Roboti Figure 01 nastupují jako zaměstnanci továrny BMW v Jižní Karolíně  
BMW Spartanburg už je rájem robotů. Teď to ještě vylepší první známí robotičtí zaměstnanci na světě, kteří nejsou jen tak v nějakém testovacím provozu, ale natvrdo nastupují do práce. Figure se ukázali jako bleskově rychlí vývojáři univerzálních humanoidních robotů. Revoluce právě začala.
Roboti Figure přicházejí. Kredit: Figure.
Roboti Figure přicházejí. Kredit: Figure.

Je to dva týdny, co jsme na OSLU představili pokročilé humanoidní roboty společnosti Figure, kteří jsou vybaveni inteligencí, schopnou se autonomně učit. Jsou to univerzální roboti, kteří by měli zastat prakticky jakoukoliv manuální práci, tedy v rámci konstrukčních možností. Ačkoliv to stále působí dojmem science-fiction, vypadalo to, že je jenom otázkou času, než tito roboti nastoupí do práce.

 

BMW Spartanburg. Kredit: BMW.
BMW Spartanburg. Kredit: BMW.

Odpočet právě skončil. Figure uzavřeli obchod se společností BMW a posílají univerzální humanoidní roboty Figure 01 do továrny BMW Spartanburg v Jižní Karolíně. Je to fascinující rychlost. Roboti Figure se vynořili ze „stealth“ módu teprve před 10 měsíci. Jak se ukázalo, Figure je vyvíjejí v ďábelském tempu, v neposlední řadě díky velmi zkušenému týmu. Teď jejich roboti vstupují do reálného života.

 

Figure 01. Kredit: Figure.
Figure 01. Kredit: Figure.

Technicky vzato nejde o první ohlášený případ, kdy budou autonomní humanoidní roboti pracovat v lidském zaměstnání. Například Amazon se loni v říjnu nechal slyšet, že budou testovat humanoidní roboty Digit od Agility Robotics. Měli by plnit roli „mobilních manipulátorů“ pro těžší náklady, například v komplikovaných prostorech anebo ve starších provozovnách, které nejsou vhodné pro nasazení kolových robotů.

 

Jenomže Amazon je zároveň klíčovým investorem Agility Robotics, takže má zájem na tom, aby se podílel na vývoji zmíněných robotů. Jde tedy spíše o testovací provoz v rámci vývoje humanoida Digit. Naproti tomu smlouva mezi Figure a BMW je ryze komerční záležitost. Nástup robotů Figure v BMW Spartanburg je nejspíš první svého druhu. Přinejmenším první veřejně známý. Revoluce právě začala.

 

Šéf Figure Brett Adcock přiznává, že hodně stáli o spolupráci s výrobcem automobilů. Roboti mají k automobilům tradičně hodně blízko, i když doposud šlo o roboty, kteří příliš nepřipomínají lidské zaměstnance. Společnost BMW vybavila svou továrnu ve Spartaburgu spoustou robotických systémů. Zároveň ale měli zájem dále zefektivnit výrobu pomocí velmi flexibilních robotů. Šikovní humanoidní roboti jsou pro takový úkol jako dělaní. Nejprve půjde o nízký počet robotů a až čas ukáže, jak se osvědčí. Spartanburg teď ale nepochybně bude v centru pozornosti vizionářů.

 

Video: BMW Manufacturing | BMW Plant Spartanburg South Carolina

 

Literatura

New Atlas 18. 1. 2023.

Datum: 21.01.2024
Tisk článku

Související články:

Sanctuary AI představili humanoidního robota Phoenixe s inteligencí Carbon     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2023)
Pokročilý čínský robotický pes Unitree B2 je rychlejší než konkurence     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2023)
Humanoidní robot Figure 01 se autonomně učí napodobováním lidí     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2024)



Diskuze:

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-21 16:18:13

Nebo to můžete brát i jinak. Celou historii se lidé snaží dopátrat nějakého vyššího smyslu svojí existence. V současnosti se možná přibližujeme bodu, kdy člověk stvoří dokonalejší mysl než má sám a která v budoucnu možná převezme vládu nad světem (a při troše štěstí nezničí z blbosti sama sebe). Dnešní děti a mladí, které zmiňujete, možná zažijou tento významný okamžik historie Země. Která generace měla takové štěstí? :-P

Akorát je škoda, že velká část z nich si ten dějinný moment neužije, protože smysl svojí existence hledají v konzervaci klimatu a podpoře sexuálně anomálních jedinců.

Odpovědět


Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-21 16:19:21

To bylo pro: Pavol Hudák

Odpovědět


Re:

Martin Novák2,2024-01-21 18:04:33

Řekl bych že neužít si svůj dějinný moment je celkem typické.
Lidé v Hirošimě v roce 1945 také zažili významný historický okamžik. Nemyslím že by z toho měli až tak velkou radost a považovali se za šťastné :-)
Dinosauři si dopad planetky Chicxulub taky asi moc neužili.
Tenhle okamžik bude velký, pravděpodobně největší od vyhynutí dinosaurů a možná největší od vzniku života na Zemi (tj. konec života na zemi :-)

Odpovědět


Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-21 19:30:54

Ano, přesně k tomu Chicxulubu jsem to chtěl přirovnat, akorát s rozdílem, že tenkrát nejdřív staré bylo zničeno, aby mohlo přijít něco nového. Dinosauři neměli možnost sledovat, co příjde po nich, ani jestli to bude v něčem lepší. My můžeme příchod našich nástupců sledovat v přímém přenosu a při troše štěstí se nás AI ani nerozhodne vyhubit.

Lidi v Hirošimě nezažili hlavní dějinný okamžik. Ten zažili účastníci projektu Manhattan při testu Trinity. A pořádně si ho užili - vidět naživo jaderný test prý patří k nejúžasnějším zážitkům v životě.

Nevím, jestli já si zastarání lidí užiju (pokud k němu opravdu dojde - podle mě to jisté není), ale aspoň bude na co koukat :-P Když se jako lidstvo nejsme schopni domluvit na společných cílech a místo kritického myšlení nás ovládají pudy, tak si to zastarání zasloužíme.

Odpovědět


Re:

David Podzimek,2024-01-22 08:56:33

A ty víš co se tu prohánělo za 13 miliard let? A co tu bude za dalších 13 miliard let?Za tu dobu už to nebudou ani fosilie ale klidně palivo do dnešních motorů. A po robotech neštěkne nikdo(Museli by prostoupit skrz celou společnost od prvovýroby až po terciál a stále jsou z kov, které po delším čase zreznou a zadřou se. I samoopravovací jednotky nebudou dokonalé a bez uvědomění si sebe sama nebudou schopni dál existovat. Líbil se mi článek jak kdesi na Sahaře našli kostry 20 kytovců.
Pár milionů let a Sahara bude možná opět pod vodou.
To je prostě cyklus života i planety.
Jen bych to s těmi roboty neviděl tolik nihilisticky a fatalisticky.
Ano jednou možná opravdu začnou vznikat stroje podobné filmovým terminátorům a budou bojovat proti sobě místo lidí(viz dnes již např bezpilotní letouny, drony, atd) Ale velmi dlouho stále jako sluhové lidí sice s velmi výbornou UI a precizními logickým jednáním ale stále se bude jednat o stroj bez vlastní vůle.(jen souhrn algoritmů, které můžou být nastaveny na likvidaci třeba člověka)
Myslím, že to je jedna z hlavních věcí proč je člověk jako tvor natolik úspěšný.
Jednak naše vysoká adaptabilita a to, že když nad něčím nemůžeme vyhrát tak začneme tu danou věc podvádět. (Stroj dle mého nikdy nedokáže svévolně porušit svá nastavená pravidla)
Jako příklad uvedu to. že pokud by stroje ovládli planetu a někdo je nastavil na naše vyhlazení a my v podstatě byli postaveni před nevyhnutelnou porážku tak logickým krokem by bylo se skrýt a vést partyzánskou válku. Pokud by stroj došel k závěru, že jsme vyhubeni tak je dost možné, že by se bez cíle vydal hibernovat. A tím bychom v podstatě vyhráli a zachránili naší rasu jako takovou.
Jistě. Jedná se o čistou scifi ale je v tom špetka pravdy.

Odpovědět


Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-22 10:50:11

Nevím, co bude za 13 miliard let, ale vím, že podle současných poznatků a modelů bude Země kvůli rostoucímu zářivému výkonu Slunce neobyvatelná pro vyšší formy života už za stovky milionů let (ještě než Slunce přejde do fáze rudého obra a sežehne Zemi definitivně). Abiologické bytosti budou mít mnohem větší možnosti přizpůsobit se podmínkám na cizích planetách než ty biologické, které jsou závislé na evoluci náhodným výběrem, která je pomalá a má omezené cesty. Stroj může být navržen od nuly úplné unikátní, biologická evoluce se nemůže zásadně lišit od předchozích verzí.

Čili je dost pravděpodobné, že to, co jednou zbyde z pozemského života, budou právě AI. Takže z dějinného hlediska se nejspíš nacházíme v přelomovějším období, než bylo např. vyhynutí dinosaurů před 65 milolny let.

Ad algoritmy vs. lidská vůle:
Vy také máte přednastavené algoritmy, které nemůžete obejít. Jsou to jednak pudy, druhak věci, které Vám byly emočně vštípeny v ranném dětství.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Macko Pu1,2024-01-23 19:10:13

Cesta je geneticka modifikacia. Take pomalky su genialne v prezitie. Ak existuje zivot s arzenom, na metanovu atmosferu by sa ohnut dal tiez.

Odpovědět


Re:

Filip Kuthan,2024-01-22 11:17:46

Automata...

Odpovědět

Pavol Hudák,2024-01-21 15:45:19

Nechcel by som dnes byt mlady clovek, ci dieta. Vacsina ludi bude uz relativne coskoro uplne nepotrebna.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz