Umělá inteligence předpovídá hudební hity s extrémní přesností  
Neuropredikce se 33 dobrovolníky a standardními senzory snímajícími neurální aktivitu při poslechu 24 songů, s následným využitím algoritmů strojového učení dosáhla zcela nevídané úspěšnosti 97 procent. Čekejte aplikace s hudbou nebo třeba i filmy a seriály přesně podle vkusu jednotlivých uživatelů.
Dočkáme se hudby šité přesně na míru? Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.
Dočkáme se hudby šité přesně na míru? Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.

Umělé inteligence přicházejí a svět se mění před očima. Dnes můžeme jen hádat, jak se otisknou v rozmanitých aspektech každodenního života, ale můžeme si být jistí, že to budou pořádné změny. Nervozita je cítit i v umění a popkultuře. Jejich blyštivé pozlátko nepochybně zasáhne nejnovější výzkum, který má se svými kolegy na svědomí Paul Zak z americké Claremont Graduate University v Kalifornii.

 

Paul Zak. Kredit: Claremont Graduate University.
Paul Zak. Kredit: Claremont Graduate University.

Sehnali 33 dobrovolníků, kterým pustili 24 songů a vyzpovídali je ohledně demografických charakteristik a hudebních preferencí. Zároveň použili standardní senzory a u dobrovolníků měřili neurofyziologické reakce na pouštěnou hudbu.

 

Takto získaná data zpracovaly algoritmy strojového učení a předpověděly, které písně se stanou hity, s přesností na 97 procent. Dosavadní postupy, které rovněž využívají umělé inteligence, ale nikoliv neurofyziologická měření, přitom mívají úspěšnost kolem 50 procent.

Logo. Kredit: Claremont Graduate University.
Logo. Kredit: Claremont Graduate University.

 

Zak si pochvaluje, že je fascinující, jak neurální aktivita u 33 dobrovolníků dokáže předpovědět úspěch songu u milionů posluchačů. Takovou přesnost jsme v tomto směru podle Zaka ještě neviděli. Badatelé zároveň přiznávají, že jejich výzkum byl dost skromný a má svá omezení, co do počtu songů, účastníků i jejich diverzity.

 

Jde o přístup, jemuž se říká „neuroforecasting,“ čili neuropredikce. Nejprve se prozkoumá neurální aktivita v souvislosti se zkoumaným jevem u malé skupiny osob a odborníci na základě získaných dat vytvoří předpověď pro celou populaci, aniž by bylo nutné sledovat mozky u velkého počtu lidí.

 

Pro takové předpovědi lze využít různé statistické postupy. Zakův tým jich prověřil několik. Zjistili, že například lineární statistický model přináší předpověď s úspěšností 69 procent. Jak nejlepší se ukázalo použití strojového učení na celý soubor dat, s nímž dosáhli zmíněnou výjimečnou úspěšnost 97 procent.

 

Badatelé předpovídají, že v dohledné budoucnosti se mohou objevit jednoduchá nositelná zařízení, která budou zjišťovat, jaký má dotyčný uživatel vkus – a příslušné aplikace mu pak budou servírovat hudbu přímo na tělo. Stejný postup pak zřejmě bude možné použít i pro další oddechové věci typu filmů nebo televizních pořadů, a možná i pro poněkud problematičtější záležitosti, jako by mohly být politické reklamy nebo třeba zpravodajství šité na míru.

 

Video: How To Create Amazing Experiences, with Paul Zak

 

Literatura

TechXplore 20. 6. 2023.

Frontiers in Artificial Intelligence 6: 1154663.

Datum: 21.06.2023
Tisk článku

Související články:

Umělá inteligence DeepMind skvěle předpovídá počasí     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2021)
Umělá inteligence úspěšně předpovídá riziko infarktu během příštích 5 let     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2022)
Umělá inteligence z Chicaga předpovídá zločiny na týden dopředu     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2022)



Diskuze:

Hehe...

Many More,2023-06-22 23:11:41

Asi byste si mohli upravit titulek: nikoliv "předpovídá hudební hity", ale "předpovídá, z té či oné blbiny může být hit". Jistě vnímáte, že ty teze se dost liší :-)

Odpovědět

Jan Strapina,2023-06-22 10:33:58

Tak já jsem hardrocker a heavy metalista - a já se ptám,dokáže umělá inteligence předpovědět, kdo bude příští heavy metalový genius formátu I ron Maiden či Ronnie James Dio!!!!!

Odpovědět

Hehehe

Many More,2023-06-21 23:37:54

Podle vkusu uživatelů... Takže když si babička pustí film The Doors od Olivera Stonea, bude ji k tomu hrát Valdauf, jo? No to bude výborný :-)

Odpovědět


Re: Hehehe

Jarda Ticháček,2023-06-23 22:59:31

Víte, většina babiček si k tomu filmu ty Doors radostně pustí. Většinou s nostalgickymi vzpomínkami na dětství, kdy tu partu poslouchali jejich rodiče. To jsem si docela jist. Jsem totiž stár jako běžná babička. Prababičky to poslouchají běžně už téměř šedesát let. Mé mámě, již prababičce tehdy bylo patnáct. A její rodiče vyrostli na Rock&Rollu. A to, že na stará kolena poslouchali Valdaufa je vcelku pochopitelné. Nostalgie. Taneční, zábavy, rodiče. To vše byl swing. A ten Valdauf ty své polky a valčíky opravdu hrál tzv. z kapsy.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2023-06-21 17:50:14

Čo hudobné hity, ale týmto spôsobom sa dá manipulovať s voľbami a v podstate zrušiť demokraciu.

Odpovědět


Re:

Vojtěch Kocián,2023-06-22 06:58:49

Jako že by si někdo založil stranu, která by říkala to, co lidé chtějí slyšet? To by byl vskutku inovativní přístup.

Odpovědět


Re: Re:

David Pešek,2023-06-24 11:42:22

ne, nejde o hudbu a politiku, toto jsou nesmělé krůčky umělé inteligence k pochopení biointeligence = je otázka času kdy bude umělá inteligence chytřejší než přirozená inteligence. Můžeme to přijmout naprosto v klidu - proces je již nezvratitelný

Odpovědět


Re: Re:

Gábor Vlkolinský,2023-06-25 04:24:05

Nie. UI určí postuo ako zvoliť konkrétneho prezidenta. V Izraeli je na takúto činnosť firma.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz