Kvůli pandemickým opatřením zřejmě vymřely 2 kmeny lidské chřipky  
Patogeny potřebují k šíření příležitost. Pandemie v celé nahotě ukázala, že stačí málo, nosit roušky, udržovat odstup a mýt si ruce, a obávané infekce najednou mají hodně těžký život. Jedním z poražených pandemie covid-19 nejspíš bude i chřipka, která přišla o spoustu hostitelů a podle všeho i o část své genetické diverzity.
Částice viru chřipky subtypu H1N1. Kredit: NIAID.
Částice viru chřipky subtypu H1N1. Kredit: NIAID.

Pandemie covid-19 má celou řadu rozmanitých následků. Na planetě už prakticky nikdo nepamatuje podobnou krizi, takže občas jde o překvapivé věci, ať už v negativním nebo i pozitivním smyslu slova. Jak se zdá, mezi poražené pandemií se překvapivě zařadí i chřipka, i když je to vlastně vcelku pochopitelné.

 

Vše nasvědčuje tomu, že během pandemie, díky jednoduchým protipandemickým opatřením, natolik poklesla možnost přenosu patogenů, že zřejmě vymřely některé kmeny chřipky, co kolovaly mezi lidmi. Ačkoliv to mnohým rozumbradům hlava nebere, roušky a sociální dostupy, čili pandemická opatření doby kamenné, opravdu a drtivě fungují.

Florian Krammer. Kredit: Mount Sinai
Florian Krammer. Kredit: Mount Sinai

V současnosti mezi lidmi běhají především dva typy chřipkových RNA virů, viry skupiny A a skupiny B. Pokud jde o viry skupiny A, jsou to především podtypy H1N1 a H3N2. V případě virů chřipky skupiny B jde o linie B/Yamagata a B/Victoria. Odborníci sledují jejich chování a šíření mezi lidmi. Od doby Španělské chřipky víme, že tuhle nemoc není radno brát na lehkou váhu.

 

A tito chřipkoví průzkumníci hlásí, že od března 2020 nemají na radaru jednu linii virů subtypu H3N2, označovanou jako 3c3.A. A to samé platí i pro chřipkové viry linie B/Yamagata. Podle Trevora Bedforda z centra Fred Hutchinson Cancer Research Center v americkém Seattlu a Floriana Krammera z newyorské medicíny Icahn School of Medicine Mount Sinai je slušná šance, že tyhle linie chřipky vymřely. A třeba i některé další, vzácnější. Oba experti ihned dodávají, že stoprocentní jistotu samozřejmě nemáme. Svět je veliký, viry nepatrné a dobře se v něm schovají. Vzhledem k situaci ale opravdu vyhynout mohly.

 

Richard Webby. Kredit: St. Jude Children's Research Hospital.
Richard Webby. Kredit: St. Jude Children's Research Hospital.

Vymření linie chřipky je jedna věc. Co to ale znamená? Experti jsou přesvědčeni, že je to dobrá zpráva. Znamenalo by to pokles diverzity chřipky, což zvyšuje šance, že připravované vakcíny v určitém roce pokryjí skutečně se šířící typy chřipky. Obzvláště viry subtypu H3N2 prý mají značnou genetickou diverzitu a dělají v tomto směru problémy. Pokud došlo k ořezání jejich diverzity, tak je to super, jak uvedl Richard Webby, šéf centra WHO Collaborating Center for Studies on the Ecology of Influenza in Animals and Birds v americkém Memphisu. Méně geneticky pestré viry méně zlobí.

 

Webby je ve svých vyjádřeních rovněž opatrný a šampaňským bouchá v soukromí. Nicméně, podle něj jsme svědky unikátní situace, kdy se děje něco zásadního s diverzitou chřipkových virů. Otázkou je, jak rozsáhlé tyto změny budou a jaké budou mít trvání. Každopádně jsme se s něčím takovým zatím ještě nesetkali.

 

Literatura

Science Alert 4. 6. 2021.

Datum: 06.06.2021
Tisk článku

Související články:

DNA z doby Vikingů ukrývala neznámou historii neštovic     Autor: Stanislav Mihulka (28.07.2020)
Východní Asii zasáhla před 25 tisíci let pandemie dávného koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2021)
Španělská chřipka v roce 1918 zmutovala do vražednějších variant     Autor: Stanislav Mihulka (31.05.2021)



Diskuze:

otázka

Jan1 Popovskij1,2021-06-10 09:28:32

Všetky čísla sú len otázka správneho sčítania.
Na začiatko covidovej krízy sa čísla v Číne skrývali. Nikto z ľudí číňanom neveril, štatistiky sa falšovqali.
V USA sa zrušila štatistika chrípky. Chrípka neprestala existovať, chrípka sa podla pokynov CDC prestala sčítavať a prestala sa robiť štatistika ochorení. Môj predpoklad je, že každý s chrípkou musel byť niekde zrátaný, tak chrípkárov evidovali ako covid chorých.
Týmto pokynom od CDC neevidovať chrípku máte odpoveď, že žiadne chrípka nezmizla.
Zmiznutie chrípky a nafúknutie covid je len politické rozhodnutie

Odpovědět


Re: otázka

Matej Durik,2021-06-10 11:50:47

Co su to za dristy? CDC normalne eviduje chripku ako vzdy. A vymiznutie chripky sa nestalo len v USA, ale jej aktivita je minimalna na celom svete.

Odpovědět


Re: Re: otázka

Jan1 Popovskij1,2021-06-10 16:48:06

sám drístaš.
Rúška nám pomohli a chrípka zmizla.
Rúška nám nepomohli, respirátory nám nepomohli, covid sa rozmáha a vyhráva.
Ty máš dosť jednoduché myslenie

Odpovědět


Re: Re: Re: otázka

Matej Durik,2021-06-10 18:02:50

A ako presne dristam? CDC monitoruje chripku ako doteraz, takisto ako ECDC a SZU. Vsetky data su dostupne online, cize je jasne kto drista.
A jednoduche myslenie je lepsie ako ziadne myslenie...

Odpovědět


Re: Re: Re: otázka

Matej Durik,2021-06-10 18:06:04

A kto kedy povedal ze ruska a respiratory nam proti covidu nepomohli?

Odpovědět

This is how the virus was made

Zicho Trenčiansky,2021-06-08 10:24:52

Intervirion Fusion. HIV-luc(ACE2) (500 ng of p24) was mixed with
1,000 ng of p24 of HIV-gfp particles incorporating ASLV-A
envelope, SARS-CoV S protein, or both envelopes in PBS at 4°C
for 30 min to allow binding. Samples were raised to 37°C for 15 min
to allow for conformational rearrangements. Virions were adjusted
to the desired pH with 0.1 M citric acid. PBS, TPCK-trypsin (final
concentration 10 gml), CTSL, cathepsin B (CTSB) (final concentrations 2 gml) or CTSL buffer alone was then added.
Recombinant CTSL (R & D Systems) was preactivated by incubation for 15 min at 10 gml in 50 mM Mes, pH 6.0, on ice.
Recombinant CTSB (R & D Systems) was preactivated in 25 mM
Mes, 5 mM DTT, pH 5.0, for 30 min at 25°C. After a 10-min
incubation at 25°C, proteolysis was halted by the addition of 300 l
of DMEM10 containing leupeptin (25 gml) and STI (75 gml).
Virions were then incubated at 37°C for 30 min to allow membrane
fusion. 100 l of the virion mixture was added in quadruplicate to
HeLa-Tva cells pretreated for 1 h with leupeptin (20 gml). The
cells were spin-infected and incubated at 37°C for 5 h. The medium
was replaced with fresh DMEM10 and the cells were assayed for
luciferase activity 40 h later.

However,
when cell-bound HIV(SARS S) pseudovirions were exposed to
trypsin, infection occurred in the presence or absence of ammonium chloride (Fig. 1A). In fact, the combination of trypsin
proteolysis and ammonium chloride increased viral infectivity by
3-fold. Proteolysis of replication-competent SARS-CoV (Tor2
strain) bound to Vero E6 cells also overcame the block to viral
infection otherwise mediated by ammonium chloride (Fig. 1C).
Thus, proteolysis of SARS-CoV bypasses the requirement for
acid pH during the viral entry process.

source: https://www.pnas.org/content/pnas/102/33/11876.full.pdf

Nie je Vám teraz trápne, všetkým, ktorý ste zosmiešňovali ľudí, ktorí tvrdili, že Konoravirus má niektoré znaky umelého víru a má inkoroporované HIV sekvencie?

Odpovědět


Re: This is how the virus was made

Matej Durik,2021-06-08 12:41:57

Pri vyskume virusov sa velmi casto pouzivaju takzvane pseudovirusy. To su viralne castice ktore sa nedokazu dalej mnozit (praca s nimi je teda omnoho bezpecnejsia) ale dokazu v bunkach produkovat tzv. reporterovy protein, napriklad zeleny fluorescencny protein. Tieto castice sa modifikuju tak aby mali na svojom povrchu spike (S) protein coronavirusu a simuluju teda prenikanie koronavirusu do bunky, aj ked ani vzdialene niesu koronavirusove castice.
Velmi casto sa na to pouzivaju lentiviralne castice, ktore pochadzaju povodne z HIV, ale bolo im ponechane len minimalne mnozstvo genov aby dokazali preniknut do bunky a zacat vyrabat reporterovy gen.
Tento clanok popisuje detaily ako boli tieto pseudovirusy pouzite v tychto experimentoch.

Cize tym ktori zosmiesnovali ludi co tvrdili ze koronavirus ma niektore znaky umeleho viru a su v nom inkorporovane HIV sekvencie nemusi byt trapne... :)

Odpovědět

Jsem pesimista?

Bohuslav Rameš,2021-06-07 16:18:30

Nadšení ve mě uvadá, když si uvědomím, že uvolněné niky radostně obsazují agresivnější druhy. Ani nepotřebuji čtyři panáky (viz níže) abych napsal, že donekonečna chránit všechny před vším nejde.

Odpovědět

Super či nie?

Zicho Trenčiansky,2021-06-07 12:57:05

Ja by som bol zase skeptický ohľadne toho, že je super, že máme menej kmeňov chrípky. Nechovajú sa kmene resp. podkmene pri chrípke tak, že nakazenie jedným podtypom vytvorí aspoň čiastočnú imunitu voči druhému podtypu?

Potom latentné chrípky, ktoré proste prechádzajú populáciou, ju udržujú imunizovanú voči tým agresívnejším mutáciam. Teraz niektoré podkmene vymizli. S istotou možno povedať, že ďalšie sa objavia. Aké budú mať vlastnosti? Budú agresívnejšie?

Možno je to dobrá správa pre farma-biznis. Ale zase, pokiaľ nebudem v rizikovej skupine 65+, nevidím dôvod, prečo by som sa mal voči chrípke očkovať. Čiže pre mňa to dobrá správa nie je, lebo nás budú tlačiť aj do povinného očkovania voči chrípke.

Odpovědět

Pavol Tocik,2021-06-07 08:32:08

Kazda minca ma dve strany: na jednej strane pravdepodobne jeden kmen chripky vymizol. Druha strana hovori, ze kedze posledne dva roky sa chripka prakticky vobec nesirila (nemali sme kazdorocne obdobia chripok) tak nemame vytvorenu protichripkovu "imunitu". Takze v najblizsom chripkovom obdobi, pri znizenych protipandemickych opatreniach, mozeme ocakavat relativne silnu chripkovu epidemiu aj menej nakazlivymi kmenmi chripky. A kedze chripkou sa zrajme nakazi viac ludi, bude aj viac mutovat.

Odpovědět

Není pravda

Mira Mira,2021-06-06 14:00:00

Podle průzkumů se ukázalo, že chřipka neproběhla ani tam, kde nebyly roušky používány. Takže mechanismus potlačení chřipky v tomto případě není pomocí roušek nebo podobných "opatření".

Odpovědět


Re: Není pravda

Richard Vacek,2021-06-06 14:11:33

Nejen roušky, ale i ostatní opatření. Jednak se lidé chovali obezřetnějí a i vlády přijímaly různá opatření - omezení shromažďování, cestování. A tam, kde nebyly roušky, se třeba měřila teplota, což opět odfiltrovalo ty s chřipkou.

Odpovědět


Re: Není pravda

Jan Novák9,2021-06-06 20:29:27

To že se nemoci samovolně tvoří z bahna bylo vyvráceno na konci středověku.
Ta chřipka musí odněkud přijít i do míst kde se roušky nepoužívají. A tam se už roušky používají, je omezeno cestování a dodržuje se karanténa. My jsme měli místo karantény pro cestovatele roznašeče kretény v parlamentu kteří si přece nebudou vyhlašovat karanténu pro sebe když oni a jiní VIP jsou ti kdo cestují nejčastěji. Raději nám z Malorky (nebo odjinud z pláže) budou radit že nemáme vycházet z domu.
Chřipková vlna se typicky začíná šířit z východní a jihovýchodní Asie kde si kvůli covidu dávali opravdu pozor.

https://www.businessinsider.com/map-of-where-in-the-world-flu-comes-from-2015-6?op=1

Odpovědět


Re: Není pravda

Václav Dvořák,2021-06-06 22:27:47

A jaký mechanismus to podle vás byl ? Když něco radikálně odlišného od diskutovaného článku tvrdím, měl bych být schopen doložit to argumenty... a docela jsem zvědav na nějakou vaši krásně vypečenou konspirační teorii :)

Odpovědět

Pavel Ondrejovic,2021-06-06 10:41:59

Logiku to ma. Druha vec je, ze kedze som tento efekt na chripku prorokoval uz pred rokom, tak samozrejme mam tendenciu clanok tohto charakteru nekriticky prijmat ako potvrenie vlastnej mudrosti ;).

Nieco ine je samozrejme, ak sa clovek uporne snazi dehonestovat rusky/rozostupy/izolaciu. Potom je pomerne jasne, ze bude pracne hladat alternativne vysvetlenia.

Odpovědět


Je to proti logike.

Radoslav Porizek,2021-06-07 00:13:41

Tak si trosku "zadehonestujem" ;)

V reakcii na kovid ludia zmenili spravanie a urobili mnoho veci. Pravdepodobne nieco z toho vyhubilo dva chripkove kmene (mohla to byt aj nahoda).

Ale spekulovat, ze z toho vsetkeho zabrali prave ruska, odstup, aj umyvanie ruk, je nezlucitelne s exaktnou vedou.

Chripku tu uz nejaku dobu mame, takze su studie o tom , ako su schopne ruska a umyvanie ruk zabranit jej sireniu: velmi malo.

Odpovědět

To se mi vůbec nezdá

Pavel Aron,2021-06-06 09:19:07

Tak tohle nemá moc logiku. Opatření zlikvidovala viry chřipky a nezabránila šíření Covidu ? Nebude to spíše tak, že Covid byl agresivněhší a úspěšnější v šíření ? A proč teď když už většina opatření je pryč Covid ustupuje ? Není důležitější spíše vlastní dynamika šíření a úspěch v soutěži různých virů plus sezonnost respiračních onemocnění ?

Odpovědět


Re: To se mi vůbec nezdá

Macko Pu,2021-06-06 17:49:24

Nie

Odpovědět


Re: To se mi vůbec nezdá

Michal Kára,2021-06-06 18:12:53

Různé nemoci mají různou nakažlivost. Chřipka má nakažlivost nižší, než COVID, tedy opatření, která COVID jen zpomalí, chřipkovou epidemii úplně vymažou. COVID a chřipka si přímo nekonkurují/nesoutěží (jedním nevzniká odolnost na to druhé - na rozdíl od mutací COVIDu třeba), takže úspěšnost COVIDu chřipku neovlivnila. Sezonnost samozřejmě roli hraje plus jí teď notně pomáhá promoření a proočkovanost.

Odpovědět


Re: Re: To se mi vůbec nezdá

Martin Svoboda,2021-06-06 23:34:58

Chřipka je především průhledná. Zjednodušeně řečeno - stačí zavřít toho s nudlí u nosu a je po šíření.

Ale co se stane, až covid zmizí? Se mi ani nechce přemýšlet. Přijde někdo jiný s kosou a ten se nezakecá ... Bude mít čisté pole na práci.

Odpovědět


Re: Re: Re: To se mi vůbec nezdá

Jan Novák9,2021-06-07 10:06:30

Průměrná kvalita imunitního systému u lidí dlouhodobě klesá - alergie, autoimunitní nemoci, snížená odolnost atd. To je daň za nízkou dětskou úmrtnost. Já bych to raději nechal takhle než mít dětskou úmrtnost v desítkách procent jako kdysi...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To se mi vůbec nezdá

Mirek Bautsch,2021-06-07 12:04:42

Můj známý doktor po čtvrté štamprli hlasitě vykřikoval:
"Zvyšující se kvalita lékařské péče snižuje kvalitu genofondu lidstva!"

Odpovědět


Re: To se mi vůbec nezdá

Radoslav Porizek,2021-06-07 10:14:12

Bez opatreni pri chripke jeden nakazeny nakazi v priemere 1,3 dalsich (R=1.3), zatial co pri sa to odhaduje na troch ludi (R=3.0).

Aby sa opatreniami zabranilo sireniu covidu (znizilo sa R=1.0), tak treba 3-nasobne znizit sirenie. Pokial sa tymto 3-nasobne znizi aj sirivost chripky tak, ze desiati nenakazia ani dalsich piatich (R=1.3/3=0.43), tak to znamena pre sirenie chripky konecnu.

Odpovědět


Re: Re: To se mi vůbec nezdá

Václav Dvořák,2021-06-08 14:41:44

Pěkně, jasně, srozumitelně, výstižně napsáno (i když v slovenštině) ! Respekt !

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz