Nová inteligence life2vec předpovídá délku lidského života  
Dánští inženýři umělých inteligencí postavili inteligenci life2vec, podobnou velkým jazykovým modelům. Vycvičili ji na všech obyvatelích Dánska, k čemuž jim data poskytl dánský statistický úřad Danmarks Statistik. Takto trénovaná inteligence poskytuje solidně přesné předpovědi, včetně délky života. Isaac Asimov by z nich měl radost.
Co předpoví vám? Kredit: Matthew Modoono/Northeastern University
Co předpoví vám? Kredit: Matthew Modoono/Northeastern University

Ať už si o umělých inteligencích myslíme cokoliv, zastanou obrovský kus práce, jakou lidé doposud nezvládali. Mohou vzít enormní soubor dat, tak rozsáhlý, že i pro nejbystřejší lidské odborníky to bude jen moře údajů, a vytěžit z něho pozoruhodné, někdy až mrazivé výstupy. Jako je třeba sofistikovaná předpověď délky života lidí.

 

Sune Lehmann z Danmarks Tekniske Universitet (DTU) v Lyngby a jeho kolegové postavili inteligenci life2vec, která prostuduje dosavadní události v životě člověka, jako je historie jeho zdravotního stavu, vzdělání, zaměstnání a příjem. Na základě takových údajů poté předpovídá všechno možné, od osobnosti daného člověka a jeho odpovědí v dotaznících, až po délku jeho života.

 

Sune Lehmann. Kredit: DTU.
Sune Lehmann. Kredit: DTU.

Vědci v tomto případě využili technologie generativních inteligencí, pohánějící velké jazykové modely, jako je třeba slavný ChatGPT. Stejně jako v případě těchto ostře sledovaných inteligencí, i inteligenci life2vec bylo nutné důkladně vycvičit. Lehmann a spol. použili data o všech 6 milionech obyvatel Dánska, která dostali k dispozici od dánského statistického úřadu Danmarks Statistik. Je to samozřejmě velmi horké zboží, takže dánská vláda jedním dechem prohlašuje, že dbali na soukromí lidí a že se k datům dostali pouze vědci.

 

Logo. Kredit: DTU.
Logo. Kredit: DTU.

Tvůrci inteligence life2vec zdůrazňují, že poskytuje velmi přesné předpovědi, tedy v rámci nástroje, který pracuje spíše na populační úrovni. Zároveň jsou si zjevně vědomi džina, kterého vypouštějí z lahve a tak trochu úsměvně se to snaží zlehčovat. Podle nich jde o inteligenci trénovanou pro Dánsko, přičemž Dánsko má svou specifickou kulturu, své zákony i své zvyklosti.

 

To je sice pravda, ale lze si poměrně snadno představit, že někdo podobnou inteligenci vycvičí na datech ze Spojených států. Nebo třeba z České republiky. A pokud taková data nebudou k dispozici, není v zásadě problém postavit inteligenci připojenou k internetu, která dostane za úkol si taková data inovativně sehnat. Ona už něco vymyslí.

 

Inteligence jako life2vec může být skvělý nástroj nebo smrtící hrozba, například v rukou bezskrupulózních pojišťoven nebo analytiků nepřátelsky naladěných zemí. Jak ale na OSLU obvykle propagujeme, fungujícím řešením nebývají preventivní zákazy nebo regulace hraničící s šikanou badatelů, jaké diktuje mrazivý strach. Takový postup může být snadno kontraproduktivní. Chce to rozumnou legislativu a hlavně být neustále v obraze. Mít přehled o vývoji inteligencí, spolupracovat s experty a případně aktivně připravovat vhodná protiopatření.

 

Video: Predicting your social interactions | Sune Lehmann | TEDxAarhus

 

Video: Complex networks: connections, measurements, and social systems with Sune Lehmann

 

Literatura

Northeastern University 19. 12. 2023.

Nature Computational Science online 18. 12. 2023.

Datum: 23.12.2023
Tisk článku

Související články:

Neuronová síť si přečte vědecké práce a vyrobí z nich souhrn     Autor: Josef Pazdera (20.04.2019)
Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
Umělá inteligence DeepMind skvěle předpovídá počasí     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2021)
Umělá inteligence úspěšně předpovídá riziko infarktu během příštích 5 let     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2022)
AI dokáže odhalit podvodníky a neplatiče daní     Autor: Josef Pazdera (26.03.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz