V Izraeli objevili stopy nejstarší výroby zbraní na světě  
V „Království nebeském“ se válčilo už před 7 200 lety, v rané době měděné. Dokládají to nálezy standardně „průmyslově“ vyrobených kamenných projektilů do praku z lokalit ‘En Esur a ‘En Zippori. Jejich design je ideální pro vrhání prakem a navzájem se podobají jako vejce vejci.
Projektily z ‘En Zippori. Kredit: Gil Haklay, Israel Antiquities Authority via Haaretz.
Projektily z ‘En Zippori. Kredit: Gil Haklay, Israel Antiquities Authority via Haaretz.

Diváci Království nebeského Ridleyho Scotta (Kingdom of Heaven, 2005) si ještě vzpomenou na nadčasový epilog „… nearly a thousand years later, peace in the Kingdom of Heaven still remains elusive,“ který je povzdechem nad trvalou přítomností válečných běsů v Levantě. Je to ostatně bolestně patrné i právě v této době.

 

Zbytky domu na lokalitě ‘En Esur, kde byly rovněž nalezeny projektily. Kredit: Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority.
Zbytky domu na lokalitě ‘En Esur, kde byly rovněž nalezeny projektily. Kredit: Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority.

Nedávný objev „průmyslové“ výroby zbraní z rané doby měděné na území dnešního Izraele ukazuje, že by zmíněný hollywoodský blockbuster mohl rozšířit epilog i tisíce let do minulosti. Jsou-li závěry archeologů správné, vyráběly se v Izraeli ve velkém zbraně už před asi 7 200 lety. V takovém případě jde o nejstarší známou výrobnu zbraní na světě.

 

Nimrod Getzov z Israel Antiquities Authority a jeho spolupracovníci prostudovali 424 kamenných projektilů do praku, které byly vykopány na prehistorických izraelských lokalitách ‘En Esur a ‘En Zippori. Lidé na těchto místech žili mezi lety 5800 až 4500 před naším letopočtem.

 

Prakovníci mají v Levantě solidní tradici. Kredit: Osmar Schindler, Wikimedia Commons.
Prakovníci mají v Levantě solidní tradici. Kredit: Osmar Schindler, Wikimedia Commons.

Badatelé si záhy všimli, že projektily byly vyráběné standardním způsobem. Všechny mají délku zhruba 52 milimetrů, šířku 31 milimetrů a váží 60 gramů.

 

Getzov s kolegy jsou přesvědčeni, že jde o záměrně vyrobené projektily, na nichž je patrná snaha o vysoce aerodynamický tvar, který umožňuje vrhat prakem se smrtící přesností. Zároveň upozorňují, že design těchto projektilů, který představuje dva zaoblené kužele spojené podstavami, je dnes považovaný za optimální pro munici do praku. Jistě nebude náhodou, že ho později používaly armády Řeků i Římanů.

 

Jde o nejstarší víceméně přímý doklad válčení v této části světa. Značná vzájemná podobnost projektilů ukazuje na to, že byly standardně vyráběné v „průmyslovém měřítku,“ tedy v rámci doby měděné, pro tehdejší bojovníky.

 

Pokud jde o historický kontext, zřejmě jsme v tomto případě vystopovali posun technologie projektilů do praku od náhodně sebraných kamenů k vysoce standardizované munici. Může to souviset s rozvojem organizovaného válčení během rané doby měděné. Tuto interpretaci podporuje i charakter tehdejšího osídlení ‘En Esur a ‘En Zippori. Archeologové tam odkryli pozůstatky monumentálních budov, které svědčí o strukturované společnosti, obchodující s okolním světem, což je dobrý recept na válečné konflikty.

 

Zmíněné kamenné projektily byly obvykle nalezeny ve velkých počtech na jednom místě. Podle archeologů to naznačuje, že je tehdejší prakovníci zřejmě vrhali v salvách. Při zručném použití praků mohli vytvořit záplavu střel podobnou účinkům kazetových pum, která by mohla rozbít i masivní útoky protivníka.

 

Video: The earliest evidence of warfare and organized arming in the Southern Levant


Literatura

IFL Science 23. 11. 2023.

Atiqot online

Datum: 24.11.2023
Tisk článku

Související články:

V neolitické Evropě zuřily války a násilí     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)
Vyhynutí velké kořisti přivedlo lidi k lepším zbraním a výkonnějším mozkům     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2023)
Vykopávky v Baskicku odhalily velkou válku z doby před 5 tisíci let     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2023)



Diskuze:

Počet souhlasí

Jarda Ticháček,2023-11-28 22:12:57

Ale dal si je do tobolky.
A hluboce se omlouvám za ty tři desítky let, během nichž se slovenčina vzdálila mému sluchu natolik, že (lenost je lenost, kdo by se s tím hledal), že ani netuším, jestli jste to napsal správně. A vlastně vzhledem k tomu, že kromě té písně, a vzácných okamžiků, ve kterých se s nějakým dítětem bavím o rozmnožování některých rostlin - ty chvíle jsou tak vzácné, že se mi to ještě nestalo - se s tím slovem setkávám ve starých knihách.

Odpovědět

Ridley Scott

Martin Drašner,2023-11-27 14:43:17

Tak jsem si říkal, že po těžce ahistorickém a nesmyslů plném "historickém" filmu Království nebeské už tohohle Scotta nikdo nikdy k historickému žánru nepustí. A teď mu dovolili spáchat Josephine (oficiální název Napoleon). Ach jo.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2023-11-26 08:35:47

Najstaršia výroba zbraní? Ozbrojiť sa je prvý inštikt na prežitie, možno ešte dôležitejší ako jedlo a voda.

Odpovědět

Hehe...

Many More,2023-11-24 23:38:50

Kolik že si v té písni dal David "šutrů do tolky"? :-)

Odpovědět


Re: Hehe...

Vojta Ondříček,2023-11-26 15:03:04

3

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz