Superpočítačem poháněný Storywrangler těží úžasné věci z hlubin Twitteru  
Twitter je divokým ekosystémem myriád slov, myšlenek a příběhů. Nový online nástroj Storywrangler se superpočítačovou výpočetní silou funguje jako výkonný teleskop, kterým je možné v reálném čase nahlížet do twitterové reality. Je jako globální senzor dění, který by mohl do jisté míry předpovídat budoucí vývoj.
Storywrangler, logo. Kredit: University of Vermont.
Storywrangler, logo. Kredit: University of Vermont.

Twitter je jako vesmír lidské online civilizace. Funguje od roku 2006 a od té doby nashromáždil nespočet miliard stručných postů od lidí a botů po celé planetě. Tým amerických odborníků, který vedl Thayer Alshaabi z University of Vermont, stvořil „teleskop“, kterým je možné v reálném čase twitterovský vesmír studovat a hledat odpovědi na zvědavé otázky.

 

Thayer Alshaabi. Kredit: University of Vermont.
Thayer Alshaabi. Kredit: University of Vermont.

Tento teleskop se jmenuje Storywrangler a pohání ho superpočítač centra Vermont Advanced Computing Core. Je vybavený virtuálními „čočkami“, které dovolují zaostřit na vývoj používání slov, myšlenek i příběhů, co se rodí a zase mizí na Twitteru. Jak uvádějí tvůrci Storywranglera, Twitter sice nereprezentuje celé lidstvo, ale používá ho velmi velká a velmi pestrá skupina obyvatel planety, včetně mnoha osobností se značným vlivem.

 

Storywrangler je schopný ukazovat hlavní diskurzy, které jsou právě na pořadu dne. Jak trefně uvádějí tvůrci, tahle věc kvantifikuje kolektivní pozornost lidstva. Nejde přitom jenom o pohled slavných lidí rozmanitého ražení, ale také o každodenní vyjádření online davu.

 

Storywrangler v akci. Kredit: University of Vermont.
Storywrangler v akci. Kredit: University of Vermont.

Alshaabi a spol. se Storywranglerem dovedou jako první analyzovat 1, 2 a 3 slovné fráze ve tvítech, které byly zveřejněny zhruba 150 různých jazycích, od vzniku Twitteru až do dneška. Storywrangler má přitom časové rozlišení 15 minut, takže doslova drží pařáty na tepu doby.

 

Superpočítačový Storywrangler je ale ještě víc, než jen další šikovný nástroj na analýzu sociálních médií. Funguje totiž také jako globální senzor dění. Detekuje co se děje, jak na to lidé reagují, a také může do jisté míry předpovídat, co se bude dít dál. Psychohistorie to sice úplně není, ale Isaac Asimov by měl určitě radost.

 

Alshaabiho tým názorně předvedl, že Storywrangler může například předpovídat politickou nebo finanční nestabilitu. Analyzovali používání výrazů „rebellion“ a „crackdown“ v různých oblastech světa a zjistili, že dynamika těchto slov na Twitteru průkazně souvisí se změnami indexu geopolitického rizika v těchto oblastech. Tvůrci jsou přesvědčeni, že jejich Storywrangler je součástí evoluce vědy. Měl by umožnit rozvoj nových postupů v žurnalistice, ve studiu jazyků nebo třeba v historii počítačů a online prostředí.

 

Literatura

TechXplore 16. 7. 2021.

Science Advances 7: eabe6534.

Storywrangler online

Datum: 17.07.2021
Tisk článku

Související články:

Nebojte se experimentování Facebooku s emocemi!     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2014)
Twitter proti Daeš: Rušení účtů islamistické propagandy funguje docela dobře!     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2016)
Twitterboti vyrážejí na lov nenávistných trollů     Autor: Stanislav Mihulka (17.09.2016)
Umělá inteligence Margarita přepisuje proslovy. Na Trumpově řeči zkolabovala     Autor: Stanislav Mihulka (13.05.2020)



Diskuze:

Minority Report

Josef Šoltes,2021-07-19 09:54:03

Že by konečně nastávala doba, kdy budu potrestán za to, co jsem ještě neudělal? :D

Odpovědět

Trošku jiný pěkný nástroj

Ondřej Glac,2021-07-18 14:21:15

Nedá mi to, abych jako jazykář neupozornil na jiný nástroj, podle mého skvělý. Nezkoumá hlubiny Twitteru, ale našeho mateřského jazyka a je na stránkách korpus.cz . Ukáže vám třeba i to, jestli se dané slovo používá v posledních letech víc nebo míň, jestli je oblíbenější v publicistice nebo v mluvených projevech a další věci. Doporučuji!

Odpovědět

Cesta do háje

Ondřej Glac,2021-07-18 07:03:42

Možná má ten superpočítač větší pravdu než já (a ať si ji má) - stejně věřím svatýmu Cyrilkovi, že "nahé jsou všechny národy bez knih" - jinak řečeno že civilizace, která nahrazuje knihy esemeskami, tvíty a jinými kvíky, co se vejdou na displej, skončí s holým zadkem.
Třeba to dobře ukazuje, kam půjde stádo (a ať si to ukazuje, nakonec chci být taky v obraze, aby mě neušlapali), ale neřekne to, kde je voda a kde jídlo.
A strašně to ohlušuje. Jako když dáte mikrofon k reproduktoru, tak hlásí v rozhlase, že na sociální sítě dal někdo příspěvek a někdo na něj rasisticky reagoval a ať lidi hlasujou nebo reagujou a jenom se to honí dokola.
Doufám, že ten supernástroj bude schopný zhustit celý Twitter do jednoho superkvíku a jedné číselné hodnoty, aby se i obyčejný člověk mohl párkrát denně podívat, jak se to vyvíjí. Aspoň bude vědět, co může v týdnu čekat.

Odpovědět


Re: Cesta do háje

D. Hruška,2021-07-18 10:28:59

"Třeba to dobře ukazuje, kam půjde stádo (...), ale neřekne to, kde je voda a kde jídlo." - Velmi výstižné.

Nicméně pokud nejste býložravec, potom stádo = jídlo.

Odpovědět


Re: Re: Cesta do háje

Jan Novák9,2021-07-21 00:14:54

Možná je to nový trend podobný LGBTXYZ, ale když jsem se naposledy díval tak kanibalismus ještě nebyl úplně OK :-))

Odpovědět


Re: Re: Re: Cesta do háje

D. Hruška,2021-07-22 12:58:01

Elity jsou jiný živočišný druh než stádo. Biologická příslušnost je svobodnou volbou jednotlivce, takže o kanibalismus nejde.

Odpovědět

D. Hruška,2021-07-17 11:26:16

"Analyzovali používání výrazů „rebellion“ a „crackdown“ v různých oblastech světa a zjistili, že dynamika těchto slov na Twitteru průkazně souvisí se změnami indexu geopolitického rizika v těchto oblastech."

Fakt průlomový objev, to by jeden člověk "nečekal". Podobnou techniku (avšak poplatnou době) využíval u nás minulý režim. STB za účelem zjišťování nálady ve společnosti masivně otevírala a zkomala běžnou korespondenci. K tomu jim sloužila např. napařovačka s krycím názvem JEZERO.

Předpovídat něco, co už se děje, nebo o čem se alespoň píše, to u mě není žádná předpověď. Co takhle na základě současného dění předpovídat budoucí vývoj? Na to jsou dnešní počítače krátké. K tomu je potřeba reálná životní zkušenost a intuice, nejen statistické nástroje.

Odpovědět

Nějak moc rychle se blížíme

František Kalva,2021-07-17 10:33:10

k temným vizím St.Lema. Nevím, zda by z toho měl radost.

Odpovědět


Re: Nějak moc rychle se blížíme

Vladimír Bzdušek,2021-07-17 13:48:37

Ako filozof určite áno, lebo mal pravdu.
Ako človek nie, bol to humanista svojského razenia ...
P.S.
Koľko ľudí jeho úrovne intelektu asi behá po svete?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz