Americký interceptor GBI uspěl proti balistickému cíli v klíčovém testu obrany  
Americká protiraketová obrana MDA zvládla významný test FTG-12 na jedničku. Cvičný balistický cíl typu Intermediate Range Ballistic Missile (IRBM), vypuštěný z letounu nad Havajskými ostrovy, byl úspěšně zasažen interceptorem Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV), vyneseným raketou v nové konfiguraci. Srážka v hypersonické rychlosti zařídila zbytek.
Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV). Kredit: Raytheon.
Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV). Kredit: Raytheon.

Americký systém protiraketové obrany Ground-Based Midcourse Defense (GMD) v současnosti tvoří 44 interceptorů, tedy raket s interceptory, jejichž účelem je zničit případné přilétající rakety protivníka, rozmístěných na Aljašce a v Kalifornii. Dalších 20 je na wishlistu americké protiraketové obrany Missile Defense Agency (MDA). Klíčovým cílem GMD je zneškodnit jednu či několik raket případně vypálených technologicky méně vyspělým protivníkem. Zároveň přispívá k odrazování těch technologicky vyspělých.

 

Start rakety s interceptorem z kalifornské Vandenberg Space Force Base. Kredit: Boeing.
Start rakety s interceptorem z kalifornské Vandenberg Space Force Base. Kredit: Boeing.

V pondělí 11. prosince 2023 se za spolupráce společností Northrop Grumman, Boeing a Raytheon odehrál zásadní test protiraketové obrany GMD, který dostal označení FTG-12 (Flight Test Ground-Based Midcourse Defense-12). Účelem testu bylo prověřit systém GMD a jeho středisko řízení palby, především pokud jde o koordinaci soustav senzorů a jednotlivých velících center. Protivníkem pro raketu s interceptorem systému Ground-Based Interceptor (GBI) byl cvičný balistický cíl Intermediate Range Ballistic Missile (IRBM), který byl vypuštěný z letounu.

 

Úspěšný zásah cíle při testu FTG-12. Kredit: MDA.
Úspěšný zásah cíle při testu FTG-12. Kredit: MDA.

Dřívější systémy a postupy protiraketové obrany počítaly především s klasickými mezikontinentálními balistickými raketami ICBM, které během útoku vyletí prakticky až do kosmického prostoru, a pak zamíří k cíli na zemském povrchu. Uvedený cvičný cíl IRBM napodobuje jiný typ trajektorie balistického útoku, který je plošší. Současná protiraketová obrana má s takovými cíli problém, protože interceptory vynášejí trojstupňové rakety, a jsou pak natolik zrychlené, že cíl typu IRBM obvykle „přestřelí“.

 

Kvůli tomu MDA vyvinula nový typ rakety pro interceptor, jejíž 2. a 3. stupeň mohou v případě potřeby fungovat jako jeden raketový stupeň a dosahovat o něco nižší rychlosti. Vlastní interceptor, tedy Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV), má pak větší šanci úspěšně zasáhnout. Obrana GMD má teď rovněž k dispozici vylepšený systém sledování cílů a řízení palby.

 

Během testu FTG-12 byl cvičný balistický cíl vypuštěn z letounu nad východní částí Havajských ostrovů. Vyrazil směrem ke Kalifornii. Během letu byl sledován soustavami pozemních, námořních i leteckých senzorů. Na základě jejich dat systém GMD spočítal ideální trajektorii pro obranný zákrok a vypustil raketu systému GBI s interceptorem EKV. Test dopadl skvěle a interceptor úspěšně narazil do cvičného cíle. Šlo o srážku v hypersonické rychlosti, takže z obou zařízení téměř nic nezbylo. Vývoj protiraketové obrany pokračuje.

 

Video: FTG-12 (Flight Test Ground-Based Midcourse Defense-12)

 

Literatura

New Atlas 12. 12. 2023.

Datum: 13.12.2023
Tisk článku

Související články:

Americká protiraketová obrana vyvíjí zbraň proti jaderným hlavicím     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2016)
Proti hypersonickým útokům by mohla fungovat hypersonická obrana     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2021)
Lockheed Martin vyvíjí nový systém proti mezikontinentálním střelám     Autor: Stanislav Mihulka (16.08.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz