Americká armáda předvedla mobilní protidronový systém v kontejneru  
Na letošním cvičení Red Sands 23.2 v Saúdské Arábii se poprvé představil nový americký protidronový systém, který je umístěný ve dvou kontejnerech s odklápěcí střechou. Kontejner „killer“ obsahuje zbraňový systém s laserem naváděnými raketami, zatímco kontejner „hunter“ je vybavený soustavou senzorů pro detekci a zaměřování dronů.
Kontejnerový protidronový systém. Kredit: Invariant Corporation.
Kontejnerový protidronový systém. Kredit: Invariant Corporation.

Letos v září se ve vojenském prostoru Shamal-2 na severovýchodě Saúdské Arábie odehrálo vojenské cvičení Red Sands 23.2. Americké velitelství DEVCOM (US Combat Capabilities Development Command) tam předvedlo pozoruhodný protidronový systém, který je umístěný v mobilních kontejnerech. Systém je vybavený 70mm raketami naváděnými laserem a představuje novou vrstvu obranu proti dronům, kterou lze snadno rozmístit i v odlehlých oblastech.

 

Detail bojové stanice CROWS II s odpalovacím zařízením LAND-LGR4. Kredit: US Army.
Detail bojové stanice CROWS II s odpalovacím zařízením LAND-LGR4. Kredit: US Army.

Za tímto systémem stojí tým kontraktorů, který zahrnuje společnosti Invariant Corporation a HDT Global. Jak prozrazují nově zveřejněné snímky, systém je založený na upravené bojové stanici CROWS II (Commonly Remotely Operated Weapon Station II) od norských Kongsberg Defense. Na této stanici je instalované odpalovací zařízení pro 4 rakety ráže 70mm LAND-LGR4 společnosti Arnold Defence. V tomto případě byly použity laserem naváděné rakety APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II).

 

Uvedená bojová stanice má vlastní elektrooptický systém s infrakamerami, ale kontejnerový systém je vybavený ještě další soustavou senzorů pro sledování a zaměřování dronů. Zbraňový systém je umístěný v upraveném kontejneru o délce 3 metry, který je kompatibilní s kontejnerovým systémem Containerized Weapon System (CWS), používaným americkou armádou už téměř 10 let. Kontejner má odklápěcí střechu a zbraňový systém se z něho může v případě potřeby vysunout, aniž by bylo nutné ho z kontejneru vykládat.

 

Standardizovaný vojenský náklaďák US Army M1074 Palletized Load System. Kredit: US Army.
Standardizovaný vojenský náklaďák US Army M1074 Palletized Load System. Kredit: US Army.

Kontejnerový protidronový systém mohou obsluhovat dva vojáci, kteří jsou do určité míry chráněni kontejnerem. Zařízení vyžaduje externí zdroj energie a lze ho zprovoznit během půl hodiny po příjezdu na stanoviště. Součástí systému je kromě kontejneru „killer“ i kontejner „hunter,“ který obsahuje uvedenou přídavnou soustavu senzorů s malým radarem RPS-42 od Leonardo DRS. Radary tohoto typu jsou přitom stále častější komponentou pokročilých protidronových systémů. I u druhého kontejneru platí, že se zařízení vysunuje ven, ale zůstává instalované v kontejneru.

 

Společnost Invariant vyvinula i verzi tohoto protidronového systému, která není vyzbrojena raketami, nýbrž rychlopalným rotačním kulometem M134 Minigun ráže 7,62 mm. V této podobě představuje další rozšíření obrany proti dronům nebo i pozemním hrozbám. Může přitom zasahovat z ještě větší blízkosti než uvedené laserem naváděné rakety.

V dnešní době jsme svědky intenzivního vývoje rozmanitých systémů protidronové obrany. Ukázalo se totiž, že malé drony představují velmi efektivní zbraň, která dovede s velmi nízkými náklady zlikvidovat velmi drahé zbraňové systémy. Obrana proti nim je přitom v dnešní době velmi svízelná. Pokud se kontejnerový protidronový systém osvědčí, mohla by se podobná technologie prosadit i u dalších platforem, jako jsou obrněná vozidla nebo třeba lodě.

 

Video: Invariant's C-UAS version of its Container Weapon System

 

Video: Container Based Remote Weapon System

 

Video: CROWS Remote Machine Gun System – Common Remotely Operated Weapon Station

 

Literatura

Drive/Warzone 15. 11. 2023.

Datum: 18.11.2023
Tisk článku

Související články:

US Army staví polní superpočítač v přepravním kontejneru     Autor: Stanislav Mihulka (08.08.2019)
Nová strategie US Air Force: Valkýry v kontejnerech     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2020)
Transportní systém HyperPort je jako hyperloop pro nákladní kontejnery     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2021)
Mikrovlnný kontejnerový systém THOR zneškodnil hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2023)



Diskuze:

Driftujeme na sever. Kdo chvíli ... již ... opodál.

Mintaka Earthian,2023-11-19 12:54:23

Domnívám se, že cokoliv staticky umístěného, dostatečně cenného, je v ohrožení.
Co brání tomu, aby ty kontejnery fungovaly na mobilní platformě?

Odpovědět

cena za vystrel?

Jirka Naxera,2023-11-19 05:19:07

Jako doplnek k Gepardum urcite dobra vec, ale jako primarni ochrana mi to nesedi z ekonomickeho pohledu.

Odpovědět


Re: cena za vystrel?

Jirka Naxera,2023-11-19 15:41:50

Jsouce trubka beru zpet. Jsem nedocetl, ze delaji i varianty s kulometem.

@Mintaka tak u FPV dronu je celkem jedno, jestli jedete nebo stojite, kdyz nesestrelite, tak Vas dostanou.

Odpovědět


Re: Re: cena za vystrel?

František Kroupa,2023-11-19 21:31:00

Už Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic se nechal slyšet, že ta současná mládež je s přechodníky na štíru ;-).

Odpovědět


Re: Re: cena za vystrel?

Vít Výmola,2023-11-19 21:51:18

Ono to vychází ekonomický i tak docela dobře. V článku to není zmíněno, nicméně tento systém používá střely APKWS, což jsou původně neřízené letecké protizemní střely Hydra, konvertované na řízené pomocí montovatelného kitu. Cena střely je asi 20 000 $, tedy v kontextu cen zbraňových systémů vlastně pakatel. A ve skladech jsou jich desítky tisíc.
I tak si ale myslím, že její použití jako protidronové obrany je spíše provizorní řešení s řadou nedostatků.

Odpovědět


Re: Re: Re: cena za vystrel?

Vít Výmola,2023-11-19 22:19:33

(aha, tak v článku APKWS uvedené je, přehlédl jsem to)

Odpovědět


Re: Re: Re: cena za vystrel?

Jirka Naxera,2023-11-19 23:16:03

Tak porad to je (minimalne) 20nasobek ceny dnes bezneho dronu, ktery je plnohodnotne pouzitelny v boji - coz je podle me asi nejdulezitejsi pouceni z Ukrajinske valky pro moderni boj.

Stejne mam silny pocit, ze Ru-Ua konflikt nakonec nerozhodnou ani tak zbrane v hodnotach $100k+, ale naopak schopnost masove produkce tech za $500 a mene.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: cena za vystrel?

Vít Výmola,2023-11-20 00:07:19

I sestřelení tak levného dronu se dá ospravedlnit ochranou daleko hodnotnějšího cíle. To je známý argument. Nicméně tento systém je zaměřen spíš na větší a dražší drony, jako je třeba ten íránský moped Shaed. Po kapesních FPV dronech se tím střílet nejspíš nebude. A pak je tu ta důležitá poznámka: Střel APKWS je skutečně už teď k dispozici několik desítek tisíc. Je kde brát, aniž by se musely vyrobit a zaplatit.
(tedy, není to úplně pravda - pro účely protivzdušné role se pro střely vyvinul přibližovací zapalovač, který současné protizemní verze pochopitelně nemají)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: cena za vystrel?

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-20 19:55:31

Ten argument o sestřelení levného dronu drahou raketou Vám bude fungovat jen v konfliktu, kde jedna strana má výrazně navrch. Válka dvou podobně silných stran je hlavně o přinášení finančních, materiálních a lidských obětí. Vyhraje samozřejmě ta strana, která dovede lépe pracovat s omezenými zdroji. Můžete například vyplýtvat 20kUSD raketu na sestřelení dronu za 1kUSD a zachránit tím infrastrukturu v ceně 40kUSD. A nebo můžete tu infrastrukturu ponechat osudu a za těch 20kUSD raději nakoupit dvacet dronů a způsobit jimi nepříteli škodu za 400kUSD.

Na Ukrajině jsou jednou z nejpoužívanějších a zároveň nejvíce nedostatkových věcí dělostřelecké náboje a to na obou stranách fronty. Kdyby jich některá ze stran měla třikrát tolik, všechny by je využila a zároveň by to znamenalo zvrat v průběhu války. Ale obě strany jich mají málo, tak šetří a raději v zákopové válce obětují víc vojáků, kterých mají zatím relativně dost. Když v takové situaci budete mít možnost vybrat si buď jednu raketu na sestřelení dronu nebo několik dělostřeleckých nábojů, budete si jistý tím sestřelením dronu?

Samozřejmě pokud ty rakety už někdo vyrobil a stačí k nim nějaký kit, je situace přesně opačná, než jsem teď popsal. U těch nábojů naopak chybí výrobní kapacity a sklady jsou vyprázdněné.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz