Nocebo efekt (a vakcíny proti Covid-19)  
Čo je placebo efekt lieku, je dosť známe. Menej rozšírený výraz nocebo efekt (lat. nocere – škodiť) označuje situáciu, kedy pacient očakáva, že liek bude mať nežiadúce účinky a pocíti ich aj v prípade, kedy ani objektívne nevzniknú. Zdá sa, že negatívne očakávania môžu ovplyvniť aj ochotu nechať sa očkovať proti vírusu SARS-CoV-2, pôvodcovi choroby Covid-19.

O placebo efekte sa toho popísalo dosť. Ak pacient verí, že mu liek pomôže, pocíti zlepšenie svojej domnelej alebo skutočnej choroby aj v prípade, že užíva liek bez účinnej látky, ktorý sa nazýva placebo. Či je to dobré, alebo zlé, na to môže mať každý svoj názor. Na jednej strane, pre pacienta je svojim spôsobom dobré všetko, po čom sa cíti lepšie. Ak však podanie neúčinnej látky z rúk šarlatána alebo aj lekára (bez ohľadu, či motiváciou bol "dobrý úmysel“ alebo ziskuchtivosť) vedie k zanedbaniu alebo oneskoreniu účinnej liečby a následkom toho k ohrozeniu zdravia a života pacienta, čo vôbec nie je zriedkavá situácia, potom je dôvod pozerať sa na podávanie neúčinnej liečby- placeba kritickým pohľadom. Diskusia na túto tému môže byť nekonečná, ale teraz sa pozrime na obrátenú situáciu - na nocebo, temného súrodenca placeba.

 

Nebolo vždy zvykom, aby sa pacient sústreďoval na negatívne stránky svojej liečby. Ak išlo o liečbu chirurgickú, považoval za prirodzené, že mu po nej prinajmenšom ostane rana, ktorá bude aj nejaký čas bolieť a nejaký čas po operácii bude musieť ležať. Vnímanie nežiadúcich účinkov liekov výrazne vzrástlo až v posledných desaťročiach, vďaka pokroku v medicíne a farmakológii. Keď vo vymáhaní odškodnenia za skutočné aj vymyslené poškodenia liekmi našli bohatú obživu právnici, výrobcovia liekov začali na príbalové letáky tabletiek spisovať dlhé zoznamy možných aj nemožných ťažkostí, ktoré by liek prípadne mohol spôsobiť, a to kvôli právnej ochrane. A tak asi každý praktický lekár pozná prípad, kedy si ich starostlivý pacient podrobne prečítal a v hrôze, čo všetko by sa mu mohlo stať, odmietol užívať dôležitý a bezpečný liek s minimom nežiadúcich účinkov. Falošné pociťovanie nejestvujúcich nežiadúcich účinkov môže byť neuveriteľne časté: nedávno publikovaná porovnávacia štúdia SAMSON so široko používaným a bezpečným hypolipidemikom atorvastatínom ukázala, že až 90% pociťovaných nežiadúcich účinkov je možné pripísať nocebo efektu - pociťovali ich aj pacienti, ktorí dostávali tabletky bez účinnej látky.

 

Vakcíny firmy BioNtech a Pfizer prešli riadnym procesom registrácie ako bezpečné a účinné.
Vakcíny firmy BioNtech a Pfizer prešli riadnym procesom registrácie ako bezpečné a účinné.

Poďme teraz k vakcínam. Ľudia z vyspelých štátov akosi priskoro zabudli, že za svoj blahobyt vo veľkej miere vďačia preventívnemu očkovaniu, dnes oficiálne označovanému ako imunizačný program. Ťažko odhadnúť, koľko by nás bolo dnes na svete bez umelej aktívnej imunizácie - očkovania a ako výrazne by neustála hrozba infekčných chorôb a epidémii brzdila vedecký a technický pokrok. Pred pár desiatkami rokov bola neochota k očkovaniu výnimočná - a to napriek tomu, že nie všetky vakcíny boli také príjemné, ako tá perorálna v kvapkách proti poliomyelitíde. Niektoré injekcie často boleli a bežne vyvolávali horúčky, povestné boli napríklad staré "tetanovky".


Lenže ľudia z bohatých krajín si rýchlo zvykli na blahobyt. Zvykli si na moderné, bezpečné vakcíny ako samozrejmosť a vadí im aj tá malá zapálená boľačka po injekcii či dvojdňová horúčka. Nie je to náhodou tak, že smrteľné priebehy infekčných ochorení dnes už príliš dlho nikto nevidel-nepočul a mamičky, nudiace sa na materskej dovolenke, sedia na webe a posúvajú si informácie o zveličených, zriedkavých alebo vymyslených nežiadúcich účinkoch očkovania? Až keď vypuknú lokálne epidémie, začne sa zhánka po očkovaní a niekedy aj po náhle nedostatkových vakcínach, ako pri nedávnych epidémiach osýpok (spalniček) v USA.

Vzťah veku pacienta a úmrtnosť na COVID-19 – jeden z mnohých grafov, ktoré vyjadrujú stále to isté – očkovanie je pre starších nevyhnutnosť a pre mladších prejav najmenej ohľaduplnosti k iným. Kredit: Clara Bonanad, et al.: The Effect of Age on Mortality in Patients With COVID-19. JAMDA, 2020.
Vzťah veku pacienta a úmrtnosť na COVID-19 – jeden z mnohých grafov, ktoré vyjadrujú stále to isté – očkovanie je pre starších nevyhnutnosť a pre mladších prejav najmenej ohľaduplnosti k iným. Kredit: Clara Bonanad, et al.: The Effect of Age on Mortality in Patients With COVID-19. JAMDA, 2020.

 

Miestna epidémia osýpok je však pľuvanec oproti záplave pandémie Covid-19. Zdravotníci, bojujúci o životy pacientov s Covid-19, netrpezlivo čakali na začiatok očkovania. Ale mnohí Ich potenciálni pacienti už hľadajú dôvody, prečo sa nedajú očkovať. Samozrejme, nedá sa očakávať, že vakcíny proti SARS-CoV-2 budú bez nežiadúcich účinkov. Minimálne alergické reakcie a krátkodobé horúčky sa zákonite musia vyskytnúť. Ale očkované už boli milióny ľudí, a to aj skryto či otvorene opovrhovanými (viac politikmi, ako odborníkmi) ruskými a čínskymi vakcínami. Nepochybujem, že na každej vážnej, nebodaj smrteľnej komplikácii by si lovci senzácii pochutnali (a ak by ich bolo viac, informácia by unikla aj z Ruska a Číny) - zatiaľ nikde nič. Ale nocebo efekt aj tak funguje spoľahlivo. Ešte nezačalo očkovanie, a už bolo veľa ľudí viac alebo menej pevne rozhodnutých, že sa očkovať nedajú a odôvodňujú to obavami z nežiadúcich účinkov. (Alebo sa oháňajú ľudskými právami - lenže tie si nemožno vymáhať na úkor práv iných, v tomto prípade práva na ochranu zdravia) Takže Slovensko, Česko a aj iné krajiny možno zakontrahovali časť z tých miliónov vakcín zbytočne a imunizácia obyvateľstva nakoniec prebehne tak, že rizikové skupiny sa väčšinou zaočkujú a tí ostatní prevažne premoria.


Neprihliadajúc na to, čo by sa dalo nazvať ohľaduplnosť alebo spoločenská zodpovednosť, mladí a zdraví ľudia sa môžu vakcinácii vyhnúť a dúfať, že Covid-19 prežijú aj v prípade ťažšieho priebehu ochorenia, hoci ojedinele môžu mať aj smolu (v prípade vysokej vírusovej nálože, oslabenia organizmu alebo pri anomáliach okolo interferónu typu 1). Ale pre staršieho človeka okolo sedemdesiatky je Covid-19 ruská ruleta. Môže síce dúfať, že na 90% sa vylieči, ale je to lotéria, kde má šancu asi 1:10, že vyhrá hlavnú cenu: spacák z preglejky alebo miestenku do kremačnej pece. Dlhodobé následky ani nespomínam. Takže práve seniori by mali dávať veľký pozor, aby sa nestali obeťou nocebo efektu, trebárs nie tou fatálnou.

Pandémia Covid-19 tak zrejme bude aj zaujímavým poučením pre psychológov, a nielen tých, ktorí sa zaoberajú práve nocebo efektom liekov.

Datum: 28.12.2020
Tisk článku

Související články:

Čímže to liečili pána prezidenta?     Autor: Matej Čiernik (01.11.2020)
Vakcína od Moderny stoprocentně chrání před těžkým covidem     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2020)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)
Očkování proti dezinformacím: Konec slibné australské vakcíny a HIV     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2020)



Diskuze:

zpravodajství z terénu

Eva M,2021-01-02 11:05:23

Brno: od 1.1. odečítají pověřené osoby v brněnských SVJ stav vodoměrů.
v našem domě komentováno předsedkyní SVJ v doprovodu pomáhajícího syna (lépe vidí) "nebojte se, my vás nenakazíme, my už covid měli"
(stav jsem jim hlásila přes SMS, ale nestačí to...)

:) Inu, za těchto okolností na odhad (lokálního?) maxima epidemie kolem 10. ledna věštírny netřeba....


Zajímalo by mne, jak to všechno vlastně myslí (myslí-li) pan ministr Blatný... upřímně, s ohledem na dosavadní průběh věcí vkrádají se pochybnosti o schopnostech pana ministra... pokud léčí své pacienty stejně schopně, jako managuje tuto epidemii, pak se panu ministrovi coby lékaři raději vyhnout....


Pro p. Ariase, dostaví-li se: ohledně opakovaných onemocnění a jejich průběhu: prosím, projděte si příspěvky na facebooku p. Flégra. Vzhledem k četnosti, s níž jsou uživateli na tomto nijak početném fóru tyto případy debatovány, patrně se nejedná o TAKOVOU raritu. Spíš se zdá, že stávající stav nakažených již nedovoluje řádné sledování a zpracování případů a jejich vývoje; je také možné, že vědcům dnes již chybí "zdravý selský (?) rozum", nahrazen statistickými metakejkli...

Odpovědět


Re: zpravodajství z terénu

Eva M,2021-01-02 11:42:45

.. no a před sebou máme odečty tepla z měřidel na topení...

tam, kde konzervativnější uživatelé nepořídili měřidla s dálkovým odečtem; kdo moh čekat nezvládnutou epidemii kulminující zrovna po Novém roce? ....v naší civilizovaném a tolik schopné ČR, že?...
brigádníci provádějící odečty jsou - pochopitelně - osoby mladší až mladé... konzervativní bývají.... ano, osoby starší až staré.

Do hospody důchodci netřeba, jest to doručení až do domu.

Pan ministr jistě v blbém činžáku nebydlí, ale že by celé ministerstvo mělo rodinné domky? v Praze? že by je měli všichni naši špatně placení hygienici a epidemiologové, takže to opravdu, ale opravdu nemohlo nikoho napadnout?

Odpovědět


Re: Re: zpravodajství z terénu

Eva M,2021-01-03 11:03:39

V článku "Bez roušek a v klidu do restaurace. Roman Prymula odhadl, kdy se Česko bude vracet k normálnímu životu" dnes uvedeno:
" Co je aktuálně znepokojující, tak skutečnost, že rizikový index protiepidemického systému PES se stále drží v nejhorším pátém stupni. Tomu odpovídají i zavedená opatření, která mají platit nejméně do 10. ledna. " ---

-- inu, pokud "zavedená opatření" znamenají, že se každé domácnosti v ČR budou po vánoční a silvestrovské špičce nových nákaz - v době pozitivity testů kolísající kolem 50% a omezené možnosti větrat vzhledem k počasí - po bytě promenádovat nejméně 3 osoby, k odhadu dalšího vývoje věštírny netřeba :))

:)) myslím, že to bude fungovat stejně účinně, jako podzimní zahuštění zákazníků omezením nákupní doby a eskapáda se "spolehlivými antigenními testy"...

Dobrá, pan ministr buď není nejostřejší tužka v penále, nebo má nějaký záměr, odlišný od snahy epidemii utlumit -- jest známo, že "z hlediska ekonomického" se nějaká ochrana zdraví občanů zas tak moc nerentuje, a to ani nemocnicím, a zjevně se očekává, že na každého zemřelého připadá více než jeden jásající pozůstalý --- ALE TO TAM "NAHOŘE" OPRAVDU NENÍ NIKDO JINÝ V POZICI, Z NÍŽ BY NEJHORŠÍ VÝSTŘELKY PANA MINISTRA MOHL KORIGOVAT??

:(

Odpovědět

...ohleduplnost

Fabián Litoucký,2021-01-01 12:08:50

Základem ohleduplnosti je respektování odlišného názoru - pokud se tedy někdo nechce očkovat, je to jeho volba, ne bezohlednost.

Neo-marxismus současné doby mě začíná děsit.

Odpovědět


Re: ...ohleduplnost

Eva M,2021-01-01 13:28:38

Tam je trochu nemilé, že info o (ne)ochraně okolí se oficielně tak nějak neuvádí, alespoň si nevzpomínám, že by se nějaký odborník v tomto smyslu vyjádřil... což mi připadá jako důležitá infomezera.

dále mezi vakcínami (bude se u nás používat tuším 5 typů?) jsou jistě rozdíly, které by se mohly nějak odrazit v jejich (kontra)indikacích... :( také nic.... leč "nebudete si vybírat"... zdravotníci takříkajíc lezou po čtyřech - a bud hůř -- ti tak zrovna budou mít čas se s každým jednotlivě "mazat"...

pod kterýmsi minulým článkem na oslu byla zajímavá nerozhodnutá polemika, zda se mRNA může přidat k dalším virům do lidského genomu v historii již začleněným -- no, nevím o tom nic a těch pár článků na internetu na toto téma laikovi víceméně pouze sdělí, že existují -- nicméně na wikiskriptech v článku o reverzní transkriptáze je věta "Reverzní transkriptázu nalézáme i u některých nediferencovaných lidských buněk, ..." -- a tož to skoro vypadá, že V PRINCIPU by to i možné bylo; přívlastek "nediferencovaných" nenadchne...

A tož tak si u nás žijem....
:) Profesoři, politikové a paní Bohdalová se nebojej, což je samozřejmě fajn :)

PF 2021!

Odpovědět

Spomienka

Pavel Gašperík,2020-12-29 07:17:10

Spomínam si, že na základnej škole sme absolvovali očkovanie náplasťou , lepili nám to niekde do oblasti pod klučne kosti vedla hrudnej kosti , ale neviem , proti čomu to už bolo , no konkrétne u mňa sa objavila kontaktná alergia na náplasť ... Takže nebolo to hodnotitelné .

Odpovědět


Re: Spomienka

Petr Sanov,2020-12-29 09:48:06

Nešlo o očkování ale TBC test.

Odpovědět


Re: Re: Spomienka

Pavel Gašperík,2020-12-29 11:28:16

dakujem za upresnenie .

Odpovědět

Alergie na placebo

Jirka Novotný,2020-12-28 18:35:36

Mě fascinuje, že podle Pfizeru mělo na vakcínu alergickou reakci 0,5% lidí, a na placebo 0,4% lidí. To jsou věci mezi nebem a zemí...
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ockovani-vakcina-vedlejsi-priznaky-alergicka-reakce-pfizer.A201218_084408_domaci_vank

Odpovědět


Re: Alergie na placebo

Jan Novák9,2020-12-28 20:00:46

Nevím co se vám na tom nezdá. Divné by bylo kdyby tomu bylo naopak. Ale možné je i to. Placebo efekt je docela těžké testovat a jednotlivé testy se můžou lišit. Nikdy nezajistíte naprosto stejné podmínky, a takhle nízké procento znamená že máte málo pozitivních reakcí i při velkém počtu testovaných.

Odpovědět


Re: Alergie na placebo

Matej Čiernik,2020-12-28 21:07:49

K tomu sa ťažko vyjadriť, nezistil som, čo obsahovalo placebo. Pokiaľ obsahovalo obvyklé pomocné látky, ktoré tam vždy bývajú, tak to mohla byť alergia na ne. Ak bola placebom čistá voda alebo fyziologický roztok - tak hľa, nocebo efekt v plnej kráse. Ale pravdepodobnejšia sa mi zdá prvá možnosť.

Odpovědět


Re: Re: Alergie na placebo

Ladislav Machala,2020-12-28 22:55:37

Placebem ve studii s mRNA vakcínou Pfizer BNT162b2 byl fyziologický roztok ("saline placebo") - viz zde: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577.

Odpovědět


Re: Re: Re: Alergie na placebo

Ladislav Machala,2020-12-28 23:12:48

A ještě pro doplnění - ve studii s jinou c-19 vakcínou ChAdOx1 nCoV-19 od AstraZeneca byla jako placebo velmi neobvykle užita vakcína meningokoková.

Moje včerejší osobní zkušenost s očkováním výše zmíněnou vakcínou od Pfizeru (Comirnaty) je ale veskrze pozitivní, vpich prakticky nebyl ani cítit a všichni jsem to na Bulovce přestáli úplně bez problémů ;-))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Alergie na placebo

Eva M,2020-12-29 14:30:44

Dobrý den,
mohu se zeptat -
- jsou již s mRNA vakcínami nějaké zkušenosti (i třeba u zvířat)?
- kdesi na běžných serverech pro laiky (idnes? lidovky?) bylo popsáno, jak to funguje - pamatuji-li si dobře, mRNA ve vakcíně použije aparát buňky k tvorbě těch "spike" proteinů, na které pak vznikne v těle imunitní reakce -- mRNA by měla být do pár dní rozložena.. tady mi nebylo moc jasné, zda rozložena ta v buňkách (jak se do nich vlastně dostane, když ta virová k tomu údajně potřebuje ty "spike"?/nějaký vnější aparát?), podle které se tvoří na buňkách ty virové proteiny, nebo ta v krvi...

nemůže se stát, že by začlenění této vakcínové mRNA do buněčných pochodů dělalo nějakou neplechu - třeba se zpožděním?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Alergie na placebo

Ladislav Machala,2020-12-29 14:52:57

Díky nosiči ve formě lipidové nanopartikule se příslušná mRNA dostane na místo určení v buňce a po splnění úkolu - translaci - čili syntéze příslušné bílkoviny je použitá mRNA rozložena buněčnými RNázami. Do buněk vstupují lipidové nanopartikule jiným mechanismem (na základě podobnosti s některými krevními lipidy - viz např. zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6602409/), nežli viry, a je pravda, že tento způsob je zřejmě méně efektivní, nežli použití virových nosičů (např. adenovirové vektory v některých c-19 vakcínách); kdybych ale měl už přeci jen mít strach z nějaké nitrobuněčné neplechy, tak bych se spíše bál těch "ochočených adenovirů". U těchto adenovirových vakcín je navíc určitá obava, aby přítomnost sérových protilátek proti nejrůznějším běžným adenovirům, se kterými se za svůj dlouhý život zvláště senioři už setkali, nesnižovala účinnost těchto vakcín vazbou protilátek na vektorový virus.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergie na placebo

Eva M,2020-12-29 16:51:48

Dobrý den,
děkuji Vám za odpověď!

Smím se pane profesore zeptat (pokud to není příliš osobní), zda jste očkován jakožto onemocnění dosud neprodělavší?

/čistě pocitově - člověk by tak nějak raději, kdyby ty virové proteiny nevyráběly jeho vlastní buňky... známe taková ta "politováníhodná nedorozumění, k nimž dochází jednou - totiž dvakrát - totiž třikrát.... za 10 let" - i když nedokážu říci, v čem by to přesně mělo spočívat...
:) nicméně dle twitteru prof. Šerého se myši již mohou nakazit, takže myšlenku na otevření věštírny zatím nezavrhuji.../

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergie na placebo

Ladislav Machala,2020-12-29 17:51:55

Očkován už jsem - nechal jsem se očkovat hned 27.12.2020 ráno na Bulovce, poněvadž mám vzhledem k věku, hypertenzi a možné expozici na pracovišti z c-19 docela strach. Ale jedním z důvodů bylo také to, že jsem chtěl svým pacientům ukázat, že se očkování mRNA vakcínou nebojím. A takhle jsem to demonstroval i v roce 2009, kdy jsem se v TV nechal očkovat proti nové pandemické A/H1N1, i když jsem ji už před tím prokazatelně prodělal. Nechytl jsem ji ale na mém pracovišti, kde tehdy ležela většina pražských pacientů se závažným průběhem, ale až od mladší dcery, se kterou jsem zůstal doma, když ona tu chřipku, kterou zřejmě chytla ve škole, prodělávala docela těžce ;-))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergie na placebo

Eva M,2020-12-29 18:27:05

:) trochu to připomíná tu historku, kterak si slavný profesor objednal kulturu původce tuším cholery, veřejně ji vypil a... nic zvláštního se nestalo...

nemělo by to být u té chřipky tak, že očkování poté, co člověk již prodělal, je nic proti ničemu (má vlastní protilátky, vakcinační virus si neškrtne)?

Očkovaných prodělavších (zdravotníci!) v tomto případě - tj. covid - bude více - z krátkodobého hlediska se tedy uvidí... Vítané by asi byly informace, jak je to s tím "chrání před kolonizací/přenašečstvím/těžkým onemocněním/noste nadále roušky a respirátory"...

Jinak mnoho zdraví a štěstí do r. 2021 (a dalších)...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergie na placebo

Pavel Gašperík,2020-12-30 08:51:19

Dovolím si jednu praktickú otázku : aký interval by bol ideálny pre možnosť imunizácie vakcínou proti Covidu po aplikácii depotného kortikoidu Diprophos /betametazon/ aby sa imunizácia neminula účinkom ? Liter.pramene uvádzajú trvanie 4-6 týždňov ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Alergie na placebo

Eva M,2021-01-02 21:53:41

víte, pane profesore, ono po řádění ministra Blatného už mnoho důvěry v český lékařský stav nezůstalo... tak se nedivte, TEĎ už vám tu reklamu nikdo věřit nebude.

v zásadě se všichni modlí, aby jim bylo osudem přáno se jakýmkoli interakcím s českým zdravotnictvím vyhnout.

Odpovědět

Kde jsou roky slibované očkovací náplasti?

Jan Novák9,2020-12-28 14:47:27

Očkování by bylo mnohem jednodušší jak prosadit mezi lidmi tak zorganizovat pokud by nevyžadovalo návštěvu u lékaře. Nehledě k tomu že náplasti jsou účinnější.Já bych si klidně pár stovek připlatil. I nocebo efekt by byl mnohem menší. Jak placebo tak nocebo je hodně ovlivněno celým povykem kolem, jako návštěva u doktora s čekáním v čekárně plné nemocných lidí nebo třeba rituálním tancem se zaříkáváním.

Je jasné že alergici musí do ordinace, ale těch zas tolik není.

Řešení pro odpírače: očkování spojené s vymítáním zlých účinků (duchů). Pro věřící očkování posvěcenou vakcínou :-))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz