Tryskový dron Avenger vypustil za letu nový hejnový dron A2LE  
General Atomics Aeronautical Systems vyvinuli, postavili a už taky otestovali nový dronový systém Advanced Air-Launched Effects (A2LE), který je určený pro vypouštění z letounů. A2LE vyrábí vysoce automatizovaná digitální továrna DAPS, která zajistí rychlou a levnou produkci. Zdá se, že Pentagon to myslí vážně s bleskurychlým nasazením masy levných dronů.
Avenger vypouští dron A2LE. Kredit: General Atomics.
Avenger vypouští dron A2LE. Kredit: General Atomics.

Stealth dron General Atomics MQ-20 Avenger (dříve známý jako Predator C) je následovníkem dronů Predator a Reaper, který ale není vybavený vrtulovým nýbrž turbodmychadlovým pohonem. Právě Avenger nedávno sehrál významnou úlohu v představení nového dronu určeného pro vypouštění z letounu, v tomto případě Avengeru.

 

Dron A2LE zblízka. Kredit: General Atomics.
Dron A2LE zblízka. Kredit: General Atomics.

General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) vyvinuli, postavili a již také vyzkoušeli malý dronový systém Advanced Air-Launched Effects (A2LE), který vzhledem připomíná spíše střelu s plochou dráhou letu. Podle dostupných snímků Avenger vypustil dron A2LE ze své pumovnice. Tento zásadní test se uskutečnil 28. listopadu 2023 v oblasti Dugway Proving Ground v Utahu.

 

Pohled z pumovnice Avengeru. Kredit: General Atomics.
Pohled z pumovnice Avengeru. Kredit: General Atomics.

Součástí programu A2LE je využití výrobního systému Divergent Adaptive Production System (DAPS) společnosti Divergent Technologies. Jde o vysoce automatizovanou digitální továrnu, původně vyvinutou pro výrobu automobilových součástek, která umožňuje velmi rychlou a levnou výrobu demonstračních prototypů dronů. Zahrnuje 3D tisk komplexního kovového trupu dronu vcelku, zatímco dříve bylo nutné vyrobit velký počet součástek samostatně.

 

Experti si pochvalují, že se americké ozbrojené síly zaměřily na technologie, které umožňují rychlou produkci relativně složitých, ale přesto levných bojových systémů. Dalším příkladem tohoto významného trendu je iniciativa Pentagonu Replicator, jejímž hlavním cílem je zajistit pro americké jednotky tisíce vysoce autonomních dronů pro rozmanitá prostředí během velmi krátké doby, nejlépe do dvou let.

 

Dron A2LE byl původně navržený pro vypouštění z pumovnice tryskového dronu. Má modulární konstrukci, která slibuje široké možnosti využití. Při nasazení by tyto drony mohly vytvořit rozsáhlou síť, pro získávání zpravodajských informací, útoky na protivníkovy systémy protivzdušné obrany či komunikace nebo třeba pro podporu operací pilotovaných i nepilotovaných letounů.

 

Společnost GA-ASI se v poslední době soustředí na vývoj menších dronů, které by bylo možné snadno vypouštět z velkých dronů, pilotovaných letounů nebo i z pozemních ramp či vozidel, a které by bylo možné vyzvedávat pro opětovné použití. Kromě dronů A2LE to jsou podobné drony Eaglet a Sparrowhawk.

 

Video: Next-Level Unmanned Aircraft Systems

 

Literatura

Drive / Warzone 30. 1. 2024.

Datum: 05.02.2024
Tisk článku

Související články:

Americký bojový dron Valkyrie v průlomovém testu vypustil další dron     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2021)
Transportní Airbus Atlas poprvé za letu vypustil tryskový dron     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2022)
„Šedý orel vypustil orlíče“ v prvním letovém testu nového dronu Eaglet     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz