Pokročilý čínský robotický pes Unitree B2 je rychlejší než konkurence  
Dřív jsme nedali dopustit na humanoidní roboty. V posledních letech si ale pořádný díl zájmu utrhli robotičtí psi. Čtyřnohý design, který příroda vyvinula před stovkami milionů let, má své kouzlo. Novým přírůstkem je čínský Unitree B2, který by měl být nejrychlejším robotem svého druhu.
Nový robopes Unitree B2. Kredit: Unitree Robotics.
Nový robopes Unitree B2. Kredit: Unitree Robotics.

Není to tak dávno, co si lidé představovali roboty jako kovové panáky s víceméně lidskou postavou. Díky americké společnosti Boston Dynamics a dalším průkopníkům se prosadily i jiné designy, jako je čtyřnohý robotickýpes. Boston Dynamics už ale delší dobu neudělali nic moc zajímavého a nad dříve velmi populární a slibnou společností se dnes spíše zavírá voda. Vývoj robotických psů teď pohánějí jinde.

 

Logo. Kredit: Unitree Robotics.
Logo. Kredit: Unitree Robotics.

Jedním z lídrů v tomto odvětví je čínská společnosti Unitree Robotics, která nedávno představila svého nového pokročilého robotického psa Unitree B2. Oproti svému předchůdci B1, který se stále prodává, nabízí celou řadu vylepšení.

 

Předchůdce Unitree B1. Kredit: Unitree Robotics.
Předchůdce Unitree B1. Kredit: Unitree Robotics.

Šikovný robopes by se mohl uplatnit v celé řadě odvětví, od průmyslové výroby a kontrol, přes bezpečnostní služby a záchranáře až po vojenské aplikace.

 

Unitree B2 má k dispozici 2 optické kamery s vysokým rozlišením, senzory a modul s LiDARem. S tímto vybavením robopes vnímá okolí a autonomně se pohybuje terénem, včetně náročných prostředí. Podle výrobce může nový robopes běžet rychlostí až 6 metrů za sekundu. Je to údajně nejrychlejší čtyřnohý průmyslový robot na trhu. Dovede i skákat, 1,6 metrů do dálky a přes překážku vysokou až 40 centimetrů.

Rovněž zvládne náklad o váze až 40 kg a ve stoje unese až 120 kg. Bez nákladu se může pohybovat až 5 hodin a se 20 kg nákladem až 4 hodiny. Energii robopsovi zajišťuje vyměnitelná lithiová baterie. Jak se zdá, robopsi ještě nepatří do starého železa.

 

Video: Unitree Released B2 | Beyond the Limit | Hyperevolution

 

Video: Unitree B1: Super load capacity, super protection level, go anywhere

 

Literatura

New Atlas 27. 12. 2023.

Datum: 31.12.2023
Tisk článku

Související články:

Robotický pes Vision-60 dostal pořádnou pušku     Autor: Stanislav Mihulka (15.10.2021)
Vojáci mohou ovládat robopsy pouhou myslí     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2023)
Thermonator je inteligentní robotický pes s plamenometem     Autor: Stanislav Mihulka (29.06.2023)



Diskuze:

Jsem sám, kdo si vzpomněl na

Vitězslav Novák,2024-01-05 18:01:58

Ray Bradbury: 451 stupňů Fahrenheita?

Odpovědět

Martin Pecka,2023-12-31 17:30:49

Ja nevim, ale psat clanky jen na zaklade zhlednuti propagacniho videa je obzvlast v robotice vlastne k nicemu. Kazdy vyrobce si udela propagacni video, jake chce. Natoci pokus o nejakou akci 100x a ten jeden, co vysel, pouzije. Nebo pro ucely propagacniho videa naskriptuje neco, co standardni zakaznik s robotem nedokaze (vsechna tanecni videa od BD, backflipujici Atlas atd.). V konkretnim pripade Unitree B2 bych se ani nedivil, kdyby casti byly vyrenderovane (obzvlast klady padajici po schodech vypadaji podezrele).

Zrovna nedavno prijela obchodacka Unitree do Prahy a delala nam predvadecku. Ovsem B2 s sebou neprivezla. Privezla jen maleho ratlika AlienGo. Toho uz maji v nabidce neco pres 3 roky a za tu dobu na nem neprobehl vlastne zadny vyvoj. Od testovaciho kusu, co jsme meli pred temi 3 lety se nezmenilo prakticky nic. Akorat na nej pridali 2D lidar s detekci prekazek, ovsem velmi zjednodusenou a nespolehlivou. A tim, ze je to horizontalni 2D lidar, tak nehrozi, ze by robot nejak vnimal teren a adaptoval walking gait podle predpokladaneho terenu. Dokonce ten lidar ani nepouziva porad, ale jenom v nekterych ovladacich modech. Obecne jsem z toho mel pocit, ze celkem dobre zvladli tu "slepou" cast ulohy (proprioceptivni), ale jakakoli vyssi inteligence tomu chybi. A celkem bych se divil, kdyby B2 nejakou lepsi inteligenci mel - protoze proc by ji pak nedali i do toho mensiho ratlika, ze (ano, B2 ma mozna navic hloubkove kamery, coz muze vyuzit, takze se muze chovat chytreji nez ratlik). U AlienGo jsme se bavili tim, ze jsme mu v behu podkopavali nohy. S tim ten robot nezmuze vubec nic. Naopak Spot se takhle shodit neda. U tech AlienGo taky casto argumentovali cenou kolem $1000. To je ovsem taky fake, protoze ti AlienGo, ktere pouzivaji ve videich a taky umi aspon trochu skakat, jsou jini AlienGo nez ti za $1000. Ti za $1000 maji jine, vyrazne levnejsi motory. Kdyz jsme se divali, tak jeden nahradni motor do AlienGo s temi dobrymi parametry stoji $500, takze jich asi tezko nacpou 12 do robota za $1000. Rikali, ze ten lepsi z videi se da poridit za ceny kolem $12000. Tomu uz bych veril. Vlastne ani nevim, k cemu ta verze za $1000 je, protoze rikali, ze k ni ani clovek nedostane pristup k API robota. Takze ma takovou drazsi hracku na dalkove ovladani, ktera ale nic neumi.

Co je na B2 opravdu dobre, jsou ty motory. Dostat do takhle male kastle 12 tak vykonnych BLDC motoru, to je opravdu uctyhodne. Navic to vypada, ze je uchladi, a ze se daji velmi dobre a presne ridit a poskytuji perfektni zpetnou vazbu i pro tak dynamicke ukoly, jako je skakani. Ale nedelejte si iluze, ze by tahle B2 umela preskocit cokoliv. Ta scena se skokem urcite nejakemu jejich tymu zabrala par tydnu na odladeni, nez to na tu jednu konkretni scenu nafitovali. Runtime na baterii 5 hodin ale neverim. Radove stejne velky Spot ma 90 minut. Teoreticky by mohli nejakou energii usetrit tim, ze budou min pocitat (tj. robot bude hloupejsi), ale na protazeni runtime na 4nasobek to podle me neni. Zadny nezavisly test B2 jsem jeste nevidel. Az ho otestuji v ETH Zurich, tak budu verit.

BD se zatim Unitree moc bat nemusi. Rozhodne nesouhlasim s tim, ze se na scene BD nic nedeje. Po Spotovi uvedli na trh skladoveho pomocnika Handle, ktery ma opravdu potencial zahybat trhem (byt relativne malym segmentem). Letos uvedli na trh Spot v2, coz je spis takova drobna evoluce Spota, ale je videt, ze vyvoj pokracuje. Navic BD k robotovi umi nabidnout velkou spoustu predpripravenych funkci pro prumyslove inspekce, a tam bude Unitree zaostavat hodne. Spot ted v podstate funguje tak, ze si ho objednate, polepite fabriku Apriltagy, provedete ho po fabrice jednou na joystick, reknete mu, na kterych mistech se za zastavit a merit (napr. cist analogove budiky, poridit snimek termokamerou atd.), a on uz je pak schopny tu trasu opakovat i s nejakymi mensimi obmenami prostredi, data rovnou analyzovat a ukladat na cloud. A v prumyslove verzi se pak umi sam posadit na nabijecku a muze jet celkem dlouho v bezudrzbovem rezimu. Co je u takoveho robota velmi podstatne, je failure rate. A u Spota je tohle cislo opravdu male. Prakticky nikdy se nestane, ze by spadnul na rovnem terenu kvuli nejake interni chybe. To bude Unitree jeste muset ukazat. Jasne, Spotovi se chyby nevyhybaji, takze odpojene USB od kamery, spatna enumerace USB sbernice pri bootu, vyprsena softwarova licence (!) a podobne se stat muzou. Ale Raibertovi lidi na spolehlivosti opravdu zamakali, takze Spot vsechny tyhle problemy pozna a nahlasi diagnostickou zpravu, ze pravdepodobne nebude fungovat spravne (nebo fungovat odmitne). Jako dalsi vec, kterou BD delaji, aby jim neujel vlak, je letos zalozeny BD AI institute (kam presel sam Raibert jako sef). Tahle instituce ma za ukol delat zakladni vyzkum ve smerech, ktere se budou hodit zakladnimu BD. Tj. mozna z nich behem prvnich par let moc veci nevypadne, ale ma to dobre naslapnuto, aby se z toho stalo OpenAI prumyslovych mobilnich robotu.

Pokud se BD nekoho boji (a to doslova), tak svycarskych Anybotics (spinoff laborky RSL z ETH Zurich). Jejich Anymal C je schopnejsi nez Spot, nabizi podobnou uroven spolehlivost a robustnosti, a zaroven taky nabizi ta jednoducha uzivatelska rozhrani pro inspekcni ulohy. Takze tady jde o primeho konkurenta Spota. Krome chozeni po clovekem vytvorenych prostredich (kam je limitovany Spot a velmi pravdepodobne i vsichni Unitree roboti), umi Anymal i pohyb v nestrukturovanem a venkovnim terenu. Treba tady ukazuji, ze v tehle oblasti Anymal opravdu vladne: https://www.youtube.com/watch?v=zXbb6KQ0xV8 , https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.abk2822 . Muzete namitnout, ze zase argumentuju propagacnim videem. Rozdil tady ale je, ze vsechno to, co maji na videu, maji sepsane v clanku v Science, ktery prosel oponentnim rizenim. A videl jsem Anymala na vlastni oci behem SubT Challenge a tim padem vim, ze i tezky teren zvladal s neskutecnou lehkosti a spolehlivosti. A to byl rok 2020. A robot musel fungovat v plne autonomnim modu bez moznosti cokoli dopredu naskriptovat nebo nafejkovat.

A tady se dostavam k jadru pudla (nebo spis ratlika) od Unitree. I kdyz ETH pravidelne publikuje state-of-the-art metody pro rizeni ctyrnozcu, zadne z tech chytrejsich metod Unitree neimplementuje. Takze tady ani Cinani nepotrebuji prumyslovou spionaz, vzorecky a postupy maji primo napsane v Science. A presto ty metody nemaji. Hmm...

Odpovědět


Re:

Vojta Ondříček,2024-01-01 21:02:42

Dík za Info. !!!

Odpovědět


Re:

Martin Manů,2024-01-02 10:54:59

Kdyby tohle bylo v článku.. nechtěl byste psát do Osla články na toto téma?

Odpovědět

:-)

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-31 12:17:43

Jinak ta kamera na zadku vypadá celkem úsměvně :-)

Odpovědět

Lepší než Spot od BD?

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-31 12:15:18

Jestli tomu dobře rozumím, ta technologie už je prostě vymyšlená a teď jde hlavně o to, kdo dokáže nabídnout zajímavější/výhodnější komerční produkt. Aby člověk odhadnul, kdo dokáže nabídnout lepší poměr výkon/cena, se stačí podívat na trh se smartphony. Čína jasně vede.

Docela by mě zajímalo, jak to mají s patentní ochranou. Jestli Boston Dynamics vybírá od Unitree poplatky, nebo jsou nějaké překážky, které přísnější patentní ochraně bránily.

A na to, že Boston Dynamics spí, bych příliš nespoléhal. Dynamická stabilizace kráčivých robotů je víceméně vyřešený problém. Zato je obrovský potenciál ve zlepšování manuálních schopností, aby roboti mohli nahrazovat lidské dělníky (zatím alespoň ve skladech). Jelikož se BD od začátku soustředil na průkopnický vývoj, ne na výrobu, čekal bych, že toto bude jejich další meta.

Odpovědět


Re: Lepší než Spot od BD?

Macko Pu1,2023-12-31 16:23:10

No skor to bude tak, ze dron sa vsade nedostane, najma ak je ciel za pletivovymi zabranami. Sklad nepotrebuje psa z bakelitu. V sklade je to krabice hybte sa.

Odpovědět


Re: Re: Lepší než Spot od BD?

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-31 17:52:24

Manipulace s krabicemi by asi šla zautomatizovat už teď. Ale např. v typickém e-shopu máte stovky a tisíce různých položek, každá s jiným tvarem a mechanickými vlastnostmi. Udělat robota, který dokáže libovolnou položku spolehlivě uchopit a nepoškodit ji při tom, vůbec není snadné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Lepší než Spot od BD?

Macko Pu1,2023-12-31 23:36:02

Je to len o tom ako sa dohodne balenie jedneho kusa, pripadne kolko kusov je minimalne mnozstvo v objednavke. Ked vieme poskladat smd mini pidi kusmi tak vela preciznejsej prace si neviem predstavit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Lepší než Spot od BD?

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-01 02:10:36

Evidentně Vám nic neříká Moravcův paradox ;)

A eshop, který musí prodávat jen celé krabice, protože místo lidí "zaměstnává" neohrabané roboty... když věříte, že by se taková krkolomnost chytla, brát Vám to nebudu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Lepší než Spot od BD?

Macko Pu1,2024-01-01 10:00:51

Nikde som netvrdil ze vsetko musi byt v krabickach. Ak pri smd vieme manipulovat s zrnkom ryze, vieme to aj inde. Je to o spravnom nastaveni automatizacie. Ak sa bude predavat malo kusov, samozrejme clovek bude pruznejsi. Ak bude velky obrat specializovany robot je vhodnejsi. Toto zvladol uz Bata pred 100 rokmi. Aj v dielni je francuzky kluc ale pouziva sa najcastejsie specializovane naradie. Ine by to bolo, ak staviam robota na opatrovanie starych a nevladnych. Tu ale este dlho bude ekonomicky vyhodnejsie mat opatrovatelku, ktora dokaze dokonca socializovat

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lepší než Spot od BD?

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-01 11:50:04

Že robot umí manipulovat s SMD, je irelevantní. Není problém vytvořit robota, který zcela přesně dělá jeden specializovaný pohyb ve sterilních podmínkách. Je problém vytvořit agilního robota, který svoji motoriku autonomně uzpůsobuje rozmanitým situacím ve skutečném, komplexním světě. O tom je Moravcův paradox, který jsem zmiňoval. Co je primitivní pro člověka nebo živočichy obecně, je nesmírně náročné pro roboty a výpočetní techniku. A naopak, co je jednoduché pro roboty a počítače, je nesmírně těžké pro člověka.

Bussines model nejvýznamějších e-shopů je založen na tom, že mají obrovské množství druhů zboží a zákazníkovi prodají od každého klidně jen jeden kus. Na práci v takovém skladě je specializovaný robot zcela nevhodný a proto to dosud dělají lidé. Potřeboval byste zručného robota, abyste ty lidi nahradil. A strkat každý kus sboží do robot-friendly krabičky, by znamenalo obrovské náklady navíc. To se víc vyplatí zaměstnat lidi. Navíc si uvědomte, že dnes jsou e-shopy, které prodávají čerstvé potraviny (kosik.cz, rohlik.cz...). Jak byste si představoval robota, který Vám napickuje do přepravky: kilo banánů (zkontroluje, že nejsou zkažené a při manipulaci je nerozmačká), deset rohlíků, karton piv, pytlík brambůrků, 8kg pytel pracího prášku, balení 16ks toaletního papíru, krabičku čaje a tatranku? :-) Každý z těchto druhů zboží vyžaduje při uchopení zcela unikátní motorický přístup. Zkuste na to pustit robota určeného pro umisťování SMD součástek na tištěné spoje :D

Odpovědět

Nedivím se

Vít Prokop,2023-12-31 07:07:51

Že Amerika se Číny bojí. To, co dokázala během uplynulých dvaceti let je obdivuhodné.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz