Osel - jen jednou a dost  
Mezi zvířecími miláčky kralují psi, koně a snad ještě kočky. Osel zůstává hrubě nedoceněn. Určité rehabilitace se teď dočkal s článkem v časopise Science.
Ludovic Orlando., Centre d’Anthropobiologie et de Génomique de Toulouse, France. Kredit: Nicola Lo Calzo
Ludovic Orlando., Centre d’Anthropobiologie et de Génomique de Toulouse, France. Kredit: Nicola Lo Calzo

Kolébkou domácích oslů je Afrika. Na tom se vědci shodují už delší dobu. V roce 2004 otiskl vědecký časopis Science studii, která na základě analýz DNA oslů z celého světa došla k závěru, že osel zdomácněl v Asii a v Africe, přičemž na černém kontinentu byl domestikován hned dvakrát - jednou v Núbii a podruhé v Somálsku.

 

Oslové jsou společenskými zvířaty. Žijí ve stádech o dvou až třiceti jedincích. Vůdcem je vždy samec. Vůdčí klisna ale má na starosti veškeré denní činnosti. Vyžaduje a udržuje si odstup od ostatních, podřízených klisen. Při přesunu stáda je vepředu a až za ní jdou ostatní klisny (hierarchicky podle svého postavení ve stádě). Průvod obvykle uzavírá hřebec. Kredit: Osel.
Oslové jsou společenskými zvířaty. Žijí ve stádech o dvou až třiceti jedincích. Vůdcem je vždy samec. Vůdčí klisna ale má na starosti veškeré denní činnosti. Vyžaduje a udržuje si odstup od ostatních, podřízených klisen. Při přesunu stáda je vepředu a až za ní jdou ostatní klisny (hierarchicky podle svého postavení ve stádě). Průvod obvykle uzavírá hřebec. Kredit: Osel.

Nová studie početného týmu vedeného Ludovicem Orlandem z Université Paul Sabatier ve francouzském Toulouse tenhle názor celkem přesvědčivě vyvrací.

 

„Detaily příběhu oslů jsou úžasné,“ komentoval pro Science studii evoluční biolog Greger Larson z University of Oxford. Larsona nadchnulo například zjištění, že osli nikdy neprošli inbredizací - tedy, snížením genetické rozmanitosti v důsledku rozmnožování omezeného počtu pokrevně příbuzných zvířat.

 

Nová studie publikovaná rovněž v Science zahrnula kromě analýz DNA současných oslů také data z analýz DNA izolované z ostatků oslů chovaných v dávné minulosti. Některé vzorky pocházely z doby před čtyřmi tisíciletími. Orlando a spol. konstatují, že osel byl domestikován pouze jednou, a to před sedmi tisíciletími v Africe.

 

Greger Larson. Kredit:  University of Oxford
Greger Larson. Kredit: University of Oxford

S ochočením divokých oslů začali lidé na území dnešní Keni a zemí Afrického rohu. Před pěti tisíciletími už byla domestikace v plném proudu. Z domestikačního centra ve východní Africe putovali osli do Egypta a Súdánu. Během dvou a půl tisíce roků se dostali i do Evropy a Asie, kde vytvořili samostatné populace.

 

Při šlechtění se chovatelé nevyhnou selekci, tedy výběru nejvhodnějších zvířat pro plemenitbu, a to s sebou zákonitě nese určité snížení genetické různorodosti. Děsivých proporcí dosáhl tento proces u domácích psů, kteří jsou dnes v důsledku tzv. inbreedingu postiženi celou řadou dědičných defektů. Chov některých psích plemen lze proto bez velkého přehánění označit za týrání zvířat. Podobně, i když v o něco menší míře, se zúžila inbreedingem genetická pestrost koní. Osli si udrželi genetickou rozmanitost srovnatelnou s jejich předky. Vedle cílené selekce využívali totiž staří chovatelé oslů i přilití krve divokých oslů z Afriky a Arabského poloostrova. Tím se škody napáchané selekcí kompenzovaly.

 

Významně zasáhli do chovu oslů Římané, kteří křížili africká a evropská zvířata, a aniž by měli nejmenší tušení o heterozním efektu, získávali díky tomuto fenoménu zvířata s výškou v kohoutku o dobrých pětadvacet centimetrů větší, než bylo jinde v Evropě běžné. Římané chovali osly hlavně pro produkci mul, které nosily náklady legiím a představovaly jeden ze základů římského hospodářství. Osli tak sehráli významnou roli ve vzestupu římského impéria a řady dalších starověkých říší.

„Jsem rád, že se osli konečně dočkali docenění,“ říká Larson pro Science.

 


Prohlášení o střetu zájmů: Autor přiznává, že nevlastní psa ani koně. Zato miluje Osly.

Datum: 09.09.2022
Tisk článku

Související články:

Osel zdomácněl v Africe     Autor: Jaroslav Petr (18.06.2004)
Osel jako oxymóron     Autor: Jaroslav Petr (07.12.2010)
Zkamenělé lidské stopy svědčí o dávném osídlení Ameriky     Autor: Jaroslav Petr (28.09.2021)
Slavná vikinská mapa Vinlandu je padělek     Autor: Jaroslav Petr (29.09.2021)
Našli genetici konečně „chybějící dědičnost“?     Autor: Jaroslav Petr (29.09.2021)



Diskuze:

Mám neodbytný dojem

Dalimil Ryšavý,2022-09-11 06:44:53

že oslové jsou chytřejší než mnozí zde diskutující:-)))

Odpovědět

osel

Josef Nýč,2022-09-09 13:15:40

Děkuji za článek. Na Slovensku jsem při toulkách potkával osly i s jejich majitely a dodnes si pamatuji : muž okolo 50 let u domu připravoval postroj a vozík za osla a k oslovil něco mluvil a škrábal ( ne drbal - za to jsem dostal facku, že jsem jen vytřeštil oči) osla za ušima a jeho žena se smíchem mu řekla : zase hovoríš somároviny. Mějte se v redakci krásně.

Odpovědět


Re: osel

Vojta Ondříček,2022-09-10 05:24:19

Přidávám se s díky za zajímavý článek.
Osly a muly znám sice jen z románů Karla Maye, ale o jejich inteligenci jsem už četl. Osobně jsem se jako dítě setkával jen s kozama a s kůzlaty a získal jsem z jejich přítulnosti hřejivý pocit.

Odpovědět


Re: osel

Alfred Herzog,2022-09-10 11:58:01

Za to, že jste někde čuměl jste nemohl dostat facku, nelžite.
Oč vám jde, někoho očernovat?
Facku by jste si zasloužil, to je jasné.

Odpovědět


Re: osel

František Kroupa,2022-09-10 19:37:12

Somáriny, ne somároviny.

Odpovědět


Re: Re: osel

Vladimír Bzdušek,2022-09-10 19:47:02

Somariny, nie somáriny.

Odpovědět


Re: osel

Daniel Slovák,2022-09-11 00:18:06

Nie že by Slovensko bola výkladňa skriňa Západu, to nie , ale zase nie sme takí divosi, že dáme niekomu facku pre nič za nič.

Odpovědět


Re: osel

Alfred Herzog,2022-09-11 09:45:00

To asi nebyla facka. Pravděpodobně si vás spletl s s oslem, chtěl vás zapřáhnout a potlapkal vás.
Nesmíte chodit tak blízko oslům...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz