Vztek imunity: Asi 83 % Němců má protilátky proti polyethylenglykolu  
Polyethylenglykol neboli PEG je velmi běžný polymer, s nímž se prakticky všichni setkáváme každý den. Bývá součástí léků, kosmetiky i potravin s nápoji, takže to bývají intimní setkání. Jak se zdá, náš imunitní systém k tomu má co říct. Podle nového výzkumu má většina Němců v krvi protilátky proti PEG. Není to konec světa, ale pro medicínu a moderní léčebné postupy je to přinejmenším nepříjemná komplikace.
Pátrání po protilátkách. Kredit: Deuker et al.(2023), Nanoscale Horizons.
Pátrání po protilátkách. Kredit: Deuker et al.(2023), Nanoscale Horizons.

Polyethylenglykol čili PEG je známý a komerčně velmi často využívaný polymer. Vyrábí se z ropy a bývá považován za zdravotně nezávadnou látku. Kromě častého využívání v řadě průmyslových procesů ho také obsahuje ho mnoho léků a využívá se při různých léčbách. Najdete ho ve spoustě zubních past, je základní složkou mnoha krémů, parfémů nebo třeba rtěnek a objevuje se v mnoha jídlech i nápojích, pod magickou zkratkou „E1521.“

 

Svenja Morsbach. Kredit: Max-Planck-Institut für Polymerforschung.
Svenja Morsbach. Kredit: Max-Planck-Institut für Polymerforschung.

Postupně ale vyšlo najevo, že imunitní systém není zrovna na větvi z toho, že mu cpeme do těla cizorodé látky. Není to nic šokujícího ani nic, kvůli čemu bychom měli pohřbívat moderní civilizaci, tohle je prostě práce imunitního systému. Sleduje situaci, a když se mu něco nezdá, zakročí. V tomto případě udělá proti polyethylenglykolu protilátky.

 

Pro připomenutí, protilátky jsou vlastně proteiny, které fungují jako značky pro „čističe“ imunitního systému. Když se v těle objeví něco, proti čemu máme protilátky, imunitní systém to rychle rozpozná a nemilosrdně zničí nebo se o to alespoň pokusí. Obvykle je to pro dobro věci. Někdy se imunitní systém utrhne ze řetězu a likviduje vlastní zdravé buňky a tkáně, což je samozřejmě problém.

 

V případě protilátek proti polyethylenglykolu to je zatím s velkým otazníkem. Není jasné, jaké důsledky to může mít pro organismus jako takový. Může se například zvyšovat riziko zánětů nebo podobných reakcí. Každopádně je to ale problém, pokud jde o využití PEG v medicíně. Kromě léků se s ním totiž často počítá třeba i v nanotechnologiích pro cílenou léčbu. Mnoho medicínských nanočástic pro transport léčiv (nanocarrier) má konstrukci právě z PEGu. Pokud na ně bude útočit imunitní systém, léčbě to dvakrát neprospěje.

Logo. Kredit: Max-Planck-Institut für Polymerforschung.
Logo. Kredit: Max-Planck-Institut für Polymerforschung.

 

Jak velký problém to může být? Svenja Morsbachová z německého Max-Planck-Institut für Polymerforschung (MPI-P) a její kolegové analyzovali vzorky krve, odebrané v roce 2019 od více než 500 zdravých německých dobrovolníků ve věku 18 až 70 let. Vyšlo najevo, že protilátky proti PEG má v krvi 83 procent z nich. Koncentrace těchto protilátek v krvi přitom klesala s věkem testované osoby. Morsbachová se domnívá, že rozvoj protilátek proti PEG je až nedávná záležitost a seniorů se to až tak moc netýká.

 

Jde o nepříjemnou komplikaci. PEG je oblíbený medicínský materiál a tuhle šlamastyku bude nutné nějak řešit. Badatelé uvažují například o „maskování,“ které by skrylo PEG před imunitním systémem. Další možností je testovat u každého pacienta, který podstupuje léčbu založenou na PEG, hladinu těchto protilátek a podle ní pak řídit léčbu. Jak je vidět, naše vlastní imunita nám občas hází klacky pod nohy.

 

Literatura

Max-Planck-Institut für Polymerforschung 16. 10. 2023.

Nanoscale Horizons 8: 1377–1385.

Datum: 26.10.2023
Tisk článku

Související články:

Podivuhodný 2D polymer je lehký jako plast a pevnější než ocel     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2022)
Praktický polymer z průmyslového odpadu ochrání potrubí i beton     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2022)
Nové syntetické polymery napodobují biofilmy a zajistí lepší úrodu     Autor: Stanislav Mihulka (22.06.2022)



Diskuze:

polyethylenglykol jako projímadlo

Florian Stanislav,2023-10-26 18:53:42

https://cs.wikipedia.org/wiki/Polyethylenglykol
Tam upozorňují na to, stupeň polymerace je různý, separování drahé, toxické příměsi možné.
Jistota pro člověka, který se chystá na pročištění střev před kolonoskopií, je, že průjem funguje silně. Má se vypít 2+2 litry koncentrovaného nasládlého roztoku. Polyethylenglykol je prášek a rozpouští se ve vodě dobře, asi jako cukr. Takže vyšetření je spojeno přímo s koňskou dávkou polyethylenglykolu a množství PEG v očkování proti covidu je proti tomu neparné, ale jde do krve. Vstřebávání ve střevech se organismus brání rychlým průběhem zažívacím traktem.

Odpovědět


Re: polyethylenglykol jako projímadlo

Vít Výmola,2023-10-27 11:20:35

Tak tohle bylo to, co jsem musel kvůli vyšetření pít? Dodnes si pamatuji ten rozhovor se sestřičkou:
"No, pane, my vám dáme takovou vodičku a tu budete pít večer od osmi do desíti."
"Tak dlouho??"
"Je toho šest litrů..."

Odpovědět

Vakcina

Pavel- Piskač,2023-10-26 15:53:53

Vida,
PEG byl použit ve RNA vakcině proti COVIDu. Takže něktěrým tu vakcinu mohly ty protilátky vytitrovat (=eliminovat).
Také se tím dá vysvětlit pokles účinnosti u následných očkování (=čím víc dávek - tím míň ochrana).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz