Raytheon vyvíjí mikrovlnné zbraňové systémy proti dronům  
Ve světě je momentálně velmi intenzivní poptávka po zbraních, s nimiž je možné čelit útokům dronů, které mohou být malé, levné, přesto smrtící a schopné útočit v hejnech. Raytheon pracuje na mikrovlnných systémech proti dronům a podobným hrozbám, jejichž prototypy by měly být hotové do roku 2026.
Mikrovlnné zbraně by mohly čelit nástupu dronů. Kredit: Raytheon.
Mikrovlnné zbraně by mohly čelit nástupu dronů. Kredit: Raytheon.

Nedávné a aktuální konflikty jasně ukazují, že se na bojištích razantně změnila situace. Zásadní zbraní se staly malé a levné drony, které jsou velmi užitečné jako taktický průzkum a zároveň mohou být velmi smrtící i pro mnohonásobně větší a dražší obrněná vozidla, tanky, dělostřelecké systémy, systémy protivzdušné obrany, radary a podobně. Armády se budou muset na tuto radikální změnu urychleně adaptovat.

 

Mikrovlnná konkurence Leonidas. Kredit: Epirus, Inc.
Mikrovlnná konkurence Leonidas. Kredit: Epirus, Inc.

Můžeme se vsadit, že mnozí vědci a inženýři na tom právě v tuto chvíli pracují. Zkoušejí rozmanité technologie a postupy. Mezi nejvíce slibné náležejí energetické zbraně, jako jsou lasery a mikrovlnné systémy, které mohou sundat protivníkovy drony z oblohy. Velkou předností těchto systémů je, že nepoužívají munici, ale jen elektřinu jako zdroj energie. Navíc, jak často slýcháme, výstřel se v tomto případě pohybuje rychlostí světla. Energetické zbraně je také možné relativně snadno naprogramovat, aby cílily pouze na drony protivníka, nikoliv vlastní.

 

Logo. Kredit: Raytheon.
Logo. Kredit: Raytheon.

Společnost Raytheon nedávno získala kontrakt od amerického letectva a námořnictva, jehož náplní je vytvoření designu, vývoj, stavba a testování dvou mikrovlnných systémů. Tyto systémy by pak měly sloužit v terénu, jako obrana proti dronům a dalším podobným hrozbám. Kontrakt v hodnotě  31,3 milionů dolarů pokrývá 3 roky. Je součástí programu Directed Energy Front-line Electromagnetic Neutralization and Defeat (DEFEND) a zadavatelé očekávají, že v roce 2026 budou mít otestované prototypy.

 

V rámci kontraktu by měly vzniknout klíčové komponenty pro mikrovlnné zbraňové systémy, které budou vysílat vysokoenergetické paprsky v širokém rozsahu mikrovlnné oblasti elektromagnetického spektra. Takové vlny mohou zmást, narušit nebo dokonce zničit elektroniku dronu, jeho senzory i komunikaci. Z levné smrtící zbraně se stane levná hromádka šrotu.

 

Video: Raytheon to build two high-power microwave systems in Tucson

 

Video: High-Power Microwave Test

 

Literatura

New Atlas 28. 12. 2023.

Datum: 06.01.2024
Tisk článku

Související články:

Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)
Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)
Americký mikrovlnný systém HiJENKS usmaží elektroniku protivníka     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2022)
Mikrovlnný kontejnerový systém THOR zneškodnil hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz