Pennywise pod drobnohledem: Proč se vlastně lidé bojí klaunů?  
Strach z klaunů čili koulrofobie je vlastně běžný. Lidé se k smrti děsí klaunů častěji než u řady jiných fobií, včetně extrémního strachu z výšek nebo létání. Britští psychologové šli po původu strachu z klaunů a zjišťovali, co by mohlo být hlavním motorem obav z klaunů. Výsledek je jiný, než byste nejspíš čekali.
Hodně zlí klauni. Kredit: D. Begley. cc-by-2.0.
Hodně zlí klauni. Kredit: D. Begley. cc-by-2.0.

Klauna nepřehlédnete. Podivné retro figury, na které narazíte v animovaných seriálech, reklamách i děsivých hororech. Krusty, Ronald McDonald, Pennywise i makabrózní skvadra z kultovní záležitosti Killer Klowns from Outer Space budí rozličné emoce. Jak ale potvrzuje nová studie týmu britských psychologů, až překvapivě časté bývají výrazně negativní pocity, v některých případech až fobie.

 

Strach z klaunů má samozřejmě odborný název – koulrofobie. Je běžná a týká se lidí všeho věku z rozmanitých kultur. Autor tohoto textu má z klaunů přinejmenším nepříjemné pocity. Strach z klaunů přitom nemusí pramenit z démonických zrůd jako je Pennywise. Lidé mohou v hrůze prchat i před klauny z cirkusu nebo narozeninové oslavy.

 

Philip Tyson. Kredit: University of South Wales.
Philip Tyson. Kredit: University of South Wales.

Koulrofobie je fascinující fenomén a odborníci se mu věnovali již dříve. Philip John Tyson z University of South Wales a jeho kolegové se zaměřili na původ tohoto velmi specifického druhu strachu. Sestavili dotazník, který cílí na různé aspekty strachu z klaunů. Vyplnilo ho 987 účastníků výzkumu, ve věku 18 až 72 let. Většina z nich byly ženy (80 %), zbytek muži. Klaunů se bojí 53,5 % z nich a 5 % uvedlo, že mají z klaunů extrémní strach.

 

Tyson a spol. shledali, že lidé trpící extrémním strachem z klaunů jsou o něco častější než ti, co se extrémně bojí zvířat (3,8 %), zranění, krve a injekcí (3,0 %), výšek (2,8 %) nebo létání (1,3 %).

 

Logo. Kredit: University of South Wales.
Logo. Kredit: University of South Wales.

Ženy se bály klaunů více než muži, ale skupina respondentů byla velmi nevyrovnaná ve prospěch žen, proto je problematické tento parametr hodnotit. Podobně jako u jiných fobií se ukázalo, že strach z klaunů klesá s rostoucím věkem respondentů.

 

 

Pokud jde o původ strachu z klaunů, pozoruhodné bylo, že nejmenší vliv má špatná zkušenost s klaunem. Mnohem větší roli hraje, jak se zdá, negativní vykreslování klaunů v popkultuře. Ani to ale nemá na strach z klaunů takový vliv jako to, že klauni kvůli svému vzhledu skrývají emoce. Jsou pro lidi nečitelní, což představuje potenciální hrozbu. Mejkap klaunů, jejich paruky a divné oblečení maskují jejich skutečné výrazy a držení těla.

 

Stručně řečeno, hrůzu z klaunů budí především to, že je těžké odhadnout jejich úmysly. Pozorovatel neví, jestli jsou rozjaření nebo nesmírně naštvaní. Neví, co si klauni myslí a neví, co udělají. Jak to v podobných případech bývá, výzkum přinesl více otázek než odpovědí. Znamená to, že lidé s jinak pomalovanými obličeji, například jako zvířata, budí podobné pocity? Nebo snad dělá obličej klauna děsivým a nečitelným konkrétně jeho líčení? A jak pro klauny funguje „tísnivé údolí“ (uncanny valley)? Experimentům se meze nekladou.

 

Literatura

New Atlas 6. 3. 2023.

Frontiers in Psychology online 2. 2. 2023.

Datum: 08.03.2023
Tisk článku

Související články:

Jak vymazat strach a zase ho obnovit     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2014)
Proč se tak bojíme klaunů?     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2016)
Smrti se více bojí věřící, nebo ateisté?     Autor: Josef Pazdera (26.03.2017)
Lidský mozek stíní sám sebe před existenciálním strachem ze smrti     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2019)



Diskuze:

Tak místo dohadů

Oldřich Novák,2023-03-09 18:34:43

kousek informací:
John Wayne Gacy, znásilnil, mučil a zavraždil nejméně 33 chlapců.
Na veřejnosti se učastnil charitativních i politických akcí v převleku klaunů (přátelský Pogo / seriózní bavič Patches).
Když ho konečně dopadli a odsoudili, i v cele smrti kreslil své klaunovské podoby. Leckterá z těch "uměleckých děl" se vydražila za velké peníze...
„Byl jsem soudcem, porotou a katem v případě velkého množství lidí,“ přiznal. Při zabíjení měl orgasmus. Za své činy, které spáchal v 70. letech, byl 9. května 1994 popraven smrtící injekcí. Do povědomí veřejnosti vešel jako "vraždící klaun".

Odpovědět

:) zas jednou téma, kde každý může něco podotknout....

Eva M,2023-03-09 12:52:14

Také jsem překvapena, že taková fóbie existuje - a pokládám ji za "pop-fóbii" čistě kulturního původu

(po všech těch filmech... ;-) které jsem neviděla, ale vím o nich...

obecně- pozoruji epidemii všeobecné popularizace "tupého násilí" - koho by před pár desetiletími napadlo, že jednou z nejpopulárnějších a nejvíce popularizovaných "zábav" se stanou 2 mlátící se potetovaní blbečci....a že nemine dne, aby se na hlavních serverech nevzpomínalo nějakého vraha či vražd ...........pak si přečtete o jakýchsi těch zrcadlových neuronech - a nemůžete se nepodivit, kam to všechno má spět)

O zajímavé pop-nesnášenlivosti referuje paní Lenka Pastorčáková - autorka knihy Kandidát - trpí totiž "nesnášenlivostí zvuků, které druzí vydávají při jídle a žvýkaní, ale u malých dětí a zvířat jí to nevadí" :)
/nějak se to odborně jmenuje, zapomněla jsem jak/...


Jinak - myslím, že "ty pravé" fóbie typu pavouci, hadi, tma, výšky, otevřené nebo uzavřené prostory budou "nenaučené" a založené na instinktech...

Odpovědět


Re: :) zas jednou téma, kde každý může něco podotknout....

Vojta Ondříček,2023-03-09 15:33:05

Celkem souhlasím. Fobie, klasické fobie jsou asi součáští instinktu sebezáchovy, tedy vrozené vlastnosti individua. Mám na mysli třeba "úlek", "útěk", "ucuknutí", " splašení" a pod. Proto máme strach z velkých a zdivočelých zvířat a lidé chovající se jako zvířata nahání strach a hrůzu.
Lidská společnost, pokud chce žít v harmonii (beze strachu), tak musí trvat na dodržování základních pravidel morálky a etiky.
Lidé chovající se jako blázni patří do blázince.

Odpovědět

Rasismus

Jan_ Rabas,2023-03-08 11:00:47

No to je teda objev... K tomuto jsem dospěl už poměrně dávno, když jsem přemýšlel nad vlastním rasismem. Mám rád jednání s lidmi, v práci jsem třeba rád vyřizoval reklamace nebo jsem vedl jednání s problematickými partnery, protože jsem dovedl velmi dobře číst jejich emoce, důvody k jednání a postojům a vždy jsme to nějak dali dohromady ku spokojenosti všech, bavilo, mne si s těmi lidmi hrát a poznávat jejich já, masky a strachy. Stejně tak v běžném životě nemám problém, pokud to potřebuji, vyjít nebo manipulovat s kýmkoliv. Obecně se však lidí spíše straním, nepotřebuji je. No a také jsem poměrně dost velký rasista. Zkoušel jsem přijít na to, proč tomu tak je, protože třeba s "černými" nemám žádné osobní negativní zkušenosti, rasismus je nelogický, nemá žádnou zřejmou příčinu, a to myšlení mi vadilo. Nakonec jsem dospěl k tomu, že rasistický a negativní postoj k černochům mám proto, že v nich neodvedu číst tak dobře, jako v bílých. Ještě tak pohyby a postoje, ale čím tmavší pleť, tím méne zřetelná mimika. A to samé platí pro třeba ne tak černé, ale pro změnu zarostlé, jako bývají třeba Arabové. Klauni jsou to samé. A řekl bych, že na podvědomé úrovni toto budou u mnohých bílých vzbuzovat třeba i ženy v burce a podobných oblecích, které nám brání přístup k mimice toho druhého. Nemožnost identifikovat výraz druhého vzbuzuje agresivu, odpor ostražitost a nedůvěřiviost už na té nejnižší úrovni. Takže to platí i pro klauny, v tomto kontextu má odpor ke klaunů tu samou příčinu, jako rasismus, klaun nebo černoch, je to jedno, oboje ve mě vzbuzuje odpor a agresi, protože se to špatně "čte".

Odpovědět


Re: Rasismus

Jiří Brtnický,2023-03-08 11:19:38

Skvělá a užitečná introspekce. Máme asi všichni své temné stránky, je dobré umět se do sebe podívat pohledem nezúčastněného. Kdo jiný může do mě vidět lépe než já sám. Klauni nemají výraz bez emocí. Jejich výraz je pořád stejný, nenormální nápadný a provokativní. Na mě působí nepříjemně lidé, co dávají okázale na odiv své štěstí z poznání těch správných hodnot, většinou všemožní fanatici lovící nové dušičky. Ti se tváří také pořád stejně.

Odpovědět

SMAJLÍK VÝZNAM {-)

Pepa Vondrák,2023-03-08 10:56:17

Bylo by fajn uvést nějaká čísla. Kolik lidí se bojí klaunů? A taky kolik z nich jsou blázni? Začal bych tím vědátorem co tohle zkoumá.

Odpovědět


Re: SMAJLÍK VÝZNAM {-)

Vojta Ondříček,2023-03-08 13:18:05

Souhlas.
Lidé se z principu reflexu sebezáchovy bojí bláznů a násilníků. Když se takový maniak zanonymizuje maskou a útočí na lidi, tak je dvakrát nebezpečnější. Myslím si, že že bacit takového debila basebolovou pálkou by byla oprávněná sebeobrana. Asi jako kdyby někdo najížděl "z legrace" autem na pěší zóně na lidi.
Klaun je figura z cirkusu, která svou nešikovností a bezbrannou potrhlostí vyvolává veselí diváků.

Odpovědět

"Naučená" fóbia ?

Pavel Gašperík,2023-03-08 07:49:26

Mne táto fóbia čiastočne pripomína typy tzv. "naučených" fóbií . Populácia detí nie je v článku spomínaná , no vlastná skúsenosť z detstva je , že stretnutie s klanum bolo väčšinou v cirkuse , kde klaun nebudil pocity strachu ale skôr opačne prispieval k dobrej nálade predstavení . Dokonca aj dnes sa na detských oddeleniach nemocníc objavujú postavy klaunov s cieľom odputania pozornosti detí od nemocničného prostredia . Fóbia sa preto môže postupne vyvíjať po skúsenostiach s televíznou a filmovou tvorbou, kde sa tradičná postava , ale hlavne "fenotyp" , teda výzor klauna používa na maskovanie páchateľa kriminálnych činov ... Mám pocit že tento obraz negatívnej postavy prevláda . Tak ako má niekto z postáv klaunov fóbiu , je veľa vyznávačov aj hororovej tvorby , ktorí sa radi boja . Ja dávam do pozornosti film Joker s Joaquinom Phoenixom v hlavnej úlohe . Ďakujem za zaujímavé čítanie .

Odpovědět


Re: "Naučená" fóbia ?

Jirka Naxera,2023-03-09 05:51:04

Nevím, jako naprosto statisticky nesignifikantní protipříklad bych Vám dal sebe. Jsem si prakticky jistý, že nikde v minulosti jsem neměl šanci se na tu fóbii naučit, od cca. 20 na televizi (v zapnutém stavu) prakticky nekoukám, špatné zkušenosti s klauny žádné nebyly.
Klaunů se teda nebojím, ale nemám z nich vůbec dobrý pocit, nelíbí se mi. Dlužno podotknout, že dámy se mi líbí nepřímo úměrně množství makeupu, které na sobě mají, a to do takové míry, že na oněch kosmetiky oblíbených dvojobrázcích před-po bych si prakticky vždy vybral tu dámu "před", a to i v těch případech, kdy nejpravděpodobnější místo výskytu by byla čekárna dermatologa.
Takže za sebe se přikláním k nějaké variantě vysvětlení na téma "nepřirozené", "něco jiného než skutečnost", "přetvářka" až "nečitelnost", ostatně jak už tu padlo.

P.S. a Kissáky, Kissáky si rád občas poslechnu. ale audio only ;-)

Odpovědět


Re: Re: "Naučená" fóbia ?

Pavel Gašperík,2023-03-09 06:58:54

Osobne som skôr reagoval na typ fóbie, o ktorej som vôbec nevedel (a tiež sebakriticky uznám že určite neviem ani o ďalších iných , aj bizarných fóbiách ,ktorých názvy sa často objavujú v zábavných kvízoch ) Myslel som na typ "naučených" fóbií , napríklad strachy z pavúkov, hadov , pretože keď matka alebo niekto v blízkom okolí dieťaťa hystericky reaguje na prítomnosť týchto živočíchov ,tak sa fóbia na dieťa môže prenášať . Ale aj opačne - moja vnučka je od malička vedená k láske k prírode a rada pozoruje pavúky , chytá do rúk dážďovky atď ... K tomu výzoru klaunov ma napadá postava pani Týfovej (Iva Janžurová) vo filme " Marečku podejte mi pero" ,kde sa objavuje v domácom nohavicovom úbore silne pripomínajucom odev klauna a jej komediálny výkon túto postavu len podčiarkuje ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz