné dodržovat osobní karanténu. Nestýkat se, a pokud je to nutné tak omezit čas na minimum, ochranné prostředky atd.

Odpovědět


Re: Závěr je jasný

Lenka Svobodová,2020-11-15 18:06:55

A co když někteří, co potkáte jsou už vyléčení a neinfekční. Proč se musejí omezovat, když nemohou nikoho nakazit?

Odpovědět

Karanténa není snadná,

jaroslav mácha,2020-11-14 00:11:56

ale funguje. Vypovídají o tom nejen údaje z Číny, ale také z Hongkongu, Vietnamu, Makaa,Singapuru atd. Nakonec o tom vypovídá i Slovensko s pětinou mrtvých. Tam zpočátku běžela i isolace nakažených v ubytovnách. I současný pokles infikovaných je důsledek zostřených epidemiologických opatření. Má to smysl? Vzhledem k počínajícímu přetížení nemocnic má, katastrofě s kolapsem zdravotnictví snad o fous unikneme. Faktem je, že řada zdejších lidí si cení cestování a peníze natolik, že považují úmrtí penzistů za přínos. Svoboda stojí za mrtvé, ale já přežiju. Projevuje se to především u ekonomů a těch, kdo myslí, že přírodní zákony se dají oklecat. Přesto může dojít k dalším vlnám, citlivější je krevní skupina A a nosiči genů na 3. chromozomů od neandrtálců. Nové varianty virů mohou způsobit, že epidemie skončí redukcí obyvatel na polovinu či třetinu, jako mnohokrát v minulosti. Kupodivu třeba šíření Delta 32 CCR5 měla selekční účinek i mimo HIV.

Odpovědět


Re: Karanténa není snadná,

Jirka Slintak,2020-11-14 09:47:29

pane Macha,
mozna si plne neuvedomujete o cem ta studie byla, proto mylne arugmentujete Cinou(HK,Makao), Vietnamem a Singapurem, kdy kazda tato zeme mela
uplne jiny pristup na reseni rizik(z nich pouze Singapur cilene pracoval s ohrozenou skupinou a Vietnam ma diky novodobe historii velice malou cast populace 65+),
uplne ponecham stranou slovensko, ktere slo co se metriky tyce svou vlastni cestou(v kratosti na nikoliv S)
Ta studie Vam rika, ze ikdyz date mlade lidi na defakto 4 tydny do samoizolace a pak je umistite do vojenske jednotky,stejne se Vam to tam zacne sirit. Byly tam dropne specifika(spolubydlici nezavysle na studii, coz se normalne nedeje),ale tato cela studie Vam odpovida na otazku co bude potom(az si my tady otevrem). Ponechme stranou velikost cety(viz pan FM a jeho predstavy, ja dodelal Univerzitu Obrany) a uvedomte si, ze ta studie je specificka,ale vy mate kohortu mladych lidi, kteri si nechaji libit cokoliv(z podstaty veci), aplikujete vsechno do nejmensi moznych
detailu(3R, dezinfekce, vzdalenosti...no tu si nejsem jisty, jak cvicili poradovou pripavu!) a mate jasne dane prenosy. To,ze se Vam zacne sirit v ramci cety neni problem a ste schopni i na urovni nasi "chytre karanteny" osetrit(resite pouze kontakty nakazenych), Vas problem je ale hlubsi - pokud vite,ze se cety moc nesetkavaji(a to je bezne za normalni situace na zacatku vycviku) a prenos mezi cetami mate na urovni tretiho radu(kontakt kontaku)...jinymi slovy budete vzdy pozadu...
Aby se nakazil nekdo v dalsi cete, je vetsinou treba, abys se nakazil velici dustojnik Cety A, ten de(bezne, jak to bylo v tomto pripade netusim) bezne kazdy den na poradu velitele roty, kde se vetsinou slezou vsichni velitele cet,aby koordinovali cinnost(jeden buzerplac, druhy beh, treti fitko...).Kontakt kontaktu dnes neresi nikdo....To ze studie neresi cinu je vicemene jasne -kazdy musi mit naistalovanou aplikaci a kdyz mu to pipne, de do karanteny, dovedete si predstavit situaci, kdyby to aplikovali v armade - 1 clovek odstreli ne jednu rotu(na urovni MC je to 3 bojove a 1 servisni ceta), ale mate problem,ze rota nedisponuje vlastni logistikou(jidlem), defakto muzete ostrihnout prapor(3 roty bojove, 1 servisni plus stab)...v tomto pripade je spolecna logistika pluk
Co se tyce zbytku, to neni predmetem clanku,tak na to nema cenu reagovat
zaver:
je otazka, jak ji zobecnit(napr ja kazdou rodinu chapu jako urovne cety/roty, kdy s ostatnimi sdilim obchod a jine sluzby), to je na kazdem,ja tuto studii chapu tak,ze se to znova rozjede a to co sme jednou naordinovali tu s nami bude na veky.

Odpovědět


Re: Re: Karanténa není snadná,

F M,2020-11-14 10:41:19

Proč opět trollíte?
Jak můžete na základě článku kde popisují absolutní funkčnost bariérových opatření usuzovat jejich nefunkčnost? Všechny přenosy až na jeden byly v rámci čety a ten jeden byl na pokoji mezi spolubydlícími.
Nebyli měsíc v izolaci, měli 14d domácí karanténu ještě jako civilisté, nevím jestli je někdo kontroloval, ale pochybuji. Poté šli na testy, zřejmě den 0 a infikovaná část putovala do izolace zbytek na výcvik. Následovaly testy 7 a 14 den, sledování příznaků atd.
V článku je doslova uvedeno, že nelze výsledky přenášet do běžného života. Tím se, ale nemyslí jen to že na vojně je větší disciplína. Pokud z něj lze něco vyvozovat tak jen to co uvádí v hlavičce pan Pazdera, tedy potřebnost i opětovného testování. Možná by se dala vysledovat podobnost procházení viru v rodině, ale i to bylo značně nepřesné a závěry jen velmi obecné.
Četa se dá dost dobře bariérově oddělit to právě tato studie dokazuje. To že jeden nakažený vojín u vás automaticky znamená nakažený prapor a tudíž (odvážím se rozšířit) přes kontakty jeho kontaktů celou armádu a vlast, pouze dokumentuje vaše černobílé vidění světa. A opravdu není jedno kdy se infikují.

Odpovědět


Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Jirka Slintak,2020-11-14 11:14:13

Vy ste, s prominutim, idiot.

Odpovědět


Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Jirka Slintak,2020-11-14 11:30:26

Clanek:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2029717

POSITIVE RESULTS AND SYMPTOMS
Of the 1801 participants who had negative qPCR results at enrollment, 24 (1.3%) were positive on day 7; of these participants, 4 had positive IgG serologic results on day 0. On day 14, a total of 11 of 1760 (0.6%) of the previously negative participants tested positive; none of these participants were seropositive on day 0. Therefore, 35 participants who had had negative qPCR results within the first 2 days after arrival at the campus became positive during the supervised quarantine. Of the 51 total participants who had at least one positive qPCR test, 22 had positive tests on more than 1 day.

Our study showed that in a group of predominantly young male military recruits, approximately 2% became positive for SARS-CoV-2, as determined by qPCR assay, during a 2-week, strictly enforced quarantine. Multiple, independent virus strain transmission clusters were identified. Shared rooms and shared platoon membership were risk factors for transmission. Most study participants with positive qPCR tests were asymptomatic, and all cases among participants and nonparticipants were identified as the result of scheduled testing rather than clinical qPCR testing performed as a result of daily screening.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

F M,2020-11-14 19:48:49

Četl jste ten povodní příspěvek v tomto vláknu? Proto píši,že trollíte, váš komentář je úplně mimo, opět sem kopírujete spíše svůj názor, který vykladáte za výsledek studie.
Toho idiota, překousnu občas, narozdíl od některých lidí, dělám chyby, přiznám to většinou i když se stydím.
Nejhorší je, že vy ani o efektu opatření nepochybujete, jen se vám ta opatření nelíbí. Tak místo diskuse že za druhý týden bylo již ve sledované skupině pouze 11 nových záchytů i přes byli smíchání s nesledovanou skupinou kde nedocházelo k izolaci (0 den 16, 7den 24), napadnete vše co se vám nelíbí. Při objektivním přístupu, i když se moc nebude rýpat v té "domácí karanténě" musí být jasné, že k nějakému průniku a šíření dojde (v USA), proto mimochodem není tak jednoduché ochránit jen ty domovy důchodců. A je jasné, že jim to fungovalo zhruba tak jak realisticky mohlo.
A především, nejde tyto výsledky příliš přenášet do "normálního" života. A jsem až takový idiot, že na se toho základě tohoto článku neodvažím.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Jirka Slintak,2020-11-14 21:50:55

The Semmelweis reflex or "Semmelweis effect" is a metaphor for the reflex-like tendency to reject new evidence or new knowledge because it contradicts established norms, beliefs, or paradigms.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

F M,2020-11-15 10:01:23

Ano, ale jde se na to koukat i tak, že to nové je covid a změnit (přizpůsobit) se nechcete vy. Ono řešení je nejspíše relativně jasné, jenže vidět bude až zpětně. Tedy narozdíl od vás nemám jednoznačné řešení spíše se kloním k názoru, dejme odborníkům čas ať se v tom chvíli porýpou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Jirka Slintak,2020-11-15 12:25:04

Dobry den, Vase uvahy mne je stejne liche jako Vase zavery. Kritika vyse uvede prace(pozn: kritika je posouzeni nikoliv odsouzeni

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2032179

Preji prijemne cteni a bohuzel se ukazuje, ze data nam budou davat odlisny obraz:

Ted ctu velice zajimavy clanek:
https://www.nature.com/articles/s41415-020-2336-6?fbclid=IwAR2gI1fXWWoFkZpTCt56_qgarJUTG53WkOsyp6KGXaFcId3-I3EJQFcHvW4

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

F M,2020-11-15 20:06:40

Zřejmě bude, ale trochu na mé straně jsou znovu i autoři. Zkrátka nejde příliš přenášet poznatky mezi vojenským a normálním životem.
Hlavní závěr z toho původního článku zde shrnutý je ten, že 14d karantény je v tomto systém (přijímači) málo, protože i ve sledované části se hned na začátku studie našlo 16 pozitivních, po té domácí karanténě, samozřejmě se jistě našlo pár nakažených i v nesledované části.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2032179
O té nepřenositelnosti, ten závěr si prosím najděte sám, na mobilu je to strašnej opruz.
The approaches learned from the U.S.S. Theodore Roosevelt and Parris Island can be applied, with varying degrees of relevance, to land-based shared living situations such as college dormitories, prisons, and residential care facilities, as well as sports training environments, meat-processing facilities, and isolated energy plants. 
Na ten druhý se podívám až najdu chvilku, děkuji již teď za ten první.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Admin Stránky,2020-11-16 12:02:52

Pne F.M. redakce Osla se Vám za vulgarismus pana Slintáka omlouvá. Tapetováním a vulgarismy tu nechceme a takovým diskutujícím budou všechny příspěvky smazány. A protože nemáme síly procházet všechny diskusní příspěvky, program to provede i zpětně a smaže všechny příspěvky diskutujícího.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

F M,2020-11-16 12:24:43

Kvůli mě to neřešte, trochu sem si to zasloužil tím, že jsem dal ochutnat trochu vlastní medicíny. Je trochu škoda, že s tou diskusí zmizí i zajímavé komentáře obou stran, vidím dost zajímavého i v jeho příspěvcích, bohužel to vždy zasadí, nebo zamíchá tak, že se to dost ztrácí v tom opakování ke kterému nutí i ostatní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Fabián Litoucký,2020-11-16 12:51:22

...to opakování je právě z důvodu druhé strany popírající základní argumenty a fakta.

1) Trasování něčeho, co má inkubační dobu cca 10 dní nebo kdy je infekční bezpříznakový je nesmyslné. To musí být každému jasné.

2) Karanténa/izolace fungují, ale ne v případech epidemie, resp. virové nákazy s epidemickým "profilem".


SARS-CoV-2 může být nový, epidemie nové nejsou. Bohužel, historie a poznatky minulých epidemií se některým lidem nehodí a myslí si, že přepíší historií a úspěšně o tom přesvědčí ostatní.

Spíše bych měl napsat přesvědčili...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

F M,2020-11-16 17:04:27

Zajímavé je, že někde to funguje. Samozřejmě nejde zachytit vše, minimálně do léta se dá počítat s potřebou držet alespoň nějaká aktivní opatření. Hlavně přístup lidí by se měl změnit již trvale.
Karanténa/lockdown je kvůli "ochraně zdravotnictví" a zabraňují společenskému kolapsu.
Nepopírám, že pokud by se situace neměla měnit, nezbývalo by nic jiného než tuto katastrofu připustit. Naštěstí se od minulých epidemií doba změnila. Očkování je reálné. Reálná i změna myšlení většiny lidí, snad se konečně dočkáme roušek i mimo vlny covidu. Měli tu být již dávno, a vůbec ty 3R (v redukované formě) by měli být v moderní společnosti již dávno samozřejmostí, především ve velkoměstech. Tedy myslím především u nachlazení a podobně. Stejně tak každý člověk s teplotou patří týden do postele/izolace covid necovid.
Stejně tak se vyvíjí i vir, zřejmě již pořád bude potřeba sledovat infekce v celém světě, protože teď se již může objevit nebezpečná mutace (myslím i pro civilizaci jako celek) prakticky kdekoli, nejen někde v Číně. I proto bude potřeba testovací kapacity držet, tedy i pro epidemie budoucí. Pokud budeme mít štěstí a to je reálné také, tak se rozšíří neškodnějsí kmeny, které nám vytvoří a udrží společenskou imunitu za mnohem nižších následků na životech a zdraví, o kterých se mimochodem nic moc neví a moc dobré zprávy nepřicházejí. Již teď je snad smrtnost i mortalita daleko nižší než na jaře.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Fabián Litoucký,2020-11-16 19:54:23

Já bych i odpověděl, ale musel bych se opakovat...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Eva M,2020-11-18 08:34:16

pane Litoucký, vrátíme-li se k Vašemu srovnání s HIV: jistě, Afrika se s HIV "vypořádala", populace roste i přes přítomnost viru.
Ovšem pro africké "řešení" nemá populace v ČR (OK, pouze její část, jejíž charakteristiky t.č. nejsou obecně známy či alespoň zveřejněny) předpoklady (jakkoli se u tohoto viru stala v tomto smyslu pokusným králikem).

Zlatým standardem jsou pochopitelně řešení používaná civilizovanými transfúzními stanicemi - kritéria, podle nichž Vy sledujete vývoj infekce u svých pacientů a řešíte s nimi jejich život, jsou již o něčem úplně jiném.

Pokud u PCR - například - dochází po jistém počtu cyklů k degradaci primerů a reakce již není dostatečně specifická (pouze hypotetický příklad!!) nebo jsou ty primery nějakým způsobem pro zjištění daného viru/kmene a pod. nevhodné (zase pouze hypotetický příklad), je na místě řešit tento konkrétní problém.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Eva M,2020-11-18 08:04:54

"Nepopírám, že pokud by se situace neměla měnit, nezbývalo by nic jiného než tuto katastrofu připustit." --- inu, dle dnešního nadpisu seznam.cz "Cesta k utajení koronavirových čísel. Vzniká studie, jak vykazovat úmrtí" bude situace vyřešena rázným předefinováním termínu "katastrofa".

Již poněkolikáté se mění metodika, porovnávají se neporovnatelná čísla.

p. Dušek patrně usoudil, že růže, jinak zvána, voní jinak, a že nejlepší metodou úklidu je kopnout výkal pod postel.

Na chvíli to pomůže, :)) pak se ocitne před problémem, které sekundární údaje bude nutno zfalšovat... :)) esli by za těchto podmínek nebylo jednodušší se na celé vykazování vykašlat, ostatní rozvojové země to také dělají jen tehdy, když jim to nějaké externí fondy zaplatí - :)) pro těch pár milionů zdejších obyvatel nemá význam tuto mašinerii udržovat a soudné státy v zahraničí pochopitelně dokážou "naše" data od těchto manipulací víceméně očistit a vyvodit důsledky.

Jinak jakési trasování pochopitelně nějaký význam má, o epidemii spalniček před pár lety se také vědělo, kterak k ní došlo; jiná věc je, co se proti podobným situacím dělá/dělalo.

"Pokud budeme mít štěstí a to je reálné také, tak se rozšíří neškodnějsí kmeny, které nám vytvoří a udrží společenskou imunitu za mnohem nižších následků" -- inu to je možné za předpokladu co nejrychlejší eliminace nebezpečných kmenů a nikoli v podmínkách, které jsou nyní připravovány. Je třeba si to do důsledků připustit. Včetně možnosti záměrného zneužití.

Co ovšem nemá pod kontrolou vůbec nikdo, jsou infekce zvířat.

No nic.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Karanténa není snadná,

Eva M,2020-11-18 08:48:54

P.S. Aktuální zákaz nákupů pro občany ČR v německém příhraničí mluví jasnou řečí, ačkoli nepochybuji, že bude ze všech stran "diplomaticky" okecán.

Odpovědět


Re: Re: Karanténa není snadná,

jaroslav mácha,2020-11-14 18:18:37

Nepochybuji o tom, že se covid karanténou eliminovat nedá. Jenže v současnosti jde o jeho potlačení na úroveň, kdy nedojde ke kolapsu zdravotnictví až do doby, kdy bude vakcína. Pokud by byl vliv karantény nulový, byly by všechny zprávy o nízkém výskytu epidemie v Asii zfalšované. Zásadní problém bude s průnikem nových variant viru do proočkované populace.

Odpovědět


Re: Karanténa není snadná,

Radim Valenčík,2020-11-18 11:36:29

Možná, že by to mohla vysvětlit hypotéza portfoliové nákazy. Pokud došlo k nákaze základním kmenem v klidném stavu, nákaza se šíří bez příznaků. Teprve portfoliový mix, který vyvolá reakci imuniítního systému, je problém.

Odpovědět

zajímavá spolupráce US + čína

Čestmír Berka,2020-11-13 18:46:19

https://www.koreatimes.co.kr/www/world/2020/11/672_299257.html

Odpovědět

Trošku jinak

F M,2020-11-13 14:12:47

Jestli jsem to dobře pochopil tak tam přišlo několik, většinou bezpříznakových, jedinců s covid19 a od nich se to rozšířilo v rámci čet. Tedy nic nového, teda pro ty co trochu ví jak to na vojně chodí. Pro ostatní je to podobné jako v rodině, jen je ještě těžší, až nemožné držet distanc. Četa spí, jí, koupe se, řve na sebe spolu neustále 24h denně.

Odpovědět


Re: Trošku jinak

F M,2020-11-13 14:18:27

Ještě doplním, vychází mi to právě naopak, pokud se nešíří mezi četami tak jim opatření fungují. Tedy tím netvrdím, že je taková disciplína reálná mimo armádu, ale použít to jako argument, že když to nefunguje ani jim, to už smrdí spíš politikou a bulvárem než oslem.

Odpovědět


Re: Re: Trošku jinak

Jirka Slintak,2020-11-13 14:41:23

Jsem rad, ze Vam dochazi nesmyslnost opatreni
Vitejte mezi nami

Odpovědět


Re: Re: Re: Trošku jinak

F M,2020-11-13 15:53:05

Aha, pokud toto vyvodíte z mého příspěvku tak s vámi opravdu nemá cenu diskutovat.
Projistotu pro ostatní, reaguji spíše na diskusi a originál než na článek. Pokud něco tato data udávají o účinnosti opatření k zamezení šíření viru tak jen toto. V extrémní (armáda) formě fungují perfektně mezi základními jednotkami (četami). A v jejich rámci (čety) nefungují 100%, ale poměrně dobře, nevím jak velká je v US četa, ale většina se jistě po dobu konání studie nenakazila.
Jakékoli přenášení těchto poznatků do běžného života je třeba provádět opatrně, protože rozdíl mezi běžným a vojenským životem je veliký, ale nejen ve smyslu kázně která zajišťuje funkčnost opatření, ale i v opačném, kdy se a armádě vykonávají činnosti jinak neběžné, nejde dodržovat distanc v základních jednotkách, tedy bez karantény.
Nevšiml jsem si nikde zmínky o karanténě, možná se pletu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Trošku jinak

Jirka Slintak,2020-11-13 16:52:45

dobry den,
to jsem rad,ze reagujete na original, kde je uvedeno,ze uchazeci dobrovolne dodrzeli 14 denni izolaci,
pak sli na mistni rekrutacni stredisko, kde prosli zdravotnimi a fyzicky testy. Nasledne po celou dobu
cety do vysokoskolskeho kampusu(mezistupen k primaci), kde byli vsichni testovani a podminka byla byt negativni
nasledne prosli dalsi 2 tycny karanteny(v kampusu) nez byly odeslany do primace.
z vaseho clanku jsem pochopil,ze ste absolvoval alespon zakladni vojenskou sluzbu(ja napr absolvoval UNOB),
tzn vite,ze ceta(50-60) lidi ani rota(3-4cety) nejsou samostatne jednotky, to je az prapor(cca 500 lidi), taktez vite,
ze vycvikove jednotky muzou mit samostatnou logistiku na urovni pluku(tzn vlastni zazemi, logistiku, kuchyn)...
taktez asi vite,ze kazdy den je nastup roty(velite cet nasledne na hlaseni roty) a velitel roty dochazi na ukolovani k praporu
taktez ste se asi docetl,ze strikne dodrzovali veskera pritepidemiologicka doporuceni a jsou vam jasna cesty prenosu(ceta-->velitel cety-->velitel roty-->velitek praporu, potazmo jidelna, fyzicka priprava),
urcite vas taktez zaujala situace, kdy v ramci experiementu byla(asi umyslne) implementovana zvlasnost, tj. ze spolubydlici byly
ubytovani nezavisle na tom,zda se podileli na experimentu ci nikoliv(normalen, jak jiste vite, je ceta ubytvana pohromade, spolecne s praporem)- hlavni cil pri vycviku
je navazani takovych socialni vazeb, ktere vetsinou konci na urovni praporu
vysledek testu byl cca 105 pozitivnich (serologicky, tj na urovni protilatek), dilci vysledky jsou taktez zverejeny(tj 1%pozitivnich v ramci domaci a 2% v ramci kampusu)
nechci Vam nic podsouvat,ale opravdu jste clanek cetl a chapete vojenskou strukturu a formy prenosu,respektive cile studie a navaznost na to, co se stalo u namornictva(CVN-71)?
js

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Trošku jinak

F M,2020-11-13 20:36:12

Tak nevím kam jste na vojnu chodil vy, ale u nás byla četa 10 lidí a o trochu víc. 100+ lidí je rota. Dále ta struktura dejme tomu odpovídá a odpovídá i tomu co píši já. Četa žije spolu, asi i víc než lidé v běžném životě, bariérová opatření fungují až směrem k větším celkům. Tomu odpovídá i výsledek kdy se nově nakazili v rámci čet. Hlavní rozpor bude zřejmě v tom, pokud tomu dobře rozumím, že nakažení se neizolovali (tedy ne víc než ostatní). Tedy tady se obratem vracíme k popisu, který jsem provedl o komentář výš.
O podmínce negativity nikde nic nevidím a asi by to byl nesmysl nepřijmout brance kvůli pozitivitulě, jedině kvůli izolaci infikovaných a to by zase byla jiná studie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trošku jinak

Jirka Slintak,2020-11-13 20:54:24

Prosim Vas, ty pocty odpovidaji vehrmachtu na konci valky popr cete rude armady po steci,
Zkuste si precist ten puvodni clanek a nesrovnavejte vsevojskovou a tankovou cetu :))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trošku jinak

F M,2020-11-14 02:58:56

Opravdu poslední odpověď, našel jsem večer chvilku přečíst článek úplně celý. Zaprvé můj původní příspěvek byl k věci a v rámci krátkého popisu přesný, bohužel jsem se nechal vaším trolením strhnout a popaměti se pustil na vratký led domněnek.
Namísto neurčitých narážek se tedy opravím/doplním sám.
Četa zde je o velikosti 40-50 vojáků. I přesto stále platí, že kontakty mimo jsou minimální, uvnitř se jim zabránit nedá. Pokoje byly dvoulůžkové.
První 14deni karanténa byla domácí, druhou sleduje tato studie. Minimálně 2 klastry navazovali na pozitivní v den 0. Vojáci se umisťovali do karantény pokud měli pozitivní test.
Všechny sledované přenosy proběhli v rámci čet, nebo v jednom případě na pokoji. Velká část přenosů proběhla na pokoji. Žádný mimo i přes ubytování na stejné chodbě atd.
Nechci zvětšovat záběr toho co komentuji, k tomu bych potřeboval větší prostor než odstaveček. Asi by se dalo diskutovat o spoustě dalších věcí, například o senzitivitě těch testů, ale nemám takové ambice, tuším je neměli ani autoři a ani tolik času. Tak místo zdlouhavého rozepisovaní odkaz zpět na začátek k tomu prvnímu odstavečku a jeho doplňku.

Odpovědět


Re: Trošku jinak

Florian Stanislav,2020-11-13 19:43:39

Já myslím, že závěr článku je jasný:
"Závěr. Šíření nákazy mezi bezpříznakovými osobami prošlými týdenní karanténou, a na tak početném souboru osob v hlídaných a separovaných prostorách, jaké si může dovolit US Marine, není pro civilní sektor dobrou zprávou. "
U nás se ukončuje karanténa po 10 dnech a bez testu, pokud nejsou příznaky. Článek píše :"Testy na přítomnost viru rekrutům provedli vědci do dvou dnů po příjezdu na izolovanou základnu, následně pak po sedmi dnech a ještě jednou po čtrnácti dnech. "
Čili během 14 dnů 3x. Kontakty uvnitř čet byly patrně četné.

Odpovědět


Re: Re: Trošku jinak

Jirka Slintak,2020-11-16 08:52:14

2 tydny dobrovolne izolace doma,qPCR test ze je uchazec negativni a pote 2 tydny rizene karanteny ;)

Odpovědět

ondatra a,2020-11-13 14:12:13

A nás ministr zdravotnictví dnes vyhlásil, že testujeme dostatečně...
S tímhle přístupem si jen zaděláváme na další vlnu.

Odpovědět


Re:

Florian Stanislav,2020-11-13 19:25:49

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Testy na covid-19 na 1 milion osob
Česko 254 641, Německo 298 159, Belgie 464 318 (mají jen 5 000 nových případů, mají nejvíc na světě úmrtí na 1 milion obyv. 1 139, na druhém místě je Peru) ), Dánsko 1 062 722 ( tedy víc testů než občanů a mají 13 539 aktivních případů při 5,7 milionů obyv, tedy 2 375 na 1 milion). ČR má aktivních s covid-19 počet 13 376 na milion obyv. Tedy 5,6 x víc jak Dánsko
. Testujeme na 1 milion středně (asi jako Švýcarsko nebo Holandsko, ale jsme na tom s počtem případů na milion špatně)
Dnešní údaj za včerejšek 12.11.
12.11.2020 testů 30326 pozitivní 7874 Procento poz. 25,96% , přepočteno na 45 000 testů 11 684,0 pozitivních.
Takže pokles nic moc ani % pozitivních testů. Nejvýše bylo 4.11, testů 45 469 , 15 727 pozitivních a 34,59%.
Takže závěr jasný : kdyby se testovalo víc (40 000 -45 000), bude počet případů přes 10 000.
Expert Dušek řekl, že počet nakažených je 3x- 4x vyšší, než zjištěných.

Odpovědět


Re:

Fabián Litoucký,2020-11-13 19:54:15

Včera identifikováno 7874 lidí, kterým možná něco trochu je, možná jim je něco víc, nebo jim také není vůbec nic.

Můžete mi vysvětlit, k čemu vám takové zjištění je?

Odpovědět


Re: Re:

Eva M,2020-11-14 08:40:07

uhhm tak třeba proto, aby se vidělo, jak ta identifikace odpovídá tomu, zda jim "možná něco trochu je, možná jim je něco víc, nebo jim také není vůbec nic" a důvodu, proč se u identifikace octli? případně jiným charakteristikám?

Tím netvrdím, že ta "identifikace", jak teď probíhá, je úplně supr nápad.
více viz idnes:
https://www.idnes.cz/ekonomika/dilbert?f=MBB86d55c_dt201020.htm

nebo reflex:
https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/103228/denik-nakazeneho-mam-covid-ale-test-vysel-negativne-jak-casto-a-proc-se-to-stava-jak-probihaly-me-testy.html

no, historie je to divná.
:)) až potkám v lese mluvící kunu nebo až se ukáže, že si flegrovic micík sám píše blogy, překvapení to nebude... teď hlavně přidávejme modlitbičku za potkany. a za hraboše, aby byli zdraví..
.. jako by nestačilo, že po Mladé Boleslavi běhají králíci s myxomatózou (tedy pokud už nedoběhali) a v Braniborsku, Sasku a Polsku je prasečí mor :(

Odpovědět


Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-14 08:50:52

PS Nedalo by se nějak přimluvit za ty testy, kde testovaný na distanc nafluše a odevzdá nádobku?

Jako rozšťourávat KLIDNÝ nosohltan, ve kterém MOŽNÁ v hloubce něco bydlí -- to je jaksi otázka, zda se najdou zrovna ti relevantní a jestli se tím spíš nenaruší nějaká ta bariéra a něco nezhorší...pokud to bydlí jen tam, bylo by to nejspíš v pořádku, k tomu ho máme, pokud je to blbý, bude virus i jinde, ne

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-14 09:52:21

https://veda.instory.cz/1445-vedci-odhalili-zahadny-gen-v-genetickem-kodu-koronaviru-sars-cov-2.html

No prosím!
Asi si otevřu věštírnu...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-14 09:54:28

pardon, to níže mělo být
https://veda.instory.cz/veda-vyzkum/1432-dle-nove-studie-infikuje-covid-19-hlavne-usta-to-urychluje-jeho-sireni-v-tele-i-prenos-na-dalsi-lidi.html

Odpovědět


Re: Re: Re:

Fabián Litoucký,2020-11-14 09:57:30

uhhm tak třeba proto, aby se vidělo, jak ta identifikace odpovídá tomu, zda jim "možná něco trochu je, možná jim je něco víc, nebo jim také není vůbec nic" a důvodu, proč se u identifikace octli? případně jiným charakteristikám?

Ale to vám test neřekne. PCR test není diagnóza, jen laboratorní vyšetření.

Stejně, pořád jste neuvdl/a k čemu vám to je? Co s tím číslem budete dělat?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-14 10:56:57

tak zatím ten test tak nějak odpovídal tomu, kolik lidí mělo cca o 14 dní později potíže, které je vyhnaly do nemocnic, ne?

nehledě na to, že buď výsledek toho PCR testu odpovídá nějakému stavu (testovaný má v těle aktivní virusX/v minulosti se setkal s virem X s tím či oním výsledkem/nemá a nikdy neměl v těle virus X) - což by zajímavé být mělo, dosud se naše civilizace snažila vědět, co se děje.

pokud je PCR test úplně k ničemu, asi je třeba testovat nějak jinak/něco jiného.


jinak jak jsem psala výše, pokud by se ukázalo, že virus má nějaké nedoceněné veterinární dopady, bylo by to krajně nešťastné (nicméně toto již asi bylo zvoráno).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Fabián Litoucký,2020-11-14 16:03:17

Jakože těch 7874 ze včerejška bude za 13 dní mít potíže? To určitě takto neodpovídá. Někdo z nich možná ano, ale stejně nevíte kolik.

PCR není k ničemu, ale musí se dobře použít, resp. výsledky interpretovat.

Podle mého názoru jsou tu 3 hlavní problémy:

1) Je potřeba si uvědomit, že jde pouze o laboratorní vyšetření a jako takové je to pouze doplněk ke klinické diagnóze.

2) Problém je prevalence. Pokud máte virus v populaci běžně rozšířen(a zejména pokud jde o nový virus ke kterému chybí reference), použití, resp. interpretace PCR představuje problém. Vysvětleno zde:
https://www.youtube.com/watch?v=Xc0Kysti6Kc

3) Testování bez příznakových lidí je totální pitomost...



Vynakládat 30 milionů denně, jen abyste zjistili "něco zajímavého" je dost drahá legrace.


Testování a trasování jsou nesmyslné a jen slouží k šíření strachu, paniky a zdání falešné důležitosti některých "expert".

Stačí si vzpomenout na hoax s globálním oteplováním...naprosto identický scénář.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-14 17:56:02

Dobrý den,
Nevím, zda mu zcela/dobře rozumím, :) škoda, že mi k tomu neudělal „subtitles“… ale pokud chápu dobře sdělení, je to spíš takové „uklidnění pozitivním, že to nebude tak horké“…
cokoli lze najít v čemkoli – no, v tomto konkrétním případě (nový koronavirus, ne HIV) se hned na začátku výskytu v ČR i jinde nabízelo podívat se do starších vzorků, zda se tam virus nachází, nebo.
Ono se to neudělalo, jakési logické vysvětlení se nabízí, proč se prakt. celosvětově nestalo.

Jinak pokud stav „vyskytuje se/vyskytl se“ (vir, v PCR z výtěrů nebo jinak - beztak je prokazatelný jen přechodně, ne) je oproti stavu „nevyskytuje se“ spojen s nepříjemnostmi, je vhodnější se do rozšiřování nehrnout; jiná věc je, jak to udělat.

Předpokládám, že souvislost nový koronavirus/nepříjemnosti je dobře doložena – i přes tu fůru jiných neznámých virů (:) jak pana objevitele poslouchám, zdá se mi, že „život lze definovat jako určité funkční uspořádání virů“ – že by?) –- nepříjemnosti lze snad pokládat za zjevně přítomné - :) že by „ausgerechnet“ letos v říjnu z ničeho nic v ČR (převážně) starší generaci v takové míře „přirozeně selhala imunita z vnitřní příčiny“, aby naplnili ára, je nesmysl, ne? :) nevykládejte mi o „strašení“, oni to podle mne nečtou.

Reference - nevím přesně, jakého druhu myslíte – no tak máte ty lidi z toho ára, když tedy již většinou byli i jinak nemocní, možná někde budou k dispozici i nějaké ty starší vzorky pro srovnání…dokonce i nějaké to tzv. trasování, tj. rodinu a tak… :) nechcete si je vyrobit sami?

Jinak pokud všude měří virus, nezbývá nám, než se s virem též nějak srovnat.
Jinak nám bude virus změřen… a pokud jste si našel ten článek o „přenosu covidu v mraženém mase“, a např. stěhování významné produkce škodovky na Slovensko a lentilek a roušek z Hartmann-Rico (letos v létě) do Německa (že by němečtí „čučkaři“ na rozdíl od našich „čučkařů“ cosi správně vyhodnotili?), lze odhadnout, čeho se můžeme nadít…

/a navíc dříve či později očekávám bengál, že „chudinky tuleňovci dlouhonosí“ (nebo něco podobného) dostali nový koronavirus a vymřeli/


sečteno, podtrženo - "to nechceš".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Fabián Litoucký,2020-11-14 20:21:29

On tam vysvětluje, že PCR může vzít malý fragment něčeho, molekulu, a znásobit jí na nějakou měřitelnou hodnotu a tedy v podstatě "nalézt cokoliv u kohokoliv", ale to neznamená, že PCR nemá význam, protože např. HIV je velmi vzácné, protože ho má pouze 1 milion lidí z 300 milionů.

A to je podle mě potíž s PCR pokud ho používáte k detekci něčeho, co je velmi běžné - což je případ viru, který se snadno, rychle šíří a nezpůsobuje nutně nějaké onemocnění.

S tím souvisí i ona "reference" - tzv. zlatý standard. PCR je v podstatě kvantitativní test. Během jednoho cyklu se zdvojnásobí počet sledovaného vzoru. U stálých onemocněních je tak nějak už známo, kolik toho viru musíte mít, aby se projevilo nějaké onemocnění - je stanoven počet cyklů PCR jako referenční.

I něčeho nového jako SARS-CoV-2 tato reference úplně chybí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-15 08:32:08

Myslím, že ta záležitost s tímto virem má jednak rozměr individuálně-medicínský, tj. jednáte z pohledu ošetřovaného pacienta (nebo "identifikovaného" či "sprostého podeřelého", případně jeho rodiny, a to z idealistického pohledu, kdy lidem na sobě vzájemně záleží), druhak nějaké širší souvislosti - kam spadají jarní excesy jako "koronavirus je spravedlivý, protože babička je ekočuně", vracení zásilek "nakaženého mraženého masa" (tato záležitost podle mne zasluhuje dost velkou pozornost), stěhování výrob, potenciální sankce (ČR nepatří ke státům, vůči kterým by si nikdo nedovolil uplatnit sankce vzhledem k jejich významu) atd.

Teď jsem si našla - transfuzní stanice (přinejmenším brněnská) PCR na záchyt HIV používají...jiný úhel pohledu...
Myslím, že vzhledem k dopadům v okruhu č. 2 bude nutno ty reference/metodiky stanovit; je možné, že budou odlišné podle účelu (z pozice malého státu "s ostudou" se "náš přístup" bude prosazovat dost špatně a budeme patrně nuceni přistoupit na zahraniční standardy). Nevím, zda to má být zrovna počet cyklů amplifikace (doufám, že to říkám správně - je to pouze něco, o čem čtu) - :) idealizovaným pohledem nula krát dvě na ikstou je furt nula, je to technická záležitost a bude muset být technicky řešena (ověření? doplnění? fakt nevím...).

Otevřená zůstává otázka reaktivace infekce (tedy... možná, že "modří již vědí", ale raději z dobrých důvodů nic neříkají; slovenské manévry nemusí být nutně projevem pominutí smyslů...).
Pak je zde ještě psychologie "zombie apokalypsy", tj. každá zombie má zájem pokousat co nejvíce "živých", aby nebyla stigmatizována, mohla chodit do práce, neštítili se jí ... /:) nemohu nevzpomenout časných vystoupení prof. Pirka/

Podle mne navíc visí ve vzduchu nějaký malér s tím mezidruhovým přenosem, netopýr,luskoun, kočkovití, lasicovití, člověk, křeček... co je moc, to je moc.

Tak, jako v létě visela ve vzduchu ta druhá vlna... a když si přečtete současně zprávu "policie uzavřela přístup k plotu Velké ceny", "policie žádá veřejnost, aby k příjezdu k přehradě nepoužívala automobily, ale MHD" a "Němci stěhují výrobu roušek z Veverské Bitýšky do Německa" (v týž den/témže srpnovém období)...

Nevím, co z toho vychází Vám ... podle mne by si architekti "zrychleného promořování" měli za svou blbost vrazit pár facek.

No nic, já s tím nic nenadělám :(

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-15 09:08:36

PS jinak vycházím z informace prof. Šerého, že na jaře prakticky žádné záchyty neměli, tj. z toho, že během jara/léta/časného podzimu skutečně došlo k nějakému vývoji

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-16 06:35:08

:( no, a máte to, britové patrně objevili "kravské neštovice"...
https://www.lidovky.cz/svet/tym-britskych-vedcu-objevil-protilatky-reagujici-na-cast-covidu-u-lidi-kteri-se-nikdy-nenakazili-jde.A201113_190505_ln_veda_sed

tedy naši "promořovači" skuhvili co mohli.
další budoucnost tohoto leprosária je zjevná, hezká nebude - i když chápu, že je zde určitá část lidí, kterým právě tento scénář nahrává a připadá jim fajn.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Eva M,2020-11-14 12:31:44

virolog černý dnes na idnes -- Mutace koronaviru od norků by mohla zhatit vývoj vakcíny, říká virolog -- tak dle toho černého i u křečků (i když ten virolog neuvádí podrobnosti)....

... nerada bych, abychom v ČR hromadně skončili v "leprosáriu", "abychom v přírodě nenaprskali na křečky".
případně aby se náhle neukázalo, že "to chytnou" i krávy nebo prasata (na novinkách máte "Čína řeší přenos covidu v mraženém mase." a nemuseli jsme začít s likvidací chovů (jistě, může to být nějaká obchodní obstrukce... ALE.. opravdu by se něco takového nemohlo stát vůči České rep. (ne nutně ze strany Číny, která v tomto směru nebude relevantní)?)

Jistě, jenom spekulace.

Odpovědět

Promoření

Dalibor Štys,2020-11-13 09:25:39

Je mimořádně pozoruhodné, jak se úporně drží představa, že jsme si druhou vlnu přivezli ze zahraničí, kde bylo mimořádně promořeno. To by snad musela druhá vlna v okolních zemích proběhnout dříve a ne o měsíc a půl později, než u nás?

Ano, je zde ještě bez roušková hypotéza. Té je možno uvěřit pouze uvnitř české kotliny daleko do hranic. A bez znalosti slovenštiny, nemčiny a polštiny. Jinak i jen ze záběrů pouličních webových kamer je vidět, že žádný zásadní rozdíl mezi nošením roušek v Rakousku a České republice nebyl a není. Navíc dost možná - a proběhlo to i na osel.cz - virus přežívá 48 hodin a více-méně libovolném provrchu. Co uděláme? Přestaneme jíst, protože potraviny nejsou sterilní. Pak by jistě virus vymřel, ale až po nás.

Smiřme se s tím, že místo chytré karantény jsme měli rychlé promořování z blbosti. A že jsme promořeni na úroveň odpovídající dané vlně, právě proto počet nakažených klesá. A budou další vlny. Pamatujme na to u příštích voleb - i když si nedovedu představit stranu, která si dá ujít hrdinné bubnování proti příchodu bouřky (pardon, viru).

Poučení - posilme praktické lékaře o telefonistku a sestru na telefonu. Oni dohledají naše kontakty nejrychleji a zachovají diskrétnost. V zájmu záchrany životů, ne v zájmu vítězství nad virem. Nebo snad někoho láká představa předat všechny své kontakty operátorce nějakého soukromého call centra?

Pokud jde o hrdinné země, které vymýtily virus. Ano, jde to, tam, kde je možná izolace země nebo regionu od okolí, populace je řídká a/nebo homogenní. Modely to ukazují. Navíc asijské země bych bez vlastního experimentálního ověření - které mít nikdy nebudu - moc vážně nebral.

Model nabízím zde https://www.uschovna.cz/zasilka/EUU6WHWWD5NRF8GF-5WN/

Odpovědět


Re: Promoření

Jirka Slintak,2020-11-13 10:49:24

dobry den,
cetl jste tento clanek:
https://www.nippon.com/en/in-depth/d00592/
?
s pozdravem
js

Odpovědět

Petr Sanov,2020-11-13 09:08:11

Pro toho kdo má alespoň základní znalosti z mediciny nejde o nějak nové zjištění. Uváděný mechanismus přenosu vyplývá z variability inkubační diby a skutečnosti že nakažený je infekční již před klinickými příznaky stejně jako pokud se klinické příznaky vůbec neobjeví.

Základem je důsledné trasování a dodržování karanteny i u všech kontaktů plus plošné uplatňování barierového přístupu: rozestupy a roušky doplněné hygienou hlavně rukou a povrchů kterých se dotýtá více lidí. Tedy nejen u sebe ale i tvrdě vyžadovat od okolí.

Testování pak umožní rušit zbytečné karanteny kde u kontaktu nedošlo k přenosu.

Odpovědět


Re:

Jirka Slintak,2020-11-13 10:46:01

dobry den,
presne nevim, zda jste cetl i originalni clanek a prosel si zakladni vojenskou sluzbou. To co popisujete bylo aplikovano v uplne jinem meritku a je to zpetna vazba k tomu, co se ve velice jemnem odstinu deje na urovni spolecnosti.
V kratkosti - vsichni, nez nastoupili vycvik si dali 14 dni samotku doma(self isolation), ve vycviku dodrzovali vsechny opatreni a k tomu si pripocitejte vojenskou disciplinu a dril. Nejsem si jist,zda ste byl na zakladni vojenske sluzbe, snad prof Stys(pokud absolvoval) potvrdi,ze prvni mesic-tri se jedna o soustavnou sikanu a buzeraci, atombordel a prehnana snaha o cistotu je toho nedilnou soucasti.
Pak uz jsou takove detaily,ze 1800 odpovida pluku a 450 praporu(50-60 ceta), prapor a pluk vytvari sve vlastni staby(vekova kohorta 45-50 plus). Nam na skole velel pplk, my sme mu pracovne rikali prase

Odpovědět


Re:

Mudr. kamila Vondráková,2020-11-13 10:49:04

Mohl by pan Sanov přiblížit jeho představu "DUSLEDNEHO trasování a dodržování karanteny u všech kontaktů" spolu s karanténováním všech kontaktů a opakovaným testováním u všech? Je to podle pana Sanova technicky, technologicky a ekonomicky zvládnutelné? Proč si pan Sanov myslí, že když jde o základní znalosti medicíny, že jím navržené opatření nerealizoval žádný stát v Evropě? Že bychom zde neměli v expertních týmech lidi s alespoň základními znalostmi medicíny?

Odpovědět


Re: Re:

Richard Vacek,2020-11-13 11:14:53

Realizovaly to hlavně státy, které se v roce 2003 setkaly s epidemií SARS. A kde to realizovali, tam mají vir pod kontrolou. A dělají to, protože je to levnější, než strkat hlavu do písku, nechat vir rozšířit a pak přijímat nákladná celoplošná opatření.
https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome

Odpovědět


Re: Re: Re:

Jirka Slintak,2020-11-13 11:41:30

zkusim Vam oponovat(pokud tedy nemate fascinaci v praktikach policejniho statu). Japonsko ma 120M obyvatek(12x vetsi nez my) a do ted si vystacilo z 20000 tisici testy denne(nasi logikou by meli mit vic nez 600 000). Prosli si SARS/MERS a stejne zvolili jinou strategii(zameruji se na zamezeni vzniku clusteru v rizikovych situacich a testy aplikuji na symptomaticke).
Autor clanku mi doufam odpusti, ze reaguji castecne mimo jeho obsah, snad jen navrat k jeho podstate - nikde na svete(min v demokrtickem) nenajdete skupinu lidi, kteri si dobrovolne nechaji delat to, co novy kadeti. Berte to jakou zpetnou Vazbu, nikoliv popreni Vaseho presvedceni.
Ostatne Mudr VOndrakova Vam snadneji vysvetli rozidil mezi SARS/MERS a SARS-COV2

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Richard Vacek,2020-11-13 14:39:35

Zdá se mi, že nejsme v rozporu. Tam, kde funguje trasování a karanténa, není potřeba tolik testů, protože tam nemají tolik nakažených. A v Japonsku okolo každého nakaženého, kterého zjistili, probíhalo trasování - a kontakty byly testovány i když neměly příznaky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Jirka Slintak,2020-11-13 17:06:20

svym zpusobem ano, kdyby u chytre karanteny 2.0 to realne cislo opravdu znamenalo evuluci a nikoliv celkovou propustnost(kontaktu) za den, tak asi nejsme tam, kde jsme(viz pro Stys), nicmene fascinace tech statu, ktere " to zvladly" je taktez velika generalizace. Co ja vim, pouze NZ si stim jaks taks poradil, tzn lockdown(jako my) a pote dusledna karantena vsech co prijedou(2 moznosti bud prileti nebo pripluji).
Co se tyce trasovani, cina, JK a singapur i TW jsou vice mene policejny staty(to asi usoudime,ze tohle u nas nechceme, nebo se pletu), japonsko slo vyslovene jinou cestou(zamezeni clusteru na zaklade rizikove situace, zbytek je nezajima), to ma ale historicky podtext, daval jsem odkaz na nippon, kde o tom pojednava prof Kazuto (ostatne neodpustim si ustepacnou poznamku - cetl to RNDR Wagner? asi stezi, jinak bysme vsichni byli ve schode)
Ja bych doporucil radiozurnal a prof Berana, mimochodem velice slusny clovek

Odpovědět

Testování bezpříznakových?

Richard Vacek,2020-11-12 16:35:00

Vzhledem k tomu, že existují země, kterým se podařilo množství viru v populaci téměř vymýtit, máme tu důkaz, že to jde. A vzhledem k tomu, že se jedná o země, které neprovádějí nějak moc testů, tak máme důkaz, že to jde i bez přehnaného testování.
Za podstatné pokládám trasování kontaktů nakaženého - tím se vychytají superpřenašeči. A kontrolovaná izolace nakažených a karanténa podezřelých. Bohužel u nás se jde stát jenom takovou cestou, kde se dají rejžovat peníze - tedy hodně testů bez odpovídajícího trasování a kontroly dodržování karantény. A to pak nějaké dodržování 3R na udržení viru pod kontrolou nezachrání. Proto se musejí přijímat nákladná plošná opatření.
Na Novém Zélandu jde nakažený do karantény 2,7 dne před tím, než má příznaky:
https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(20)30237-1/fulltext

Odpovědět


Re: Testování bezpříznakových?

Jirka Slintak,2020-11-12 18:31:59

nz je ostrov, relativne maly. Smyslem clanku bylo bohuzel neco jineho :(. Na kohorte mladych lidi, kde defakto neresite osobni svobody

Odpovědět


Re: Re: Testování bezpříznakových?

Jirka Slintak,2020-11-12 18:34:38

Kdyby vas zajimala situace na T.R.
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6923e4.htm

Odpovědět


Re: Re: Testování bezpříznakových?

Richard Vacek,2020-11-12 19:33:53

Myslíte, že rychlé trasování funguje jen na ostrově? A co takový Vietnam? Všechny země, které zažily v roce 2002 epidemii SARS zvládají současný covid.

Odpovědět


Re: Re: Re: Testování bezpříznakových?

Jirka Slintak,2020-11-12 19:57:38

Smyslem clanku bylo asi ukazat, ze i ve vojenskem prostredi je covid problem(coz by byt nemel, kdyz si clovek uvedomi na co se pripravovalo)
Vietnam(obecne asie) ma mladou populaci(vietnam ma 8prc 65+, ale to je jedno...

Odpovědět


Re: Re: Re: Testování bezpříznakových?

Fabián Litoucký,2020-11-16 09:49:25

Vietnam provádí polovinu testů co my, přestože má 9x tak velkou populaci...

Trasování nemá u něčeho takového jako je covid(chřipka) smysl.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz