Tryskový kit Powered JDAM promění „hloupou“ leteckou pumu na malou raketu  
Boeing uzavřel spolupráci s Kratos Defense & Security Solutions, která by měla konečně přinést toužebně očekávaný kit Powered JDAM. Po přidělání na běžnou leteckou pumu, jako je Mark 82 o váze 228 kg, se z pumy stane přesná střela s plochou dráhou letu, kterou bude možné vypouštět i ze starších letounů, až do vzdálenosti 1 300 kilometrů.
Powered JDAM v akci. Kredit: Boeing.
Powered JDAM v akci. Kredit: Boeing.

Představte si, že potřebujete modernizovat munici a přitom máte spoustu obstarožních pum, které se v moderním válčení příliš neuplatní. Co s nimi? Společnost McDonnell Douglass dalšími partnery během devadesátých let vyvinula speciální kit, který po relativně snadné montáži udělá z klasické letecké pumy vysoce přesnou munici. Aniž by bylo původní pumu nutné nějak měnit.

 

Kit Powered JDAM během testů v aerodynamickém tunelu. Kredit: Boeing.
Kit Powered JDAM během testů v aerodynamickém tunelu. Kredit: Boeing.

Jde o populární technologii JDAM (Joint Direct Attack Munition), kterou tvoří naváděcí systém, navigace GPS, soustava senzorů a systém pro ovládání letu v ocasní části pumy. S technologií JDAM se z jednoduché gravitační pumy stane munice, která dnem i nocí, za každého počasí, zasáhne cíl s přesností na 5 metrů. JDAM přitom poskytuje pumě téměř 100 sekund řízeného letu.

 

Problém je v tom, že puma se standardním kitem JDAM má dosah pouhých 24 kilometrů, zatímco ve verzi s prodlouženým dosahem JDAM-ER (JDAM Extended Range) může díky přídatným plochám „klouzat“ až do vzdálenosti přes 72 kilometrů. Takový dosah není v dnešní době nic pozoruhodného a vystavuje letouny, které pumy s kitem JDAM vypouštějí, nemalému riziku zásahu protileteckým systémem protivníka.

 

Test tryskového motoru TDI-J85. Kredit: Boeing.
Test tryskového motoru TDI-J85. Kredit: Boeing.

Současný výrobce kitů JDAM, čili společnost Boeing, již déle než desetiletí pracuje na významném upgradu JDAM, s nímž by bylo možné zařídit pro klasické letecké pumy dosah až 550 kilometrů. S přídatnou náloží a bez nálože by Powered JDAM mohl doletět až 1 300 kilometrů, například jako klamný cíl. Je to technologie Powered JDAM, která zahrnuje tryskový pohon, palivové nádrže a další nezbytné podpůrné systémy. Díky takovému kitu se z letecké pumy stane malá střela s plochou dráhou letu, kterou lze vypouštět ze starších bojových letounů 4. generace.

 

Ve vývoji kitu Powered JDAM došlo k významnému posunu. Boeing a Kratos Defense & Security Solutions před časem uzavřeli spolupráci, která by měla dotáhnout vývoj Powered JDAM do konce. Měl by být určený pro standardní letecké pumy, jako je 500liberní (228 kg) puma Mark 82. Vznikne levný systém, v ceně cca do 100 tisíc dolarů, který bude možné používat proti pozemním i námořním cílům.

 

Kratos poskytne pro Powered JDAM svůj malý tryskový motor TDI-J85. To by mělo vést ke snížení finančních nákladů na kit a zároveň nebude problém s jeho exportem do spřátelených zemí. Motor navíc kromě slušného tahu generuje 1,5 kW střídavého elektrického proudu pro palubní přístroje kitu. Z dostupných informací není jasné, kdy by měl být kit Powered JDAM k dispozici ozbrojeným silám. Každopádně už má za sebou sérii testů v aerodynamickém tunelu.

 

Video: DST | The Joint Direct Attack Munition – Extended Range (JDAM-ER) | Andrew Snowden

 

Literatura

New Atlas 19. 10. 2023.

Datum: 29.10.2023
Tisk článku



Diskuze:

Petr Nováček,2023-10-30 20:39:00

Rusové dali ke svým bombám o váze 250 kg, 500 kg a 1500 kg navádění. Nemají tam sice tryskový motor, ale jen pomocí křídel lze dráhu letu dobře ovlivnit, takže je bomba relativně přesná. Navíc toto navádění je levnější než tryskový motor.

Odpovědět


Re:

Michal Lenc,2023-10-31 12:02:43

Američané (NATO) toto mají pod názvem Paveway. Ale je to technologie z konce sedmdesátých let. V devadesátých letech přidali GPS navádění a vznikl JDAM.
Tohle je další evoluce.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2023-11-01 16:23:02

Kit Powered JDAM, o kterém je článek, ale není jenom o konverzi hloupých pum na naváděné, ale o konverzi hloupých pum na střely s plochou dráhou letu, což je úplně jiná kategorie zbraní.
Jak píše Michal Lenc, klasické konverzní naváděcí kity mají Američani už několik desítek let.

Odpovědět

A šup s tím

Tomáš Novák,2023-10-30 12:37:17

...na palestinské teroristy...

Odpovědět


Re: A šup s tím

Jirka Naxera,2023-10-30 16:49:20

Tak zrovna tam je to naprosto zbytecne, Izrael ma vzdusnou prevahu a muze si doletet (a doletava si) bombardovat kam chce.

Ale takovym Ukrajincum by se celkem hodilo.

Odpovědět

No uvidime

Macko Pu1,2023-10-29 18:08:22

Ta vojna prinesie este kadeake vylepsenia.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz