Ve vesmíru mohou být červí díry. Jak bychom je mohli najít?  
Rovnice obecné relativity ukrývají červí díry. A stále není vyloučeno, že by mohly existovat. Jak ale červí díry najít? Jednou z možností je pátrat po zvláštních zdrojích gama záření, které by mohlo vznikat při střetávání hmoty, vyvrhované z červí dírou, s hmotou v okolním vesmíru. Byl by to opravdu kapitální úlovek.
Skrývají se v srdci galaxií červí díry? Kredit: M. A. Garlick/Wikipedia Creative Commons.
Skrývají se v srdci galaxií červí díry? Kredit: M. A. Garlick/Wikipedia Creative Commons.

Einsteinova relativita nám hodně pomohla pochopit vesmír a fungování fyziky. Také nám ale přinesla temná tajemství, která nás udivují dodnes. Z rovnic obecné relativity se vynořují například černé díry. Ty jsme už našli, i když to samozřejmě neznamená, že bezezbytku chápeme, co jsou zač a co se v nich děje. V relativistických rovnicích se ale skrývají i červí díry. A s nimi je to ještě mnohem zajímavější.

 

Fyzici si vysnili různé druhy červích děr. A minimálně část z nich věří, že mohou existovat. Červí díry jsou ohromně fascinující, protože by snad mohly být průchozí a fungovat jako zkratky v trojrozměrném prostoru, které by dokázaly neuvěřitelně zkrátit cestování ohromnými prostory vesmíru. Červí díry, pokud mohou existovat, jsou samozřejmě extrémní objekty a jejich vytvoření nebude jen tak. V zásadě ale zatím převažuje názor, že to není vyloučené. Někteří fyzici se dokonce domnívají, že v čerstvě zrozeném vesmíru mohly z hejn virtuálních částic vznikat primordiální červí díry, z nichž některé by mohly existovat dodnes.

 

Divný rádiový kroužek ORC. Kredit: Norris et al. (2020).
Divný rádiový kroužek ORC. Kredit: Norris et al. (2020).

Pokud červí díry opravdu existují a jsou někde ve vesmíru, jak bychom je mohli najít? Tým ruských vědců, které vedl M. Piotrovichz ruské Pulkovo Astronomical Observatory, nedávno přišel s představou, že by červí díry mohly existovat v centrech některých velmi jasných galaxií. Vychází z toho, že když z takové červí díry vychází na jednom konci hmota, tak se střetává s hmotou, kterou tam naopak přitahuje gravitace červí díry. Výpočty ruského týmu ukazují, že by takové srážení měla vytvářet impozantní spršky gama záření. A ty můžeme hledat našimi teleskopy.

 

Dojde někdy na průlet červí dírou? Kredit: NASA.
Dojde někdy na průlet červí dírou? Kredit: NASA.

Zmíněné gama záření by mohlo být klíčovým rozdílem mezi červími a černými dírami. Až doposud je přitom odborníci považovali za víceméně nerozeznatelné při pohledu zvenčí. Černé díry sice také generují gama záření, to je ale soustředění v polárních výtryscích černé díry. Naproti tomu gama záření červí díry by měly být intenzivnější a mělo by mít podobu gigantické sféry.

 

Myšlenka, že v centrech galaxií mohou být ve skutečnosti nikoliv černé ale supermasivní červí díry, není nová. Skrz červí díru by mohla „prosakovat“ gravitace objektů na druhé straně červí díry. A tato gravitace by mohla ovlivňovat mírně ovlivňovat oběžné dráhy hvězd v těsné blízkosti supermasivní červí díry. Detailní analýzy drah těchto hvězd by nás mohly dovést k červím dírám, pokud tam jsou. Astronomové nedávno na obloze objevili velmi záhadné rádiové objekty ve tvaru kroužků ORC (Odd Radio Circles). Prozatím vzdorují všem možným konvenčním vysvětlením a už se v jejich souvislosti mluvilo o červích dírách. Ani v roce 2021 se ve vesmíru určitě nebudeme nudit.

 

Video: Červí díry vysvětleny - Narušování časoprostoru

 

Literatura

The Conversation 13. 1. 2021.

arXiv:2008.09411.

Datum: 17.01.2021
Tisk článku

Související články:

Červí díry mohou vrhat zvláštní stíny. A teleskopy by je mohly objevit     Autor: Stanislav Mihulka (18.04.2018)
Návod pro pokročilé: Jak postavit červí díru     Autor: Stanislav Mihulka (29.08.2019)
Jak najít červí díru?     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2019)
Radioastronomové objevili nový typ záhadných kruhových objektů ve vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2020)



Diskuze:

Jako laik si myslím,

Karel Ralský,2021-01-21 14:52:06

že červí díry existují, můžete mít v jednom našem Planckově časoprostoru buď kladný nebo záporný čas který se projevuje tím, že na jedné straně je o "něco" kladnější než v jiné části našeho vesmíru, a jak jsem již psal v minulých diskuzích padáme do singularity a nehomogenity prostoru a hmoty vytváří v současném vesmíru tyto časové "anomálie". Jinak červí díra se projevuje jen gravitací ve svém prstenci a s tím spojenou reakcí na hmotu z jiného "časového období" současného vesmíru.

Odpovědět

To je otázka?

Vladimír Bzdušek,2021-01-19 20:38:34

Ve vesmíru mohou být červí díry. Jak bychom je mohli najít?
...
Stačí rozkrojit dostatočný počet jabĺk.
Bol by v tom čert, aby sa nejaká nenašla.

Odpovědět

Jan Přibyl,2021-01-19 12:12:46

Hmm. Pokud existují a to tam kde se píše, tak jsou nesmírně daleko a nikdy se k nim ani nepřiblížíme, takže ať už je to zkratka kamkoliv, je to k ničemu.

Kdyby se k ní někdo přiblížil, tak ho okamžitě zabije to gama záření a roztrhá ho gravitace, která by tam panovala.

Odpovědět


Re:

Václav Dvořák,2021-01-21 16:07:05

Jak si můžete být jist, že nějaká jiná, rozměrově menší černá díra není k nám podstatně blíže?

Co se týká těch gigantických pozorovaných objektů, tipnul bych si že intenzita záření na onom místě není nijak extrémní (např. v porovnání s oblastí blízko sluneční korony), jen je zvýšena oproti okolí temného vesmíru. Takže nějaká hypotetická kosmická loď s patřičným stíněním by s tím nemusela mít zásadní problém. Co se týká gravitace, platí něco podobného - čím je černá díra větší, tím je gradient gravitace v prostoru menší, takže nějaké trhání (resp. narušení strukturální integrity) malého objektu se konat nemusí.

Odpovědět

Milý Oslíku,

Pavel Nedbal,2021-01-18 18:38:04

omlouvám se, že se mi to omylem dvakrát odentrovalo bez textu;
k těm červím dírám - myslím, že pravděpodobnější bude potkávat u rybníka vodníka a v lese hejkala, než by něco takového mohlo existovat.
Zdraví Vás i příznivce.

Odpovědět


Re: Milý Oslíku,

Jiří Kalous,2021-01-19 08:24:15

Někteří lidé si také dříve mysleli, že stroje těžší než vzduch nebudou nikdy létat, nikdy nepůjde překročit rychlost zvuku...Červí díra existovat může. Vidíte snad nějaký důvod, proč by nemohla?

Odpovědět


Re: Re: Milý Oslíku,

Václav Dvořák,2021-01-21 16:09:49

Přesně tak. Vždy chválím za skepticismus, ale když se hledají takovéto pseudoargumenty pro jeho podložení, tak to dost zavání ideologickou fabrikací argumentů.

Odpovědět

Milý Oslíku,

Pavel Nedbal,2021-01-18 18:35:38

Odpovědět

Milý Oslíku,

Pavel Nedbal,2021-01-18 18:35:09

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-01-18 05:11:25

Ešte nebola objavená biela diera z ktorej vychádza hmota vo forme špagiet.

Odpovědět


Re: oné

Karel Ralský,2021-01-21 14:34:29

No já jako laik si představuji rouru ale ta nemá 2konce ale možná více a je docela možné že energie z hmoty se "ztrácí" v jiném rozměru například vytvoří elektromagnetické pole nebo vytvoří obyčejný magnet.Nebo vytvoří další časoprostorové kontinuum na hony vzdálené našemu Planckovu času či prostoru nebo dokonce v naší dimenzi Planckově energii.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz