Prodloužené tripy na DMT umožní studovat hranice lidského vědomí  
Britští mágové z londýnského Centra pro psychedelický výzkum vymysleli způsob, jak bezpečně prodloužit tripy na silném halucinogenu DMT z typických 10 minut na půl hodiny. Prodloužení usnadní výzkum podivuhodných hyperprostorů a autonomních entit v DMT vizích, stejně jako praktické využití DMT v psychoterapii.
Rekonstrukce autonomní entity z psychedelického zážitku. Kredit: Luke Brown / Psychonautwiki, CC BY 4.0.
Rekonstrukce autonomní entity z psychedelického zážitku. Kredit: Luke Brown / Psychonautwiki, CC BY 4.0.

Na začátek varování. Zážitky s DMT jsou náročné psychicky i fyzicky. Rozhodně nejsou pro každého. Že máte rádi hory ještě neznamená, že polezete na Mount Everest. Zároveň ale platí, že se o tyhle látky stále více zajímají vědci. Od té doby, co Západ porazil sám sebe ve „válce proti drogám,“ jsme svědky výzkumů, které dříve nebyly ani myslitelné.

 

V ohnisku zájmu je i velmi silný halucinogen dimethyltryptamin, čili DMT. Shodou okolností ho ve stopovém množství produkují neurony lidského mozku. Jak je v případě mozku zvykem, nevíme přesně, co tam vlastně dělá. Zdá se, že se podílí na řadě procesů v nervovém systému a existuje podezření, že se účastní pokročilých funkcí našeho mozku, včetně zpracování vědomých informací nebo učení a práce s pamětí. Při aplikaci DMT nejspíš dochází k zásahům do těchto procesů, v důsledku čehož se rozvíjejí intenzivní psychedelické stavy.

 

Lisa Luan. Kredit: Imperial College London.
Lisa Luan. Kredit: Imperial College London.

Lidé na tripu s DMT typicky ztrácejí pojem o čase. Z jejich subjektivního pohledu jde o zážitky trvající celé hodiny, někdy i dny. Ve skutečnosti ale DMT působí velmi krátce. Účinky začínají téměř okamžitě, v plné síle trvají pouhých 10, maximálně 20 minut, a pak je po všem. To omezuje výzkum účinků DMT a jeho možného využití v medicíně. Na portálu s příznačným označení PsyArXiv se objevila studie týmu, který vedla Lisa Luan z britského Centre for Psychedelic Research na Imperial College London, která by to mohla změnit.

CPR Logo. Kredit: Centre for Psychedelic Research / Imperial College London.
CPR Logo. Kredit: Centre for Psychedelic Research / Imperial College London.

 

DMT se obvykle kouří, při výzkumu se užívá nitrožilně. V obou případech jsou tripy velmi krátké. Luanová a její kolegové vyvinuli nový způsob podávání DMT, který je založený na infuzi s konstantním tokem (constant-rate infusion).

Následné experimenty s 11 dobrovolníky ukázaly, že tímto postupem lze protáhnout intenzivní fázi tripu s DMT až na 30 minut. Vědci zároveň potvrdili, že tento postup neohrožuje zdraví účastníků tripu.

 

Proč natahovat zážitky s DMT? Lidé po DMT tripech téměř vždy popisují průniky do jiných dimenzí „hyperpostoru,“ či setkávání nebo dokonce komunikaci se zvláštními „autonomními entitami,“ které se tam nacházejí. Jde o fascinující vize, které by vědci velmi rádi důkladně prostudovali pomocí metod jako je magnetická rezonance.

Tripy jsou ale tak krátké, že to doposud bylo technicky velmi komplikované.

 

Nemusíme přitom hned plánovat bláznivé dimenzionální výpravy. Je pravděpodobné, že vize hyperprostoru a autonomních entit vlastně poodhalují neurální mechanismy, které stojí v pozadí vědomí a dalších funkcí našeho mozku. Jejich studiem se můžeme dozvědět leccos zajímavého. Další věc je, že DMT tripy s možností prodlouženého účinku a v kontrolovaných podmínkách jsou praktičtější pro jejich využití v psychoterapii, kde bude možné připravit léčbu šitou na míru jednotlivým pacientům.

 

Video: AI generated DMT entities | Josie Kins

 

Video: Zyce & Relativ - Story of DMT [Psychedelic Visuals]


Literatura

Science Alert 17. 4. 2023.

PsyArXiv

Datum: 18.04.2023
Tisk článku

Související články:

Ayahuascové vize vnímá mozek jako reálné     Autor: Stanislav Mihulka (01.12.2011)
Halucinogenní šťáva z ropuch dělá pozoruhodné věci s minimozky     Autor: Stanislav Mihulka (22.10.2017)
Houbičky a LSD versus alkohol, kokain,…     Autor: Josef Pazdera (21.01.2020)
Jaký halucinogen se nejlépe hodí k terapeutickým účelům?     Autor: Václav Diopan (22.01.2020)
Vyžadují halucinogeny pro léčebný přínos psychedelický zážitek?     Autor: Václav Diopan (26.05.2021)
Lysohlávka jako příležitostný lidský patogen     Autor: Václav Diopan (01.06.2021)



Diskuze:

Psychicky nemocné je nejlépe nadrogovat!

Martin Redl,2023-04-18 22:53:22

Nemám nic proti DMT a výzkumu dvaceti dimenzí. Když se na to někdo cítí, ať si to dělá. Ale nechápu obsendantní představu některých jedinců, neustále spojovat drogy a psychedelika s léčbou psychických poruch. Asi vycházejí z jakési naivní představy, že projev psychicky nemocných lidí se podobá chování zdrogovaných individuí. Dále asi uvažují, že psychicky nemocní budou mít špatný trip, podáme jim tedy něco, po čem budou mít lepší. Z toho musí střízlivému člověku vstávat vlasy na hlavě.
Pravda je opačná. Drogy vedou k psychickým poruchám. Třetina pacientů psychiatrických léčeben si svoji poruchu způsobila užíváním drog. Chemie mozku je velice jemně odladěná a co s tím udělají drogy můžeme vidět na jejich uživatelích.
Nicméně pravé psychiatrické poruchy mají neurodegenerativní příčinu. Zatím se věda neshodne jakou, může to být autoimunitní příčina, metabolická disfunkce a další, ale že by si schizofrenik dal DMT, LSD, nebo lysohlávku a byl vyléčen, to si mohou myslet opravdu jen uživatelé těchto látek.
Schizofrenika v těžké psychotické fázi, by mohl silný trip DMT zabít.

Odpovědět


Re: Psychicky nemocné je nejlépe nadrogovat!

Jirka Naxera,2023-04-18 23:45:29

Tak kdyz to pisete takhle kategoricky. "Prave psychiatricke poruchy" rozhodne nemaji jen neurodegenerativni pricinu, a rozhodne nejsou jen schizofrenniho okruhu (diagnozy F2xx)

Napriklad poruchy afektivniho okruhu (manie, deprese - F3xx) rozhodne JSOU vazne psychiatricke poruchy, a mnohdy maji pricinu ne-organickeho razu (treba depresi dokaze docela (ne)hezky spustit dlouhodoby stres).
A konkretne pro deprese (mimochodem, o jejich vaznosti svedci i to, ze cca 5% to bez leceni zabije via suic.) psychedelika jsou mnohem ucinnejsi nez standardni lecba SSRI nebo MAOI.

Konkretne takovy trip na (es)ketaminu nebo dextromethorphanu, popr. psylocibinu (samozrejme pod odbornym dozorem) Vas dokaze z deprese nekde kolem 18-20 bodiku vytahnout prakticky "na posezeni", za par dni mate score nekde kolem 3-5, a kdyz nic jineho, tak (u psychogenniho puvodu) ziskate par mesicu, kdy mate dostatek sily a energie vyresit puvodni pricinu, ktera k depresivni epizode vedla. Proti standardnim 4-8 tydnum cekani, jestli ten Prozac vubec zabere (spolu se zvysenym rizikem sebevrazdy v te dobe) je to uplne nekde jinde.
test viz treba tu, nazev z hlavy neznam, ale jestli jsem to s necim nepopletl, tak je celkem standardizovany https://screening.mhanational.org/screening-tools/depression/

ad tretina pacientu si zpusobila poruchu drogami: Opravdu? Korelace neni kausalita. Naopak, pokud se nepletu, u psychiatrickych pacientu je mnohem vyssi sance na abusus alkoholu a koureni. Takze se zaverem, ze si problem _kausalne_ zpusobili uzivanim drog bych byl velmi, velmi opatrny. (Ano, pokud byste mluvil o uziti drogy jako spousteci latentni poruchy, tak mate samozrejme pravdu. Stejne tak bezpochyby tezke uzivani drogy k poruse opravdu vede, at uz se bavime o alkoholem zpusobene demenci, nebo toxicke psychoze nasledkem dlouhodobeho uzivani pervitinu, nebo DT po vysazeni alkoholu, barbituratu nebo benzodiazepinu).
Kazdopadne ale na zacatku bych byl opatrny s pricinosti.

Odpovědět


Re: Re: Psychicky nemocné je nejlépe nadrogovat!

Marek Fucila,2023-04-19 02:43:10

Este by som doplnil, ze sa halucinogeny zamyslaju aj na liecenie zavislosti.
Minimalne podla toho, co sa tu uz pisalo:
https://www.osel.cz/6177-lsd-silnou-zbrani-proti-alkoholismu.html
https://www.osel.cz/11764-vyzaduji-halucinogeny-pro-lecebny-prinos-psychedelicky-zazitek.html

Odpovědět


Re: Psychicky nemocné je nejlépe nadrogovat!

Mirek Sintak,2023-04-19 21:04:31

Když třetina pacientů psych. léčeben si způsobila poruchy užíváním drog, počítáte tam i alkoholiky? Nebo jsou to zbylé 2/3? Jsou halucinogeny návykové a jak, při porovnání s alkoholem? A co klasické cigarety,jsou více návykové než psychedelika? Schizofrenik nesmí ani alkohol, nevím, proč by si bral DMT.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32243... - Psilocybín a psychoterapia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24444... - Psilocybín - review
https://www.cell.com/cell-reports/pdf... - psychedeliká a neuroplasticita
https://www.nature.com/articles/s4159...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed...
Kniha: DMT: the spirit molecule od Ricka Strassmana
Upozornění: DMT je ilegální a potenciálně nebezpečná droga i když se nachází i v našem mozku.

Odpovědět

jako starší dáma...

Eva M,2023-04-18 18:53:19

...mám pochopitelně jakési obavy:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ostrov-na-lsd-italove-meli-halucinace-kvuli-chlebu/r~2e771becd93e11edb1f50cc47ab5f122/

tož já nevím - realita na výkal, všeci budou chtět do těch zajímavějších dimenzí, a pak nějakému ztripovanci vysvětlujte, že porucha je na jeho přijímači, a že fakt jste jen obyčejná babka a ne x-nestvůra z vesmíru, kterou je záhodno vodkráglovat.

/ono občas někomu hrábne i "jen tak"..../

Odpovědět


Re: jako starší dáma...

Miroslav Pragl,2023-04-18 20:23:52

Doporucuji se zamerit na OPRAVDOVA nebezpeci, nez okrajovou zalibu par hippies a nekolika malo vedatoru z prohnile zapadni ciziny.

Napr. DHMO - tato chemikalie je stale legalne dostupna temer na cele Zemi; pritom naprosta vetsina nasilnych trestnych cinu byla prokazatelne provedena prave pod jejim primym vlivem, nebo max. 24 hodin po jejim ustnim ci jinym podani.

Vymycenim DHMO (viz informace napr. na https://www.dhmo.org/) by behem kratkeho casu klesla kriminalita na nulu a historii by se take staly temer vsechny smrtelne choroby.

Bohuzel LSD je pro media lakavejsi, clanek precte vice ctenaru a penizky za reklamy se sypou.

MP

Odpovědět


Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-18 21:35:02

hippies... dobře, že je připomínáte - ono to mnohdy také tak úplně nedopadlo, že

Odpovědět


Re: Re: Re: jako starší dáma...

Miroslav Pragl,2023-04-18 21:48:25

Ahoj Evo,
prosim tykej mi. V odbornych diskusich participuji 2. tisicileti a tykani se zde povazuje za projev ucty a rovnosti, naopak vykani me trosku vytaci jako projev nerovnosti. Dik.

Spise nez upinani se na (pei vsi ucte) laicke hipiky bych radeji vzdal uctu nasemu rodakovi Stanislavu Grofovi a jeho nasilne ukoncenmu vyzkumu LSD, diky kteremu dal lidem fenomen holotropniho dychani (chce se mi napsat psychedelika pro chude a to PRI VSI UCTE, ale obavam se, ze by to nekteri skarohlidi brali jako urazku misto pocty).

Takze dychejme, nez nam dychani nekdo zakaze jako nepovoleny instrument zmeny stavu vedomi.

MP

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-18 23:53:44

Dobrý den/ ahoj, Miroslave, já mám dojem, že v souladu s „duchem tohoto místa“ je spíš to vykání - nevyváženost vzniká, pokud každý diskutující sleduje jinou etiketu, jinak ne….

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-18 23:54:16

...takže se oslovení v odpovědi vyhnu, a bude to…
Stanislava Grofa jsem si musela připomenout na wiki a (první odkaz, který mi internet „vyplivnul“) zde https://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=1853
- Diskuze pod blogem prof. Hořejšího je velmi dlouhá a i při zběžném proskenování „výživná“; za sebe bych se nechtěla pouštět do rozsáhlých spekulací nebo rozborů.
Předpokládám, že holotropní dýchání s sebou nese méně rizik než psychotropní látky (nemám ověřeno), je ale možné, že i takto navozený „změněný stav vědomí“ s sebou nese nějaká rizika (předpokládám, že jemnější psychologická).
Jinak vědomí nám nějak ovlivňují hormony, včetně pohlavních a adrenalinu, „davové psychózy“, včetně např. náboženských akcí, koncertů nebo fotbalových utkání, ponorková nemoc, horská turistika …. Atd atd.
Nabízí se otázka, do jaké míry tlačit na pilu.

Za covidu jsem vyhrabala dětskou četbu – cestovatele, dobrodruhy a trosečníky; zdá se, že nejlíp dopadli ti, kteří v zátěžové situaci dokázali zachovat jakousi kombinaci „činorodosti, zdravého rozumu a dobrých mravů“.

Tož já bych tam tu hrubou chemii necpala.

Se zájmem si přečtu případné další příspěvky do diskuze.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Jirka Naxera,2023-04-19 00:06:51

K rizikum LSD se toho za poslednich 50 let napsalo (a jeste vic nalhalo) pomerne dost. Asi za nejzavaznejsi a na druhou stranu nejmene prozkoumane, je HPPD https://en.wikipedia.org/wiki/Hallucinogen_persisting_perception_disorder
Cely problem kolem vyhodnoceni rizika v tomhle pripade je proste v tom, ze je velmi tezke zjistit, jestli je to vybec onou drogou zpusobene :) proste proto, ze je dost jevu, ktere vnima kazdy, i strizlivy clovek, ale dokud nejakou tu kyticku nezkusite, tak naprosto netusite, ze je sledujete (proste mozek nevi, ze je ma aktivne vyhledavat, tak je nevyhledava, zatimco po tripu mate naprosto jasnou predstavu, jak takova deformace reality vypada a kdyz clovek vi co hleda, tak to zkratka pak najdete uplne vsude).

Schvalne, par takovych otazek do kvizu pro kazdeho:
- v seru, kdyz zavrete oci, co vidite? Tmu nebo fosfeny?
- kdyz se divate na oblohu, vsimate si floateru v zornem poli? Dokazete je videt i kdyz se divate nekam "normalne"?
- kdyz v duchu pocitate, "rikate" si vnitrne cislice, nebo je "vidite" v mysli?
- pri velke unave, kdyz poslouchate nejaky zvuk bez struktury (sum vetraku, ...) - mate chvilemi pocit, ze v tom zvuku je neco dalsiho (hudba, nejaka slova, ...)?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-19 23:18:25

"Hallucinogen_persisting_perception_disorder" - no nevím, mně to nepřijde jako nějaká výhra.
trošku to vypadá, že to lsd fakt cosi v tom mozku rozhodí, a to dlouhodobě nebo snad i trvale?

.... zdá se, že chudák mozek má co dělat, aby si všechny ty vjemy zvenčí a zevnitř nějak rozumně utřídil (už jen třeba to vidění, na 2 oči...) - házet mu do toho schválně -a opakovaně- vidle... nevím nevím

"proste mozek nevi, ze je ma aktivne vyhledavat, tak je nevyhledava" -- no mozek VÍ, ŽE JE NEMÁ VYHLEDÁVAT, asi tak

to náramné nadšení nad "všelékem"... to už psychiatrie také párkrát zažila, ne?

:) na nějakej "futurologickej kongres" v reálu fakt nejsem moc zvědavá

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

D@1imi1 Hrušk@,2023-04-20 00:59:35

Eva M: Překvapuje mě, že zrovna téma kontrolovaného užívání halucinogenů jako psychofarmak ve Vás vyvolává takovou zaujatou reakci. Čím to? Považoval bych to za společensky okrajové odborné téma pro psychiatry, neurology a biochemiky...

Mimochodem bez nějaké hlubší znalosti problematiky předpokládám, že je úplné minimum psychofarmak, které nemají vedlejší účinky, zejména při nevhodné indikaci nebo dávkování.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-20 19:27:01

" předpokládám, že je úplné minimum psychofarmak, které nemají vedlejší účinky" -- BINGO. takže zde je lze přinejmenším přepokládat také, že?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

D@1imi1 Hrušk@,2023-04-20 20:14:29

Eva M.: No ale ta ostatni psychofarmaka se normalně používají tak proč jen halucinogeny Vás tak znepokojují? :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-20 20:34:14

:) kdo říká, že ta ostatní mne neznepokojují?

Ale mám dojem, že např. "uděláme si mejdan s antidepresivy" (tj. masové "lidové" šíření za "zábavnými" účelemi) z nějakého důvodu moc nehrozí, ne?

/nechme teď stranou detaily, předpokládám, že je zřejmé, co mám na mysli..../

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Jirka Naxera,2023-04-20 04:04:16

HPPD: Tak az na nejtezsi pripady to neni zrovna moc rizikove (v porovnani s cirhozou jater nebo rakovinou plic napr., ktere zpusobuji spolecensky akceptovane legalni drogy).

Jinak mame tu generaci hippies, kteri jeli psychedelika ve velkem zhruba v duchodovem veku, a nejake masivni vymirani se nekona.

ad mozek vi, ze nema vyhledavat -> no, to se da rict i o provozovani vedy, mozek je optimalizovan na ctyri F (fighting, feeding, fleeing, mating), vse ostatni je navic, a shodou okolnosti, je tim, co dela cloveka clovekem ;-)

ad vselek: nikdo netvrdi, ze to je vselek, kazdopadne na nektere nemoci (typicky deprese) to je ucinny lek. A pri rekreacnim uziti nereknu neskodny, ale kazdopadne mene skodlivy nez jine, legalni drogy.

P.S. No futurologicky kongres, kdyz tak nejak sleduji, co se v ramci woke kultury deje v "nejvyspelejsich zemich", tak zacinam verit, ze emzaci existuji a nejakym halucinogenem praskuji Zemekouli jako celek.

P.P.S. a k jinemu tematu, taky ocenim, kdyz budu pripadne oslovovan tykanim. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-20 19:34:54

:) vezmu to odzadu - s tím tykáním, tak jo, ale ono to nejméně pocitově trošku mění charakter té diskuze :)

"Jinak mame tu generaci hippies, kteri jeli psychedelika ve velkem zhruba v duchodovem veku, a nejake masivni vymirani se nekona." --- no, ona ta generace je "jela ve velkém" někde trošku jinde, a troufám si tvrdit, že vzhledem k tomu nemáme tak úplně přehled....

věda je podle mne druh hry...někde jsem to už viděla knižně, ale kopíruji z wiki "Adolf Portmann pojímá člověka jako v mnohých aspektech neotenického primáta, u nějž mnohé juvenilní rysy přetrvávají do dospělosti"

ad PS -- :) no právě..........a nic novýho pod sluncem.... všecko už tu bylo, třebas v trošku jiném kabátku, aji opiové války,,,,

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Jirka Naxera,2023-04-21 01:49:26

ad Opiove valky - aktualni a vazny problem americke spolecnosti je fentanyl. Tak dlouho vytlacovali "nejvetsi zlo" heroin (ktery ale skodlivy JE a to hodne), az ho vytlacili. A lidi jim tam ve velkem umiraji na predavkovani fentanylem, ktery ma prakticky nulovy safety margin (aneb kolikrat je treba se predavkovat proti psychoakticni latce, nez to skonci smrti - pro predstavu, rulik cca 4x, alkohol tak 10x, leky na kasel tak 10-20x, LSD neco kolem vice nez 1000x).


ad "předpokládám, že je úplné minimum psychofarmak, které nemají vedlejší účinky" -- BINGO. takže zde je lze přinejmenším přepokládat také, že?" - no, vedlejsi ucinky obojiho (jak legalniho, tak (doufam ze ne moc dlouho) ilegalniho. Ale dobra, pojdme si je probrat u veci, co ucinkuji na deprese:

- Esketamin - takove drbani se levou zadni za uchem z papirovych pricin, ucinky to same co ketamin, akorat na nej nevyrabi generika kazdej Franta, takze se vyplatilo zaplatit studii.
- Ketamin - Bezne pouzivane disociativum/anestetikum ve veterinarni praxi, u lidi drive take (v kombinaci s Diazepamem, ktery prave halucinogennost potlacuje), v mensi nez anesteticke davce ma disociativni ucinky. - tohle proslo klinickymi zkouskami, legalne pocitejte cenu za terapii kolem 24000 kc, nehradi pojistovna.

- Dextromethorphan - bezna soucast leku na suchy kasel, psychoaktivni je v davce 5-50x vyssi nez proti kasli, funguje podobne jako ketamin coby NMDA (jeden typ glutamatovych receptoru) antagonista, NMDA system reguluje ostatni systemy (serotonin, acetylcholin, dopamin) jejichz je tim padem neprimy agonista. Drive bylo podezreni na Olneyovy leze, to se nepotvrdilo, kazdopadne nezadouci ucinky jsou take docela dobre popsane, a souvisi prevazne s dlouhodobou konzumaci.

Psilocybin - ten pusobi jestli se nepletu primo jako agonista serotoninu
LSD - skoro pres kopirak. Opet, tezke i dlouhodobe uzivani je velmi dobre popsano, z nejvetsich rizik (v kontrolovanych podminkach) je prave spusteni latentni psychicke nemoci a HPPD

Pokud plati hypoteza, ze depresi zpusobuje precitlively 5HT receptor, pak to plne vysvetluje, proc funguji vsechny tyto latky dobre a rychle - proste synaptickou sterbinu to zahlti serotoninovou bouri, tim dojde dost rychle k down-regulaci receptoru a "kdyz zmensime zisk zesilovace, prestane sumet".

Naproti tomu "oficialni" leky funguji opacne:

MAOI - inhibitory monoaminooxidazy - potlacuji enzym, ktery rozklada neurotransmitter, a tim vzroste jeho "amplituda" a pooomalu to snizuje i citlivost receptoru.

Thymoleptika (1 generace) pro zmenu na to jdou jinak. Kdyz se uvolni do synapticke sterbiny neurotransmitter, cast se vaze na receptor a preda vzruch, cast se pak zpetne vychytava a pouzije znovu, zbytek se rozlozi na MAOI. Takze tady je napad omezit zpetne vychytavani, tim se zase zvysi dostupnost transmiteru. Zatimco thymoleptika tohle delaly neadresne (a mely moc a opravdu moc nezadoucich ucinku), dnes se asi jako lep prvni volby pouziva selektivni thymoleptikum 3 generace - SSRI (selective serotonine re-uptake inhibitors) - znamy Prozac. A kdyz nezabere, tak jsou ruzne dalsi (da se to proklikat na wikipedii, co to nesleduju, tak je jich "par" novych vylihlo).

Jejich problemy jsou dva: Jednak MAOI se nesnasi prakticky s nicim (vcetne plisnoveho syru), a kdyz se jim neco nelibi, velmi rady cloveka zabiji, coz sice depresi vyleci, ale jinak to neni moc ono... Zcela spolehlive zabijeji v kombinaci s thymoleptiky. Druha vec je, ze tu koncentraci zvysuji ne zrobna moc, takze nez receptory pochopi, ze maji snizit citlivost, tak to v pohode trva az 2 mesice. No a co je horsi, po tech dvou mesicich to zdaleka nezabere u vsech pacientu, ti pak (porad ve stavu, kdy jim je totalne na nic a jediny duvod, proc se nezabiji je to, ze na to nemaji silu) musi spolu s psychiatrem zkusit druhej lek, treti lek... a nekdy (tusim kolem 5-10%) po roce zjisti, ze jim to nepomuze. Co to dela dlouhodobe (nejen) s jatry, taky radsi nemluvit.

Takze lecba, ktera velke casti pomuze do par dni a stav udrzi stabilni par mesicu, a nebyla pouzivana jen proto ze "droga je prece fuj" je dost velka vyhra.


ad skupinove rekreacni uzivani - no nevim, ze by to nekdo rozumny delal/doporucoval. Vetsina halucinogennu je spis o zazitku privatnim az intimnim.
(nepocitam ted typickou spodinu "dej mi neco at se poradne zhucim, jo a jeste 3 panaky na to", tem staci k nezivotu decko benzinu a hadr)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Eva M,2023-04-21 09:02:40

- já bych v tomto konkrétním (jednotlivé látky/skupiny) musela odkázat na psychiatry, kterým nejsem; mohu jen uvažovat na základě omezené životní zkušenosti a omezených informací z "z druhé či třetí ruky". Předpokládám, že přetížený vyhořelý psychiatr, který "hlavně rychle něco musí udělat se spoustou pacientů" bude možná mít jiný názor, než třeba psychoterapeuticky orientovaný, který bere peníz za sezení - a zrovna u depresí se občas nesměle v tisku ozýyá, že "životní krize", "depka" a "velká deprese" nejsou úplně totéž/

- dlouhodobý vedlejší účinek psychoaktivní látky nemusí být nutně pozorovatelný jen jako poškození orgánu nebo smrt; mám dost silné podezření, že to bude "něco za něco" (jako obvykle), (statisticky) podložená data samozřejmě nemám.

- přeřazení z kategorie "drog" do kategorie "léků" (natož "na depresi") má vždycky dopad v tom, jak je látka obecně vnímána...


stejně jako výše s tou eutanazií, s vypuštěním džina z láhve bych byla zatraceně opatrná; ;-) navíc "genius loci" České republiky fakt je "mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždycky" .........;-) ROZHODBĚ NEPODCEŇOVAT.

Čímž se s touto debatou rozloučím kvůli malé možnosti přispět něčím přínosným ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Jirka Naxera,2023-04-21 22:55:44

Dlouhodoby ucinek nepodcenovat, neprecenovat.
Pokud to ma nejaky ucinek o kterem nevime, mame tu generaci, ktera jela danou latku ve velkem az do chvile smrti, a nijak zvlast neni pozorovatelna zmena kvality zivota k horsimu, tak si dovolim tvrdit, ze vyznam onech vedlejsich ucinku je vyhradne akademicky.
Nejspis vic nez miliarda lidi ziska tinnitus. Vetsina se (po lekarske kontrole, ze za tim neni nic vazneho) to dost rychle nauci ignorovat, mala cast ne a ti skonci v peci lekaru, s ne zrovna nejlepsimi vysledky. Jestli je to nasledek HPPD? No a?

To same treba fosfeny. cca kazdy treti je vidi (a zbyli kdyz si malicko zatlaci na zavrene oci, tak taky), co na tom, jestli to nekomu zpusobila epizoda s lysohlavkama, nebo se tak narodil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: jako starší dáma...

Jirka Naxera,2023-04-18 23:54:25

No ciste mezi nami, kdyz vynechame nesmyslnou war of drugs, tak holotropni dychani je docela drsne na organismus v porovnani s lsd a derivaty, byt nakoupenymi na ulici.

Asi jako ciste DMT, v porovnani s Ayahuscou.

Odpovědět


Re: Re: Re: jako starší dáma...

Jirka Naxera,2023-04-18 23:49:37

No hnuti hippies skoncilo v podstate tim, ze se mezi ne "takovou stastnou nahodou" zacalo sirit opravdu nebezpecne veci. A ta "takova stastna nahoda" se da popsat tremi pismenky.

Odpovědět


Re: jako starší dáma...

Jirka Naxera,2023-04-19 00:15:15

po DMT bych se nebal, ani po ketaminu nebo dxm je sance, ze dana osoba neco vyvede celkem nepatrna (riziko je asi podobne, jako hlemyzd vybaveny ziletkou) - tady je mnohem horsi oblibeny cesky pernik, ktery navic i podporuje agresi.

(no a pak taky tzv "prave halucinogeny", spravne nazyvane delirogeny - jako durman, rulik apod. - ty opravdu navozuji velmi realisticke stavy nerozlisitelne od reality)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz